Abutilon (60 Bilder): Vård Av "inomhuslönnen" Hemma. Beskrivning Av Hybrid Abutilon, Megapotamskiy Och Andra Arter. Reproduktionsmetoder

Innehållsförteckning:

Video: Abutilon (60 Bilder): Vård Av "inomhuslönnen" Hemma. Beskrivning Av Hybrid Abutilon, Megapotamskiy Och Andra Arter. Reproduktionsmetoder

Video: Abutilon (60 Bilder): Vård Av
Video: Abutilon maple room Абутилон комнатный клен 2024, April
Abutilon (60 Bilder): Vård Av "inomhuslönnen" Hemma. Beskrivning Av Hybrid Abutilon, Megapotamskiy Och Andra Arter. Reproduktionsmetoder
Abutilon (60 Bilder): Vård Av "inomhuslönnen" Hemma. Beskrivning Av Hybrid Abutilon, Megapotamskiy Och Andra Arter. Reproduktionsmetoder
Anonim

Bland de många växter som kan odlas i vårt land i trädgården förtjänar abutilone uppmärksamhet. Denna kultur kan också användas inom trädgårdsarbete inomhus. Men du måste studera det mycket noga innan du börjar arbeta.

Bild
Bild

Beskrivning

Abutilon är inte bara en växtart, utan ett helt släkte. Den innehåller halvbuskar, gräs och fullfjädrade buskar, det kan vara både stauder och ettåriga. Bokstavligen översätts "abutilon" med "skuggbildande". Det finns också ett annat namn för det - "inomhuslönn", som han fick på grund av den karakteristiska typen av lövverk. Abutilonefibrer används traditionellt i Indien för att göra rep och ibland säckväv. Därför kallas ibland även abutilon en linbana. Bladen på denna växt är ganska stora (upp till 0,1 m långa), har 3, 4 eller 5 lober. Abutilon kan bilda blommor:

  • röd;
  • gul;
  • vit.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Endast en liten del av arten av detta släkt har introducerats i kulturen. På grundval av detta har ett antal "rena" och hybridsorter skapats. Hybrider kännetecknas av:

  • en mängd olika färger;
  • lång blomning;
  • olika geometri av blommor, lövverk.
Bild
Bild

I Ryssland hjälper odlingen av abutilon till att gröna upp rum och ganska stora rum . På grund av det speciella urvalet av sorter är det möjligt att säkerställa att ensemblen blommar året runt. De som vill skaffa sig ett atypiskt variationsexperiment med ympning av brokiga typer på exemplar med normala blad. Det totala antalet arter är ganska stort. Beroende på källor nämns över 100 eller till och med över 400 arter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under naturliga förhållanden bor abutilon i tropikerna och subtropen. Några av arterna har till och med behärskat den tempererade klimatzonen. I Ryssland och andra länder i Eurasien hittar du Theophrastus linbana. Det används ofta för fiberproduktion. Men inte alla arter i detta släkt är lämpliga för denna användning.

Typer och sorter

Många trädgårdsmästares uppmärksamhet lockade förtjänstfullt en hybridsort. " Juliet ".

Attraktiviteten hos denna växt är förknippad med:

  • snabb utveckling;
  • anspråkslöshet;
  • yttre nåd;
  • inget behov av intensiv bakgrundsbelysning;
  • frodig blomning.
Bild
Bild
Bild
Bild

"Juliet" bildar stora blommor och kan växa upp till 1,5 m. Under året läggs skotten i genomsnitt med 0,5 m. Lövverket av denna sort kan nå 0,15 m i längd. Det ser ut som hugget runt omkretsen och har en tjock grön färg. Inte konstigt att det är “Juliet” som jag kallar “inomhuslönn” oftare än andra sorter.

Om de grundläggande kraven för vård är uppfyllda börjar hybrid som odlas från fröet blomma vid 4 eller 5 månaders ålder. När det är tillräckligt med ljus fortsätter blomningen hela året. Blommorna själva liknar utåt en liten klocka och är riktade nedåt. Den breda delen har en diameter på 0,05-0,06 m. En heterogen färg är fullt möjlig. Och rosa och orange, och till och med ljusgul "Juliet" ser ekologisk ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ännu mer intressant är resultatet av att korsa två färgglada buskar med varandra. Intensiv bakgrundsbelysning är kontraindicerad i denna sort. Men om du ger relativt enkel vård kan även nybörjare få ett lysande resultat. Experter rekommenderar att bara välja de Julietfrön som är täckta med ett mörkt skal. Innan du planterar är det bättre att suga dem i varmt vatten eller till och med i en tillväxtacceleratorlösning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Abutilon "Bella " Är en annan attraktiv hybrid som är relativt liten i storlek. Strängt taget är detta inte bara en växt, utan en hel grupp. Fördelen med dvärggrödan är att den är väldigt lätt att odla hemma.

Sortiment "Bella":

  • överstiger inte 0,3 m;
  • bildar en mycket förgrenad krona;
  • blommar mycket länge;
  • bildar hjulliknande blommor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Abutilon i denna serie, vilket är viktigt, är minimalt krävande att ta hand om. Florister behöver bara strikt följa de enklaste kraven. Efter plantering måste du vänta på skott i 14-20 dagar. Blomning sker vanligtvis 6 månader efter sådd. Bella abutilons kan inte växa till mer än 0,4 m.

Bild
Bild

Varieté "laxskugga " kan bilda en frodig krona om du gör en systematisk nypning. Salmona blommor är målade i en delikat persika ton. Kronbladet är täckt med mörka ränder. Den "gula" sorten växer något högre och kräver också konstant nypning. Blommorna får en uttalad citronfärg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sort "rosa " känd för sin förmåga att självständigt bilda en buske. Blommorna är målade i en delikat rosa ton. Abutilon "Red" buskar också bra och ger stora blommor av en tjock skarlet nyans. "Vanilj" bildar en frodig krona och bildar en massa blekgula blommor. Det finns andra sorter i denna grupp, som var och en är anmärkningsvärd på något sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Megapotamian (aka Amazonian) abutilone skiljer sig från andra växter av detta släkt genom det atypiska utseendet på blomställningar. Det blommar också rejält. En grenig spridande buske har en krona som hänger uppifrån. I naturen kan den växa upp till 2,5 m. Det lansettformade lövverket är mörkare än vanligt i abutiloner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Längden på något pubescenta blad överstiger inte 0,08 m. Men det är också viktigt att veta om den brokiga megapotamiska abutilonen. Dess blad har en karakteristisk gul fläck. Resultatet är ett mönster som förstklassig marmor. Enkla små blomställningar växer från långsträckta pediklar. När blommorna blommar framstår de som ljusröda lyktor smalna längst ner. Från insidan är breda kronblad, liknande i färg till äggula, synliga. De har samma form som klockor. I sin tur kommer en violett-lila kolumn fram från mitten av blomman.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Amazonas" abutilon härrör från växter som finns i Argentina, Brasilien, Uruguay . Därför är det mycket viktigt för denna kultur att upprätthålla en varm och fuktig atmosfär. I varma områden är sorten mycket populär och kan uppnå en imponerande effekt när du planerar utomhus. Du kan använda denna växt i ampelkompositioner. Men i alla fall måste du ständigt spraya bladen så att de inte torkar ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa odlare föredrar att odla Organza abutilone . Denna växt är idealisk för hemkultur. Klockliknande blommor bildas på den. De kan placeras enskilt eller i par. Normalt hänger blomman, dess diameter överstiger inte 0,07 m.

Organzablommor har en tydligt synlig kärna. Åder är tydligt synliga på breda kronblad. Blomställningar är:

  • vit;
  • rosa;
  • gyllene;
  • orange färg.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En extra skönhet är att var och en av dessa färger kan ha olika grader av ljusstyrka. Det är inte svårt att plocka upp "Organza" med en mycket ljus och koncentrerad färg. Liksom Juliet är denna hybrid relativt kort och kan blomma länge. Kombinationen av egenskaper gör "Organza" efterfrågad av ryska trädgårdsmästare och blomsterodlare.

En växts stam kan bilda en eller flera stjälkar. Dess maximala höjd är 0,6 m. När den mognar blir den genomsnittliga skottet som ett träd, men grenarna på sidorna förblir flexibla. Lövverket skiljer sig från vanliga abutiloner genom att det är något rundat. Bladet är mörkgrönt, har rika ådror. Det stora utbudet av abutiloner fick uppfödare att försöka kombinera sina egenskaper i en växt. Så föddes Bellevue -blandningen. Sorten blandningen kallas "vacker utsikt" av en anledning. Dessa är växter som bildar klockor 0,05 m i diameter. Samtidigt är huvudstammen kompakt och avståndet mellan internoder är litet.

Bild
Bild

Odlare måste vara beredda på att de inte kommer att kunna förutse den exakta färgen på Bellevue -blandningen . Olika nyanser av rött, gult och orange kan hittas, men oftast växer abutilone av samma färg. Eftersom kronbladen i blandningen är tunga hänger blomställningarna ibland. Knopparnas öppning är helt omöjlig, och även under blomningen förblir klockans form oförändrad. Abutilone från denna grupp behöver nästan inte klämmas. Liksom andra medlemmar av släktet odlas "Bellevue" utan onödiga problem. Du måste också ta hand om bra belysning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Abutilon "Darwin" har ett annat namn, som är mindre känt - Charles linbana . Denna sort introducerades i kulturen väldigt tidigt. Många hybrider har skapats på grundval av detta. Sedan 2012 anser botaniker att denna växt är en representant för släktet Callianthe. Darwin -växten bildar fleråriga spridande buskar. Vilda exemplar finns bara i Brasilien. De kan växa upp till 3 m, men under odlade förhållanden överstiger inte 1 m. Korta hårstrån utvecklas på stjälkarna. Det pubescenta lövverket är kopplat till avlånga bladblad. Bladbladen är mycket täta, de har hårda hårstrån. Skott ovanifrån ser ut som tre lober. Underifrån ser de mer ut som 5 eller 7 blad. Blommor av "Darwin" är stora, bland dem finns det både enstaka och grupperade med 2 eller 3 knoppar per blomställning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frukten innehåller ibland 10 frön, men vanligtvis finns det färre av dem. Växten blommar i krukor från april till september. Liksom andra abutiloner kräver Darwins linbana inte särskilt svårt underhåll. Men snabb beskärning är mycket viktigt. Utan det kan du inte uppnå en vacker krona.

" Frozen" är en abutilone med en välformad buske . Höjden kan variera från 0,3 till 0,5 m. Blomningen sker med måtta, men på grund av intensiv belysning kan den förbättras och förlängas. De blekande delarna får en kallare färg, och i mitten är blomman vit eller färgad i en ljusrosa ton. Mörka knoppar påminner om övermogna körsbär i tonalitet. Denna inhemska hybrid uppföddes ganska nyligen (introducerades i odling sedan 2013). De mörka crimson kronbladen ser mycket attraktiva ut, liksom smaragdbladen med fem flikar. Bladets längd sträcker sig från 0,05 till 0,07 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller "Vine-leaved" växter sprider de buskar upp till 1,5 m i höjd . Stammarna är upprätt och har en ganska uttalad kant. Bladverket på "Grape-leaved" abutilon kan nå 0,15 m i längd. Den har en ljusgrön färg och är täckt med mjuk villi. Denna sort blommar i maj. Enstaka knoppar har stora blå- eller lavendelkorollor. Mörka ådror löper längs dem och bildar ett slags nät.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Den lilla prinsen" kan knappast kallas för lite faktiskt - i krukor stiger det vanligtvis till 0,9 m. I det här fallet kan några av exemplaren jämföras i höjd med sorten "Druvblad". Stort lövverk av ljusgrön färg har en nästan rund form. Botaniker klassificerar det som en fembladig typ. När "lilla prinsen" bildar buskar, kommer en massa starka och fjädrande skott in i dem. Ovanifrån hänger de, vilket gör att du kan bilda en spridande krona. Blommor hänger också, som är upp till 0,05 i längd och upp till 0,07 m i diameter. Dessa gyllene, vita eller röda klockor är dekorerade med gula ståndare. Blomningen varar från mitten av maj till ungefär den 15 oktober.

Bild
Bild
Bild
Bild

Prickig abutilon bildar buskar med korta skott. De kan vara mjuka eller delvis lignifierade. Hjärtliknande blad växer på långa sticklingar. Finger-flikigt blad är inte pubescent, har vita fläckar av ojämn färg. Prickig abutilon blommar i augusti och september.

Landning

För att framgångsrikt odla "Frozen" eller någon annan sort (typ) av abutilon måste du först välja rätt. Var noga med att ta hänsyn till alla nyanser av häktningsvillkoren. Du kan inte köpa plantmaterial på oferifierade platser. När inomhuslönnen just hämtats från affären placeras den i ljuset i 2-3 dagar och transplanteras sedan i en blomkruka. Planteringstanken ska vara något större än transportkrukan.

Bild
Bild

Om frösådd valdes, måste de odlade abutilonerna transplanteras i krukor en efter en eller 3-4 bitar vardera. Detta tar hänsyn till krukornas storlek och syftet med odlingen. Viktigt: rotade sticklingar behandlas på samma sätt. Fröodlade exemplar kan bara planteras mot slutet av våren. Men de som har utvecklats från sticklingar brukar planteras i början.

Kraven på jorden är inte för strikta - huvudsaken är att den är bördig. Vanligtvis används torv och lövjord, blandat i lika stora mängder. Istället för spad kan barrträd också tas. Och vissa odlare gör det ännu enklare: de tar en enkel trädgårdsjord och lägger till lite humus. Använd endast jord från beprövade platser som inte är förorenade med mikroskopiska organismer eller skadedjur. Oavsett måste jorden steriliseras. De lägger alltid till det:

  • en liten mängd grov sand;
  • kokosnötsubstrat;
  • torv.
Bild
Bild

Vård

Abutilon hemma kräver aktiv vattning när värmen sätter in. På våren krävs en radikal beskärning av kronan. Det rekommenderas att placera växten i ljus halvskugga. Men om det behövs kan "lönnen" hålla ut i flera timmar i öppen sol. Under sommarmånaderna hålls kulturen ofta utomhus. Men i det här fallet är det placerat där starka vindar inte blåser och regn inte öser. Under vintermånaderna måste linbanan belysas. Enligt erfarna blomsterhandlare är det bättre att använda lysrör.

Bild
Bild

Abutilon kan utvecklas i vilken luftfuktighet som helst . Men i kallt väder, om batterierna torkar ut, kan curling och till och med tappa löv uppstå. Det är enkelt att förebygga detta: antingen genom omarrangemang på en mer gynnsam plats eller genom daglig sprutning. Ibland lägger de en våt trasa på radiatorerna. Vissa odlare fyller brickan med sphagnum, som ständigt fuktas. Inomhus lönn under sommarmånaderna bör vara vid temperaturer upp till 25 grader. Om det blir varmare måste du vattna växten mer aktivt.

Bild
Bild

På vintern ska abutilone hållas vid 12-15 grader. Överhettning av luften kan orsaka lövverk. Bevattning bör vara rikligt från mars till nästan oktober . Överfyllning, liksom övertorkning, kan orsaka att löv faller av. För en mer exakt dos hälls vatten inte i en dos, utan i två - på morgonen och på kvällarna. Det rekommenderas att blanda en liten mängd citronsyra i vattnet. Abutiloner värderar något sur jord. På vintern ska vattningen vara extremt låg. Det är nödvändigt att mata växten från våren till oktober. Samtidigt alternerar mineraliska och organiska blandningar.

Bild
Bild

Toppdressing bör också göras på bladen. För henne används mineralgödselmedel som löses upp till en låg koncentration. När abutilone planteras eller transplanteras kan du lägga rutten kompost inuti krukan. I detta fall appliceras organiska blandningar efter cirka 6 månader. Det är mycket bekvämt. Det rekommenderas att styras av dina egna känslor när du tar hand om abutilon. Det optimala intervallet för luftfuktighet för denna växt är samma som för människor . Därför blir det inga misstag. På vintern bör konstgjord insolation ge dagsljus till minst 10 timmar om dagen. Under sommarmånaderna rekommenderas att inte utsätta växten för solen mer än 2 timmar om dagen.

Bild
Bild

Den idealiska platsen för krukor är nordost eller nordväst. Om du måste hålla linbanan i ett rum som vetter endast söderut, tas den bort från fönstret. Det är viktigt att övervaka jordens tillstånd så att den inte torkar för mycket. Endast vatten som har passerat genom ett filter eller har lagt sig i minst ett dygn kan användas för bevattning . Före blomningen används komplexa gödningsmedel i genomsnitt var 8: e dag. Så snart knoppningen börjar, används en speciell utfodring för blommande grödor. Applikationsläget ändras inte. På sommaren ökas intervallet mellan förband till 14 dagar. I november och februari appliceras gödningsmedel varje månad. Ibland stoppas matningen helt och hållet för att blomman ska slappna av.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Det är ganska lätt att föröka och rota abutilone. För att göra detta, använd vegetativ metod eller frön. Sticklingar skärs uppifrån med en längd av 0, 1-0, 15 m. Knopparna måste klippas av. I grunden görs rotning i vatten. Ibland, när de förökas med sticklingar, planteras plantmaterialet omedelbart i jorden . Det är nödvändigt att blanda lika stora mängder torv och sand vid markberedning. Dessutom används aktivt kol. En del av kolet fuktas i förväg. Vissa bönder blandar en tillväxtfrämjare med vattnet.

Bild
Bild

För att ympningen ska bli framgångsrik uppförs ett miniatyr växthus ovanpå. Så snart rötterna dyker upp kan du transplantera plantorna till krukor. Ett liknande alternativ är lämpligt för odling på våren. Frömetoden används främst på vintern . Om fröna sås i januari kommer en blommande växt att odlas till sommaren. Problemet med frömetoden är att det tar lång tid att gro. Även under de mest gynnsamma förhållanden tar det minst 20 dagar. Och ibland måste du vänta så länge som tre månader. Blötläggning i varmt vatten i flera timmar hjälper. Där hålls fröna tills de sväller, och sedan sås de på fuktig jord och strös med jord.

Bild
Bild

Därefter måste du vattna plantorna. Ibland är behållare täckta med plastfolie eller glas. I detta fall måste anläggningen ventileras. Så snart skott dyker upp måste skyddet tas bort. Behållaren placeras på en ljus plats och väntar på slutet av skottens uppkomst.

Så snart ett par riktiga löv kommer ut - är det dags att dyka efter abutilone . Sittplatser på krukorna görs när den når en höjd av 0,05 m. Det är inte nödvändigt att skjuta upp denna manipulation överdrivet. Rötterna utvecklas mycket snabbt och kommer att vara nära sammanflätade. En fördröjning av omplanteringen kan resultera i att rötterna behöver rivas sönder. För preliminär groning av frön används bomullstussar eller servetter. De läggs ut i en grund behållare och täcks med vatten. Skivor och servetter ska vara helt mättade med vatten, men bör inte stagnera i botten av behållaren. Det rekommenderas att gräva abutilon med hjälp av tinat eller sedimenterat varmt vatten. Det är nödvändigt att hålla fröna utlagda inuti under en film eller under ett transparent lock.

Bild
Bild
Bild
Bild

Behållaren ska ha en temperatur på cirka 25 grader. Rötterna ska dyka upp om 4-8 dagar. Om man planterar frön i torvskivor ska de inte begravas djupt. Det är bäst om de är täckta med endast 0, 002-0, 003 m jord. Underlaget gör att du kan acklimatisera plantmaterialet på kort tid . Skärning är att föredra framför frömetoden, om än bara för att det är möjligt att bevara alla de värdefulla egenskaperna hos den ursprungliga växten. Spara tid är också ganska värdefullt för nybörjare blomsterhandlare. Sticklingar måste frigöras från den nedre delen av lövverket, från alla knoppar och blommor. Du kan förhindra rotrot genom att tillsätta aktivt kol till vattnet. Om inte kan du lägga krossat kol.

Bild
Bild

Rötterna bör nå en längd av 0,03-0,07 m. Först då transplanteras abutilonen till den slutliga odlingsplatsen. Unga exemplar bör planteras i krukor med en diameter på 0,07 m (ibland något större). I botten förbereds säkert ett kraftfullt dräneringsskikt . En liten jord hälls över den, i vilken plantan försiktigt flyttas. Dammning med ett blött underlag görs med största försiktighet. Annars kan det sköra rotsystemet störas. Ytterligare jordkomprimering utförs inte. Slutet på anpassningen av skärningen indikeras av frisläppandet av unga lövverk. När växtsäsongen är över kan den rotade växten redan användas själv för att erhålla planteringsmaterial.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Det mjuka lövverket av abutiloner gör dem till ett önskvärt mål för spindelmider och skalinsekter. Om en infektion uppstår måste du använda en tobakslösning. Dessutom tvättas bladen med varmt tvålskum. Varmt vatten är användbart för att tvätta bort det. Ett gammalt botemedel som en infusion av hästsorrel hjälper också ganska bra. Samma infusion hjälper till att förhindra angrepp av skadedjur. Friska abutiloner sprayas var 14: e dag. Om det finns många insekter eller om det inte är möjligt att ta bort dem med konventionella medel, använd insekticider med märke.

Bild
Bild

Förlängande stjälkar indikerar att de saknar ljus. Lövverk som kollapsar innebär att drag blåser över abutilonen eller att det är superkylt.

Bladfall orsakas av brist på vatten och näringsämnen. Om bladen är täckta med en krispig brunaktig kant torkar jorden ut. Böjda kanter orsakas av överdriven bakgrundsbelysning. Blekhet, å andra sidan, härrör från brist på ljus. När bladen blir gula beror detta på torr luft eller intensiv värme. Florister använder ibland spindelmithschampon för djur. När bladen är täckta med en vit blomma på toppen (gradvis blir bruna) uppstår en mjöldagginfektion. Om infektionen intensifieras kan plack detekteras på:

  • knopp;
  • stam;
  • blommor.
Bild
Bild

I sådana fall avlägsnas sjuka blad. Därefter pollineras de drabbade exemplen av abutilon med svavel. Av de syntetiska läkemedlen rekommenderas Fundazol och Baycheton.

Abutilon täckt med vita muggar påverkas av vitflugan . Du kan bli av med aggressiva skadedjur med en ström av vatten, varefter en lämplig insekticid appliceras. Efter ett tag kontrolleras behandlingen igen. Upprepade sessioner genomförs tills de lyckas. Det rekommenderas att ventilera rummen oftare för att sänka temperaturen i rummet. Kampen mot bladlöss är liknande. Först tvättas skadedjur av med vatten och sedan behandlas växten med insekticider. Vid infektion med mjölkfisk används alkohol. Det bör appliceras med en bomullspinne. När sådan bearbetning är klar är det absolut nödvändigt att använda insekticider från märken. Om större delen av växten påverkas måste den förstöras.

Bild
Bild

Cyclamen kvalster samlas på blad underifrån, och deras kolonier liknar dammansamlingar. Men detta "damm" förstör löv och knoppar. De sjuka delarna förstörs. Abutilone själv tvättas med insekticid tvål. Om infektionen är mycket stark, använd Actellic. Du kan undvika infektion med en sotig svamp genom att bekämpa andra skadedjur. Plack tas bort manuellt och sedan används "Decis" eller "Karbofos ".

Bild
Bild

För att stärka immuniteten hos abutilon är det nödvändigt att bekämpa brist på magnesium . Detta spårelement är avgörande för växten. Dess brist manifesterar sig i gulning av bladplattans kanter. Men ändå förblir venerna och områdena intill dem gröna. Om det fortfarande inte finns tillräckligt med magnesium rullar arket ner från kanterna. Det blir konvext och vävnaden dör av. När det inte finns tillräckligt med järn blir bladet gult mellan venerna och venerna själva behåller sin gröna färg. För behandling är det nödvändigt att använda "Ferrovit" eller läkemedlet "Fe +".

Rekommenderad: