Gökur (40 Foton): Mekanisk, Vägg, Gammal Klocka "Mayak" Från Sovjetunionen. Klockans Födelseort Och Pendelns Storlek. Vad Heter?

Innehållsförteckning:

Video: Gökur (40 Foton): Mekanisk, Vägg, Gammal Klocka "Mayak" Från Sovjetunionen. Klockans Födelseort Och Pendelns Storlek. Vad Heter?

Video: Gökur (40 Foton): Mekanisk, Vägg, Gammal Klocka
Video: Moraklocka 2024, April
Gökur (40 Foton): Mekanisk, Vägg, Gammal Klocka "Mayak" Från Sovjetunionen. Klockans Födelseort Och Pendelns Storlek. Vad Heter?
Gökur (40 Foton): Mekanisk, Vägg, Gammal Klocka "Mayak" Från Sovjetunionen. Klockans Födelseort Och Pendelns Storlek. Vad Heter?
Anonim

Tidigare visade en skrymmande mekanisk klocka tiden. De ser helt annorlunda ut nuförtiden. Moderna modeller, förutom deras huvudsakliga funktion som tidsmarkörer, är utformade för att dekorera och dekorera utrymmet. En speciell plats bland alla typer upptas av gökur. Och i gamla dagar, och nu kan de dekorera alla hem. Dessa urverk är unika i originalitet och efterfrågas nu mycket.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lite historia

Historiker erbjuder flera legender relaterade till gökurets utseende. Så, de nämns första gången 1629 som en gåva till den saksiska kurfursten Augustus från hovmannen Heinhofer … Nästa omnämnande återfinns 1650, när Athanasius Kircher beskrev ett orgel med rörliga figurer och en gök. 1669 föreslog den italienska urmakaren Domenico Martinelli, när han såg en fågel bosätta sig i rören på en kyrkorgel, att använda gökens rop för att signalera att en ny timme kom.

Vissa historiker beskriver i sina skrifter hur hovmännen i Ludvig XIV presenterade honom för en porslinsklocka med herdinnor som valsade till en melodi . Förvånad över gåvan demonterade kungen genast mekanismen. Och de kungliga urmakarna, under reparationen, ersatte herdarna med tuttande ugglor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men Tyskland anses traditionellt vara födelseplatsen för sådana klockor. Det är de gamla tyska urmakarna som kallas deras uppfinnare. Historien om deras skapelse började som en familjebondeunderhållning under långa vinterdagar. När snödrivorna täckte hela grannskapet huggade bönderna hantverk från trä, inklusive klockor med figurer av växter, träd och djur. Och på våren sålde de dem till besökshandlare för att tjäna lite pengar. Men siffrorna rörde sig inte och fåglarna var tysta.

Franz Anton Ketterer, bosatt i staden Schönwald i Schwarzwald, åtog sig att lösa detta problem . Och 1730 kom han på en utväg. Inledningsvis försökte han göra en gungande tuppmekanism. Men inför svårigheten att återge kallet från en tupp och den besvärliga strukturen ersatte han tuppen med en gök. Röstmekanismen som uppfanns av honom har förblivit nästan oförändrad till denna dag.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligtvis var de första klockorna ganska primitiva, men eftersom de gjordes för hand hade varje gök ett unikt utseende.

De fantastiska bitarna blev snabbt populära i landet, och i mitten av 1700 -talet var de gjorda av trä med samma trämekanism och dekorerade med sniderier, och varje hantverkare hade sin egen individuella stil. De första exemplen hade en timmes hand, en pendel från ett speciellt block och en sten istället för en vikt. Naturligtvis hade de inte ett exakt drag. Men hantverkarna, som ersatte trämekanismen med en metall, gjorde dem mer exakta.

År 1740 skapade de tyska hantverkarna från Schwarzwaldföretaget en ny och förbättrad mekanism från bälg med luft och rör för att återge gökens skrik . Några år senare gjorde denna innovation dem kända långt utanför Tysklands gränser.

Bild
Bild

Fantastiska recensioner om de underbara klockorna spreds över hela Europa och nådde till och med Ryssland. På 1800 -talet bidrog den aktiva utvecklingen av den tyska industrin till grundandet av många urmakningsföretag.

Gökuret, som blev symbolen för Schwarzwald, produceras fortfarande . Handgjorda med oklanderligt utförande snappas de ivrigt av turister från hela världen under sina resor till Schwarzwald. Och de är mycket efterfrågade bland sanna finsmakare och samlare av dyra modeller.

Bild
Bild

Intressanta fakta

Det är känt ungefär sex exemplar av världens största gökur, fick certifikatet "Världens största gökur" och skrevs in i Guinness rekordbok . Dessa jättar kommer att kunna skryta med staden Wiesbaden, staden Schonabach i förorterna till Triberg, staden Hellsteig, St Goara, Niederwasser. Höjden på Wiesbaden Clock Tower är över 14 meter. Den är helt tillverkad av lind och har en pendel på 100 kg.

Det bör noteras att i den ryska staden Penza, på Fontannaya-torget, finns en 8-meters torngökur på Serdobsk Mayak Watch Factory . Det finns också två museer för sådana klockor i världen. Den mest betydande när det gäller antalet utställningar är i Storbritannien. Dess samling består av 600 av de sällsynta antika utställningarna. Den andra ligger i samma stad Shonabah.

Det är också en butik. De som vill kan köpa vilken kopia de vill, gjord av en lokal hantverkare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sorter och producenter

Gökuret är en mekanism som kombinerar slående system och gök, fixerad på en konsol och tittar ut genom dörrarna som öppnas. Utförandet av gökur är varierat: från en enkel stuga med en fågel till stora strukturer och strukturer . Två pälsar med luft imiterar ropet från en fågel. Och frekvensen för upprepning av röstsignalen - varje timme eller efter en halvtimme - beror på hur klockan ändras.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Pendelns storlek påverkar mängden gök eller slagljud som produceras . Två kedjor med två vikter fästa vid ändarna, gjorda i form av gjutjärnskottar, är utformade för att linda klockan. Ju större motvikt, desto mindre ofta lindas klockan. Tunga vikter gör att du kan vinda upp dem i en vecka, med små vikter behöver klockan en daglig lindning. Och plantans varaktighet beror i sin tur på smidighetens tonalitet och hastighet.

Med en veckoväxt är detta långsammare. Du kan starta klockan manuellt genom att helt enkelt svänga pendeln.

Bild
Bild

I samma oförändrade form har vägggökuret överlevt till denna dag. Men med tiden har deras mekanism genomgått förändringar och förbättras ständigt. Den moderna klockrörelsen drivs av vikten eller vikten. Gökfiguren kan flytta, böja, öppna och stänga näbben. Ultraprecisa mekanismer har utvecklats som gör att de kan arbeta för en längre och mer problemfri drift.

Marknaden erbjuder ett mycket brett utbud av vägg- och bordsgökur i modern design . Variationen i modellintervallet beror på vilken mekanism som används, uppsättningen funktioner, fodralmaterial och dimensioner. Alla modifieringar har strukturella egenskaper hos mekanismen och obestridliga fördelar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De mest populära moderna mekaniska inre vägggökklockorna produceras av det berömda tyska företaget Hubert Herr med mer än 100 års historia. Produkterna från detta företag levereras till de flesta länder i världen, inklusive Ryssland, och efterfrågan på det växer ständigt.

Moderna modeller - kvarts och elektroniska klockor - går på batterier eller drivs av ett elnät. De utmärks av sin mångsidighet - detta är deras främsta fördel. I dem kan du ställa in olika tidslägen för anslutningsfunktioner, stänga av ljudsignalen vissa dagar och timmar, till exempel på helger eller på natten, justera volymen. Deras arbete i detta fall kommer inte att förändras, noggrannheten kommer att förbli densamma som tidigare.

Det finns en klocka med en inbyggd fotocell, som, när det blir mörkt i rummet, växlas till tyst läge . Kvarts och elektroniska enheter är lätta att hantera. Du behöver bara byta batterier i tid.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De ledande tillverkarna av kvartsgökur är de japanska företagen Casio och Orient, det schweiziska företaget Tissot . Snygga klockor med modern design med kvartsrörelser produceras i Korea, Kina, Ryssland och Tyskland. Modeller med låg budget erbjuds av koreanska tillverkare. Det sydkoreanska företaget Sinix har varit mycket populärt i Ryssland sedan 90 -talet. Företaget skapar bara ett brett utbud av kvartsmodeller. Dessa är klassiska väggklockor, slagklockor och gökur, liksom väggklockor med en pendel, och naturligtvis alternativ för golv och bord.

Men ändå att helt överge retromodeller, ersätta dem med moderna med ny teknik kommer aldrig att fungera … Överklagandet till folkliga motiv är mer och mer populärt bland inredningsarkitekter och älskare av folkloristraditioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Värdefulla rariteter

Traditionellt sett är de mest värdefulla antika bitarna av tidigare mästare från Tyskland. Deras otvivelaktiga fördel är den gamla mekanismen, vars arbete är felfri till denna dag . Jag skulle vilja notera att naturligt trä har för den nuvarande generationen bevarat skickligheten hos gamla snidare som tillverkade snidade fodral med sådana geniala vävar. Detta ökar betydligt sällsynthetens värde både estetiskt och monetärt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men sådana ovärderliga kopior i perfekt skick och med en fungerande mekanism på antikvarumarknaden är nu nästan omöjliga att hitta. Trots den betydande kostnaden har de bästa exemplen på sällsynta saker länge funnits i privata samlingar eller på statliga museer . Och på antikmarknaden finns det helt enkelt inga nödvändiga mängder av dem. Bland de sovjetiska sällsyntheten visade sig gökuret som producerades av Serdobsky -anläggningen "Mayak" vara mycket tillförlitliga och korrekta.

Tillverkad under sovjettiden finns en mängd olika modeller för alla smaker. De tjänar fortfarande idag, räknar tiden och passar perfekt in i det inre av alla rum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Med ett stort utbud av moderna klockanordningar är det absolut inga problem att hitta något för själen. Designad för olika möjligheter, behov och estetiska preferenser - klassisk stil, antik stil eller solid, representativ klass - alla kommer att komplettera alla interiörer och betona den individuella smaken hos deras ägare. Och deras jämförande egenskaper hjälper till att bestämma valet.

Mekanisk gökur:

  • högt värde från tyska och schweiziska tillverkare med ett gott rykte, som arbetat inom detta område i över ett sekel;
  • ha färre funktioner;
  • reparera billigare och snabbare;
  • kännetecknas av sin livslängd;
  • ligga efter med cirka 20 sekunder per dag;
  • metaller och legeringar som används gör vikten tyngre.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kvarts gökur:

  • den senaste utvecklingen av modern teknik tillämpas;
  • har hög noggrannhet;
  • användningen av lätta polymerer minskar vikten;
  • enkel bearbetning av polymera material gör att du kan diversifiera utformningen av fodralen;
  • deras sortiment är mycket bredare;
  • livslängden är mycket kortare;
  • på grund av enhetens komplexitet är mekanismen praktiskt taget borta från reparation.

Kvaliteten på klockprodukterna avgör till stor del deras livslängd. Därför är de mest efterfrågade produkterna tillverkade av ledarna inom detta marknadssegment, som alltid har en konsekvent hög kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Valet av den bästa modellen av klockor beror för närvarande på att en person tillhör en viss klass och på hans estetiska preferenser. Vissa människor föredrar de klassiska alternativen, medan andra är intresserade av nyheter. Nooka Cuckoo -företaget, tillsammans med de traditionella formerna, producerade handledsversioner av gökur, som skiljer sig åt i olika färgpaletter från designern Hannes Griban . Detta är ett platt gökhus med en urtavla på ett mjukt band tillverkat av ett speciellt gummimaterial. Mekanismen är digital och göken dyker naturligtvis inte upp. Samlingen är exklusiv och släpps i begränsade mängder.

Nu har klockan blivit mindre frekvent. I den moderna världen tar de reda på tiden med en dator eller mobiltelefon. Och bara en vägggökur är alltid efterfrågad . Och detta förvånar inte någon, eftersom de inte bara visar oss den aktuella tiden, utan också dekorerar interiören och skapar den unika hematmosfären av komfort och mysighet, som är mindre och mindre i den moderna världen.

Rekommenderad: