Oleander (46 Bilder): Beskrivning Och Odling Av En Inomhusblomma, Växtförökningsmetoder, Vanliga, Terry Och Andra Typer, Beskärning

Innehållsförteckning:

Video: Oleander (46 Bilder): Beskrivning Och Odling Av En Inomhusblomma, Växtförökningsmetoder, Vanliga, Terry Och Andra Typer, Beskärning

Video: Oleander (46 Bilder): Beskrivning Och Odling Av En Inomhusblomma, Växtförökningsmetoder, Vanliga, Terry Och Andra Typer, Beskärning
Video: 4 Parts of Zz Plant & Water Propagation of Cuttings 2024, Maj
Oleander (46 Bilder): Beskrivning Och Odling Av En Inomhusblomma, Växtförökningsmetoder, Vanliga, Terry Och Andra Typer, Beskärning
Oleander (46 Bilder): Beskrivning Och Odling Av En Inomhusblomma, Växtförökningsmetoder, Vanliga, Terry Och Andra Typer, Beskärning
Anonim

Med våra hårda och långa vintrar vill vi ofta komma på åtminstone något för att få en bit sommar för oss själva och våra nära och kära. Det är inte för ingenting att växtodling inomhus är så utbredd i vårt land - på detta sätt försöker människor fly från tråkigheten och mörkret och pigga upp sig. Växter från mycket avlägsna ekvatorialskogar kan vara problematiska på grund av den enorma klimatskillnaden, men subtropiska gäster slår ofta bra rot, om inte i en trädgård, åtminstone i ett badkar. Oleander tillhör också dem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Oleander är ett släkte av växter i Kutrovye -familjen, som dock bara består av en art - vanlig oleander, vars namn ofta förkortas till bara ett första ord i vanligt språk. I naturen växer en sådan buske, som ofta har formen av ett litet träd, i många subtropiska regioner i den gamla världen - från Portugal till Sydostkina, inklusive i de subtropiska delarna av Svarta havskusten. En favoritmiljö för oleander är flodbäddar, som torkar upp under torrperioden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som det passar en subtropisk gäst är oleander en vintergrön växt. I en trädliknande form kan tillväxten av en sådan buske nå 4 meter, i ett badkar växer det vanligtvis inte över två meter i höjd. Dess stjälkar är tätt grenade, deras färg är något brun. Bladen har en smal lansettformad form, med en bredd på cirka 3 cm, de kan sträcka sig i längd med 10-15 cm. En av huvudorsakerna till den utbredda odlingen av oleander är dess dubbla blomma, som har utmärkta dekorativa egenskaper ., även om terry är mer typiskt för specialuppfödda sorter, och inte för vildväxande buskar. Ett vilt träd blommar vanligtvis vitt eller rosa, tack vare uppfödares arbete finns det sorter med betonade röda eller till och med gula blommor.

Den exakta tidpunkten för oleanderblommande kan inte sägas i förväg utan att förstå klimatet i regionen där den växer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Under naturliga förhållanden, där busken växer vilt, börjar den vanligtvis blomma från juni till oktober. Växtens frukter är oätliga och ser ut som bollar fyllda med frön.

När du växer dekorativt hemma måste du vara uppmärksam på att alla växtdelar är giftiga . I de allvarligaste fallen kan intag av oleanderjuice i människokroppen till och med orsaka hjärtstillestånd, därför är ett sådant träd absolut inte värt att växa där barn eller husdjur kan få tillgång till det. Dessutom kan vissa afrikanska sorter till och med avge giftiga ångor, och om det inte skulle vara några speciella problem när man planterar i en trädgård, upplever människor ofta huvudvärk och yrsel när de växer i ett badkar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Även om den enda arten av släktet Oleander i många informationskällor är den vanliga oleandern, är vissa experter benägna att peka ut ytterligare två påstått separata arter av denna växt. Indisk oleander är känd för den karakteristiska söta lukten av sina blommor, därför ger det trädgårdsmästaren ännu mer estetiskt nöje - det kan sniffa fritt utan rädsla för förgiftning med skadliga ångor. Något sådant kan beskrivas och doftande oleander , men det har ytterligare en intressant egenskap: tillväxten av en sådan buske överstiger aldrig en mycket blygsam halv meter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Växtens mångfald är ganska stor, men uppfödarna ägnade stor uppmärksamhet åt exakt vad alla kallar vanlig oleander . Specialisternas huvudsakliga insatser var indelade i tre områden. Den första av dem gällde förbättringen av blommornas dekorativitet . - tack vare detta arbete dök röda och gula blommor upp, liksom vita med en liten blå nyans.

En annan riktning syftar till att minska buskens skadlighet - även om saften inte har upphört att vara giftig och det är kategoriskt omöjligt att försöka äta en enda del av växten, har åtminstone mängden giftiga ångor i många sorter normaliserats, så att de kan odlas tyst inomhus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den tredje vektorn av arbetet var direkt relaterad till att öka frostbeständigheten hos oleander . Och även om det fortfarande inte finns några enastående framgångar på denna jord, klarar de mest resistenta sorterna av buskar upp till 10 grader under noll, förutsatt att en sådan kall snäpp blir kortvarig.

Tack vare sådan forskning blev oleander en mer populär trädgårdsväxt i subtropen och spred sig också längre norrut som en rent inomhuskultur.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Växer hemma

En av de viktiga fördelarna med oleander är inte bara dess dekorativa effekt, utan också det faktum att det är lätt att ta hand om det - det är därför en sådan buske finns hemma även bland nybörjare.

Hur man odlar oleander kommer att diskuteras nedan, men först måste du bestämma en lämplig plats för en så stor inomhusväxt. I mittfältet tål den inte en helårsvistelse på gatan, och i ett rum för tillräcklig belysning bör den placeras nära de sydöstra fönstren. Om trädgårdsmästaren bara har norrfönster till sitt förfogande eller om han tvingas placera ett badkar på baksidan av rummet, löses problemet genom konstgjord belysning, och på vintern är ett sådant förfarande meningsfullt ändå. Den normala längden på dagen för oleander är minst 8 timmar, och det rekommenderas inte att placera belysningsenheter närmare än 70 cm till trädet . På sommaren känns busken bra på gatan eller på balkongen, men det är lämpligt att välja en plats så att solens strålar inte bränner den och svala regn inte faller på den.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi talar om temperaturen i detalj, då på sommaren för oleander är de optimala indikatorerna från 23 till 28 grader Celsius, och om en liten överhettning fortfarande är acceptabel är hypotermi oönskad. På vintern är trädet i vila, det accepterar normalt en temperaturfall till 10-15 grader, eftersom vissa trädgårdsmästare speciellt tar badkaret till en sval veranda.

Oleandern hälls med förberedt vatten, som inte ska vara vare sig kallt eller varmt - rumstemperaturen blir lagom. Denna växt älskar vatten, så du bör inte vara snål med sin mängd ., behovet av att upprepa proceduren mognar när de övre skikten i jorden torkar. För att försöka förse djuret med fukt, låt dig inte dras med för mycket för att inte förvandla badkaret till ett träsk - från sådan behandling kan oleanderrotsystemet börja ruttna, vilket inte leder till gott.

Om temperaturen i rummet inte ständigt når minst 20 grader Celsius under den kalla årstiden, minskar vattnets frekvens automatiskt - tre gånger i veckan borde räcka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett överflöd av fukt bör finnas närvarande inte bara i jorden, utan också i luften. Oleander är extremt obehagligt att torka luft, så både i extrem värme och under uppvärmningssäsongen är anläggningen obekväm i rummet, särskilt om den inte är ventilerad. För att neutralisera sådana olägenheter måste du regelbundet spruta busken. Du kan också öka luftfuktigheten i rummet på något annat bekvämt sätt - ett bra alternativ, till exempel, skulle vara att installera badkaret på en pall med fuktad dränering. Samtidigt bör botten av de rätter som oleander växer inte komma i direkt kontakt med vatten, annars kan jorden i krukan bli övermättad med fukt i de nedre lagren, vilket kommer att leda till rötterna.

Under den aktiva växtsäsongen, som faller främst på våren och sommaren, är oleander i stort behov av matning , utan vilken en fullvärdig tillväxt av grön massa och blomning är omöjlig. Du kan gödsla trädet med några organiska förband, liksom med komplexa kemikalier som är specialtillverkade för denna växt, som redan innehåller allt du behöver. Det andra alternativet är att föredra, eftersom det också innehåller detaljerade instruktioner om hur och i vilka mängder busken ska matas. Den allmänna regeln är att befruktning i ett badkar med oleander appliceras på morgonen eller kvällen, medan forumet rekommenderar att man väntar ungefär en timme efter vattning och att inte gödsla blandas med vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du köpte en redan odlad oleander i en kruka från en butik, troligen växer den i torv. Sådan jord är inte särskilt bra för ett träds permanenta vistelse, därför transplanteras den omedelbart i en blandning av antingen lera och humus, eller från torv, trädgårdsjord och gödsel. När rotsystemet växer behöver busken dessutom en ökning av krukan, så i ungdom transplanteras den årligen på våren, även före blomningen och i vuxen ålder - vart 2-3 år.

Korrekt transplantation innebär att vissa enkla förhållanden följs. Först och främst bör den nya kapaciteten vara betydligt större än den föregående för att ge det växande rotsystemet ytterligare utrymme åtminstone för nästa år.

Som det passar en växt som inte gillar att vattna i marken, är det absolut nödvändigt att göra dräneringshål i krukans botten, genom vilken överskott av fukt kommer att släppas ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Krukans botten ska ha ett eget dräneringsskikt … De mest populära materialen för detta är expanderad lera, grus, små stenar; även brutet tegel kan användas av skrotmaterial, så att vatten inte dröjer kvar i detta lager. Ovanpå dräneringsskiktet hälls ett lager jordblandning, två möjliga alternativ för vilka beskrivits precis ovan. Marken hälls inte till toppen.

Eftersom oleandern har ett ganska utvecklat rotsystem, försöker den försiktigt att inte skada rötterna, tas bort från det gamla kärlet och installeras i ett nytt på ett redan hällt jordskikt. Därefter fylls resten av substratet i tomrummen runt roten. Det rekommenderas att till och med tampa massan lite så att den inte passerar vatten genom sig själv för snabbt och inte sjunker i framtiden.

Nytransplanterad oleander kräver generös vattning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdom och bekämpning av skadedjur

Som ofta händer skulle problem med oleander, vare sig det är sjukdomar eller skadedjur, aldrig uppstå om trädgårdsmästare alltid följer reglerna för vård av växten. Självklart kan orsaksmedel för större sjukdomar och andra oinbjudna gäster attackera en helt frisk och välskött blomma, men detta händer ganska sällan. Men även om det dåliga redan har hänt måste du försöka rädda trädet, och för detta är det först önskvärt att avgöra vad problemet är.

  • Lövverket torkar och vissnar . Detta är ett typiskt tecken på brist på fukt, därför är det nödvändigt att intensifiera vattning eller sprutning, som ett alternativ - för att öka luftfuktigheten i rummet.
  • Löv faller . De flesta växter fäller sitt blad i förhållanden med tillräckligt låga temperaturer, detta uttalande gäller vintergröna oleander, även om detta beteende inte är normen för honom alls. På vintern, medan busken växer inomhus, hotar hypotermi vanligtvis inte honom, men på en sommarnatt kan han, ut på gatan, frysa lite. På grund av detta rekommenderar trädgårdsmästare vanligtvis, även på sommaren, att ta oleandern utomhus bara under dagen och ta tillbaka den till rummet på natten.
  • Bladen blir gula . Det kan finnas två orsaker till detta fenomen på en gång: för det första för intensiv vattning och potentiell ruttnande av rötterna, och för det andra dåligt genomtänkt utfodring.
  • Trädet blommar inte . En katastrof för alla älskare av oleanderblommor kan orsakas av flera orsaker. Så för korrekt spirande behöver du mycket ljus och tillgång till frisk luft, och i rummet uppfylls inte dessa krav alltid. Trots all sin termofilitet gillar en vuxen oleander inte extrem värme och på grund av den kanske den inte blommar. Slutligen är det möjligt att växten helt enkelt har vuxit ur sin kar - då behöver den bara transplanteras till en större behållare.
  • Knopparna faller av . Detta är ytterligare ett tecken på att en tropisk besökare är kall. I det här fallet kan problemet relatera till både låg lufttemperatur och bevattning med för kallt vatten.
  • Svarta prickar på bladen och ytterligare försvagning av busken . Sådana symtom indikerar tydligt att en svamp har upptagit oleanderbladet. Med tiden kan svampfläckar öka, och i själva verket stänger de den gröna massan av tillgång till solljus, varför fotosyntesen förlorar sin effektivitet. De drabbade bladen kan inte längre sparas, därför tas de bort, resten av växten bör behandlas med fungicider.
  • Vita och bruna kluster på lövverk . Liknande spår lämnas kvar av nästan alla skadedjur av oleander - thrips och mjölkfiskar, spindelmider (som också lämnar en spindelväv) och skalinsekter. Genom att noggrant undersöka bladen hittar du inte bara spår av dessa inkräktare, utan också dem själva. I milda fall är kampen mot dem möjlig även med hjälp av vanligt tvålvatten, men med ett överflöd av fiender måste växten behandlas med insekticider och möjligen mer än en gång. Dessutom kan vissa skadedjur gömma sig eller lägga ägg även i de angränsande områdena i jorden, därför är ibland inte bara oleandern föremål för bearbetning, utan också jorden i badkaret.
  • Tillväxt på stammen och grenarna, liksom vita fläckar på lövverket . Sådana fenomen är typiska för allvarliga sjukdomar i busken - cancer eller bakterios.

I många fall är det inte möjligt att rädda trädet, men du kan försöka göra detta genom att ta bort de skadade områdena.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Oleander är högt värderad som en prydnadsgröda på grund av dess frodiga blomning, men utan regelbunden kronbildning, som till och med i sig gör att du kan dekorera trädet, bör du inte förvänta dig ett stort antal blommor. Standardriktlinjer förutsätter att busken beskärs årligen, direkt efter blomningen, det vill säga på hösten. Som regel beskärs alla grenar och lämnar bara hälften av sin ursprungliga längd för varje.

Samtidigt ger några av skotten av någon oleander intrycket av svaga och lovande. Deras utseende bedrar inte - erfarna trädgårdsmästare rekommenderar vanligtvis att ta bort dem helt. Detta låter dig spara trädets styrka, som inte längre kommer att slösas bort, och i stället för dem kan oleanderen starta nya skott nästa år, vilket med en hög grad av sannolikhet kommer att visa sig vara hälsosam. Beskärning av ett oleander träd innebär inte bara att förkorta grenarna på hösten, utan också att ta bort vissnade kronblad . Ett sådant förfarande utförs omedelbart vid upptäckt, men kronbladen bör avlägsnas försiktigt: om blomningssäsongen ännu inte är över kan den omsorgsfullt bevarade blomställningen blomma igen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Denna kultur är bra eftersom den kan förökas med lager, sticklingar och frön. Varje metod förtjänar mer detaljerad övervägande.

Lager är mycket populära bland trädgårdsmästare - med hög grobarhetseffektivitet är de ganska lätta att ta hand om. För rotning skärs grenen (men skärs inte av helt, annars kommer det redan att vara sticklingar), sedan rengörs delen av skottet som tilldelats för den framtida växten från bark och sänks i vatten, mindre ofta i fuktad sand.

En tid senare bör den snittade skotten, doppad i fukt, ge rötter, varefter den slutligen kan separeras från moderplantan och planteras i en enskild kruka.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingar skärs vanligtvis bara på våren eller hösten - före eller efter blomningen . Alla friska skott ca 15 cm långa är lämpliga för rollen som en skärning. Avfall efter beskärning av ett träd används ofta som sådant. Såren, både på själva trädet och på sticklingarna, strös med kolpulver, varefter det uppsamlade fröet planteras i en behållare där substratet består av perlit, sand och kol i lika stora proportioner. Framtida oleanders behöver mycket ljus, så de placeras på en plats där det inte saknas. Det bör komma ihåg att temperaturfall i detta skede är extremt oönskade.

Sticklingar är benägna att relativt lätt förfalla, därför vattnas det strikt. Om det görs korrekt kommer rotsystemet hos unga oleander att utvecklas om ungefär en månad - de är nu redo att flytta in i sina egna permanenta badkar. Observera att sammansättningen av substratet där redan bör vara helt annorlunda - samla den från sand, torvjord, humus och gräs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som med många andra växter, fröförökningsalternativet är det längsta och mest mödosamma , men för de trädgårdsmästare som inte skräms av svårigheterna kan detta vara ett utmärkt test av deras egna färdigheter. Oleanderfrön har en ganska låg grobarhet, därför är det vanligtvis inte vanligt att lagra dem - så snart de har skördats, plantera dem omedelbart.

Samtidigt rekommenderar experter preliminär desinfektion av plantmaterialet, för att oleanderfröna placeras först i en halv timme i en lätt lösning av eventuellt fungicid (kaliumpermanganat fungerar från tillgängliga verktyg), och sedan för en annan timme - i en lösning av läkemedel som Zirkon eller Heteroauxin.

Bild
Bild
Bild
Bild

Behandlade frön är inte djupt begravda i marken. Marken för dem är exakt densamma som för en vuxen oleander. Samtidigt är fröet väldigt krångligt med temperaturen, som ska vara ovanligt hög - i en nivå av 30-35 grader över noll. Om du ignorerar ett sådant krav riskerar du att kraftigt bromsa spiringsprocessen, och i många fall ruttnar fröna helt enkelt. Om allt gjordes korrekt, efter ungefär en och en halv vecka, ska unga skott dyka upp.

Bild
Bild

En planta som har brutit igenom behöver intensiv vård . Under förhållandena i lokalerna i vårt land kanske han inte har tillräckligt med ljus, värme och luftfuktighet, därför måste alla dessa brister kompenseras. I nästan alla fall behöver groddarna artificiell belysning, platsen för dem bör väljas den varmaste i rummet, och befuktning av luften och periodisk sprutning kommer inte att störa plantan. Samtidigt bör du inte ordna ett ångrum dygnet runt för anläggningen-ventilera rummet regelbundet, men försök att undvika drag.

Från det ögonblick när spiren får tre fullfjädrade löv måste den gradvis vänja sig vid de förhållanden för kvarhållande som ett vuxet träd känner till. När antalet blad når 4-5 är den framtida busken redo att flytta in i en separat kruka.

Rekommenderad: