Att Ta Hand Om Pelargoner På Vintern Hemma: Varför Torkar Pelargonium I En Lägenhet? Hur Får Man Det Att Blomma? Vad Händer Om Hon Dör?

Innehållsförteckning:

Video: Att Ta Hand Om Pelargoner På Vintern Hemma: Varför Torkar Pelargonium I En Lägenhet? Hur Får Man Det Att Blomma? Vad Händer Om Hon Dör?

Video: Att Ta Hand Om Pelargoner På Vintern Hemma: Varför Torkar Pelargonium I En Lägenhet? Hur Får Man Det Att Blomma? Vad Händer Om Hon Dör?
Video: Tar hand om pelargoner inför vintern, vinterförvaring 2024, April
Att Ta Hand Om Pelargoner På Vintern Hemma: Varför Torkar Pelargonium I En Lägenhet? Hur Får Man Det Att Blomma? Vad Händer Om Hon Dör?
Att Ta Hand Om Pelargoner På Vintern Hemma: Varför Torkar Pelargonium I En Lägenhet? Hur Får Man Det Att Blomma? Vad Händer Om Hon Dör?
Anonim

En blommande flerårig kallad pelargonium kallas av misstag pelargon även av erfarna trädgårdsmästare. Pelargonium och pelargonium är dock olika växter som kommer från samma släkte - pelargoner. Det är svårt att förvirra dessa två blommor även i utseende, men från någons lätta hand är det andra namnet fast knutet till pelargonium - pelargon. Vänner, det finns ingen anledning att förvirra dessa växter, eftersom de har en annan struktur av löv och formen på peduncles.

Växten som vi är vana vid att se på våra fönster, som blommar i klotformiga blomställningar med olika färgnyanser, kallas pelargonium.

Äkta pelargon är en söt och blygsam växt, den har blå enstaka blommor, och du såg den ofta bland ängsgräs, men du kunde verkligen inte tro att det här är en riktig pelargon. Men låt oss inte vara strikta mot våra amatörträdgårdsmästare och gå med på att förstå att när de berättar om pelargoner menar de fortfarande pelargonium. I vår artikel tillåter vi oss också ibland att kalla pelargonium pelargon.

Bild
Bild

Särdrag

Pelargonium (inomhus pelargon) är infödd i de södra regionerna på den afrikanska kontinenten. Det blev snabbt en av blomsterodlarnas favoritväxter för sin skönhet under blomningen. Uppfödare upphör aldrig att förvåna oss med de olika sorterna och färgerna på denna växt .- mer än tre hundra arter har redan fötts upp, och detta är inte gränsen, eftersom vi varje år märker utseendet på nya sorter av denna fleråriga.

Liksom de flesta värmeälskande växter, på vintern, kräver pelargonium vila, tack vare vilken växten kommer att få styrka nästa sommar och kommer att kunna glädja dig med sin blomning igen.

Bild
Bild
Bild
Bild

I januari eller februari kan pelargonium förökas genom att plantera frön i marken . Och även om det här är ett ganska besvärligt företag, är det värt det - resultatet blir en buske anpassad efter dina förhållanden med den färg du valde när du köpte plantmaterial. Fröna sås i fuktig jord eller på en torvtablett, de behöver inte grävas djupt - högst 5 millimeter. Därefter täcks fröna med en film och lämnas att gro på en varm och väl upplyst plats. I det tredje bladets utseende kan unga plantor redan transplanteras separat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är inte förbjudet att plantera pelargonium på vintern med sticklingar som finns kvar efter beskärning . Stjälken ska ha flera löv och ha 2-3 levande "vilande" knoppar. Den färdiga skärningen kan lämnas i vatten tills rötterna dyker upp, eller omedelbart, efter behandling med snittet med kolpulver, plantera den i det förberedda underlaget. För att påskynda rotprocessen, skapa ett litet växthus - täck stjälken med en transparent burk.

Bild
Bild
Bild
Bild

De nödvändiga förutsättningarna

För att pelargonium ska trivas i din lägenhet måste du ta hand om det ordentligt. På vintern, var uppmärksam på följande punkter.

Lufttemperatur och luftfuktighet - från februari till slutet av mars växlar växten till vinterläge. För närvarande blommar inte pelargonium och dess tillväxt saktar ner. På vintern behöver en flerårig inte ofta vattnas och matas, och lufttemperaturen bör inte vara högre än + 15 grader Celsius.

Övervintrande pelargonium tolererar inte torr luft väl, därför måste det flyttas till en sval plats, bort från centralvärmebatterier, eller en burk med vatten bör placeras på fönsterbrädan bredvid krukan för att avdunsta fukt.

Bild
Bild
  • Belysningsläge - växten älskar starkt diffust ljus, exponeringstiden för blomman bör vara minst 12 timmar per dag. Om dagsljuset i dina klimatförhållanden är mycket kortare, måste pelargonium belysas artificiellt med hjälp av speciella lampor i det ultravioletta spektrumet. En sådan lampa bör placeras på ett avstånd av 10-12 centimeter från blomman, och ljuset ska falla på den ovanifrån.
  • Vattning - under vilande period behöver blomman inte riklig vattning. Vattning av pelargonium är bäst 3-4 gånger i månaden, med måtta, och det görs bäst på eftermiddagen. Om rummet är varmt, vattnas det när den övre delen av jordkoman är torr. Överflödigt vatten måste omedelbart dräneras ur pannan, eftersom blommans rötter kan ruttna under stillastående vatten.

Det är möjligt att mata växten på vintern, men om lägenheten är mycket varm, är det bättre att inte göra detta, eftersom det finns en risk att blommans skott sträcker sig starkt. Och under svala förhållanden matas växten med en kvävehaltig komposition och lägger till den inte mer än en gång i månaden. Det är korrekt att applicera gödselmedel vid utfodring endast efter preliminär vattning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning - i syfte att tidigt väcka blomman i februari eller början av mars beskärs den förra årets skott . Efter beskärning släpper växten, med vårens ankomst, nya skott och med dem blomstjälkar. Vissa typer av pelargonium kan blomma 2-3 månader efter beskärning, medan andra sorter behöver sex månader för att återhämta sig från stress. Trimningsförfarandet måste utföras med ett sterilt instrument och skärplatserna måste behandlas med krossat kol. Skotten förkortas till en höjd av 10-15 centimeter över marknivå och lämnar 6-7 löv och 3-4 levande knoppar på varje.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om pelargonium fortfarande är ungt, skärs det inte av, men de övre tillväxtpunkterna för skotten kläms. Under hela vinterperioden måste dessutom alla gulnade löv och vissna peduncles omedelbart tas bort från växten.

Att ta hand om pelargonium hemma under viloperioden skiljer sig från de procedurer som måste utföras under våren. Därför måste bevattnings-, belysnings- och toppdressingsregimen i mars ändras.

Hur får man det att blomma?

För att ditt pelargonium ska blomma rejält på våren du kan använda följande riktlinjer:

  • var noga med att skapa ett vilande läge för växten på vintern och beskära;
  • på våren måste matjorden 3–5 centimeter tjock ersättas med en ny;
  • så snart knopparna har bildats i pelargonium ska du inte omarrangera, flytta eller vända grytan för att undvika att tappa dem;
  • gödningsbrunn stimulerar blomningen, bestående av en lösning av 1 matsked träaska, utspädd och infunderad i 1 liter varmt, sedimenterat vatten - den färdiga komponenten späds igen med vatten och en svag lösning införs under blommans rötter;
  • efter att pedunclerna har bildats på pelargonium måste du nypa topparna på alla unga skott så att växtens krafter realiseras för blomning, och inte för lövverkets tillväxt;
  • en drivkraft för blomning för en växt kan också vara dess årliga vårtransplantation med byte av jordsubstrat, varefter blomman inte matas på 1-2 månader.

Om ditt gröna husdjur inte vill glädja dig med blomning kan du vidta drastiska åtgärder . För detta planteras pelargonium från en kruka under öppna markförhållanden. Detta kan göras i slutet av våren eller försommaren, när en stabil temperatur över noll har lagt sig och det inte finns något hot om oväntade frost. Hela sommaren ska din skönhet växa i det fria, och på hösten transplanteras hon igen i en kruka och tas hem för vintern. En sådan chockerande platsändring kommer att tvinga pelargoniet att blomma för att fortsätta sitt slag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kan jag transplantera det?

På vintern transplanteras pelargonium som regel inte, eftersom plantning i en ny behållare kommer att orsaka stress under vilande perioden. Transplanterande pelargoner bör tas om hand i förväg, och det är bättre att göra detta på våren eller innan vintern börjar.

När pelargon har genomgått någon sjukdom eller invasion av insekts skadedjur, kan du transplantera en blomma för att förhindra dess död när som helst. Det är dock värt att komma ihåg att växten tolererar denna åtgärd värst av allt under blomningen och under vintermånaderna.

Bild
Bild

Möjliga problem och lösningar

När du odlar pelargonium hemma kan du stöta på några problem som kräver brådskande åtgärder, annars dör växten.

  • Bladen blir gula och faller - orsaken kan vara närvaron av en kruka med en växt i drag eller torr och alltför varm luft. Att eliminera dessa faktorer hjälper till att rädda blomman.
  • Pelargoniumblad torkar - i friska växter dör gamla löv av och detta är ingen sjukdom. Men om bladet torkar i kanterna och förblir grönt i mitten, indikerar detta att blomman inte har tillräckligt med näringsämnen. För att bevara pelargon inomhus måste den befruktas med mineralgödsel.
  • Blomman vissnar i en kruka, dess stam blir svart - anledningen till detta var gråröta. För att rädda växten måste du snabbt beskära den och överföra den till en annan kruka.
  • Bladen krullar kraftigt runt kanterna - detta indikerar att växten är infekterad med bakterier genom jorden. Beskärning och transplantation i desinficerad jord kan hjälpa till att rätta till situationen, dessutom måste blomman behandlas med Oxyhom; om du inte vidtar åtgärder dör växten.
  • Växten är mycket långsträckt, blommar inte - detta är ett symptom på brist på belysning, även i fönsterbrädan kanske det inte finns tillräckligt med ljus för växten och det måste kompletteras med en fytolamp.
  • Några av knopparna på stammarna har torkat - troligtvis började du flytta blomkrukan vid den tidpunkt då den plockade upp blomstjälkar. Växten gillar inte detta och tappar knopparna.
  • Pelargonium slutade växa, blev helt gult - blomman försvinner på grund av rotröta. Orsaken kan vara vattendämpning i jorden. Skärning av de drabbade rötterna och transplantation till ett nytt jordsubstrat krävs. Några av skotten måste klippas av och lämna knopparna för tillväxt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Pelargonium attackeras sällan av skadedjur - detta beror på att de avskräcks av den eteriska oljan som utsöndras av växten. Denna situation kan dock fortfarande hända din gröna vän.

  • Kvalster - insekter grupperas på bladets baksida, när de äter bladplattan bildas glesa små områden på den. Rengöring med tvålvatten eller sprutning med insekticider hjälper till att ta bort fästingen.
  • Trips - du kommer att märka deras utseende genom deformation av unga skott och löv. Om du vänder bladet, kommer det att växa på det med en grupp insekter. Thrips skadar också blomblad och bildar bruna fläckar på dem. Thrips väljer platser nära blommans ståndare som avelsplats. Att hantera detta skadedjur kommer att hjälpa flera behandlingar av växten med "Fitoverm", "Aktara" och andra liknande medel.
  • Whitefly - en liten insekt med vita vingar lägger larver på unga skott och löv och livnär sig på växtsaft. Larverna är grupperade på bladets baksida. I processen med vital aktivitet utsöndrar larverna en klibbig substans, medan bladen blir gula och krullar. För att bekämpa whitefly används drogerna "Aktara" och "Confidor".

För att undvika pelargoniumsjukdomen på vintern måste du observera regimen för fuktighet, temperatur och vattning. Innan någon transplantation utförs måste jorden dekontamineras. Beskärning ska göras ren och med steril instrumentering.

Rekommenderad: