ESL-lampor För Växter: Funktioner I En 250W 2700K-lampa, Välj En Energibesparande Fytolampa För Blommor

Innehållsförteckning:

Video: ESL-lampor För Växter: Funktioner I En 250W 2700K-lampa, Välj En Energibesparande Fytolampa För Blommor

Video: ESL-lampor För Växter: Funktioner I En 250W 2700K-lampa, Välj En Energibesparande Fytolampa För Blommor
Video: Växtbelysning för plantor och växter - jämförelse och så här funkar 2024, Maj
ESL-lampor För Växter: Funktioner I En 250W 2700K-lampa, Välj En Energibesparande Fytolampa För Blommor
ESL-lampor För Växter: Funktioner I En 250W 2700K-lampa, Välj En Energibesparande Fytolampa För Blommor
Anonim

Sedan skolan vet alla att växter behöver solljus. Tack vare solen växer de, blommar, bär frukt, producerar syre, absorberar koldioxid genom fotosyntes. Men när man odlar en växt i ett hem eller växthus kan det leda till brist på solljus - trots allt kan fönster inte följa solen. Och om de ligger på norrsidan av rummet, så är detta ännu värre, eftersom solen inte ser dit alls.

Bild
Bild

Växten blir slö, tillväxten stannar, mer riklig vattning ger inte önskat resultat. Vad ska man göra i det här fallet? Det finns en lösning: installation av speciella energibesparande lampor som förlänger sommartid för dina gröna favoriter.

Bild
Bild

Funktioner hos energisparlampor

Varför är ECL -lampor så attraktiva? Låt oss överväga deras huvuddrag.

  • De har ett brett sortiment.
  • Du kan välja vilken typ av lampa du behöver beroende på stadiet av växtutveckling (tillväxt, blomning, frukt).
  • De är ekonomiska när de förbrukar el, och deras driftstid är ganska lång.
  • Ingen uppvärmning under drift.
  • För ett mer bekvämt val har de lämplig märkning: under tillväxtperioden är det bäst att köpa lampor som anges med siffrorna 4200-6400K och under fruktperioden - 2500K eller 2700K. I detta fall kan lampornas effekt vara 150 eller 250 watt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Fytolampar har flera underarter, som alla har enheter med olika effektnivåer och strålningstyper. Låt oss titta närmare på dem.

Lysdioder . ESL av denna typ är för närvarande mycket efterfrågade, eftersom de kan användas för att skapa belysning som ligger mycket nära idealet. De är lämpliga för både hem och växthus. Det finns sorter med olika utsläppsspektra i raden av LED -lampor, vilket innebär att du kan köpa en ESL som är lämplig för det utvecklingsstadium där din anläggning ligger. Fördelar med lysdioder: de värms inte upp, förbrukar minst el, har en lång livslängd. Och du kan också kombinera lampor i flera färger i en enhet, vilket gör att du kan belysa flera blomkrukor eller sängar samtidigt.

Bild
Bild

Lysande ESL . Denna sort är bra för odling av plantor eftersom den har ett blått spektrum som krävs för fotosyntes.

Välj lampor med ett märke på minst 4500 enheter, eftersom det är optimalt för växtbildning.

Plus av lysrör: ekonomiskt, ge stark belysning, värm inte. Du kan välja en längre eller kortare lampa. Belysningsområdet beror på längden - ju större den är, desto mer omfattande blir bilden.

Bild
Bild

Kompaktlysrör . Används också för att förlänga dagsljuset i växthus eller bostäder. I raden av dessa enheter finns lampor som är lämpliga för varje steg i växtutvecklingen. Till exempel, för nyuppkomna groddar, kan du välja CFL med markeringar från 4200K till 6400K, och under perioden med aktiv tillväxt är CFL från 2500K till 2700K lämpliga. Och för daglig användning, köp lampor med 4500K -märkning, eftersom det är deras ljus som närmast liknar solen. Fördelar med kompaktlysrör: låg effekt, men samtidigt hög ljusstyrka, det finns ett inbyggt relä för att starta på / av-mekanismen. De har också en stor sortimentlista över enheter i detta segment, värms inte upp och fungerar länge (cirka 20 tusen timmar).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gasurladdning . Inte alla i denna produktgrupp är avsedda för växtbelysning. Det är endast möjligt att köpa lampor baserade på natrium, kvicksilver och metalljodider (metallhalogenid). Natriumlökar är optimala för vuxna representanter för hemfloran, metallhalogenlökar är endast avsedda att användas i växthus, eftersom de måste vara minst 4 meter från lövverk. Kvicksilverlampor är inte särskilt populära på grund av det farliga ämnet de innehåller.

Bild
Bild

Urvalsregler

För att välja den optimala typen av energibesparande belysning är det viktigt att komma ihåg att olika färgspektrum av ljus krävs för olika stadier av planteringens utveckling.

När en planta kläcks och växer behöver den blått ljus. Under blomning och fruktning, för att stärka rotsystemet och påskynda mogningen av frukter - rött. Så var noga med att överväga detta när du köper en ESL.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Titta på markeringarna . Måttenheten för ljusflödet är lumen (lm), ju högre denna indikator är, desto ljusare lyser glödlampan. Låt dig ledas av det faktum att för högkvalitativ belysning av en kvadratmeter yta behöver du 8 000 Lux, typ av lampa HPS 600 W.
  • Tänk på rätt fördelning av belysningsarmaturer i hela rummet, med hänsyn till platsen för dina planteringar. Till exempel, om du placerar lamporna på blomkrukornas sidor, kommer växterna att sträcka sig i sin riktning och sluta kröka.

Att expandera krukorna är ingen bra idé, det är bäst att helt enkelt installera lamporna så att ljuset faller uppifrån, då blir plantorna "smalare" och kan sträcka ut sig till sin fulla höjd.

Bild
Bild

Tips för användning

För att organisera konstgjord belysning för växter med ESL bör du inte bara välja en lampa korrekt utan också lära dig hur du använder den. Det finns några tips om hur du gör detta.

Under perioder när solen inte skämmer för mycket med sin närvaro (från mitten av hösten till mitten av våren) måste belysningen slås på två gånger om dagen: i 2 timmar på morgonen och ytterligare 2 timmar på kvällen. I september och oktober samt april - maj reduceras dessa perioder av morgon- och kvällsbelysning till en timme

Det finns inget behov av att hålla ljuset på dygnet runt - i naturen finns det inga platser där solen skulle lysa utan avbrott, och därför måste växterna "sova" hemma.

Bild
Bild
  • Det är förbjudet att installera ljussändare nära plantorna. Minsta tillåtna avstånd är 20 centimeter. Även om ECL inte värms upp, kan du placera dem för nära skada arket genom att torka ut det. Om dina planteringar är placerade på ett sådant sätt att belysningsarmaturerna kommer att ligga nära ytan, välj lampor med låg effekt.
  • Totalt bör dagsljuset för växten hemma vara minst 12 timmar i rad.

Rekommenderad: