Växande Ständigt Blommande Begonia Från Frön: Tidpunkt Och Regler För Sådd Av Ständigt Blommande Begonia-plantor Hemma

Innehållsförteckning:

Växande Ständigt Blommande Begonia Från Frön: Tidpunkt Och Regler För Sådd Av Ständigt Blommande Begonia-plantor Hemma
Växande Ständigt Blommande Begonia Från Frön: Tidpunkt Och Regler För Sådd Av Ständigt Blommande Begonia-plantor Hemma
Anonim

Många blomsterodlare drömmer om att dekorera sin sommarstuga med vackra och originella blommor. Dessa inkluderar ständigt blommande begonia. Inte många fans av dekorativa blommor vet att denna växt kan odlas hemma från frön. Efter att ha studerat reglerna för plantering och vård av begonier kan även en nybörjare trädgårdsmästare enkelt få den sort han gillar.

Särdrag

Den ständigt blommande begonia är en flerårig hybridväxt. Folk kallar henne "flickaktig skönhet" för sitt estetiska utseende. Soliga Brasilien anses vara födelseplatsen för "skönhet". Växten kännetecknas av löv av en mörkgrön mättad färg och en tät stam. Observera att dekorativ begonia tillhör komplexa hybrider, så nyanser av blomställningarna är olika: vit, röd, rosa och orange. Terry blommor med en kant. Begonia är en av de mest populära sorterna för hemodling . Från det skapar de magnifika blomsterodlingar på tomterna. Trädgårdsmästare "konstruerar" ofta en "mönstrad matta" från denna växt i rabatter. Dessutom görs fantastiska blomsterarrangemang av ständigt blommande begonier.

Man tror att bladen av denna sort har antibakteriella egenskaper. Inomhus”dödar” växten virus, skadliga mikrober och bekämpar obehagliga lukter. Dessutom absorberar "flickaktig skönhet" negativ energi och skapar en gynnsam atmosfär i huset.

Bild
Bild

Såvillkor och regler

För att odla denna växt från frö, du behöver en liten uppsättning:

  • frön (kan köpas i en trädgårdsbutik);
  • speciell jord;
  • låda (behållare).

Att såga begonier kräver jord berikad med olika näringsämnen. Vanlig mark fungerar inte.

Begonia frön är ganska små, så de blandas vanligtvis med sand. Nybörjare trädgårdsmästare är bättre att välja granulära frön. De är lättare att sprida över jordytan, torvtabletter är en idealisk plats för plantering.

Landningsdatum för "maiden beauty" faller under vinterperioden . För att få tidiga plantor (på sommaren) är det bättre att så plantan i januari. När du väljer en behållare, var uppmärksam på lådans väggar - de ska inte vara för höga. Ständigt blommande begonia älskar mjuk jord, därför fuktas jorden före sådd och frön sås på dess yta. Det är inte nödvändigt att göra djupa hål - detta kommer att komplicera spiringsprocessen.

Bild
Bild

Tillväxt och utveckling

För tidig spiring av frön är gynnsamma förhållanden nödvändiga: tillräcklig mängd fukt och värme. I detta avseende är lådan täckt med glas (eller folie). Ett sådant "lock" kommer också att skydda grödor från yttre påverkan.

Det fungerar inte enligt principen”stäng och glöm”! Plantor kräver ständig vård och övervakning. Till exempel bildas vattendroppar över tid på glaset som används för att täcka behållaren. De avlägsnas omedelbart med en handduk. Annars kan fröna ruttna. En annan lösning skulle vara att luta lådorna eller täcka glaset med tjockt papper, vilket skapar en skugga och minskar mängden fukt inuti behållaren.

Kom ihåg att för mycket vatten leder till bildandet av skadliga svampar.

När massskott uppträder (efter 10-12 dagar) tas glaset eller filmen bort, känsliga skott sprutas försiktigt med en sprayflaska. En utmärkt lösning skulle vara att fylla brickan med vatten, i vilken en låda med plantor placeras. För växtens snabba tillväxt bör temperaturen i rummet inte överstiga 22 grader över noll.

Tillväxtstadier av begonia innebär plockning . Denna process består i att transplantera groddar i större behållare. Detta är en nödvändig åtgärd som gör att växten kan utvecklas normalt. Tack vare plockningen blir blomsterodlare av med oanvändbara plantor. Transplantation av skott utförs under perioden då bildade löv dyker upp på busken (minst 3). Sedan placeras alla buskar i separata krukor och placeras på en torr, mörk plats. För vidare odling väljs lös och "andande" jord. Efter tre veckor är anläggningen redo för permanent uppehållstillstånd.

Bild
Bild

Plockningsprocessen kräver särskild omsorg. Groddarna behöver ordentlig vattning och utfodring. Du kan mata jorden med speciellt mineralgödselmedel 2 veckor efter plockningen. Observera att när begonia växer, sänks lufttemperaturen gradvis till 18 grader och luftfuktigheten övervakas. Även för att odla en växt hemma från frön behöver du följande riktlinjer.

  • Exponering för direkt solljus kan döda skotten.
  • Under blomningen kräver begonia särskild behandling.
  • För permanent plantering av en växt, använd inte en "skuggig" plats. Färgen på blad och knoppar kan bli för tråkig.
  • "Maiden beauty" behöver frisk luft.

När det är dags att bestämma den permanenta "livsmiljön" för begonier, var uppmärksam på följande tips:

  • plantering utförs på en plats, terrass eller loggia;
  • begonia måste skyddas från den stekande solen och ogynnsamma väderförhållanden;
  • med början av höst-vinterperioden förs "flickans skönhet" in i rummet, där hon fortsätter att glädjas med sina fantastiska blommor.

Den slutliga planteringen kommer att äga rum i slutet av maj, då växten redan är färdigbildad. Begonia transplanteras mycket noggrant för att inte skada det känsliga rotsystemet. Marken lossas regelbundet, vattnas och blir av med ogräs.

Det är nödvändigt att mata en mogen växt under spirande perioden varannan vecka. Efter blomningen stoppas utfodringsprocessen.

Rekommenderad: