Streptocarpus Från Frön Hemma: Hur Man Korrekt Sår Streptocarpusfrön? Växande Och Omtänksamma Hemma

Innehållsförteckning:

Video: Streptocarpus Från Frön Hemma: Hur Man Korrekt Sår Streptocarpusfrön? Växande Och Omtänksamma Hemma

Video: Streptocarpus Från Frön Hemma: Hur Man Korrekt Sår Streptocarpusfrön? Växande Och Omtänksamma Hemma
Video: Streptocarpus seed sowing 2024, Maj
Streptocarpus Från Frön Hemma: Hur Man Korrekt Sår Streptocarpusfrön? Växande Och Omtänksamma Hemma
Streptocarpus Från Frön Hemma: Hur Man Korrekt Sår Streptocarpusfrön? Växande Och Omtänksamma Hemma
Anonim

Exotisk stilig streptokarpus är vilken florist som helst. Växten i familjen Gesneriev kännetecknas av sitt attraktiva utseende och opretentiösa vård. Materialet i denna artikel kommer att bekanta läsaren med de grundläggande reglerna för att odla en blomma från frö hemma.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av anläggningen

Streptocarpus är en årlig eller flerårig buske som växer i de tropiska skogarna i Afrika och Östasien. Växten tolererar inte skugga alls. Med tanke på att främst hybrider odlas på fönsterbrädor, fröförökningsmetoden tillåter inte skotten att ärva moderplantans egenskaper . Men bland andra uppfödningstekniker anses den vara den mest effektiva.

Streptocarpus är också unik genom att den kan få blommor nästan året runt . För detta skapas konstgjorda förutsättningar för bekväm tillväxt och utveckling för honom. Prydnadsväxten har cirka 130 sorter, som beroende på typ kan variera i utseende och odlingsförhållanden. Till exempel, bland dem finns det örtartade sorter och växter som känner sig bekväma i torra klimat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blommor skiljer sig också åt, som kan vara enkla, halvdubbla och tätt dubbla. Deras färg är mycket mångsidig, du kan växa inte bara monokromatisk utan också bicolor streptocarpus med olika typer av färger. Det kan till exempel vara en ljusblå blomma med mörkblå ränder på de nedre kronbladen, eller ett dubbelprov med en rosa topp och en gulaktig mjölkig botten.

Kronbladens form skiljer sig också åt: beroende på typ kan den uttalas, delas in i 5 kronblad eller dubbelvågade, där kronbladen verkar vara något enkla, skurna längs kanterna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner av förberedelse

De bästa fröna är de som sås direkt efter skörden. I regel är det de som har störst grobarhet. Själva fröna är små, för vilka de kallas "frödamm". Om fröet köps från en butik kan du välja mellan vanliga och granulära frön.

Samtidigt har de senare ett näringsrikt skal, som, även om det inte är mycket, men ökar i storlek, vilket gör landningen mer bekväm. När du köper kan du inte ta reda på under vilka förhållanden fröna lagrades, men det finns alltid möjlighet att se utgångsdatumet. Det är bättre att lita på det: ju fräschare fröerna är, desto fler groddar kommer att gro. När det gäller sorten beror dess val på köparens preferenser. Streptocarpus hybrid "Madagaskar" och "Volna" kan kallas vackra sorter.

Bild
Bild

Kapacitet

Det är nödvändigt att välja en behållare för en växt med hänsyn till rotsystemet. I streptokarpus är det ytligt och fyller mycket snabbt potten själv. därför behållaren för landning ska vara bred och ytlig . Du kan använda plastbehållare som behållare, som senare kan skäras, vilket minimerar risken för skador på rötterna under transplantation.

Oavsett typen av kruka måste dräneringshål göras i botten för att förhindra fuktstagnation. Hålen behöver inte göras för stora, eftersom dränering måste placeras på botten (till exempel brutet tegel, expanderad lera eller flisade skärvor). När det gäller krukans blomma, ges företräde åt ljusa färger.

På sommaren kommer växten inte att vara varm i sådana krukor, eftersom de kommer att reflektera solens strålar.

Bild
Bild

Grundning

Valet av mark för en växt måste närma sig noggrant. Faktum är att det är dess sammansättning och fertilitet som är anledningarna till att växten, efter två år från plantering, förlorar sin dekorativa effekt. Detta förklaras av det faktum att det snabbt tar slut på grund av att blomman själv drar näringsämnen från den. Marken för streptokarpus bör vara bördig och lös, dess surhet bör vara cirka 5, 5-6, 5 pH.

Om du är osäker på jordens kvalitet kan du köpa ett färdigt underlag i en specialaffär. För att odla en blomma är en jordblandning för Saintpaulias perfekt, men det är absolut nödvändigt att inkludera torv i den. Om du vill göra substratet själv, blanda arkjord, vermikulit (perlit eller grov sand), torv, krossad sphagnumossa. Det kommer också att vara användbart att tillsätta krossat kol till jorden.

Bild
Bild

Landning

Den idealiska tiden för att så streptokarpus för plantor anses vara slutet av januari - början av februari. Denna process är noggrann och tolererar inte brådska. Små skålar förbereds för framtida plantor, på vilka botten dränering utförs. Jord eller ett färdigt substrat hälls på dräneringsskiktet, sedan fuktas jorden.

Frön planteras ytligt i jorden, de är inte täckta med jord ovanifrån och fördjupas inte i den , även om det ibland sprutades uppifrån från en fin spray. Efter plantering täcks behållaren med plastfolie eller glas ovanpå för att ge en växthuseffekt. Skålen avlägsnas till en varm plats, där temperaturen är cirka + 21-24 grader.

De första skotten visas vanligtvis efter en och en halv vecka.

Bild
Bild

Under hela deras spiringsperiod det är nödvändigt att regelbundet ta bort glas eller film från behållaren för att ventilera plantorna … Placera inte behållaren på ett mörkt ställe, eftersom detta kan öka groningstiden och få groddarna att sträcka sig uppåt för att leta efter solen. Som ett resultat kommer de att vara långsträckta, men svaga. Vattning utförs vid denna tidpunkt genom pallen , för att inte tvätta ut fröna och utesluta deras ruttnande.

När det gäller stratifiering av stauder måste dess relevans ses på fröförpackningar medan de fortfarande finns i butiken. Om det inte anges att det är nödvändigt att stratifiera streptokarpus, finns det ingen mening med detta förfarande. Detta kommer inte att påverka groning, för i perenner är de bästa och högsta kvalitetskärnorna de som planteras omedelbart efter mognad.

Om odlaren anser att skiktning är nödvändig, tål han de fuktade fröna på nedre hyllan i kylskåpet vid en låg positiv temperatur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Streptocarpus gillar varken värme eller kyla, och därför är den optimala temperaturen för dess aktiva tillväxt och utveckling + 20-25 grader. Under blomningen är det önskvärt att temperaturen är ett par grader lägre. Blir det varmt i huset börjar blommorna blekna . För att åtgärda problemet kan du ta blomman ut i frisk luft.

I det här fallet är det värt att notera nyansen: storblommiga sorter gillar mer värme (minst +20). De med små blommor behöver svalka, och därför är en temperatur på +15 det optimala tillståndet . Du behöver mycket ljus, men spritt, medan dagsljusets längd bör vara minst 14 timmar.

Det bästa stället i rummet skulle vara att placera blomman på tröskeln till ett fönster i söderläge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att vattna streptokarpus som odlats från frön hemma måste vara korrekt. Blomman gillar inte ett överskott av vatten i marken. Korrekt vattning består i att fukta jorden så att det inte kommer vatten på bladen och rotkragen på växten. Samtidigt är det nödvändigt att använda sedimenterat eller filtrerat vatten vid rumstemperatur för bevattning.

Luftfuktigheten ska vara hög . Om rummet är torrt måste du lägga en behållare med vatten nära blomman. Du kan spruta luften nära anläggningen eller köpa en speciell luftfuktare. Du kan inte försöka kompensera för bristen på fukt med överdriven vattning - detta kommer att förstöra växten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett av de obligatoriska stadierna i växtutvecklingen är att plocka . Det utförs endast när ett par äkta blad visas på skotten. Dessutom är det nödvändigt att transplantera, och inte ladda om växten, plantera den inte bara i en ny kruka utan också förse den med ett friskt och näringsrikt underlag. Kapaciteten i detta skede väljs mer än den föregående, vilket är nödvändigt för bildandet av ett ytligt rotsystem.

Växten tas upp ur marken och kastas försiktigt bort den gamla jorden. En visuell inspektion av rötterna utförs omedelbart: om det finns rötskador någonstans, blir de av med det. Långa rötter skärs av. Om du behöver dela busken, behandlas omedelbart efter delningen av platserna för nedskärningarna med krossat kol.

När du transplanterar i en ny kruka, se till att inte gräva upp växpunkten och unga blad i marken. Växten kan inte pressas starkt ner i jorden för att inte skada rötterna och skotten. När det gäller krukans storlek är en behållare med en diameter på 6-8 cm tillräckligt för en ung planta. Reproduktion utförs genom att dela busken och sticklingar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga problem

Liksom de flesta växter kan streptokarpus bli sjuk under aktiv tillväxt och viloläge. Huvudorsaken till detta är bristande efterlevnad av reglerna för vård av honom.

  • Om växten är sjuk med gråröta , då led det av kylan eller fick mekanisk skada. Fläckar visas på löv, skott och blommor och sedan mögel. Spara streptokarpus med en fungicid.
  • Fusarium indikerar överdriven vattning och en låg temperatur som inte är lämplig för blomman. Sticklingar och peduncles börjar ruttna, och sedan rötterna. Om rötterna är sjuka är det nästan omöjligt att rädda växten.
  • Torkning och deformation av löv , utseendet på en vit blomning, förlusten av dekorativitet hos växten talar om dess sjukdom med mjöldagg. Detta sker vid hög luftfuktighet, drag och plötsliga temperaturförändringar. Ett akut behov av att behandla blomman med en koppartvålösning.
  • Om tillväxter dyker upp på bladen och själva lövverket börjar krypa, säger detta om angrepp av bladlöss . Spindelmider dyker upp när rummet är varmt och torrt. De blir av med varje insekt med sitt eget preparat.
  • Om växten angrips av thrips , kommer de att äta av dess juicer, vilket kommer att leda till en förlust av dekorativitet och tillväxtstopp. Det är nödvändigt att bli av med skadedjur med Aktellik eller Akarin.

Rekommenderad: