Florentinsk Mosaik (38 Bilder): Ursprungshistorien Och Tekniken För Att Göra Produkter Av Sten Och Färgat Glas

Innehållsförteckning:

Video: Florentinsk Mosaik (38 Bilder): Ursprungshistorien Och Tekniken För Att Göra Produkter Av Sten Och Färgat Glas

Video: Florentinsk Mosaik (38 Bilder): Ursprungshistorien Och Tekniken För Att Göra Produkter Av Sten Och Färgat Glas
Video: florentine mosaic 2024, Maj
Florentinsk Mosaik (38 Bilder): Ursprungshistorien Och Tekniken För Att Göra Produkter Av Sten Och Färgat Glas
Florentinsk Mosaik (38 Bilder): Ursprungshistorien Och Tekniken För Att Göra Produkter Av Sten Och Färgat Glas
Anonim

En slående dekorativ teknik som kan ge en unik chic till interiören eller utsidan är användningen av mosaik. Denna komplexa, mödosamma konst, som har sitt ursprung i den gamla östern, upplevde perioder av välstånd och glömska, och i dag intar den en värdig plats bland metoderna för att dekorera rum och inredning. Mosaic är en typinställning av bitar av sten, keramik, smalt, färgat glas. En av de många teknikerna för att göra mosaik kallas florentinsk.

Bild
Bild

Teknikens historia

Det härstammar från Italien på 1500 -talet och har sin utveckling att göra med den berömda Medici -familjen, vars representanter alltid har nedlåtande konstnärer och mästare inom tillämpad konst. Hertig Ferdinand I av Medici grundade den första professionella verkstaden och bjöd in de bästa stenskärarna från hela Italien och andra länder. Utvinning av råvaror begränsades inte bara till lokala resurser, eftersom inköp gjordes i Spanien, Indien, länder i Afrika och Mellanöstern. En stor samling halvädelstenar samlades till verkstaden, vars reserver används än idag.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkningen av mosaik gav enorma vinster och betraktades som en strategiskt viktig produktion för Italien under de åren . I tre århundraden var dessa mosaiker populära i hela Europa: härskarnas och adels palats använde säkert lyxiga florentinska "stenmålningar" i sin dekoration. Först i mitten av 1800 -talet gick denna typ av dekorativ dekoration gradvis ur mode.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bildande och utveckling av stil i Ryssland

Komplexiteten i den tekniska processen, produktionslängden (hantverkarna arbetade med enskilda verk i flera år) och användningen av halvädelstenar gjorde denna konst till en elit, hövligt. Inte varje kungligt hov hade råd att underhålla en sådan verkstad.

Ryska hantverkare behärskade och utvecklade denna teknik under drottning Elizabeth Petrovnas regeringstid , och många av deras verk konkurrerade tillräckligt med italiensk design. Utvecklingen av denna stil i Ryssland är förknippad med namnet på mästaren på Peterhof Lapidary Factory Ivan Sokolov, som utbildades i Florens. Han använde skickligt sibirisk jaspis, agat, kvarts. Minnen från hans samtida har bevarats, där blommor utlagda av stenar verkade levande och doftande.

Bild
Bild
Bild
Bild

De viktigaste centren för att arbeta med florentinska mosaiker är Peterhof- och Jekaterinburg-fabrikerna och Kolyvan-stenhuggariet i Altai. Ryska stenskärare började i stor utsträckning använda den vackraste Ural-pärlan, malakit, som har ett uttrycksfullt mönster och Altai-mineraler med hög hårdhet, vars bearbetning endast är möjlig med ett diamantverktyg.

I framtiden var det konstnärerna i Kolyvan -anläggningen för stationen i Barnaul som skapade en av de största panelerna (46 kvm), tillverkade i denna teknik.

Bild
Bild

Många vackra mosaik "målningar" pryder väggarna i tunnelbanan i Moskva och gör det till huvudstadens stolthet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Den florentinska metoden för mosaikläggning kännetecknas av hög precision med detaljer, när inga sömmar och foglinjer syns mellan stenelement i olika former. Noggrann slipning skapar en perfekt, jämn yta.

Denna mosaik är tillverkad av naturliga stenar och är fantastiskt hållbar , ljusa färger bleknar inte med tiden och bleknar inte av solljus. Smidiga färgövergångar gör att du kan uppnå likheter med den verkliga målningen, och inte med inlägg. Mycket ofta använde italienska mästare svart marmor för bakgrunden, i motsats till vilka andra stenar lyser upp ännu ljusare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stenens naturliga färg: övergångarna av dess toner, ränder, fläckar, slag är de huvudsakliga bildmedlen för denna teknik. Favoritmaterialen för tillverkning av florentinska mosaiker var mycket dekorativa stenar: marmor, jaspis, ametyst, karneol, kalcedon, lapis lazuli, onyx, kvarts, turkos. Italienska hantverkare uppfann unik teknik för deras bearbetning, till exempel gjorde effekten av temperaturen att stenen fick den önskade färgen. De uppvärmda marmorbitarna blev en delikat rosa nyans, och chalcedonen förbättrade färgernas glans och ljusstyrka.

Bild
Bild

Varje stenplatta valdes av befälhavaren inte bara i färg, utan också i textur: för en mosaik med smaragdlövverk var det nödvändigt att hitta en sten med liknande gröna ådror, för bilden av päls - ett mineral med ett mönster som imiterar dess villi.

Florentinska mosaiker användes aktivt i kyrkodekoration för efterbehandling av golv, nischer, portaler samt dekoration av sekulära inredningsartiklar: bordsskivor, möbelelement, olika lådor, prydnadsföremål. Stora paneler, som liknar målningar, prydde väggarna i statliga hallar, kontor och vardagsrum.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkningsmetod

Processen att göra en florentinsk mosaik kan grovt delas in i tre steg:

  • upphandlingsverksamhet - urval av högkvalitativa råvaror, stenmärkning och skärning;
  • en uppsättning mosaikelement - det finns två sätt: framåt och bakåt;
  • efterbehandling - efterbehandling och polering av produkten.
Bild
Bild

När du väljer en sten är det mycket viktigt att känna till och ta hänsyn till dess egenskaper ., eftersom snittets riktning beror på det. Varje mineral har individuella optiska egenskaper, skimrar på ett speciellt sätt i ljuset och har sin egen struktur. Stenen måste fuktas med vatten, sedan blir den ljus, som efter polering, och du kan förstå hur den färdiga produkten kommer att se ut.

Utvalda stenar markeras och skärs på en speciell maskin. Under denna process hälls kallt vatten rikligt för att kyla sågen och säkerheten observeras noggrant. Element skärs med en marginal för sömbearbetning.

Bild
Bild
Bild
Bild

I vår tid av digital teknik används laserskärning alltmer, överföring av en ritning från en dator utan fel och med nödvändig marginal.

Florentinska hantverkare skär ut de nödvändiga fragmenten från tunna, 2-3 mm tjocka tallrikar med en speciell såg - en slags rosett från en böjd elastisk körsbärsgren med en sträckt tråd. Vissa hantverkare fortsätter att använda detta autentiska verktyg idag.

Efterbehandling av enskilda delar längs konturen utförs på en slipmaskin med hjälp av ett karborundumhjul eller en diamantplatta, manuellt avslutad med diamantfiler.

Bild
Bild
Bild
Bild

När elementen monteras in i helhetsbilden på motsatt sätt läggs fragmenten av mosaiken med framsidan nedåt längs schablonerna och fixeras från insidan med en limkomposition till basen (till exempel från glasfiber eller spårpapper). Denna teknik är praktisk för att skapa ett storskaligt projekt: stora delar som monteras på detta sätt från små element monteras sedan på plats. Denna metod gör det också möjligt att slipa framsidan av mosaiken i en verkstadsmiljö.

Den direkta sättningstekniken är att lägga ritningsfragmenten omedelbart permanent . De gamla mästarna lade ut bitar av skurna stenplattor på det utjämnade förstärkningsskiktet på plats. Idag sker direktuppringning, precis som omvänd uppringning, oftast i verkstäder på en glasfiberbas och överförs sedan till ett objekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den monterade produkten bearbetas med hjälp av efterbehandlings- och poleringspasta. För olika typer av sten används olika poleringskompositioner beroende på mineralets fysikaliska och mekaniska egenskaper.

Finishen ger stenen en härlig glans, avslöjar alla dess överflöd och nyanser.

Bild
Bild

Användningen av florentinska mosaiker idag

Arkitekternas höga dekorativitet hos florentinska mosaiker har länge uppskattats. Under sovjettiden blomstrade användningen av olika typer av mosaik för offentliga utrymmen. De flesta av panelerna var gjorda av smalt, men florentinsk metod glömdes inte heller och användes aktivt. Och eftersom denna teknik är den mest hållbara, eftersom år inte har någon makt över stenmålningar, ser de fortfarande ut som nya.

I moderna interiörer kommer en korrekt utvald florentinsk mosaik inte att se ut som ett främmande och föråldrat element . Magnifika mönstrade paneler för väggar och golv i hallen, badrummet, köket kan ingå i både klassisk stil och modern stil, de kommer att återuppliva en strikt högteknologisk eller loft. Mosaikdukar kommer också att se bra ut när du dekorerar en pool eller terrass i ett hus på landet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Små former av denna mosaik ser också intressanta ut: att dekorera kistor, speglar, presentskrivningar för studien och så vidare.

Denna teknik används också ofta i smycken: stora broscher, örhängen, ringar, hängen med ett typmässigt stenmönster bär naturmaterialets speciella dragningskraft.

Trots de tekniska framstegen förblir den florentinska mosaikmetoden fortfarande mödosam och konstgjord, så dessa verk är ganska dyra och priset på de bästa proverna är jämförbart med kostnaden för mästerverken i klassisk målning.

Rekommenderad: