Hur Tar Man Bort Vax Från En Ljusstake? Hur Rengör Jag Glasstakar? Hur Rengör Jag En Brons- Och Kopparljusstake Hemma?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Tar Man Bort Vax Från En Ljusstake? Hur Rengör Jag Glasstakar? Hur Rengör Jag En Brons- Och Kopparljusstake Hemma?

Video: Hur Tar Man Bort Vax Från En Ljusstake? Hur Rengör Jag Glasstakar? Hur Rengör Jag En Brons- Och Kopparljusstake Hemma?
Video: How To Remove Wax From You Menorah or Candle Holder What Works 2024, Maj
Hur Tar Man Bort Vax Från En Ljusstake? Hur Rengör Jag Glasstakar? Hur Rengör Jag En Brons- Och Kopparljusstake Hemma?
Hur Tar Man Bort Vax Från En Ljusstake? Hur Rengör Jag Glasstakar? Hur Rengör Jag En Brons- Och Kopparljusstake Hemma?
Anonim

Efter en romantisk middag med levande ljus uppstår frågan - hur man tar bort vax från ljusstakar. Denna uppgift kan ibland vara utmanande. Speciellt om föremålet är av brons eller silver.

Allmänna rekommendationer

Alla i huset har saker som ljusstakar. Det kan vara glas, koppar, plast, silver, brons eller keramiska produkter. Efter att ljuset har brunnit kvar finns vax kvar på ljusstakarna, som måste tas bort så att produkten inte förlorar sitt estetiska utseende . Naturligtvis är det mycket lättare att bli av med det direkt, medan det fortfarande inte är fryst. Men även gamla fläckar, droppar från ett smält ljus kan enkelt tas bort. Nyckeln är att välja en effektiv och lämplig rengöringsmetod.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att komma ihåg det rengöring av en ljusstake hemma, till exempel av mässing eller keramik, kan inte göras med en metod … Eftersom du måste ta hänsyn till egenskaperna hos det material som tillbehöret är tillverkat av. Till exempel kan en glasprodukt enkelt rengöras med varmt vatten. Men om ljusstaken är järn kan du bli av med paraffin med en annan folklig metod som inte kommer att skada produkten. I det här fallet är det viktigt att inte bara rengöra tillbehöret effektivt utan också att skydda det mot oxidation.

Bild
Bild

När du väljer den mest effektiva rengöringsmetoden, kom ihåg att ta bort de största frysta dropparna först. Svårt tillgängliga platser på tillbehöret kan rengöras med den vanligaste tandborsten eller tandpetaren . Vassa föremål av metall, till exempel en kniv, ska inte användas, annars kan produktens utseende förstöras. Det är också värt att överge användningen av hårdmetallsvampar, rengöringsmedel med slipande partiklar.

Bild
Bild

Glas och keramik

Eftersom vaxet börjar smälta snabbt vid förhöjda temperaturer använder många den vanligaste hårtork för att rengöra produkten. Det räcker med att värma tillbehöret med en hårtork i några minuter . - så snart vaxet blir mjukt, ta bort resterna med en mjuk, torr trasa. Denna metod är utmärkt för tillbehör tillverkade av en mängd olika material, inte bara glas. Tack vare denna metod blir det enkelt att rengöra ljusstakar i en ovanlig form med komplexa dekorelement och sniderier.

Bild
Bild

Med den vanligaste tandpetaren kan du enkelt bli av med vaxdroppar från tillbehöret. Denna metod är utmärkt för glas och keramik. Du kan använda denna rengöringsmetod för metallprodukter, men bara om det inte sprutas på den. Vanligtvis kan vaxet enkelt skrapas av en plan och slät yta med en slipad tandpetare. Dessutom kan dekorativa element och lockar lätt rengöras.

Med varmt vatten kan du snabbt rengöra ditt glas . För att göra detta måste du värma vattnet och vattna alla de platser där vaxet har samlats mest. Varmt vatten kommer att smälta det och du kan enkelt rengöra tillbehöret. Denna metod är idealisk för glasstakar.

Bild
Bild

Keramiska produkter är vanligtvis belagda med glasyr och på grund av den höga temperaturen kan små sprickor uppträda på tillbehörets yta. Därför är det viktigt att komma ihåg att vattentemperaturen inte ska vara för hög.

Du kan använda en mikrovågsugn för att snabbt och effektivt ta bort vax från ett glastillbehör . Produkten måste värmas upp lite, och sedan är det enkelt att ta bort det kvarvarande vaxet med en ren och torr servett.

Bild
Bild

Metalltillbehör

Tillbehör av olika metaller kräver mer respekt för sig själva. Vissa produkter kan korrodera från kontakt med vatten. För att undvika dessa problem är det värt att använda andra metoder, som vi kommer att diskutera nedan.

Metalltillbehöret kan enkelt rengöras genom att skicka det till ugnen i förväg. T Temperaturen bör inte vara högre än 90 °. Så snart vaxet börjar smälta kan du ta bort produkten från ugnen och börja rengöra.

Rengöring är bekvämast med en torr trasa eller pappershandduk.

Bild
Bild

Bronsartiklar kan snabbt rengöras med tandkräm. Det bör noteras att för denna metod är endast en vanlig vit pasta lämplig, som inte innehåller slipande partiklar som kan lämna mikro-repor på produktens yta. Den förorenade ytan måste behandlas med tandkräm och fortsätt sedan med rengöringen. Du kan rengöra ytan med en mjuk trasa, bomullstuss eller mjuk tandborste.

Mässing eller brons tillbehör får inte rengöras med mekaniska metoder . Därför är det bättre att använda det vanligaste diskmedlet för gel. Olika kemiska föreningar, som finns i sammansättningen av sådana produkter, hjälper till att enkelt lösa upp det återstående vaxet på ljusstaken. Applicera lite av produkten på en mjuk svamp eller mjuk borste och börja rengöra.

Bild
Bild

Fina föremål av ädelmetaller som silver eller guld bör rengöras mycket noggrant. För att inte förstöra deras utseende är det bäst att använda frysmetoden. Lägg det förorenade tillbehöret i frysen i 3-4 timmar. Sedan kan du ta bort smutsen med en tandborste eller tandpetare. Var noga med att bearbeta produkten med ett speciellt polermedel.

MEN här är en annan metod som fungerar för silvertillbehör … Blötlägg först en ren trasa i varmt vatten och skrubba hela ljusstakens yta. Detta hjälper till att mjukna upp vaxet lite. Upprepa denna procedur flera gånger tills all allvarlig förorening har avlägsnats. Applicera sedan tandkräm på en mjuk borste, behandla alla svåråtkomliga platser och skölj produkten med kallt vatten.

Bild
Bild

Täck sedan botten av en djup kastrull med folie, tillsätt en liten sked fint bordsalt och bakpulver. Vi lägger tillbehöret i en kastrull och häller några liter vatten, lägger det på elden och koka upp det. Efter 5-6 minuter, ta försiktigt bort produkten, torka den noggrant med en mjuk trasa och torka den helt. På dessa få minuter kommer allt kvarvarande vax att försvinna, och ljusstaken lyser rent.

Det är bäst att blötlägga guldartiklar i varmt vatten med tvättpulver . Blötlägg tillbehöret kort och behandla sedan dess yta med en mjuk trasa och ta bort vaxrester.

Förgyllda ljusstakar kan blötläggas i varmt vatten med flytande tvål.

Bild
Bild

Användbara tips

Slutligen har vi några användbara tips, vilket hjälper dig att snabbt och effektivt rengöra dina favoritaccessoarer från vaxrester.

Om du använder ljusstakar av plast eller glas kommer det här tipset definitivt till nytta. Innan du installerar ljuset, spraya lite olja på insidan och utsidan av ljusstaken. Med detta enkla trick kan du enkelt ta bort vaxfläckar senare. Du kan använda kosmetisk olja för barn

Bild
Bild

Försök att inte vänta tills ljuset brinner ut till slutet. Så snart den når miniminivån, ta bort den från produkten. Då behöver du inte lägga ner mycket tid på att ta bort det återstående vaxet från själva ljusstaken

Bild
Bild

Om du bestämmer dig för att använda en metod som kräver uppvärmning, kom ihåg att temperaturen för en glasprodukt inte får överstiga 50-60 °. Annars kommer ljusstaken att brista

Bild
Bild

För att enkelt kunna ta bort det kvarvarande vaxet efter att ljuset har brunnit ut, rekommenderas att lägga några droppar vatten i botten av ljusstaken

Detta trick fungerar inte för metallprodukter som är utsatta för korrosion.

Rekommenderad: