Zephyranthes: Hemvård, Plantering I Det öppna Fältet, Beskrivning Av Blommor Av Nystartad: Vit, Rosa, Gul

Innehållsförteckning:

Video: Zephyranthes: Hemvård, Plantering I Det öppna Fältet, Beskrivning Av Blommor Av Nystartad: Vit, Rosa, Gul

Video: Zephyranthes: Hemvård, Plantering I Det öppna Fältet, Beskrivning Av Blommor Av Nystartad: Vit, Rosa, Gul
Video: Föröka rosor med sticklingar 2024, Maj
Zephyranthes: Hemvård, Plantering I Det öppna Fältet, Beskrivning Av Blommor Av Nystartad: Vit, Rosa, Gul
Zephyranthes: Hemvård, Plantering I Det öppna Fältet, Beskrivning Av Blommor Av Nystartad: Vit, Rosa, Gul
Anonim

Zephyranthes är en örtartad flerårig som tillhör familjen Amaryllis. Bland blomsterhandlare fastnade namnet "uppstickare" bakom honom. En mängd olika arter och anspråkslöshet har gjort denna vackert blommande växt mycket populär.

Den fördes till oss från Sydamerika. Där föredrar den att växa i tropiska skogar. Invånare i Sydamerika använder den delvis för att behandla hudsjukdomar, brännskador och återställa funktionerna hos inre organ. Florister älskar det särskilt för sin sprudlande och långa blomning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av anläggningen

Zephyranthes är en charmig blomma som älskar fukt. Den växer i tropiska skogar och kärrmarker. Den börjar blomma massivt under västvindarnas blåsning. Namnet översatt till ryska betyder "Zephyrs blomma" - västvindens gud. Bland blomsterhandlare har ett sådant namn slagit rot, som en rumslilja.

Hans mest populära namn - "uppstickare", fick han inte av en slump. Detta beror på pedunclens snabba utseende, som omedelbart skjuter ur glödlampan.

Uppmärksamhet! Zephyranthes är en giftig växt. Den största mängden giftiga ämnen finns i bladen. När du arbetar med det måste handskar bäras för att undvika obehagliga symptom.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Växtkarakteristik

Zephyranthes har ett lökformigt rotsystem. Lökarna är avlånga, ovala eller runda i vissa arter. Glödlamporna är små, bara 0,5-3 mm långa. Många bladrosetter består av ljusgröna spetsiga blad som är 20-35 cm långa och cirka 3 mm breda. Hos vissa arter är bladen ihåliga, rörformiga.

Blomningen varar i ca 2 månader. Beroende på art finns de blommor som finns ensamma på peduncle i olika färger - gul, snövit, rosa eller lila. Blommorna är medelstora, liknar en krokus. De består av 6 spetsiga kronblad som är vidöppna till sidorna. I mitten av kärnan koncentreras gula ståndare. Varje blomma glädjer ögat en dag, sedan ersätts den med en ny.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Det är förmodligen svårt att hitta en blommande växtälskare som inte imponeras av de vackra blommorna i Zephyranthesa robustus. Dess otroliga förvandling under blomningen är beundransvärd. Graden av pedunkelbildning är också fantastisk. Detta släkte är stort och omfattar cirka 90 arter, varav endast 10-12 är anpassade för odling i lägenheter och hus. Oftare än andra finns vita och storblommiga marshmallows.

Zephyranthes Atamassky - en vanlig typ som älskar svalka. Den har en liten oval glödlampa (2 cm i diameter) och en kort hals. Bladen är rörformiga, spetsiga i form, cirka 6 bitar per rosett. Bladens längd är 15-20 cm. Blommorna är vita med ett gult centrum, 2,5-4 cm i diameter. Det börjar blomma mot slutet av mars. Denna art föredrar något svala temperaturer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Zephyranthes vit eller snövit (andra namn - Zephyranthes Candida). Växten med rörformiga blad når en höjd av 30 cm. Glödlampan är droppformad, cirka 3 cm i diameter. Blommorna är snövit, blomman är trattformad. De når 6 cm i omkrets. Kronbladen har en rosa nyans på utsidan av den spetsiga formen. Peduncles stiger till en höjd av 20 cm. Det börjar blomma massivt i mitten av sommaren och fram till mitten av hösten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Zephyranthes Anderson har rosa-röda blommor med lila ränder. Dess naturliga livsmiljö är Brasilien, Argentina. Den är ganska låg, når sällan en höjd av mer än 15 cm. Blommorna liknar en tratt med vassa lila-röda kronblad och ett rikt gult centrum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Zephyranthes gul (Citrin) . Krukväxten har en rund glödlampa och smala långa blad som är cirka 30 cm långa. Vackra blommor med ljusgul färg blommar i början av vintern. Blomskålen är trattformad med en förträngning i kanterna. Blommar främst på vintern, under de första två månaderna. I områden med ett varmt klimat odlas denna art i rabatter och rabatter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Zephyranthes grandiflorum (rosea) med en karakteristisk oval glödlampa, 3 cm i diameter, en förkortad hals och linjära blad 20-30 cm långa. Enstaka rosa blommor med en gul kärna i diameter når 7-8 cm. Den börjar blomma i mitten av våren, med rätt vård, blomningen varar 2-3 månader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Zephyranthes mångfärgad lockar med kronbladenas ursprungliga färger. Deras ovanlighet ligger i att deras bas övervägande är röd och kanterna är blekrosa. Blommorna är medelstora. Den blommar från mitten av vintern till början av våren.

Bild
Bild

" Kraftfull rosa" - denna sort odlas på fönsterbrädorna, men i varma områden används den framgångsrikt för att anlagda balkonger och skapa rabatter. Växten når en höjd t 15-20 cm, charmiga rosa blommor blommar upp till 6 cm i diameter. För att öka blomningstiden bör växten matas 1-2 gånger i månaden. Under vilande perioden (cirka två månader) kasta zephyranthes sina löv.

Var noga med att begränsa vattningen, och växten överförs till en mörk plats med en temperatur på högst 16 grader Celsius. Efter utseendet på nya löv överförs det till en fönsterbräda med tillräckligt med solljus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård i hemmet

Zephyranthes är en seg planta som inte kräver noggrant underhåll. Även en amatörflorist som inte har speciella färdigheter kan odla den. En av de viktigaste förutsättningarna för dess tillväxt är en tillräcklig mängd dagsljus. Det är bättre att placera anläggningen nära fönster på sydvästsidan. Under sommarmånaderna rekommenderas att ta zephyranthes ut i frisk luft.

Bild
Bild
Bild
Bild

Belysning

Zephyranthes behöver tillräckligt med solljus. Fönsterbrädorna i den södra delen av rummet passar honom. På extremt varma dagar bör skugga skapas eller växten ska tas bort från fönsterbrädan ett tag för att undvika överhettning.

Bild
Bild

Lufttemperatur och luftfuktighet

"Uppstarten" behöver måttlig svalhet för normalt liv, så det är viktigt att inte låta temperaturen stiga över + 25 ° C, så att bladen inte torkar ut från värmen. Under varma sommardagar rekommenderas att ventilera rummet flera gånger om dagen. Den mest bekväma temperaturen för zephyranthes är + 18… + 22 ° C och på vintern - + 14… 16 ° C.

Bild
Bild

Vattning och utfodring

Denna infödda av fuktiga skogar är bekväm i måttligt fuktig jord. Samtidigt bidrar överdriven jordfuktighet till förekomsten av sjukdomar och ruttning av lökarna. Du måste se upp för så att den övre delen av jorden hinner torka ut.

Vissa typer av zephyranthes kräver vila efter blomningen. För att göra detta placeras krukan på en sval, mörk plats och jorden fuktas ibland - ungefär en gång varannan vecka.

Busken matas med gödningsmedel ungefär två gånger i månaden. Gödselmedel i flytande form är mer praktiska att använda. Zephyranthes börjar matas efter en vilande period och slutar efter blomningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jorden

Zephyranthes behöver lös, befruktad jord. Du kan använda universella krukväxtblandningar för inomhusväxter. För att förbereda jorden på egen hand måste du blanda i lika delar jord, humus och sand, helst stort.

Grytan måste vara låg och helst tillräckligt bred för att rymma cirka 5 lökar och lämna utrymme för barns utseende.

Den optimala mängden är 3-5 lökar planterade i en kruka . Detta kommer att få växten att se mer omfattande ut och producera fler blommor.

Med en enda plantering bör krukans bredd vara 3-4 centimeter större än glödlampans storlek.

Bild
Bild

Blomma

Blommans början och varaktighet beror på växtens typ, villkoren för dess underhåll, mängden näringsämnen.

Ibland står blomsterodlare inför en sällsynt blomning eller frånvaro. För att få zephyranthes att blomma måste du noggrant granska villkoren för dess inneslutning. På grund av otillräcklig vård och otillräcklig mängd eller överskott av mineraler i jorden har zephyranthes helt enkelt inte tillräckligt med styrka för att blomma. En annan orsak kan vara ett otillräckligt antal glödlampor i grytan. "Upstart" tål inte ensamhet och blommar bra i ett sällskap med 6-7 lökar.

Efter slutet av blomningen måste du klippa av peduncle och lämna 5 cm. Efter att den återstående hampan torkar bör den försiktigt dras ut. Torkade löv och peduncles måste tas bort för att förhindra infektioner.

Bild
Bild

Fortplantning

"Upstart" reproduceras med hjälp av dotterlökar och mindre ofta med frön. Reproduktion med lökar är det enklaste sättet.

Att odla denna växt från frön praktiseras sällan på grund av mödosamheten i hela processen. Blommande med denna reproduktionsmetod måste vänta 3-5 år.

Utsäde

Frön måste sås omedelbart efter att de dyker upp, annars kommer de att förlora alla sina egenskaper efter ett par månader. Varje månad minskar grobarheten. Frön sås i grunda hål i lådor med torv-sandig jord. Därefter sprutas jorden försiktigt och täcks med en film. Lådan måste förvaras vid en temperatur på + 22 ° C och långsiktig belysning. Luftning bör utföras 1-2 gånger om dagen i 10-15 minuter.

De första skotten visas efter 2-3 veckor. Därefter tas filmen bort. Förstärkta plantor planteras i krukor med jord, flera plantor i en behållare. Efter 2-3 år kan den första blomningen förväntas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dotterlökar

Denna metod är ganska effektiv och mindre energikrävande. På ett år ger en vuxen lampa 5-7 barn. För att transplantera barn separeras de noggrant från den vuxna glödlampan, utan att skada rötterna, och planteras i en annan kruka. Det rekommenderas att göra detta innan viloperioden börjar.

5-6 bitar planteras i en kruka. I detta fall fördjupas barn med kort nacke så att allt ligger i marken. Barnens långa hals sätter sig ner så att den ser ut lite ovanför jorden.

Efter plantering sprutas jorden, varefter den inte fuktas alls på ett par dagar. Anläggningen ska sedan skötas som vanligt. Det kommer att börja blomma efter ett år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plantering utomhus

När du växer i trädgården, förbered en näringsrik jord för marshmallow. Det är nödvändigt att plantera lökar på en daggång för att undvika stagnation av vatten vid rötterna . En tillräcklig mängd solljus måste tillföras växten. I skuggade områden slutar det att blomma.

Planteringen av lökar i rabatter sker i juni. Innan dess grävs jorden upp för att berikas med syre. Förbered hålen och placera lökarna så att lampans hals syns på marknivån. Därefter vattnas brunnarna väl och täcker planteringsplatsen med mulch. Efter groning avlägsnas den.

På hösten, innan en vilande period börjar, grävas lökarna ut med lövverk och torkas och sedan skalas. Det rekommenderas att förvara dem i en trälåda, strös med sågspån.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Zephyranthes är en av de växter som inte är särskilt mottagliga för fytosjukdomar och skadedjur. Trots detta, med felaktig vård, kan du märka att bladlöss har dykt upp på bladen eller sjukdomar utvecklas.

Flera sjukdomar och skadedjur utgör den största faran för zephyranthes

Fusarium . Denna sjukdom manifesteras av röta på rotsystemet, snabb torkning av lövverket. Tyvärr kan inte infekterade lökar sparas. De ska kastas med jorden som omger glödlampan. Friska, men belägna bredvid de drabbade, experter rekommenderar blötläggning av lökarna i cirka 30 minuter i en effektiv förberedelse "Maxim". Sedan måste de planteras i en kruka med ny jord och lämnas utan vattning i 3-4 dagar.

Bild
Bild

Amaryllis bugg . Masken är en liten insekt som drar ut alla juicer från växten. Det främjar utvecklingen av svampen, vilket ytterligare förvärrar situationen. Detta leder till uttorkning av bladen och hotar plantans död i avsaknad av snabba åtgärder. I detta fall behandlas bladen med en insekticid. Berörda lökar förstörs.

Bild
Bild

Spindelkvalster … Ett skadedjur som suger ut näringsämnen från en växt, som kan identifieras när en spindelväv dyker upp och lämnar torr. Detta problem uppstår när luften är för torr i rummet där marshmallow växer. Om en liten mängd spindelväv visas kan växten behandlas med tvålvatten flera gånger och skölj sedan bladen med vatten.

Om dessa åtgärder inte hjälpte sprutas lövverket med en insekticid för att eliminera problemet. För att förebygga bör du regelbundet befukta luften nära anläggningen.

Bild
Bild

Mjuk falsk sköld . En liten insekt som orsakar betydande skada på Zephyranthes. På grund av dessa insekters verkan krullar bladen och blir gula, knopparna faller av. Om skadedjur hittas är det nödvändigt att blöta en bomullspinne i en mättad tvålösning och rengöra växten, torka av fönsterbrädan och fönstret. Därefter behandlas bladen med ett insektsmedel.

Bild
Bild

Whitefly . Små vita insekter på baksidan av bladen. Om de påverkas av dem måste växten placeras i ett svalt rum (dessa skadedjur är rädda för låga temperaturer, för dem är det destruktivt). Efter det behandlas busken med insekticidmedel.

Rekommenderad: