Keramisk Mosaik (38 Bilder): Små Plattor På En Mjuk Bas, Kakel Och Keramik I Interiören, Typer Och Färger

Innehållsförteckning:

Video: Keramisk Mosaik (38 Bilder): Små Plattor På En Mjuk Bas, Kakel Och Keramik I Interiören, Typer Och Färger

Video: Keramisk Mosaik (38 Bilder): Små Plattor På En Mjuk Bas, Kakel Och Keramik I Interiören, Typer Och Färger
Video: Cutting And Shaping Ceramic Tiles For Mosaics 2024, Maj
Keramisk Mosaik (38 Bilder): Små Plattor På En Mjuk Bas, Kakel Och Keramik I Interiören, Typer Och Färger
Keramisk Mosaik (38 Bilder): Små Plattor På En Mjuk Bas, Kakel Och Keramik I Interiören, Typer Och Färger
Anonim

Inredning av ett hem är en noggrann, mödosam och kostsam process. Resultatet beror på rätt val av efterbehandlingsmaterial och beklädnadens kvalitet. Bland de olika alternativen kan du enkelt välja allt du behöver för att skapa vilken inredning som helst. Ett av de mest effektiva efterbehandlingsmaterialen är keramisk mosaik.

Bild
Bild

Särskilda egenskaper

Keramikmosaik är ett populärt material som används för inredning av olika lokaler.

Flera huvudkarakteristika för produkter av denna typ bör lyftas fram:

  • För tillverkning av mosaikplattor använder tillverkare typer av keramik med olika nivåer av fuktbeständighet. Det är värt att uppmärksamma när du väljer produkter som ofta kommer i kontakt med vatten.
  • Plattor kan också ha en annan slitstyrka. När du väljer ett kakelmaterial för att skapa ett golvbeläggning måste du välja ett kakel med ökat nötningsbeständighet. För invändig väggdekoration är kakel av alla kakel lämpliga.
  • För att vända mot ytorna på öppna områden, vindar, måste du ta hänsyn till en annan viktig egenskap hos materialet - motståndskraft mot låga lufttemperaturer.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • När du väljer en mosaik för klädgolv är halka en viktig faktor. I det här fallet bör du föredra speciella matta eller satinplattor. Det är värt att notera att användningen av en modern halkskyddsmassa vid golvläggning av golvbeläggningen minimerar denna inte så trevliga funktion.
  • Det finns många alternativ för mosaik av olika mönster på marknaden. Det kan vara vanliga plattor i olika färger, produkter med mönster, genomskinliga element eller glitteralternativ. Ytan på mosaikplattan kan vara helt annorlunda: slät, matt, blank, präglad, med ränder, varvat osv. När du väljer en mosaikdesign bör du fokusera på rumstyp och yta, personlig smak och inredning.
  • Den lilla storleken på mosaikplattorna gör att du inte bara kan vända mot en plan yta utan också en böjd. Detta gäller särskilt produkter på nätet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Den höga populariteten hos mosaiker beror på förekomsten av ett stort antal positiva egenskaper hos materialet:

  • Denna typ av beläggningsmaterial kännetecknas av ökad hållfasthet, motståndskraft mot mekanisk påfrestning. En sådan beläggning kommer att glädja dig i mer än ett år, utan att förlora sina kvaliteter och ursprungliga utseende.
  • Klädseln är resistent mot hög luftfuktighet. Utmärkta tekniska egenskaper gör det möjligt att använda keramiska mosaiker för att klä badrum, bastur och andra liknande lokaler.
  • Keramikmosaik är idealisk för utomhusinredning av spisar och eldstäder, eftersom de tål höga temperaturer perfekt.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Sådan beklädnad är ganska lätt att ta hand om. Lätt smuts kan avlägsnas med en vanlig fuktig svamp. Vid bearbetning av envis smuts med kemikalier förlorar materialet inte sina ursprungliga externa data.
  • En mångsidig och praktisk mosaikplatta används för inredning av olika lokaler. En mängd olika nyanser (grönt, blått, rött och andra färger) och texturer, i kombination med mästarens fantasi, garanterar en modern, original beläggning av alla ytor. Brickan kan vara rund, triangulär, fyrkantig eller lång, långsträckt. Det kan vara en färdig komposition på en mjuk bas eller oberoende element som öppnar stora möjligheter till design.
  • Miljövänliga material används för tillverkning av keramiska mosaiker. Beklädnaden avger inga giftiga ämnen, så den kan säkert användas även för inredning av sovrum och barnrum.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns dock några negativa punkter att notera:

  • Vissa typer av mosaik är dyra (beroende på material och tillverkare).
  • Ytbeklädnad med keramisk mosaik är en ganska komplicerad och tidskrävande process. Detta beror på närvaron av många små element som utgör den slutliga täckningen. Det är nödvändigt att ha viss kunskap, färdigheter och erfarenhet. Innan du fortsätter med det motstående arbetet måste du noggrant studera funktionerna i installationsprocessen. Om du tvivlar på dina förmågor är det bättre att söka hjälp från specialister. Tjänsterna av kvalificerade hantverkare för ytbeklädnad är ganska dyra, men du får ett högkvalitativt resultat.
Bild
Bild
Bild
Bild

Läggningsmetoder

Det finns flera sätt att lägga mosaiken på.

  • Beklädnad i en färg , ser ganska bra ut. För denna efterbehandlingsmetod kan du använda både vanliga släta plattor och präglade produkter.
  • " Blanda " - ett alternativ där plattor i flera nyanser används. Dessa kan vara kontrasterande färger eller nära, harmoniskt kombinerade nyanser. Du kan också använda matta och glansiga plattor samtidigt.
  • " Lutning " - en mycket effektiv dekorationsteknik. Plattorna läggs så att färgen ändras smidigt från ena kanten av ytan till den andra. Du kan använda brickor i flera liknande färger med samma yta. Matta och glansiga plattor kan inte kombineras här.
  • Skapa en specifik bild kräver mästarens speciella skicklighet, fantasi, styrka och tålamod. I processen med sådan beklädnad skapas riktiga konstverk.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkningsfunktioner

Tillverkningen av keramiska mosaiker sker på samma sätt som tillverkningen av keramiska plattor. Ett särdrag är bara storleken på den färdiga produkten.

I det första steget i mosaikproduktionsprocessen bereds råvarorna. Alla nödvändiga komponenter krossas och blandas. Därefter torkas och pressas råmaterialet under ett visst tryck i formar. Därefter torkas arbetsstycket igen ordentligt. Om produkten bara behöver avfyras en gång, appliceras glasyr före avfyrning. Därefter eldas arbetsstycket i en ugn vid hög temperatur. Den dubbeleldade produkten bearbetas vid låga temperaturer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Favoriterna bland de keramiska mosaikproducenterna är italienska och spanska företag.

Det är också nödvändigt att nämna producenterna i Tyskland och Ryssland, som de senaste åren har haft stor popularitet bland konsumenterna.

Bild
Bild

Styling

Material och verktyg som krävs

Att lägga mosaiken är en mödosam och komplex process. Huvudkravet är limets kvalitet, eftersom mosaiken ofta kombinerar separata fragment av olika former, och alla element hålls på ytan endast med hjälp av lim.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur mosaiken läggs beror helt på dess typ:

  • Konstnärlig mosaik . Denna metod för att lägga materialet tillåter användning av kakel i olika former och trasig keramik. Delarna staplas en i taget på hållbart lim. Med denna stylingmetod skapar hantverkare vackra konstnärliga bilder och paneler.
  • Färdigt block på ett polymernät . Befälhavaren lägger upp individuella mosaikdetaljer på ett polymernät och fixar dem med lim och skapar ett fragment av bilden. Sedan limmas det resulterande elementet på ytan tillsammans med nätet.
  • Blockera på papper . Fragment av mosaiken samlas upp och limmas med framsidan nedåt på papper. Sedan fixeras den färdiga kompositionen på ytan. Produkter tillverkade på papper är små i storlek och används främst för efterbehandling av ytor med böjda linjer.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan göra ett block på papper med dina egna händer. Du måste använda speciellt lim med vissa tekniska egenskaper. Erfarna hantverkare använder en silikon, tvåkomponent polyuretanförening. En speciell injektering krävs också för att bearbeta sömmarna. Det ska inte sticka ut mot plattans bakgrund, därför bör du vara uppmärksam på produktens färg när du väljer. För att slutföra arbetet behöver du ett minimum av verktyg - flera olika spatlar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ytförberedelse

När man vetter mot en yta med keramisk mosaik ställs ökade krav inte bara på limets kvalitet utan även på ytans skick. Det ska vara helt platt. Skillnader i höjd, sprickor och flis avråds starkt. Samtidigt ska ytan inte heller vara idealiskt slät. För bättre vidhäftning till plattorna måste det vara grovt. Därför är det nödvändigt att använda sandblästring efter bearbetning med en kvarn. Därefter rengörs ytan noggrant från smuts och avfettas. Först då appliceras ett lager specialprimer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installation av färdiga moduler

Efter noggrann förberedelse av ytan är det nödvändigt att applicera markeringarna. Sedan måste du förbereda en liten mängd lim. Det är inte tillrådligt att tillaga en stor portion lim, eftersom det torkar snabbt. Limmet appliceras på en liten yta med en slät sparkel och jämnas med ett hackat verktyg. Därefter pressas den färdiga modulen på ett galler eller på papper mot den förberedda ytan och strykas med en gummispatel. Detta är nödvändigt för att fördela limmet jämnt under modulen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid utförande av beklädnadsarbete med färdiga moduler måste två viktiga punkter komma ihåg och observeras:

  • Det färdiga blocket, tillverkat på ett nät, läggs på lim så att nätbasen försvinner in i lösningen.
  • Produkten på papper är limmad med pappersbotten utanför.
Bild
Bild

I processen med vändning är det nödvändigt att se till att sömmarna mellan modulerna sammanfaller i bredd med mellanrummen mellan plattorna.

Detta är nödvändigt för att finishen ska se likformig ut. Efter installationen av modulerna torkas ytan. Efter tre dagar tas papperet bort med en ren, fuktig trasa. Rester av lim från ytan avlägsnas med en bit bomullsull eller en trasa doppad i en alkohollösning. Därefter behandlas sömmarna med en speciell injekteringsbruk med hjälp av en gummispatel. Överskott av injekteringsbruk från mosaiken avlägsnas också med en ren, fuktig trasa eller svamp. Sedan poleras mosaiken noggrant.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att observera alla nyanser i arbetet kan du skapa en unik inredning . Och om du vill visa all din fantasi kan du skapa en original mosaik med egna händer med trasig keramik. Snygg, graciös flerfärgad eller monokromatisk mosaik gjord av dig själv kommer att vara ett utmärkt budgetalternativ för att klä alla rum.

Rekommenderad: