Reproduktion Av Shefflers (23 Bilder): Hur Förökar En Blomma Av Sticklingar Och Blad Hemma? Hur Rotar Och Planterar Jag Det?

Innehållsförteckning:

Video: Reproduktion Av Shefflers (23 Bilder): Hur Förökar En Blomma Av Sticklingar Och Blad Hemma? Hur Rotar Och Planterar Jag Det?

Video: Reproduktion Av Shefflers (23 Bilder): Hur Förökar En Blomma Av Sticklingar Och Blad Hemma? Hur Rotar Och Planterar Jag Det?
Video: Föröka rosor med sticklingar 2024, Maj
Reproduktion Av Shefflers (23 Bilder): Hur Förökar En Blomma Av Sticklingar Och Blad Hemma? Hur Rotar Och Planterar Jag Det?
Reproduktion Av Shefflers (23 Bilder): Hur Förökar En Blomma Av Sticklingar Och Blad Hemma? Hur Rotar Och Planterar Jag Det?
Anonim

Det finns en oupplöslig koppling mellan människa och natur. Kommunikation med naturen ger en laddning av munterhet, mättas med positiv energi. Människan har länge uppfunnit ett sätt att bevara en partikel av naturen i närheten. Detta är sättet att hålla blommor hemma. Schefflera är en av blomsterodlarnas mest älskade växter.

Bild
Bild

Vyer

Det finns många typer av shefflera, representanter för släktet som är träd, buskar, vinstockar. Alla shefflers kommer från Sydostasien. De arter och sorter som är relaterade till dem har fått ett namn på grund av den ovanliga formen på bladen av en viss färg. Scheffleroy -växter är uppkallade efter den tyska botanisten Jacob Christoph Scheffler, som levde på 1700 -talet och som ägnade sina vetenskapliga verk åt att studera alla växtarter.

Bild
Bild

I naturen växer sheffler till otrolig höjd, blommande knoppar har rödlila nyanser. För att rymma shefflers i hem väljer blomsterodlare sorter av små storlekar. De mest populära är:

  • lian;
  • strålande;
  • finger;
  • det mest graciösa.

Hemma blommar shefflern nästan aldrig. Dess främsta fördel med att dekorera husets inre är den ovanliga formen på bladen, deras vackra färg och rika färg.

Bild
Bild

De listade typerna har sina egna egenskaper

  1. Scheffler liana . Hemland - ön Taiwan. Krukväxter har en lång, tunn stam som behöver stöd. I naturen finns Schefflera liana i skogsbergen, därför gillar den inte varma rum. Känns bekvämt vid temperaturer som inte är högre än +17,19 grader på sommaren och inte lägre än +13 grader på vintern. Olika typer av denna växt har sin egen bladfärg. Den vackraste gröna anses vara grön med guldgula fläckar, kallade brokiga. Tål inte direkt solljus.
  2. Schefflera strålande . Arboreal, termofil. Den växer i Nya Zeeland, Australien, eftersom vintertemperaturerna på dessa platser inte sjunker under +13 grader. Hemma växer den i form av en buske med fingerliknande blad av mörkgrön färg på höga sticklingar. Bladens spetsar har en spetsig form, därav namnet på denna art.
  3. Schefflera finger . Hemma ser det ut som ett lågt träd med blad formade som fingrar. Färgen på bladen kan vara ljusgrön eller mörkgrön. Vissa sorter av denna art har brokig bladfärg. Precis som de andra kan fingerskiftaren nypas för att skapa en vacker form.
  4. Schefflera är den mest graciösa . Denna art har en härlig färg. Mot bakgrunden av den ljusgråa kanten på bladen och samma färg på mittlinjen gnistrar ljusa rödbruna ränder. För att bevara färgen på bladen bör växten placeras på en ljus plats, men inte utsättas för solljus.
Bild
Bild
Bild
Bild

När är den bästa tiden att sprida sig?

Det är inte för svårt att föda upp en sheffler hemma - du måste bekanta dig med blomsterodlingsreglerna mer i detalj. Uppfödning görs bäst tidigt på våren, när växten kommer ur viloläge och börjar "återuppliva" - det här är den tid då växtens vitala energi riktas till att "reproducera avkomma".

Bild
Bild
Bild
Bild

Träning

Tidigt på våren beskärs en vuxen krukväxt för att påskynda utseendet på unga skott på fältet, som senare används som sticklingar. När löv bildas på unga skott kan du använda dem för reproduktion. De nödvändiga verktygen köps i förväg, markblandningen väljs, det är nödvändigt att ha hjälpmedel i form av aktivt kol och en växttillväxtregulator.

Bild
Bild

Avelsövning

Innan du planterar en sheffler hemma rekommenderas det att följa råd från erfarna blomsterhandlare. Du måste veta hur man dyker plantor av plantor korrekt, efter vilken tid kan det planteras i en vanlig kruka och hur man tar hand om en ung växt. Oftast sprids shefflern av lager, frön, blad och sticklingar. För att erhålla det ursprungliga planteringsmaterialet används tre typer av sticklingar - gröna, halv -lignifierade och lignifierade.

Sticklingar som inte används samma dag kan förvaras i vatten ett tag.

Bild
Bild

Skikten

En steg-för-steg-guide för uppfödning av shefflers genom lager.

  1. Gör ett litet snitt i den nedre delen av växtstammen.
  2. Täck snittet med tillväxtregulator med en liten, ren borste.
  3. Isolera området med mossa, säkra det med plastfolie.
  4. Viktig! Se till att mossan är konstant fuktig. Efter cirka 3 veckor kommer roten att "kläckas" på snittet.
  5. Skär barkdelen underifrån tillsammans med roten, lägg i en behållare med jordblandningen med roten ner, strö över ett tunt lager av blandningen.
  6. För att bevara fukt, placera behållaren i en plastpåse eller ett lock med glas, för att förhindra fullständig avdunstning av fukt. Luft varje dag i 15 minuter.
  7. När löv bildas på groddarna, transplanteras de i en vanlig kruka.
Bild
Bild

Frön

Denna typ av uppfödning av shefflera hemma är tillgänglig även för en nybörjare. Vid val av frön ägnas uppmärksamhet åt deras kvalitet och hållbarhet. Arbetsordningen:

  1. den beredda behållaren är fylld med jordblandning, något komprimerad och väl fuktad;
  2. frön fördelas på markytan och försöker att inte skapa trängsel;
  3. täck behållaren ovanpå med glas och lägg den på en halvmörk plats, se till att jorden inte torkar ut;
  4. när plantor dyker upp (6-10 dagar) tas glaset bort, plantorna exponeras på en ljus plats utan direkt solljus;
  5. vuxna plantor dyker med en sked och försöker att inte skada de sköra rötterna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ark

Detta är inte det enklaste sättet att odla shefflers hemma och kräver tålamod.

  1. Bladet separeras från den vuxna växten, var noga med att inte skada skärningen.
  2. Lägg bladet med handtaget nedåt i en liten burk med vatten. I detta fall ska endast bladets skärning täckas med vatten.
  3. Installera burken i en plastpåse, lägg den på ett mörkt ställe. Vattnet byts regelbundet.
  4. När en vit spira dyker upp på bladets fot planteras bladet noggrant i en kruka med fuktig krukväxtjord.
Bild
Bild

Sticklingar

Det är möjligt att rota stjälkskärningen hemma med gynnsamma förhållanden inom en till flera veckor. Att klippa gröna skott av en växt anses vara den mest korrekta lösningen.

  1. Det är nödvändigt att skära skottet under knoppen, sedan tas de nedre bladen bort. 3-4 blad finns kvar på handtaget.
  2. Utan att röra snittet med händerna, behandla det med en tillväxtregulator och strö över krossat kol.
  3. Stjälken placeras i fuktig jord med en viss sammansättning under en tredjedel av sin längd. Kompakta området runt lite.
  4. Rötter bildas snabbare i ett varmt rum med en temperatur på +23,26 grader.
  5. Fram till den är helt konsoliderad i jorden vattnas stjälken varje dag.

Växande växter som erhållits som ett resultat av sådana förökningsmetoder skiljer sig inte från vuxna exemplar. De kommer att bli en värdig inredning, kommer att hjälpa till med genomförandet av idén om en golvkomposition och kommer att ge värme och komfort till huset.

Bild
Bild

Råd om vård

Att rota och hålla shefflers hemma kräver ingen särskild omsorg, förutsatt att de grundläggande reglerna för vård följs.

Vattning

Med brist på fukt torkar de små hårrötterna intill väggarna i behållaren och växten blir sjuk. Bladen blir gula, torkar upp och faller av. Växtens behov av vatten bestäms av jordens översta lager; det bör inte bli torrt mer än 1 centimeter djupt. Det kan bestämmas genom att knacka på grytan - en behållare med våt jord ger ett tråkigt ljud, en behållare med torr jord ger ett klangfullt ljud.

Bild
Bild

Växten kan också värka av för mycket fukt . För våt jord”andas inte”, växtrötterna får inte syre och dör. Symtomen på sjukdomen är desamma som från brist på fukt, men en obehaglig sur lukt börjar komma från jorden, och ibland uppstår lukten av ammoniak. I det här fallet ska sheffler tas bort från behållaren, klippa av de sönderfallna rötterna och planteras i en kruka med färsk jord, var noga med att strö ett lager grus på botten.

Bild
Bild

Överföra

Sheffler transplanteras en gång om året. Växten tas bort från behållaren, rötterna undersöks. Om en plexus av rötter i form av koma har bildats i den nedre delen, skärs den av och växten transplanteras till en större kruka. Du kan inte transplantera blomman direkt efter vattning, du måste låta vattnet suga väl. Innan planteringen skapas dränering längst ner i den nya behållaren. Det översta jordlagret hälls 2 centimeter under krukans kant; plantens rotkrage bör inte täckas med jord.

Bild
Bild

Nypa

För att odla en vacker buskformad växt, kläms och beskärs. Efter att ha tryckt på shefflerns toppar börjar sidogrenar dyka upp. För att grenarnas utveckling ska vara enhetlig vänds växten periodiskt mot solen i olika riktningar.

Beskärning

Efter bildandet av en vackert formad buske måste skotten som växer inåt skäras ut. Tidigt på våren görs allmän beskärning av växten och tar bort torkade och svaga grenar. För beskärning används en skarp beskärare, snittets sektioner ströks med krossat kol.

Bild
Bild

Hygien

Inomhusväxter måste regelbundet rengöras från damm, vilket inte tillåter solljus att passera och täppa till porerna. Små shefflers kan tvättas under duschen i badrummet. På stora blommor avlägsnas smuts med en svamp och en fuktig trasa; hårt smutsiga blad torkas med tvålvatten. Tvål är en utmärkt förebyggande åtgärd mot skadedjur och månadsvis användning uppmuntras.

Bild
Bild

Skadedjur

Ett antal fall av shefflersjukdomar i samband med infektion av nya växter har noterats. Gröna bladlöss, thrips, röda spindlar är parasiter som suger juicen från de känsliga stjälkarna och bladen av växter. Det finns också en lurvig vit bladlöss, som liknar poppelfluff, som gnager en växt.

Det finns flera metoder för bekämpning av skadedjur. Synliga bladlöss avlägsnas med en pincett och torkar omedelbart området med en lösning av tvål eller fotogen för att förstöra testikelavlagringar. Ett effektivt sätt att bli av med parasiter anses vara en infusion av makhorka (2 teskedar per 1 glas vatten).

Bild
Bild

Rökningsmetoden kan användas för att bekämpa parasiter . Anläggningen placeras under en huva, mycket rök blåses in med hjälp av ett sugrör och lämnas i flera timmar. Döda skadedjur avlägsnas från blomman och bränns. Och också för att bli av med parasiter bereds en tvål-fotogenlösning, som innehåller 100 gram tvål och 200 gram fotogen. Blandningen omrörs tills tjock gräddfil, 6 liter vatten tillsätts, blandas väl och shefflers sprayas med denna lösning.

Växter sprutas 2-3 gånger, eftersom testiklarna av parasiter kan förbli intakta, från vilka nya skadedjur kommer att dyka upp efter ett tag.

Bild
Bild

Hem första hjälpen -kit för blommor

För snabb ingripande och eliminering av orsakerna till sjukdomar hos inhemska växter i huset Det rekommenderas att ha ett särskilt första hjälpen -kit med nödvändiga verktyg och medel:

  • trädgårdssax, beskärningssax, pincett;
  • sprayflaska, pensel, vattenkanna, svamp;
  • aktivt kol, tvål, järnvitriol, tobaksdamm, svavel;
  • växttillväxtregulator.

Allt ovanstående är placerat i en låda med ett lås, som ska vara utom räckhåll för barn. När de första tecknen på en växtsjukdom upptäcks kommer dessa medel att hjälpa till att hantera det uppkomna problemet i tid.

Rekommenderad: