LED -växtlampor: Funktioner I LED -lampor. Hur Organiseras Rätt Belysning Av Inomhusblommor På Fönsterbrädan Med En Fytolampa?

Innehållsförteckning:

Video: LED -växtlampor: Funktioner I LED -lampor. Hur Organiseras Rätt Belysning Av Inomhusblommor På Fönsterbrädan Med En Fytolampa?

Video: LED -växtlampor: Funktioner I LED -lampor. Hur Organiseras Rätt Belysning Av Inomhusblommor På Fönsterbrädan Med En Fytolampa?
Video: MY GROW LIGHT SETUP | grow lights for houseplants | pros & cons 2024, Maj
LED -växtlampor: Funktioner I LED -lampor. Hur Organiseras Rätt Belysning Av Inomhusblommor På Fönsterbrädan Med En Fytolampa?
LED -växtlampor: Funktioner I LED -lampor. Hur Organiseras Rätt Belysning Av Inomhusblommor På Fönsterbrädan Med En Fytolampa?
Anonim

Varje växt behöver tillräckligt med ljus, annars kan den inte utvecklas normalt, detta gäller även inomhusblommor. I detta fall är LED-lampor ett utmärkt alternativ för att skapa en högkvalitativ ljuskälla. Det viktigaste är att känna till reglerna för användning av denna typ av lampor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

LED -växtlampor kompenserar för bristen på dagsljus, vilket är viktigt för blommor och fotosyntes. Fytolampor används både som extra belysning och som ett av alternativen för att inreda ett rum.

Vintern är en tid på året då människor uppskattar frodig grönska och blommar mer, eftersom det inte finns tillräckligt med dem på gatan . Du kan enkelt skapa en evig tropisk sommar i din lägenhet med LED -lampor.

De är en utmärkt ljuskälla för växter, men samtidigt förblir de ekonomiska.

Bild
Bild
Bild
Bild

Åtta hängande lampor ovanför ett stort fönster, varje 36W, ger fantastisk blommande och tillväxt av plumeria, heliconia, frodiga bananpalmer och andra solälskande tropiska växter. Det är värt att säga att "speciella" lampor för växter inte bör användas i vardagen av två skäl . Först och främst är de nästan 10 gånger dyrare än konventionella LED -lampor, medan sådan utrustning inte har visat sig ge bättre resultat. Dessutom kan inte alla hantera rosa / lila ljus i ett vardagsrum.

Det räcker med att färgtemperaturen på armaturerna når 6000 K (sval vithet) - en indikator som är så nära det dagliga ljuset som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

För inomhusväxter används LED -lampor. De levereras vanligtvis till salu på 400 och 1000 watt. De förra ger cirka 15 kvadratmeter inomhusutrymme med dagsljus. Modeller är kommersiellt tillgängliga som gör att du kan ställa in belysningssystemet för att ge ett optimalt spektrum som stimulerar växttillväxt och riklig blomning. Detta tillägg ger 17% mer spektral energi och 25% mer energi i violett, blått och grönt.

Vissa modeller erbjuder ett blåvitt spektrum som är bra för lövväxt . Det används oftast som huvudljuskälla. En lampa har en kapacitet på cirka 10 000 timmar.

Rödorange lampor används för att aktivera blomningen. Av deras fördelar kan man särskilja ekonomin, eftersom deras genomsnittliga livslängd är dubbelt så lång som halogenprodukter. Men deras främsta nackdel är att de inte producerar ljus som faller in i det blå spektrumet. Om sådant ljus var den enda källan för växten, skulle det växa med en tunn stam.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

LED -lampor har redan visat sig ha hälsofördelar för inomhusväxter, varav de flesta börjar bli sjuka på vintern på grund av brist på belysning. De har många fördelar, bland vilka de sticker ut särskilt:

  • längsta arbetstid
  • hög effektivitet för energiomvandling;
  • attraktiv färgtemperatur för växten;
  • strålning levereras riktad;
  • helt säker för växter;
  • temperaturregimen ändras inte i rummet;
  • omedelbar start med full potential;
  • brist på giftiga material i kompositionen;
  • låga driftskostnader.
Bild
Bild
Bild
Bild

Bland bristerna är det nödvändigt att lyfta fram den höga kostnaden för sådan utrustning, men med tanke på att lamporna förbrukar lite energi kan du spara på elräkningar.

Bild
Bild

Olika sorter

Det finns flera sorter av sådana enheter på marknaden, inklusive en multispektral (multispektral) LED -växtlampa. Bland dem finns LED och RGB -remsa. Det finns helt spektrummönster eller gult, blått, vitt, rosa. Eftersom varje färg är ansvarig för en speciell effekt på växten, är det värt att ha sådan utrustning i din arsenal som kommer att behövas i olika stadier av plantans tillväxt.

Linjära diodarmaturer har sin egen klassificering beroende på vilket spektrum som används:

  • rödorange;
  • violettblått;
  • gul;
  • ultraviolett;
  • grön.
Bild
Bild
Bild
Bild

Rött och orange har en våglängd i intervallet 595-720 nm . Att installera dem inomhus har en positiv effekt på fotosyntesprocessen. Frön gror snabbare, apelsinspektrum påverkar fruktningen. Men om du använder denna lampfärg för ofta under blomningsperioden kan växtens tillväxt undertryckas.

De violetta och blå nyanser av LED-lampor har en våglängd i intervallet 380-490 Nm . Detta spektrum har också en positiv effekt på fotosyntesprocessen, det hjälper till att påskynda växtens tillväxt. Om du använder sådan belysning produceras proteiner i cellerna snabbare, blomningen sker snabbare än den fastställda tiden, vilket är viktigt med korta dagsljus. Genom påverkan av det blå spektrumet bildas och förstärks rotsystemet, liksom kronan.

Bild
Bild

Om du vill att växter inte ska sträcka ut sig i din trädgård, bör du använda ultraviolett ljus med en våglängd på 280-380 Nm. Det är tack vare detta spektrum som motståndskraft mot plötsliga förändringar i omgivningstemperatur förvärvas. Men trädgårdsmästaren bör komma ihåg att ett överskott av ultraviolett strålning dödar alla växter.

Du kan också hitta gula LED -lampor på marknaden, men de har ingen effekt på växternas tillväxt och utveckling. Detsamma gäller det gröna spektrumet, som har en våglängd mellan 490 och 565 nm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Modeller och deras egenskaper

Det finns många kinesiska LED -lampor på marknaden som lovar skonsam hemträdgård. Det finns också varor från andra länder, inklusive ryska. Inhemska tillverkare erbjuder modeller med en kontrollpanel på 5 watt eller mer.

Chiston-S produkter har ett särskilt utvalt spektrum, därför används det för odling av plantor. Den kan installeras både som huvudljuskälla och som ytterligare. Området som täcks av ljuset gör det möjligt att använda utrustningen inte bara hemma, utan också i små växthus. Kostnaden för lampan är bara 1100 rubel, vilket gör produkten efterfrågad på marknaden.

Det är nödvändigt att installera det från växter på ett avstånd av minst 5 centimeter, det totala täckningsområdet är 0,35 kvm. m.

Bild
Bild
Bild
Bild

Projektorer tillverkade av under varumärket Grow Light … En av deras bästa representanter är 300W -modellen. I amerikanska armaturer av denna typ kan man skilja från fördelarna en livslängd på upp till 50 000 timmar och en täckningsyta på upp till 15 kvadratmeter. m. Utrustningen visar stabil drift i ett rum med en lufttemperatur från -20 till +50 grader Celsius. Armaturen har ett förbättrat 12-band fullt spektrum från UV-djup till IR-höjd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns andra modeller som du definitivt bör uppmärksamma

  • Galaxyhydro LED Grow Plant Light 300w . Storlek: 12,1 * 8,2 * 2,4 tum. Har en steriliseringsfunktion. Paketet innehåller en LED -lampa, en nätsladd, en krok i rostfritt stål. Tillverkaren ger 2 års garanti.
  • " MarsHydro Mars300 och Mars600 ". Lämplig för nybörjare som letar efter en billig armatur. Perfekt för plantor. Visar ett balanserat spektrum med tonvikt på rött ljus vilket gör den idealisk för alla som letar efter utrustning för att stödja blomningen.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • KingTM 1200w Power Full Spectrum 360-860 nm . Använder hela spektrumet av 360-870 nm solljus för växter, vilket påskyndar tillväxten.
  • TaoTronics E27 växande lampa 12w . Den har 12 lysdioder (3 blå och 9 röda), extremt ljusa. Den har låg strömförbrukning, hög ljuseffektivitet och lång livslängd. Dessa lampor avger ljusvåglängder på 660 och 430 nm; 630 och 460 nm. De fyra spektra erbjuder maximal effektivitet.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • EcoSuma 120-graders strålvinkel stort bestrålat område 12W . Det garanterar en snabb tillväxt av växten, vilket är tre gånger högre än den naturliga. Använder det blå och röda spektrumet, vilket ger exakt inverkan på plantorna.
  • Black Dog Review-PhytoMAX-2 200W: Känd för professionella trädgårdsmästare som ett av de bästa märkena på marknaden. Endast ett fåtal märken kan konkurrera med denna armatur när det gäller ljusintensitet och kvalitet. Utrustningen finns i olika effektinställningar: 200W, 400W, 600W, 800W, 1000W. Produkten är tillverkad i Amerika, därav den höga kvaliteten. Den kännetecknas av hög ljusintensitet och ett brett spektrum som kan tränga djupt under kronan, vilket ger ljus till de nedre nivåerna.

Driftstemperaturområde - från -20 till 40 ° C, garanti - 5 år, certifikat i ETL, CE, FCC, RoHS. Antalet lysdioder är 84.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bloomspect LED Review-600W . Dubbel så effektiv som andra dyrare produkter med en jämförbar strömkälla. Om budgeten är begränsad, men du inte vill offra effektiviteten, kan du säkert överväga detta alternativ. Lamporna finns i olika effektinställningar: 300W, 600W och 900W. Men endast 300W finns med ett sekundärt objektiv, vilket ökar ljusgenomsläppligheten och utrustningens effektivitet. Alla modeller har fullt spektrum med VEG / BLOOM -omkopplare och värmeavledningsteknik. Erbjuder märket den optimala mängden blått, rött och vitt spektrum, som är lämpliga för alla typer av inomhusväxter. Det finns kylfläktar i designen. Garantin är 1 år plus 30 dagar. Armaturen håller en kallare temperatur även efter 24 timmars kontinuerlig drift. Den har en genomsnittlig livslängd på 100 000 timmar, förbrukar mycket mindre energi och avger mycket mindre värme än lysrör.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

Innan du köper sådan utrustning måste du noga överväga dina belysningsbehov. Det finns enheter för inomhus- och akvarieväxter som finns i ett brett sortiment, så det är inte alltid lätt att välja. En modell är lämplig för att aktivera tillväxten av grön massa, den andra är för att upprätthålla tidig fruktning, och det finns de som är viktiga vid blomningen.

Den typ av belysningsarmatur som kommer att installeras i växthuset eller hemma påverkar växternas hälsa

  • LED -lampor är idealiska för växthus eftersom de kan ge det nödvändiga spektrumet av plantor som måste vara robusta.
  • LED -lampor är mycket mer ekonomiska, de omvandlar energi till ljus på ett helt annat sätt, därför är de populära bland proffs.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Sådana armaturer visar maximal effektivitet, medan de inte ökar temperaturen i rummet, så det finns inget behov av att installera ett extra ventilationssystem.
  • Olika växter har olika belysnings- och spektrumbehov, därför måste olika alternativ utvärderas och val göras utifrån de förhållanden som är lämpliga för de valda blommorna.

Det kan noteras att det blå spektrumet är lämpligt för lövverk, medan det röda bör övervägas för blommor och frukter.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Det är viktigt att uppmärksamma spänningen, den måste vara lämplig för nätverket.
  • Eftersom LED -lampor är praktiskt taget instabila att värma, är närvaron av en radiator en viktig fråga i förhållande till dem. Det tar över temperaturen från diodblocket. Ofta finns det inget kylsystem, och ibland är det av plast. Sådana alternativ bör lämnas åt sidan, det är bättre att välja glödlampor med en ribbad aluminiumyta.
  • Ju större belysningsvinkel, desto bättre, men kostnaden för sådan utrustning blir mycket högre.
  • För att inte köpa flera separata lampor rekommenderar experter att omedelbart köpa en produkt med möjlighet att byta spektrum.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Du kan hitta modeller med färgåtergivning på marknaden. Det är nödvändigt att minska eller öka intensiteten på LED -lamporna.
  • Antalet arbetstimmar på 50 000 är i genomsnitt 15 år. Ju högre denna indikator, desto längre fungerar lampan.
  • Rött är den viktigaste komponenten som krävs för att hämma fotosyntes och stamtillväxt. Det signalerar till växterna att det inte finns några andra planteringar ovanför det, så att de kan sträcka sig uppåt. Detta är färgen som måste finnas i lampan. Det är önskvärt att blå också kommer med, eftersom en sådan kombination med enkla ord gör det möjligt att odla en växt från frö till vegetationsstadiet och slutligen till blomning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Växthusets storlek eller antalet växter bestämmer storleken och antalet LED -enheter som användaren köper. En bra tumregel för LED -armaturer är 32 watt faktisk watt per kvadratmeter, förutsatt att du måste leverera ljus till stora blommande växter. Till exempel om utrymmet är 15 kvm. m, måste du köpa utrustning för minst 500-550 watt, förutsatt att plantorna samlas på ett ställe och det inte finns några blommande bland dem, eftersom de kräver mer ljus. Lågväxande planteringar, som gräs, kräver cirka 11-18 watt.

Om en person odlar växter från plantor för blommor, måste han köpa LED -utrustning i full spektrum. Armaturer avsedda för hög belysning finns också på marknaden i olika versioner:

  • enkelkanal;
  • tvåkanal;
  • programmerbar.

De sistnämnda är överlägset mest avancerade, eftersom de tillåter kvalitetsvård under hela den vegetativa perioden.

Bild
Bild

Hur man använder?

Det spelar ingen roll om blommorna är på fönsterbrädan eller i växthuset, belysningen hemma måste vara korrekt utformad, först då kan vi säga att växterna får tillräckligt med ljus för tillväxt och blomning. Ljus krävs inte bara för inomhusplanteringar, utan också för akvarieväxter, som också är föremål för fotosyntesprocessen.

Innan du börjar installera LED -lampor måste du göra en liten undersökning för att avgöra hur mycket ljussvält dina växter är. På moderna modeller kan du också ställa in lampans varaktighet och till och med automatisera färgförändringen i spektrumet.

Röda och blå lysdioder är ett måste oavsett vilken typ av växt som odlas . Forskning har visat att den bästa hastigheten är 80 procent röd och 20 procent blå.

Bild
Bild

Beroende på storlek och typ av planteringar är det värt att bestämma hur långt lamporna ska hänga över dem. De kan placeras både nära (minsta avstånd - 5 centimeter) och långt (50 centimeter).

Det viktigaste är att planteringarna är helt täckta med ljus, annars kommer det inte att användas av sådan utrustning . Det är bra när det finns reflektorer i rummet, som gör att du kan fördela spektrat på ett sådant sätt att varje del av växten får den nödvändiga näringen. När blommorna eller plantorna växer och förändras måste ljusets riktning justeras.

Lampan ska inte fungera dygnet runt, du kan stänga av den under dagen. Detta kan kräva en timer, men bara sådan utrustning är dyrare. Det är lämpligt att ställa in ytterligare ljus på ett schema, om schemat bryts kan detta skada tillväxten. Det svåraste är att förstå om växten upplever brist på ljus och hur mycket man ska upprätta den korrekta regimen. I detta fall rekommenderas trädgårdsmästare att uppmärksamma färgens intensitet och blommornas allmänna skick.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns en särskild säkerhetsåtgärd enligt vilken det är förbjudet att titta på LED -lampor, även om det är under en kort tid.

Annars är de säkra, men bör hållas borta från fukt, såvida de inte är speciella mönster gjorda för akvarier.

I det senare fallet krävs 10 till 20 lumen per liter, även om denna siffra kan variera beroende på växten. Om de är medelstora, ökar parametern till 40 lumen per liter vatten, vilket är 1 watt.

Rekommenderad: