Muraya (54 Bilder): Funktioner I Vården Av En Växt Hemma, Beskrivning Och Egenskaper Hos Muraya Koenig

Innehållsförteckning:

Video: Muraya (54 Bilder): Funktioner I Vården Av En Växt Hemma, Beskrivning Och Egenskaper Hos Muraya Koenig

Video: Muraya (54 Bilder): Funktioner I Vården Av En Växt Hemma, Beskrivning Och Egenskaper Hos Muraya Koenig
Video: Människans cirkulationssystem. Hjärta, blodkärl och blodtryck 2024, Maj
Muraya (54 Bilder): Funktioner I Vården Av En Växt Hemma, Beskrivning Och Egenskaper Hos Muraya Koenig
Muraya (54 Bilder): Funktioner I Vården Av En Växt Hemma, Beskrivning Och Egenskaper Hos Muraya Koenig
Anonim

Den vintergröna muraya -växten är utomordentligt vacker och dess frukter har exceptionella hälsofördelar. I en lägenhet kan bara två av tio växa: muraya exotiska och få panik.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Muraya upptäcktes på 1700 -talet av en svensk forskare vid namn Murray, som döpte växten efter sitt eget namn och skrev en beskrivning av den. I Ryssland bär muraya inofficiella namn: "Orange Jasmine", "Black Murka", "Red Murka" (beroende på bärens färg).

Muraya härstammar från Japan, Indien, Indonesien. I dessa länder har trädet fått smeknamnet "japansk myrt".

I antiken odlades det aktivt på territoriet för den kejserliga bostaden i Landet för den stigande solen, då ansågs muraya vara en riktig exotisk.

Bild
Bild

Om en japansk bonde vågade odla muraya i sin trädgård, stod han inför dödsstraff. Murayas släktingar är citron och apelsin, och växten har en doft av citrus. Oftast används miniatyr murayi -sorter hemma.

Efter plantering tar växten lång tid att bemästra, rotsystemet anpassar sig till nya förhållanden. Då börjar snabb tillväxt: varje år växer grenarna några centimeter. Skörden av bär uppträder två gånger om året, i grenarnas ändar bildas vita "paniklar", sedan på deras plats om en månad kan du se frukterna av röd eller svart färg.

Ett bär av växten innehåller två frön. Frukterna har många användbara egenskaper: de lindrar trötthet, ökar effektiviteten, stärker kroppens resistenta resurser. Det rekommenderas att konsumera frukten för personer som lider av:

  • hjärtsvikt;
  • ischemi i hjärtat;
  • diabetes mellitus.

Bären mognar i 120 dagar. Fruktfrön innehåller toxiner och rekommenderas inte att konsumeras. Butikerna säljer sorter som oftast produceras i Holland.

Bild
Bild
Bild
Bild

Endast ett fåtal sorter odlas hemma

Muraya paniculata (exotisk) - når en och en halv meters höjd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Minima - i höjd kan den inte nå mer än en halv meter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Min-a-min - växer upp till en meter, lämnar upp till 2 cm i storlek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dvärgkompakt - dvärgvariant, kan bli upp till 16 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Muraya Koeniga, som har ett andra namn - "Curry tree ". Blomställningarna här är beige eller gräddfärgade, bären är svarta. Det börjar blomma under det tredje året av dess existens.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I Ryssland är dvärgarten mest populär; den kan blomma även i kallt väder. Frukt genom självbestämning, frukter mognar på 70-90 dagar.

Muraya har en oförutsägbar karaktär: den kan bli upp till en meter hög och inte blomma, och omvänt nå en höjd av 35 cm och täckas med blommor från toppen till marken. Den optimala temperaturen för tillväxt är + 25 ° C, växten är rädd för kalla drag, men älskar ett överflöd av ljus.

Direkt solljus tolererar inte bra, men om växten planteras i ett väl upplyst område är den inte längre rädd för hård ultraviolett strålning.

På vintern är det absolut nödvändigt att använda ytterligare belysning . I en tät behållare blommar trädet bättre, det är anmärkningsvärt att blommornas utseende under den varma årstiden sker kontinuerligt.

En blomma lever inte mer än fyra dagar, men nya blomställningar dyker hela tiden upp. Muraya är självpollinerad, frukter dyker upp inom kort tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Muraya Koeniga svartfruktig - en vintergrön växt, bladen har en behaglig lukt, curry är gjord av dem. Det växer inte särskilt bra hemma. Bladen är långsträckta, upp till 9 cm långa, det kan vara upp till två dussin av dem, liknande i form till fåglarnas fjädrar. I det första skedet utvecklas växten extremt långsamt, knopparna mognar på ett par veckor, frukterna är stora och smakrika. Koenig är den mest doftande sorten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Muraya paniculata (paniculata) har blad upp till 12 cm långa (5-6 cm breda), på varje gren finns det upp till 14 bitar. Bladen har formen av en långsträckt ellips, de är täta och glänsande. Det är den närmaste släktingen till citroner och apelsiner. Har ett antal unika läkande egenskaper. Det är extremt lätt att odla paniculata, du behöver inte ens vaccineras. Blommorna är vita eller beige, frukterna är ljusa skarlet. Blommar efter fem års liv. För att odla en sådan sort är det tillräckligt att så frön eller sticklingar i fuktig jord.

Hemma når standardstorleken på ett träd en tredjedel av en meter, stammen och grenarna är täckta med ljusgrå bark (ibland är det gult).

När det gäller flexibilitet är paniculata jämförbar med pil, den har samma elastiska tunna grenar som lätt böjer sig. Den växer snabbt och utvecklas aktivt i bredd. Grenarna måste bindas upp så att de inte går sönder. Under den kalla årstiden arrangeras panikulatbehållaren bort från fönstren och tänds också med jämna mellanrum ljusa lampor. Pollination krävs inte för att ställa bären. Bären finns i en mängd olika nyanser, från orange till djupblått.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Holländska muraya (nederländska) blommar sällan hemma. Om ett liknande fenomen inträffar, då endast vid 7-8 års ålder. Förklaringen är enkel: i Holland, där proverna kommer ifrån, matas plantorna med olika kemiska föreningar, stimulanser.

Det är inte alltid rationellt att köpa sådana importerade produkter, på marknaden kan du hitta muraya frön, som blommar om 4-5 månader och ger hälsosam frukt.

Den nederländska kvinnan jämför positivt med sitt estetiska utseende, och för detta uppskattas hon i Ryssland. Det finns också andra positiva egenskaper:

  • opretentiöshet och uthållighet;
  • blad av rätt vacker form;
  • lätt att ta hand om (även en ny trädgårdsmästare kan hantera det);
  • tål torktider och höga temperaturer utan problem.

Brister:

  • växer långsamt;
  • gles buske;
  • häckar extremt "motvilligt".
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur växer man?

Krukväxten Muraya blommar kontinuerligt, därför kräver det konstant vattning under de timmar som är strikt tilldelade för detta. Överdriven vattning kan leda till sönderfall av rotsystemet. Om det finns vatten kvar i pannan är det dåligt, vilket innebär att det finns ett överskott av fukt.

Muraya är inte rädd för hög luftfuktighet i rummet, hon utvecklas bra under sådana förhållanden . Om luften i rummet är för torr, måste växten sprutas med en sprayflaska.

Blad är känsliga för brist på fukt - om de torkar ut försvinner växten. Det rekommenderas att torka av bladen flera gånger i månaden med en trasa fuktad i vatten.

Vatten för bevattning måste få sedimentera i 3-4 dagar, klor måste helt avdunsta från det. Under den varma årstiden, vattnas med en vattenkanna eller en varm dusch - växten är kräsen och älskar sådant "bad".

Bild
Bild

Det är bäst att mata när individerna är vuxna och växtsäsongen börjar. Övermatning av "husdjuret" rekommenderas inte, resultatet kan vara motsatsen till det önskade.

En tydlig indikator på brist på näringsämnen är utseendet på gula löv, medan bären på grenarna inte håller, de faller till marken.

Det är inte möjligt att tvinga dem att hålla sig till grenar eller på något sätt återställa dem.

Det finns speciella formuleringar "Emerald" eller "Growth" - de kan effektivt hjälpa till att återställa normal metabolism. Matning kan göras både för citroner, apelsiner och för muraya, kompositionen är nästan densamma. En sådan toppdressing som "Flower Happiness" är också väl lämpad för en växt; man bör inte förakta vanliga komplexa gödningsmedel. Var noga med att ta bort unga skott, medan du lämnar "stödstrukturerna" - grenarna som bildar ramen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det rekommenderas att transplantera unga växter varje år under den varma årstiden (mars-april); sådana operationer kan inte utföras på vintern . Rotsystemet får styrka med tiden, ökar i volym, så en transplantation bör göras utan att misslyckas. Det bör komma ihåg att en för stor kapacitet för en växt är kontraindicerad, därför är det optimala valet av en kruka för en gröda en mycket viktig fråga.

Det rekommenderas att beräkna allt på ett sådant sätt att vid tidpunkten för transplantationen skulle rotsystemet uppta allt ledigt utrymme.

Om växten redan har vuxit och mognat (efter tre år) kan en transplantation göras vart tredje år. Det är nödvändigt att jordklumpen bevaras under transplantationen, samtidigt placeras en fyra centimeter tjock dränering på botten av hålet, sedan hälls jorden ovanpå och först då läggs plantens rhizom. Blomman vattnas med varmt, sedimenterat vatten. Om muraya köptes för att användas som ett botemedel, då skulle bara gamla blad tas bort, då blir utvecklingen mer harmonisk. Det är viktigt att förstå i början om muraya kommer att vara "medicin" eller "dekoration".

Bild
Bild

Grödan tål beskärning utan några komplikationer , bör det göras regelbundet så att muraya upplever minimal stress. Korrekt beskärning genererar kronutveckling och blir tätare. Det rekommenderas att komma ihåg att murayis inte kräver frekvent beskärning. Anläggningen tål lätt sådana operationer, men extra resurser för utveckling av en ung kultur kommer aldrig att störa. På unga buskar rekommenderas att nypa (den övre delen, där knopparna kommer att vara) före blomningen.

Nypningen ska upprepas tills trädet har fått den nödvändiga massan. Det är viktigt att den når önskad höjd.

Det rekommenderas för medicinska ändamål att brygga löv och knoppar, dricka te med dem, detta är bra för hälsan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att plantera en muraya är ett ansvarsfullt företag, du bör förbereda dig för det och följa alla regler . Muraya utvecklas bäst i lätt sur jord. Om du lagar det själv måste bladhumus och bakpulver (vermikulit) finnas. Innan jorden hälls i behållaren bör den desinficeras genom att baka den i ugnen. Ibland är den mest rationella lösningen att köpa färdig jord i en specialaffär.

En jord som innehåller torv och sand är också väl lämpad. Vanligtvis används en liknande komposition för att plantera citrusfrukter. Om du odlar ett träd från frö blir det mer livskraftigt. Före plantering hälls fröna på marken och pressas sedan lite (5 mm räcker). Landningsplatsen är täckt med en film så att muraya inte fryser. Temperaturen bör vara mellan 24-32 grader Celsius.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om belysningen är otillräcklig tillhandahålls ytterligare belysning. Om allt görs korrekt, räcker det med tre veckor (möjligen tidigare) för att fröna ska gro. Därefter måste filmen tas bort så att plantorna blåses med luft och vänjer sig vid den yttre miljön.

För att muraya ska blomma vackert måste plantorna periodiskt sprutas med vatten från en sprayflaska. Med bladens utseende måste kulturen transplanteras; det är inte nödvändigt att göra ett dyk. Efter 3-4 månader kan de första knopparna dyka upp.

Bild
Bild

När det gäller sticklingar tar det mer tid att ta hand om dem ., och denna metod är inte lika tillförlitlig som spiring från frön.

Skott bör väljas på vilka det inte finns några knoppar; de är ganska lämpliga för förökning av sticklingar.

Den nedre delen bearbetas med en speciell komposition "Kornevin", varefter den placeras i en liten behållare med sedimenterat vatten. Du kan också plantera den direkt i beredd jord. Temperaturen bör vara 24-32 grader, för detta täcker groddarna. Efter sex veckor blir de första stjälkarna gröna på jordytan - det betyder att rotsystemet har börjat utvecklas. Filmen bör avlägsnas regelbundet så att plantorna blåses med varm luft.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bekämpa sjukdomar

Muraya motstår väl alla skadedjur, svampar och mögel. För att göra detta bör endast ett viktigt villkor iakttas - vattning vid den inställda tiden. Vattnet måste försvaras, annars blir kulturen sjuk av kloros.

Överdriven vattning leder till rotsystemsjukdom, växten kan bli sjuk med rotröta eller mjöldagg.

Från kloros kelaterat järn hjälper bra, men till en början rekommenderas att skydda vattnet från vattentillförseln. Ruttna och svampar behandlas med fungicider, men om växten är för försummad är det bättre att kasta den.

Bild
Bild
Bild
Bild

De farligaste skadedjuren för muraya är spindelmider, skalinsekter och bladlöss . När muraya blir sjuk torkar bladen, sedan kastar växten dem helt och hållet. Infusion av vitlök i detta fall är ett bra profylaktiskt medel. Kompositionen framställs i följande proportion: 45 gram vitlök, krossad i en mortel, löses i ett glas vatten. Du kan lägga till hackad lök och göra en tinktur också. Dessutom kommer en tvålösning att vara en utmärkt medicin.

Det är viktigt i denna fråga att inte överdriva det med koncentration för att inte skada själva växten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mycket farligt och röd fästing , kan du ta bort det genom att använda insekticider. Folkmedicinen är lika effektiv, för den behöver du:

  • björktjära - 2 delar;
  • tvätttvål - 3 delar;
  • vatten - 3 delar.

Blandningen blandas noggrant och appliceras sedan med en pensel. Det rekommenderas att göra operationen varje vecka, minst tre gånger.

Mot bladlöss det är bra att använda en lösning där träaska och utspädd tvål finns. Skölden är mest rädd för fotogen.

Men för att bearbeta en anläggning med fotogen måste du ha viss erfarenhet, annars kan den lätt skadas.

Ett effektivt botemedel kommer också att vara en lösning där en blandning av tvål och maskinolja finns. För att skapa en effektiv komposition behöver du bara 12 gram tvål och 25 gram maskinolja. Blandningen löses i en liter vatten, blandas noggrant. Sedan kan du bearbeta muraya -busken. Efter tio dagar måste proceduren upprepas. När det gäller bladlöss är de rädda för tobak och lökinfusion (45 gram per liter vatten).

Om murayen saknar belysning börjar bladen falla av . Ett liknande fenomen kan utlösas av ett kraftigt temperaturfall. Det rekommenderas att placera växten i ett varmare och väl upplyst område. Kulturen kanske inte blommar länge, eftersom den kräver utfodring - plantans tillväxt saktar ner om den saknar användbara komponenter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Muraya -förökning är möjlig på två sätt: genom frön och sticklingar.

Frön

Du kan köpa frö i specialiserade blomsterbutiker. De nödvändiga fröna kan lagras direkt i bären, ingenting kommer att hända med det. Det är dock inte värt att fördröja sådd så att fröna inte tappar sin spiring.

De skalade fröna tvättas i ett durkslag och läggs sedan i ett glas med fungicid i ett par timmar. Sedan tvättas de igen, medan de gröna fröna har den bästa groning.

Innan du planterar frön rekommenderas det att gro dem, detta är en förutsättning . De ska ligga varma (upp till 28 grader) på en fuktig bomullstrasa.

Fröna sänks ner i marken till ett grunt djup (upp till en centimeter) och vattnas rikligt. Efter att ha nått höjden på tillväxten på 4-5 cm bör filmen tas bort från behållaren så att plantorna andas helt. När unga växter växer upp till 10 cm är det säkert att säga att plantorna är fullvuxna. Det tar minst fyra veckor för ett frö att gro, och tre löv ska visas som ett resultat. Sedan görs en plockning och landar i olika behållare. Det andra alternativet är enklare: fröna planteras omedelbart i en separat kruka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingar

Sticklingar skördas i början av mars - plantornas toppar skärs av. Långa blad skärs på mitten. Underlaget är tillverkat av sand och torv (50/50). Istället för torv tas ofta humus från bladen. För jord är det också lämpligt att använda:

  • torvtabletter;
  • perlit.

Stjälken hålls varm, täckt med PVC -film.

Det ska ventileras varje dag, jordtemperaturen ska ligga inom 25-32 grader. Efter rotning transplanteras plantorna i behållare.

Transplantationen kan ske först efter ett år, ämnesomsättningen i den första fasen av muraya -utvecklingen bromsas. Stammens bas vid roten ska inte sänkas för djupt i jorden; denna regel måste följas utan att misslyckas. Toppdressing (varannan vecka) kan vara både organiskt och mineraliskt, det är bäst att alternera kompositionerna.

Bild
Bild

Professionell rådgivning

Tänk på några ytterligare tips för att odla murayi hemma.

  • Om växten tappar löv , det betyder att det saknas ljus, du bör tända ytterligare belysning eller flytta behållaren till en annan fönsterbräda.
  • Om bladen blir gula rumstemperaturen är för låg, den bör justeras. Det kan vara så att vattningen stördes, vattnet lät sig inte och klor blev kvar i det. Det är möjligt att det finns för mycket fukt i jorden.
  • När en växt blir sjuk av röta , sedan avlägsnas det från jorden och de bortskämda processerna skärs av med sax. Behållaren måste kokas. Glöm inte att helt förnya jorden när du återför växten till sin plats.
  • I alltför torr luft börjar bladens spetsar torka ut . Du bör öka luftfuktigheten, ett av alternativen är att spraya bladen två gånger om dagen, du kan också använda luftfuktare.
  • För förebyggande och behandling de första stadierna av sjukdomen murayu sprutas bäst med tvålvatten.
  • Jord före plantering måste impregneras med kaliumpermanganat eller kalcineras i ugnen.
  • " Orkidé" jordblandning (säljs ofta i butiker) är också bra för odling av grödor.
  • I mars klipps skotten fyrtio procent, grenar som tjocknar kronan för mycket tas bort.

Rekommenderad: