Markväxter För Trädgården (37 Bilder): Välj Fleråriga Och årliga Krypande Blommor För Rabatter, Växter I Landskapsdesign

Innehållsförteckning:

Video: Markväxter För Trädgården (37 Bilder): Välj Fleråriga Och årliga Krypande Blommor För Rabatter, Växter I Landskapsdesign

Video: Markväxter För Trädgården (37 Bilder): Välj Fleråriga Och årliga Krypande Blommor För Rabatter, Växter I Landskapsdesign
Video: Tips for Planting in the Fall // Garden Answer 2024, April
Markväxter För Trädgården (37 Bilder): Välj Fleråriga Och årliga Krypande Blommor För Rabatter, Växter I Landskapsdesign
Markväxter För Trädgården (37 Bilder): Välj Fleråriga Och årliga Krypande Blommor För Rabatter, Växter I Landskapsdesign
Anonim

När människor pratar om att dekorera en trädgård och ett angränsande utrymme, reducerar de det ofta till användning av mycket höga och medelstora växter. Men marktäckningsgrödor kan se lika bra ut. Det viktigaste är att använda dem korrekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Många människor vet om marktäckningsväxter för trädgården bara att de är små i höjd och vanligtvis sprids utmed marken. Men vi måste förstå att allt inte är så enkelt och enkelt att ordna. Blanda inte ihop markskydd och mattor. Markgrödorna själva, i ordets rätta mening, används för följande ändamål:

  • dekorera dåliga platser;
  • fylla tomt utrymme;
  • öka attraktiviteten hos trädstammcirkeln.
Bild
Bild
Bild
Bild

Höjden på en marktäckningsanläggning kan nå 0, 15-0, 3 m. De kännetecknas av anständiga dekorativa egenskaper och framgångsrikt undertrycka ogräs.

Dessutom är fördelarna med sådana grödor förknippade med sådana stunder:

  • skydd av bördiga jordlager från vind- och vattenöverföring;
  • täcka alla brister på webbplatsen;
  • ge territoriet ett externt välskött utseende;
  • mättnad av jorden med syre;
  • ökad fertilitet;
  • genom att hålla fukt i marken och hålla den från överhettning i värmen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Perenn

En av de första platserna bland marktäckande perenner är välförtjänt den subulära floxen. Han har också ett annat namn - mosnejlika. Denna kultur kommer från den nya världen. Artens popularitet är förknippad med anständiga dekorativa egenskaper . Och epitetet "subulat" ges på grund av det lanserade bladverkets styvhet, som verkligen liknar en syl.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilda exemplar bor ofta:

  • steniga platta ytor;
  • sprickor av stenar;
  • sandiga kullar.
Bild
Bild

Subulatfloxens höjd överstiger inte 0,15 m. Dess krypande skott är strödda med medelstora lövverk. Peduncles innehåller 1 eller 2 knoppar. Blommorna är rosa, lila eller snövit i färgen, i alla tre varianterna kan du spåra en lila nyans.

Subulate phlox blomstrar rikligt, och med hänsyn till den upprepade blomningen täcker denna process hela sommaren.

Bild
Bild

Ganska ofta kan man höra om sedum (dess andra namn är sedum). Biologer hänvisar denna buske till den feta familjen. Den har köttigt lövverk som inte bara är grönt, utan också rödaktigt och ibland till och med brunt. Sedumväxten kräver ingen komplex vård och kan utvecklas på nästan vilken mark som helst. Det kommer dock att se vackrast ut i soliga områden. Det är viktigt att när flera typer av sedum planteras samtidigt kan du få en attraktiv blommig matta som håller hela sommaren.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Aubrietta blommor ser också vackra ut . Höjden på denna växt överstiger inte 0,15 m. När blomningstiden kommer täcks alla gröna delar tätt med färgglada ljusa kronblad. Kulturen kännetecknas av en halvklotformad konfiguration, som gör att den kan användas i alpina rutschkanor och klippträdgårdar.

Aubrietta tolererar allvarliga frost bra, men behöver bra belysning.

Bild
Bild

Stagnerat vatten är dåligt för denna växt. Busken kommer att blomma två gånger under växtsäsongen. Långvarig blomning säkerställs genom formativ beskärning. Från friska skott kan ny tillväxt erhållas.

Bryozoan visar också goda dekorativa egenskaper .(hon är irländsk mossa). Denna gröda används främst för att dekorera gräsmattor och steniga trädgårdar. Buskar är mycket låga (upp till 0,08 m max). De bildar täta gröna kuddar som svarar bra på formativ beskärning. Irländska mossskott sprider sig. Miniatyr snövit blommor utvecklas på dem, växer inte i blomställningar, men strikt ensamt. Bryozoan utvecklas lika bra i skuggan och i soliga områden. Det har inga särskilda krav på mark.

Bild
Bild
Bild
Bild

Acen odlas också ibland . Denna fleråriga har relativt små, luktfria röda eller vinröda blommor. Dess lövverk är också imponerande dekorativa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Årliga

Det obestridda ledarskapet bland marktäckande ettåriga tillhör lobularia. Det kännetecknas av ett överflöd av ljusa blommor som utstrålar en mycket känslig doft. En övervuxen lobularia stänger nästan allt utrymme som är tillgängligt för den. Florister kan plantera både monokromatiska växter och flera arter samtidigt . I det andra fallet erhålls en färgglad frodig matta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den ständigt blommande begonia är definitivt bland de bästa . Trots blommornas ljushet har de en enkel struktur. Arten kan blomma fram till frostens början. Om två sådana alternativ av någon anledning inte passar, är lobelia perfekt.

Efter tillväxten av lobelia bildar skotten på marken snart en oberoende växt.

Bild
Bild

Kulturen ser väldigt bra ut både i rabatten och i blomkrukan . När det gäller attraktionskraft kan dock ageratum med säkerhet konkurrera med det. Dess täta buskar är täckta med blommor i olika toner. Genom att variera utseendet och färgen på ageratum kan du skapa en unik blommig prydnad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Också bland de årliga förtjänar uppmärksamhet:

  • flox;
  • paraply Iberiser;
  • hybridmimulus;
  • öppen sanitet;
  • kopp hypericum.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

En subulat flox behöver mycket ljus. Det är kategoriskt omöjligt att plantera det på alltför fuktiga platser. Där försvagas kulturen och kan till och med gå under. Det är paradoxalt att subulära floxer på bördig jord inte lever upp till odlarens förväntningar. De kommer att producera mycket grönska, men de kommer att blomma väldigt lite.

Sedumväxten planteras i öppen mark med plantor . Det är nödvändigt att så frön för det i mars och april. Marken kan vara vilken som helst, men du måste använda mineralgödsel. Sedum kommer att växa lika bra i alla områden, oavsett belysning. Stenig jord är också bra.

Vård

Aubrietta är välavlad med frön. Men trots enkelheten att så dem i öppen mark kan detta leda till blandning av sorter. Sådd för plantor utförs cirka 2-2,5 månader innan stabil värme börjar . Det vanliga kruksubstratet eller torvtabletterna används. Under odling av plantor skyddas den noggrant mot överdriven fukt.

Bild
Bild

Odling av bryozoner kommer inte att orsaka några särskilda svårigheter. Frö till plantor sås i medelstora behållare fyllda med fuktad jord. Var noga med att använda ett omslag med en film.

Landning på en permanent plats utförs vid korsningen mellan april och maj.

Bild
Bild
Bild
Bild

Subulate phloxes vattnas endast i mycket torrt och varmt väder . När växten har bleknat bör den trimmas, ta bort de överlevande stjälkarna och jämna ut busken. Viktigt: under den sista tredjedelen av sommaren kan en frisyr leda till förlust av blomknoppar, och därför bör det göras tidigare. Växten överlever vintern bra även utan ett särskilt skydd. Det skadar bara frånvaron av snö eller den täta växlingen mellan tinar och frost.

Sedum bör matas med organiskt material eller en komplex mineralblandning på våren och hösten. Användning av gödsel avråds. Det rekommenderas att ägna särskild uppmärksamhet åt förebyggande och kontroll av svampröta. Vattning av sedum är endast nödvändigt med en lång och ihållande torka. Tidig förkortning av stjälkarna är mycket viktigt.

Vattning av obrietta utförs i ungefär samma fall som att vattna sedum.

Sprinklerbevattning rekommenderas snarare än konventionella bevattningsmetoder.

Bild
Bild

Efter varje vattning eller regn som faller måste marken lossas. Det är lämpligt att kombinera denna procedur med ogräs. Under aktiv tillväxt måste obrietta mullas rikligt två eller tre gånger.

Subulära bryozaner tolererar frost bra . Även på vintrar med lite snö är ett bra skydd ett tillräckligt skydd. Unga växter behöver skydd mot solbränna med en spunbond. Under de första 14 dagarna efter plantering vattnas isländsk mossa dagligen. Sedan, även under heta perioder, behövs vattning högst 1 gång på 2-3 dagar.

Använd i landskapsdesign

För stigar i landet, eller snarare för inramning av deras omkrets, är rakning mycket väl lämpad. Det rekommenderas också att användas i stenträdgårdar. Om du inte begränsar dig till denna kultur och andra växter som kryper efter rabatter är det värt att separat karakterisera användningen av filtflis. Det används för att designa:

  • trottoarkanter;
  • alpina objektglas;
  • dekorera stenväggar.
Bild
Bild

Om du behöver täcka trädstamcirkeln kommer långsamt växande sedum och periwinkle att göra. Sedum kan också användas för att dekorera en trädgårdsstig. Tillsammans med det används flox och primula i stor utsträckning på sådana platser. Torktoleranta grödor kan sättas upp var som helst, men kom ihåg att det inte går att gå på dem.

Bild
Bild

Viktigt: nästan alla marktäckare, med sällsynta undantag, växer mycket snabbt. Du måste noggrant övervaka denna process för att undvika dåliga konsekvenser.

De individuella egenskaperna för varje art förtjänar också uppmärksamhet. I motsats till vad många tror, kan till exempel samma flox användas inte bara som huvudbakgrund. Den optimala kombinationen av denna typ med följande färger:

  • asters;
  • astilbe;
  • dagliljor;
  • helen;
  • monard;
  • malört;
  • ringblommor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sedum används aktivt som autonoma bandmaskar . Med deras hjälp är det enkelt att ordna en stor matta (gräsmatta). Men du kan göra rabatter på flera nivåer på grundval av dessa växter, som också kommer att se underbara ut. Det rekommenderas ofta att omge fontäner, dammar och naturreservoarer med stenväxter. Sedum kan användas tillsammans med andra diskreta, inte alltför utbredda fleråriga grödor.

Bild
Bild

Granskning av marktäckande växter för trädgården i videon.

Rekommenderad: