Gloxinia (55 Bilder): Hemvård. Hur Ser En Blomma Ut? Inomhus Sorter Och Plantering Knöl, Sjukdomar Och Utfodring

Innehållsförteckning:

Video: Gloxinia (55 Bilder): Hemvård. Hur Ser En Blomma Ut? Inomhus Sorter Och Plantering Knöl, Sjukdomar Och Utfodring

Video: Gloxinia (55 Bilder): Hemvård. Hur Ser En Blomma Ut? Inomhus Sorter Och Plantering Knöl, Sjukdomar Och Utfodring
Video: How to Plant, Grow & Care for GLOXINIA - Indoor or Outdoor [Start to Finish] 2024, Maj
Gloxinia (55 Bilder): Hemvård. Hur Ser En Blomma Ut? Inomhus Sorter Och Plantering Knöl, Sjukdomar Och Utfodring
Gloxinia (55 Bilder): Hemvård. Hur Ser En Blomma Ut? Inomhus Sorter Och Plantering Knöl, Sjukdomar Och Utfodring
Anonim

Gloxinia, eller vackra sinningia, lockar inomhus gröda älskare med rika nyanser av sina knoppar, frodig grönska och ett mycket dekorativt utseende. Enkel hemsjukvård gör det till ett utmärkt val för att växa på en fönsterbräda eller rymlig balkong, terrass eller veranda. Inomhus sorter är ganska olika och gör att du kan få ett riktigt upplopp av färger till inredningen, och plantering med en knöl förhindrar eventuella problem med att odla en planta. Denna sydamerikanska skönhet är dock känd inte bara för färgernas rikedom.

Bild
Bild

För att gloxinia ska glädja sina ägare länge med ett lyxigt utseende måste vissa ansträngningar göras. Denna blomma kan ha sjukdomar, den behöver korrekt utfodring och tillhandahållande av vissa villkor för förvar. Då blir resultatet av att odla vackra siningia verkligen värt.

Särdrag

Idag är den exotiska gästens inomhusvy så olika som möjligt i sitt utseende. Men huvuddragen är alltid karakteristiska för henne. Gloxinia upptäcktes och beskrevs först i Brasilien 1975, men de moderna sorterna har inte utvecklats från de fläckiga, utan från den här blommans vackra sort. Den fördes till Europa från de sydamerikanska tropikerna redan på 1800 -talet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att notera att den vackra gloxinia, som fördes från Brasilien till Storbritannien, också kallas synningia, för att hedra en av de enastående botanikerna, Wilhelm Sinning, som odlade denna blomma i många år. På många sätt är den moderna sorten av hybrider, fans av denna växt skyldig honom. Men trädgårdsmästare använder ett annat alternativ, efter den franska versionen av stavningen av dess namn som tilldelats en vild växt. Och i många decennier förblir båda alternativen i bruk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den tropiska fleråriga gloxinia från familjen Gesneriev ser anmärkningsvärd ut. Växten har en stor rhizom, den övre delen ser ut som en örtartad buske. De naturliga förutsättningarna för tillväxt av denna blomma är steniga ytor från den mexikanska delen av Anderna, flodstränder och lövskogar i Brasilien.

Inomhus gloxinia har en kort stam, på vilken det finns pubescenta flätiga blad av en rik grön nyans. Blommor har också en fleecy yta, klockformad, kan vara dubbel eller vanlig. Färgens ljusstyrka är huvudsakligen inneboende i hybrider - deras naturliga form är oftast lila eller röd. Men tack vare uppfödare har blomodlare möjlighet att odla vita och fläckiga, rosa och rufsiga alternativ. Blomställningens längd kan nå 5 cm, diametern är 7 cm.

Reproduktion sker med frön eller bladsticklingar. Totalt finns det 25 typer av gloxinia i naturen, men endast två av dem används i avelsarbete.

Gloxinia regina … För royal gloxinia är silverfärgade vener på pubescenta blad, en hängande form och en betydande längd av peduncles karakteristiska. Klockornas nyans är djuplila, rik och djup. Stammen är tjock, får höjd upp till 10 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gloxinia Speciosa . Växtens örtform har enhetligt färgade gröna blad och en mängd olika färg- och formvariationer. Terry- och tvåfärgsformer utmärks här.

Bild
Bild
Bild
Bild

I själva verket var det dessa två arter som blev förfäder till alla kulturella gloxinier som finns idag.

Vissa funktioner

Exotiska växter kräver ofta att det skapas strikt definierade förhållanden för dem. Bland de funktioner hos gloxinia som nybörjare bör veta är följande punkter:

  • växten har en vilande period, efter avslutad blomningsfas dör den ovanjordiska delen av;
  • under perioden före säsongens "läggdags" måste kvävefri utfodring utföras;
  • när du väljer en kruka för plantering, bör du föredra alternativ med minst 15 cm i diameter;
  • för året runt-blomning måste du utrusta växterna med ett varmt ställ med en lampa som gör att du kan ge minst 14 timmars dagsljus.
Bild
Bild
Bild
Bild

Thidea, med vilken gloxinia ofta förväxlas, har sina egna karakteristiska skillnader som gör det möjligt för specialister att bestämma den botaniska tillhörigheten av blommor ganska exakt. Först och främst är skillnaden synlig i blomställningens form. I Tidea är detta en "toffel", medan gloxinia -klockan har en mer regelbunden form. Knölens storlek och struktur skiljer sig också åt. Tydea har en mindre storlek, dessutom har ytan på denna del av växten en fjällig struktur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Mängden hybridsorter är en av de mest slående skillnaderna mellan Gloxinia och många andra vackert blommande växter. De mest populära av dem ser väldigt imponerande ut och kan bli upp till 30 cm höga. För att avgöra vilket fröalternativ du ska välja för plantering är det värt att överväga sorter gloxinia mer i detalj, efter att ha studerat dem beskrivna Nej.

" Imponera på blått bläck " har en karakteristisk färg. Snövit prickar är utspridda mot den rika bakgrunden av indigo nyansen, den gyllene kärnan späd kompositionen, vilket ger den sofistikering. Stora blomställningar bildas på busken i stora mängder, vilket ser mycket uttrycksfullt och dekorativt ut mot bakgrunden av frodiga gröna blad.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Negrityanochka " … Terry hybrid gloxinia har uttrycksfulla blå kronblad med en djup flätig svart nyans. Mot bakgrund av grönt lövverk med silverfärgade ådror ser de otroligt imponerande ut. Stora blommor har en diameter på upp till 12 cm, knoppar bildas bäst när de odlas på en sval, väl upplyst plats. Busken är ganska hög och når 25 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jordgubbsskaka . Intensiv rosa-hallonfärg av terry gloxinia-sorten "Strawberry Shake" ser elegant och attraktiv ut. Blommorna har en kompakt rosett och korta blad, en liten buske. Kronbladen är strödda med ljusa crimson-prickiga prickar.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Trots " … En spektakulär variation av gloxinia "Defiance" har en rik skarlet färg på kronblad, har en uttalad klockformad blomställning. Växten har en långblommande, kompakt buske som växer upp till 25 cm i höjd.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Snödrottningen ". Lyxigt gloxinia ser särskilt imponerande ut på grund av närvaron av upprätta skott på en låg, upp till 10 cm, buske. De rika gröna bladen är täckta med ett silvrig gossamermönster. Stora klockformade blommor har en ovanlig lila färg på kronbladens kanter och blir till en nästan vit färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Stjärnbeströdd himmel " … Vita ärtor på en sammetblå bakgrund - så här ser färgen ut på en gloxinia -blomma av sorten "Starry Sky". Huvudtonen varierar från nästan svart till blek lila, höga blomstjälkar håller dubbla knoppar väl, busken är kompakt formad, blomningen är lång.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blanche de Meroux … Den vita halsen och den yttre delen av kronbladet, i kombination med den frodiga crimson -gränsen, är det som får denna gloxinia -sort att sticka ut. Det kännetecknas av bildandet av en stor bladrosett - upp till 25 cm i diameter. När den vårdas ordentligt, ger sorten lång, oavbruten blomning, som täcker rikligt med gröna skott med spektakulära blomsterklockor.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Friedrich" eller "Kaiser Friedrich ". En rik dessert-crimson, med ett vitt centrum och en bred snövit kant runt kronbladens kanter, ser gloxinia ut som en äkta blommardrottning. Klockorna är stora och mycket dekorativa. Men för att uppnå riklig blomning måste du anstränga dig mycket.

Sorten är nyckfull när det gäller utfodring, markfuktighet, näringsinnehåll. Men alla ansträngningar kommer att belönas med den vackra blomningen av denna gloxinia.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Kaiser Wilhelm ". Den djuplila nyansen och den kontrasterande vita kanten på kronbladen kombineras harmoniskt med en ovanlig kärna i fläckar. På grund av pedunclens höga placering öppnar knopparna vida ovanför bladen och sticker ut mot deras bakgrund. Den frodiga rosetten, helt öppnande, blir något vågig i kanterna. För blomning är bukettbildning av blommor karakteristisk, långsiktigt bevarande av lövverkets prakt.

Kan tappa färgens ljusstyrka när den placeras i starkt ljus.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Tigrina Red ". Sorten innebär möjligheten att odla blommor, där en röd kant runt kanterna kombineras med ett vitt centrum och ljusa kontrasterande prickar - en spridning av små prickar. Corolla har en skarlet eller lila ton, den kan ha både formen av en klocka och formen på en sko. Blomningen varar vanligtvis från vår till höst. Växten stöder ett uteslutande vegetativt förökningssätt, eftersom det tillhör kategorin hybrider. Det kommer inte att fungera att få frö från honom.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Yesenia ". Gentle terry gloxinia "Yesenia" tillhör gruppen holländska avelshybrider och är en av de tio mest populära sorterna. Växten kan bli upp till 30 cm hög, bladen bildar rosetter på en kort bladblad. Blommorna är tillräckligt stora, i en halvöppen form liknar de rosa knoppar. När knoppen är helt öppen syns en kontrasterande vit eller rosa kant längs kanterna på de crimson kronblad. Blomningen är lång, buskens bukettform bevaras, den ser väldigt dekorativ ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård i hemmet

Först och främst kommer kulturen att behöva en rymlig hylla eller fönsterbräda för att rymma krukan. Under förhållandena under höst-vintersäsongen måste du installera ytterligare belysning, flytta krukan till en varm plats. Minsta varaktighet för bakgrundsbelysning bör vara 12 timmar per dag . Dessutom finns det andra riktlinjer för odling av denna exotiska blomma.

Bild
Bild

Belysning

Under naturliga odlingsförhållanden - tropikerna får gloxinia minst 12-14 timmars kontakt med solens strålar. Respektive, inom ramen för inomhusodling bör ägaren själv ansvara för belysningen . Det är värt att uppmärksamma bladen.

Vid sträckning uppåt och intensiv tillväxt av stammen signalerar växten att det tillgängliga ljuset uppenbarligen inte är tillräckligt för det. Trots behovet av långvarig bevarande av kontakten med källan till ultraviolett strålning är denna blomma rädd för direkt solljus.

Det kan inte användas i ett öppet utrymme, eftersom solens direkta strålar bokstavligen är destruktiva för en ömtålig och känslig flerårig.

Bild
Bild

Lufttemperatur och luftfuktighet

Att välja rätt temperatur och luftfuktighet är en förutsättning för att odla gloxinia. Växten tolererar inte drag och kontakt med kyla . Det är därför du måste glömma att lufta före de varma sommardagarna när du installerar på en fönsterbräda. Efterlevnad av plantans naturliga fuktregim kan också orsaka mycket problem.

Blomman behöver mycket fukt avdunstat i närheten, men utesluter användning av sprutning, eftersom det inte tål direkt kontakt med blommor och blad med vatten.

Bild
Bild

Temperaturregim är en annan viktig punkt i blomsterodlingen . Under växtsäsongen är det tillräckligt att hålla en rumstemperatur som överstiger 20-25 grader Celsius. Det är bättre att ställa grytan på en sval plats under vila. Under denna period kommer det optimala temperaturintervallet att vara upp till +10 grader. Gloxinia är en fantastisk växt som ganska aktivt kan uttrycka sina behov med hjälp av löv.

Om temperaturen är högre än normalt sträcker bladen på kronbladet uppåt. När de är frusna kommer de att falla och ligga längs med grytans kant.

Bild
Bild

Vattning

Vattningsprocessen är också mycket viktig för alla växter. Gloxinia under dess vitala aktivitet bör förses med fukt genom tillsats av vatten till en bricka eller stativ. Övervattning är också acceptabelt, men kräver smycken precision - införandet av vätska bör uteslutande vara rot.

Förnya inte tillförseln av fukt förrän underlaget torkat. Som förberedelse för viloperioden minskar vattnets frekvens ytterligare, vilket hjälper gloxinia att komma in i det stadium det behöver utan betydande obehag. Vattentemperaturen för blomman ska vara något varmare än rumstemperatur, den är försvarad eller filtrerad.

Bild
Bild

Grundning

Gloxinia måste planteras årligen, efter slutet av vilande perioden, i en ny kruka. Marken köps i en vanlig butik - en blandning för violer eller en liknande komposition är lämplig. Med den oberoende bildningen av planteringsjorden används en kombination av 1 del sand, samma mängd humus och två delar bladmark. Efter övervintringen, i februari, avlägsnas knölarna från den gamla behållaren tillsammans med en jordklump på en väldränerad bas, strös med ny jord. Därefter hälls substratet så att det når hälften av rhizomen, men döljer det inte helt.

Bild
Bild

Toppdressing

Befruktning utförs vid gloxinia en gång var tionde dag under hela växtsäsongen. Efter utgången ska matningscykeln avbrytas. Bristen på ytterligare intag av näringsämnen leder till att blomman:

  • blir blekad;
  • visar krympande knoppar;
  • bromsar sin tillväxt;
  • förlorar dekorativitet;
  • förkortar blomningstiden.
Bild
Bild

För att förhindra att detta händer, du bör noggrant övervaka förändringen i lövets tillstånd . Bildandet av skåror på deras kanter indikerar att det saknas bor i blommans vävnader. Det är möjligt att kompensera för sitt underskott genom att applicera toppdressing med en lösning av borax (2%) med dess introduktion med bladmetoden. Men var inte alltför nitisk - övermatning i detta fall är mycket farligare än brist på näringsämnen.

Bild
Bild

Efter blomning

När gloxinia har bleknat kommer en förberedelseperiod för knopparnas andra utseende under säsongen. Vanligtvis bör förberedelserna för denna etapp utföras i maj eller början av juni. För att göra detta beskärs stammen, varefter inte mer än 4 nedre blad finns kvar på växten. Stegbarn kommer att bildas i sina bihålor, bland vilka en eller två av de mest kraftfulla skotten måste lämnas, förstörs resten.

Bild
Bild

Topdressing under denna period utförs två gånger. Vid nypningsstadiet introduceras tillväxtförbättrande föreningar. Vid bildandet av knoppar, de som säkerställer upprätthållandet av gloxinias normala tillstånd under blomningen. Att genomföra alla procedurer i rätt tid kommer att underlätta livet för en amatörblommodlare, hjälpa honom bättre att hantera ett exotiskt grönt husdjur.

Sekundär blomning är sällan mycket frodig. Men i vissa fall visar sig denna process vara kontinuerlig och knopparna bildas hela sommaren. När perioden med blombildning helt slutar, kommer det att vara nödvändigt att ta hand om att minska vattningen, ta bort toppdressing helt och vänta tills bladen är helt torra. Vidare, för att förbereda den vilande perioden, skärs hela toppen av, inte mer än 1-2 cm av stammen kvar över marken (knölen).

Bild
Bild

Efter en vilande period

På hösten, någonstans runt oktober, går gloxinia för vintern. För att göra detta skickas hon till en ren, mörk och sval plats fram till början av våren. Under vintern behöver hon inte mer än 1-2 vattningssessioner per månad för att undvika att knölarna övertorkas. Vinterprocessen kan äga rum i ett rum med hög luftfuktighet - ett badrum, en tvättstuga. Om du planerar att ta bort knölen från grytan innan du övervintrar, bör du göra det direkt på hösten och packa den i en plastpåse med ett fästelement.

Först rengörs roten från jordrester, sedan laddas substratet och vermikuliten i lagringsbehållaren i lika stora mängder. På vintern placeras ett sådant paket i grönsakslådan i kylskåpet och kräver inte ytterligare fukt eller andra bekymmer. Det kommer inte heller att vara svårt att väcka växten - det kommer att räcka att plantera den i en kruka, ge tillräcklig mängd värme och ljus.

Bild
Bild

Unga gloxinia som odlats från frö bör lämnas i en kruka för vintern, vattna lite efter lite och ge minimal utfodring.

Fortplantning

När man ser olika gloxinia -frön i butiker är det svårt att inte bli upphetsad över tanken på dess urval hemma. Men få lyckas odla denna blomma vid första försöket. Bli inte förvånad över spiringsperioden som anges på förpackningen - upp till 9 månader. Det är relevant främst för sena planteringar.

Men fröna som planteras i mars kommer att dyka upp ganska snabbt. Det är bättre att köpa plantmaterial i granulat och gro det utan att gräva ner det i jorden, i mini-växthus, på torvtabletter nedsänkta i vatten, som utgör det nödvändiga näringsmediet . Du kan skapa ett sådant växthus baserat på en transparent plastbehållare genom att göra ventilationshål i locket. Medeltemperaturen under groning bör vara +22 grader eller mer. När fukt avdunstar fylls dess tillförsel på.

Bild
Bild
Bild
Bild

Materialet som erhålls från fröna transplanteras efter bildandet av skott. Det kan delas upp i krukor tillsammans med en torvtablett (det är bättre att använda små koppar först). Knölen kommer att bildas först under det andra levnadsåret. Fram till detta ögonblick är det bättre att inte avbryta växtsäsongen under en vilande period.

Medan många trädgårdsblommor kommer från lökar, är knölplantering typisk för vuxna gloxinias. Om vi talar om att odla en helt ny växt kan du ansöka vegetativt sätt. Skärning från ett blad utförs med den minsta grenen . Det resulterande materialet planteras i en kruka med ett fuktat underlag och placeras i växthusförhållanden i en månad.

Efter denna period måste de rotade sticklingarna gradvis ge frisk tillströmning och öppna skyddsfilmen i några minuter. Det kan ta lång tid att härda gloxinia . Efter att sticklingarna har spirat kan de transplanteras i permanenta krukor och överföras till normal tillväxt hemma utan ytterligare skydd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Om du tar hand om dina blommor korrekt kan du nästan 100% undvika problem med att odla dem. Men även de mest uppmärksamma och erfarna ägarna blir ibland sjuka av gloxinia. Bland de vanligaste symptomen på sjukdomar kan följande noteras.

  • Bildandet av bruna fläckar på bladen . De lämnas av gråröta, och den enda behandlingen är att helt ta bort de drabbade områdena, följt av en fungicidbehandling.
  • Mörkning av rötterna, utseendet på dem av områden med en mörkbrun blomning … Orsaken till problemet är en banal bristande efterlevnad av vattningsregler, vilket leder till utveckling av brunröta.
  • Fällbara blad - de krullar ner, tjocknar, blommorna börjar vissna, skotten torkar ut. Detta är ett tecken på skador på växten av parasiter - cyklamen fästingar.
  • Bildandet av vita prickar på bladen, utseendet på en tunn väv . Så här ser en parasitattack ut - en spindelkvalster som livnär sig på växtsaft.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Behandlingen av växten med användning av ett insekticidmedel hjälper till att besegra fästingarna - Karbofos eller Aktara kommer att göra. Som en profylax mot senblåsa, mjöldagg, svampar är det värt att använda "Fitosporin" regelbundet. Om infektionen redan har ägt rum utförs behandlingen av "Fundazol".

Användbara tips

Bland rekommendationerna från uppfödare, Det finns flera som är mycket relevanta för varje odlare:

  • om bladets yta är långsträckt riktas skotten uppåt - det här talar om brist på ljus;
  • bildandet av bruna fläckar på bladen är en anledning att dra slutsatser om felaktig vattning (vattnet är för kallt eller appliceras inte vid roten);
  • blommor syns inte under bladen - det är värt att ordna om gloxinia till en varmare och ljusare plats;
  • om bladens gröna tillväxt har blivit gul och torkat kan det tyda på problem med överskott av näringsämnen, kontakt med direkt solljus.
Bild
Bild

Med rätt vård kommer gloxinias skönhet att leva minst 10 år och varje år kommer att ge ägaren mer och mer frodig blomning.

Rekommenderad: