Cypress (67 Bilder): Vård Av Gran Hemma. Egenskaper För Det Nya året Och ärtcypresser, Thuose Och Andra Arter Och Sorter

Innehållsförteckning:

Video: Cypress (67 Bilder): Vård Av Gran Hemma. Egenskaper För Det Nya året Och ärtcypresser, Thuose Och Andra Arter Och Sorter

Video: Cypress (67 Bilder): Vård Av Gran Hemma. Egenskaper För Det Nya året Och ärtcypresser, Thuose Och Andra Arter Och Sorter
Video: Stora granar i Kolmården 2024, Mars
Cypress (67 Bilder): Vård Av Gran Hemma. Egenskaper För Det Nya året Och ärtcypresser, Thuose Och Andra Arter Och Sorter
Cypress (67 Bilder): Vård Av Gran Hemma. Egenskaper För Det Nya året Och ärtcypresser, Thuose Och Andra Arter Och Sorter
Anonim

Det finns många växtsorter som är värdefulla i trädgården eller i dekorativa planteringar. Men även bland dem utmärker sig cypressen för sina attraktiva egenskaper. För att uppnå den största framgången med att odla den måste du noggrant studera denna kultur.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Cypress - som ofta händer är detta inte en separat art, utan ett helt släkte. Den innehåller vintergröna barrträd. De är alla monoecious och tillhör den stora cypressfamiljen . Denna avlägsna släkting till den vanliga granen kan stiga upp till 70 m i naturen. Rekordkopian växte till 81 m.

Vissa cypressarter kan leva i över 100 år .… Prydnadsväxtens namn gavs just för att det starkt liknar en cypress i utseende. Men de har också uppenbara skillnader: grenarna på de senare är något plattare och mindre. Cypress kottar når mognad på 12 månader. På varje växtskala finns det bara 2 frön (cypress har fler av dem).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nästan alla arter av cypress släktet är kalltåliga . Detta gör att de kan växa i de flesta ryska regioner. Botaniker tror att de odlade växternas vilda förfäder växte i nordöstra Asien och Nordamerika. Totalt omfattar släktet 7 arter. Det finns också hundratals sorter.

Ursprunget från Japan och Nordamerika är cypressarter mycket bättre än äkta cypresser i motståndskraft mot kyla. De kan till och med lämnas i den mellersta klimatzonen under en normal vinter utan skydd. De tål dock inte torka riktigt bra. Deras krona ser ut som en kon. De längsta grenarna kan hänga eller växa jämnt.

Stammen är täckt med ljusbrun (ibland brun) bark. Dess skalor är små. Bladplattorna slipas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nyplanterade cypresser utvecklar nålliknande bladplattor. Hos vuxna ser de mer ut som vågar. Fröna som utvecklas inuti knopparna kan gro under plantningssäsongen. Skapandet av kulturella former av cypresser har intensifierats på sistone. Uppfödare försöker diversifiera sin geometri, storlek, färg och andra egenskaper.

Cipresskrukans kultur kan bli den främsta dekorativa dekorationen på verandan eller verandan. Du kan också använda denna växt i täckta lusthus och rum. Det utvecklade trädet tävlar framgångsrikt med nyårsträden.

Att plantera flera växter i rad skapar en attraktiv häck. Cypressen uppskattas också av landskapsdesigners.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Cypress träd går elegant in i alla trädgårdar eller parker. Under sommarmånaderna kan de användas för att enkelt bilda en kontrasterande komposition. På vintern blir trädgården med dem mer original, den vanliga tråkigheten och nedstämdheten försvinner. Om du behöver välja de högsta sorterna av cypresser, bör du vara uppmärksam på familjen Lawson . Odlade sorter av detta träd kan växa upp till 50, ibland upp till 60 m.

Dessa växter bildar en krona nära en kon. De nålar som ingår i den är anmärkningsvärda. Hon kan ha:

  • ljusgrön med en brun nyans;
  • rökig blå;
  • koncentrerad gul;
  • ljusgrön;
  • gyllene färger.

Bland Lawsons cypresser finns både gråt- och dvärgtyper .… De växer snabbt och tål till och med en ganska tjock nyans. En växt behöver mycket fukt. Men det är viktigt att förstå att denna grupp av grödor kan påverkas av kylan.

Att fästa i marken hjälper till att delvis lösa detta problem, du behöver bara se till att busken inte kommer ut under tät snö.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cypress "Golden Wonder" är ett smalt träd som växer upp till 7 m … Det bildar en konisk krona, vars tvärsnitt sträcker sig från 2,5 till 3 m. Detta namn är välkänt bland trädgårdsmästare, eftersom en sådan kultur inte bleknar på vintern och kommer att behålla sina dekorativa egenskaper under vilken säsong som helst. Men rotkomplexet utvecklas bara på ytan och är mycket grenat.

Därför kan kulturen inte växa normalt på tät, dålig mark. Och vinden är kontraindicerad för henne.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cypressen "Columnaris Glauka" är också populär . Denna växt föddes för ungefär 100 år sedan i Holland. Trädets raka stam växer upp till 10 m, grenar riktade uppåt bildas på det. Kronan liknar en smal pyramid, dess diameter överstiger inte 2 m. Under ett år läggs skotten till 0,2 m. Vanligtvis har nålarna en blåaktig eller stålfärg. Men under den kalla årstiden får de en grå färg. I grunden utvecklas Columnaris Glauka i soliga områden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Anmärkningsvärt är cypressen av sorten "Stardust ". Det är en kalltålig växt som bildar en rak stam. Trädets höjd når 10 m, och dess bredd kan vara 4 m. Grenarna liknar en pyramid eller en kon i form. Nålarna har en något gul nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om målet är att välja den typ som är mest resistent mot frost, så är detta ärtcypress . Han är också väldigt stilig. Även en 30-graders frost kommer inte att förstöra denna kultur. Att brinna tidigt på våren är också uteslutet när solen är mycket ljus. Ärtskott utvecklas långsamt och är fläktliknande. Vid 10 år kan trädet bara växa upp till 1,5 m. Dess största tillväxt kan nå 10 m. Ärtgrödan måste systematiskt sprinklas. Hon kommer att kunna slå rot på en solig plats. Men områden med kalksten, liksom stillastående vatten i marken, är kategoriskt oacceptabelt för henne.

Bild
Bild

" Baby Blue" -cypressen (aka "Boulevard") är en dvärgundertyp av sorten Bolivar (i sin tur härrörande från en mutation av Sguarrosa -sorten) . Lågstammen är krönt med en blygsam krona, som påminner om en nål. Nålarnas ton förändras under olika årstider. Under den varma årstiden är växten täckt med blågrå nålar. Med början av våren har de en silver- eller bronsfärg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cypress "Filifera" förtjänar också uppmärksamhet . Detta är ett träd som kan växa upp till 5 m. Grenarna sjunker något. Denna sort blev grunden för skapandet av ett antal andra sorter. Kulturen kan slå sig ner på en solig plats och i skuggan kombineras den bra med andra växter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du vill ha ett rent grönt utseende bör du vara uppmärksam på Plumosa Aurea . Växten utvecklas långsamt, och bara under den mogna perioden stiger den till 10 m. Nålarna liknar en syl. Plumosa älskar solen, men tål inte drag. Det finns liknande former: den ena har guldnålar, den andra är dvärg i storlek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nutkan -vy bildar frön sent. På grund av detta förväxlas det oftast med äkta cypresser. Groddarna utvecklas mycket långsamt. Nålarna är mörkgröna och barken är gråbrun. Under det andra året mognar sfäriska frukter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Wild Nutcan -växter stiger upp till 40 m. I kultur är de mycket lägre, vilket säkerställer harmoni med andra växter i trädgårdarna. I allmänhet är cypressen resistent mot vinterförhållanden, men mycket allvarliga frost kan förstöra den.

För dem rekommenderas att välja solig och fuktig mark. Samtidigt kommer kortsiktiga torka inte att skada Nutkan cypress.

Bild
Bild

Det finns 20 prydnadsväxter av denna art. Bland dem finns den gråtande efedran "Pendula ". Men det är kanske inte mindre attraktivt du cypress . Dess vanliga namn är vit ceder. Denna växt har naturligtvis ingenting att göra med äkta sibirisk ceder.

Det befolkar övervägande varma områden. Den nordligaste punkten i den naturliga livsmiljön är Svarta havets kust. Vintrarna på cypressen är dåliga. Torrhet i luft och jord är skadligt för honom.

Men kulturen tolererar perfekt sjukdomar och tål olika skadedjur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hittills innehåller de botaniska nycklarna cirka 40 sorter baserade på denna art. " Andalusisk" typ den är kompakt och bildar en bred pyramid. De sylliknande nålarna är färgade övergångar från blått till grönt. Och när vintern kommer visas en lila nyans. " Variegata " lockar uppmärksamhet med brokiga nålar. Några av hennes nålar är krämiga.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Nana gracilis" är en dvärgkultur med dålig utveckling . Tillsammans ser grenarna ut som en bred oval, de verkar gå framåt på varandra. Om 10 år växer trädet bara till 0,5 m. Dess högsta höjd överstiger inte 3 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pygmaea -sorten är inte längre ett träd, utan en relativt låg buske . Det utvecklar utsträckta skott och platta grenar. Nålarna är målade i en grön ton, och det ser inte alls trivialt ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men kl " Snöflinga " en oval krona bildas, kännetecknad av en asymmetri i utvecklingen. Nålarna är gröna. Dessutom är deras ändar gräddfärgade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landskapsdesigners uppskattar cypress "toppunkt " … Detta är en buske vars höjd inte överstiger 1,5 m. Växten kan säljas under olika namn, inklusive " Atlantisk vit ceder ". Kulturen lever länge och kan dekorera platsen i över 60 år. Kronan har ett pelarformat eller koniskt format. Färger kan variera beroende på säsong. Under vårmånaderna är det en blå ton med silverfärgade toner.

Med sommaren börjar kulturen få en blågrön färg. Och på hösten är det dags för en unik koppar-brons ton.

"Toppunkt" är perfekt för en stadsmiljö, eftersom stark gasförorening inte skadar anläggningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan sort - "nyår" - tillhör dvärggruppen … Utåt liknar denna växt ett litet fiskbensben. Ett sådant cypress kan växa lugnt både inomhus och utomhus. Enligt sortens testresultat bekräftades att den tål frost ned till -20 grader.

Men i de norra delarna av Ryssland måste "nyår" -kulturen täckas med grangrenar.

Bild
Bild

Den trubbiga cypressen i naturen bor i norra delen av de japanska öarna . Denna växt har en slät ljusbrun bark. Glänsande nålar bildas på grenarna. Sfäriska små kottar utvecklas i mitten av den. Ljusgröna nålar ser väldigt attraktiva ut.

Bild
Bild

Begravningscypressen är redan en kinesisk art . Grågröna nålar utvecklas på den. Kottar med en mörkbrun färg kombineras harmoniskt med den. Hittills är inga mindre representanter för cypress släktet kända. Därför anses denna art vara den optimala kandidaten för bonsai.

Bild
Bild

Landningsregler

Experter tror att det är värt att plantera cypresser där en lätt halvskugga bildas. Men samtidigt är det nödvändigt att undvika låglänta områden . Ibland samlas kall och fuktig luft där. Naturligtvis kommer detta att omedelbart påverka växten.

När du väljer en plats där du ska plantera ett cypress i trädgården är det användbart att fokusera på nålarnas färg. Om den har en gulgrön färg kräver dessa sorter ganska mycket solljus. Men rena gröna eller blåaktiga växter är mindre krävande för det.

Bild
Bild

På det öppna fältet kan du plantera cypresser inte tidigare än i april. I de norra delarna av Ryssland - även senare . Annars hinner jorden inte värmas upp och växten kan lida.

Marken ska vara näringstät och väldränerad. När det gäller sammansättning är de bästa jordarna leriga, utan kalkhaltiga inneslutningar. Det är värt att börja förbereda landningsplatsen i god tid. Det är mycket viktigt att jorden sätter sig före plantering. Sedan hösten (och helst under första halvåret) gräver de ett hål på 0,6 m brett och 0,9 m djupt.

Bild
Bild

De nedre 0,2 m upptar ett dräneringsämne. Oftast är detta en kombination av tegelfragment och tvättad och kalcinerad flodsand. Ett underlag placeras över dräneringsdynan. Blanda:

  • torvjord (3 delar);
  • utvald humus (3 delar);
  • torv av hög kvalitet (2 delar);
  • ren sand (1 del).

Till våren kommer underlaget att värmas upp och sjunka ner. Och när det är dags att transplantera cypressen kommer dess rotsystem att värmas upp tillförlitligt. Även svår frost kommer inte att skada henne.

Det bör finnas ett planteringshål för varje planta. De ligger minst 1 m från varandra. Det är önskvärt att ytterligare öka detta avstånd för större tillförlitlighet. Poängen är att rötterna kommer att spridas horisontellt. När de planteras nära kan de störa varandra.

Bild
Bild

När du förbereder dig för en transplantation efter att ha köpt en cypress måste du vattna sätet med vatten . En jordklump på en planta behandlas med Kornevins lösning. Vanligtvis späds ett paket med detta ämne i 5 liter vatten. Detta slutför själva förberedelsen. Liksom andra växter planteras cypressen mitt i gropen. Sedan strös det försiktigt med substrat. Dess sammansättning har redan beskrivits ovan, det kommer bara att vara nödvändigt att tillsätta 0,3 kg nitroammophoska. Efter ett tag kommer jorden att lägga sig lika bra som förra gången. Därför bör rotens hals ligga 0,1-0,2 m över marknivå.

Efter att du har sänkt jorden måste du omedelbart lägga till den saknade mängden av substratet. Det sätts så mycket att rotkragen redan är exakt på rätt nivå. Det återstår att sprida mulchen nära plantan och fixa den på ett stöd.

Bild
Bild

Vård

Cypress behöver vanligtvis vattnas en gång var sjunde dag . 1 vattningskonton för 10 liter vatten … Men när vädret är varmt och det är lite nederbörd måste bevattning göras mer aktiv. Oavsett vattning vid roten behöver växten sprutas från en sprayflaska. Unga plantor sprutas dagligen och vuxna - 1-4 gånger på 10 dagar.

Ofta hemma mulch området runt cypressen med flis eller torv . Eftersom de håller vattnet mycket bra måste de vattnas först efter att ytskiktet på jorden har torkat ut.

Om mulching inte har utförts, efter vattning kommer det att vara nödvändigt att bli av med ogräs och utföra djup lossning.

Bild
Bild

Ett samtal om hur man tar hand om cypresser kan inte undvikas och ämnet växtfoder. För första gången appliceras gödningsmedel minst 2 månader efter plantering . Samtidigt tas stor omsorg och minska den rekommenderade lösningsmättnaden med 50% . Vuxna prover ska matas med komplexa blandningar två gånger i månaden. Detta fortsätter till mitten av sommaren. Av märkesformuleringarna är läkemedlet populärt " Kemira " (lämplig för andra barrträd). 0, 1-0, 15 kg av kompositionen ska spridas nära stammen, täckas med jord och strö omedelbart med vatten.

Att gödsla under andra halvan av sommaren är helt enkelt farligt . Växten måste förbereda sig för vintern. Om du behöver transplantera en redan rotad växt, gör ungefär detsamma som när du planterar. Men det är absolut nödvändigt att ta hänsyn till den avlägsna spridningen av rötter längs ytan. Därför måste du utföra många markarbeten och göra dem mycket noggrant.

Bild
Bild

Cypressen behöver också systematiskt trimma kronan. Under vårens första del utförs en sanitetsfrisyr. Innan rörelsen av juicer börjar bli av med:

  • frysta skott;
  • torkade grenar;
  • deformerade mekaniska delar.

Kronans bildning är också obligatorisk. Det är oönskat att uppfinna fantasifulla former.

Bild
Bild

De flesta trädgårdsmästare föredrar att behålla den naturliga konfigurationen - en pyramid eller en kon . De får bara ett mer ordnat utseende. I en beskärning tas max 1/3 av den gröna massan bort.

När växtsäsongen tar slut, skördas ungefär en tredjedel av tillväxten per säsong. Detta kommer att öka kronans densitet utan att störa cypressens naturliga struktur. Det är kategoriskt omöjligt att lämna skotten utan nålar. De kommer oundvikligen att torka ut, och ingen ansträngning hjälper till att undvika det. Formativ kronbeskärning utförs minst 12 månader efter plantering eller transplantation av växten.

Även vinterresistenta cypressarter kräver obligatoriskt vinterskydd under de första 4 åren. Den största faran är inte ens kall, men för starkt solljus. Burlap, lutrasil, akryl eller kraftpapper hjälper till att förhindra att det tränger in. Ural, Moskva -regionen och sibiriska trädgårdsmästare bör överge gatodling av cypresser.

Det rekommenderas att odla det i stora badkar och ta med det in i huset med kallt väder.

Bild
Bild

På sommaren rekommenderas cypress att placeras på de norra och östra fönstren . Södra fönstret är perfekt för övervintring. Ibland odlas växten på glaserade loggior. Bevattning bör göras med måtta, men med strikt regelbundenhet. Fuktbrist är särskilt skadligt i varmt torrt väder.

Du kan inte applicera standardgödselmedel på den. Det är också oacceptabelt att använda komplex gödsel, vanligtvis för inomhusgrödor. Humus är mycket farligt … Även om en toppdressning som är lämplig för ephedra används bör det finnas en begränsad mängd kväve i den. I detta fall är närvaron av magnesium strikt nödvändigt.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Barrträd (och cypress är inget undantag) är i allmänhet ganska resistenta mot skadliga insekter och infektioner. Men för honom är de fortfarande farliga:

  • spindelmider;
  • skida;
  • rotröta.

Om en växt attackeras av en spindelkvalster, blir den först gul, sedan tappar den sina blad och torkar. Kampen mot parasiten utförs mest effektivt med hjälp av märkesvaror. Enligt trädgårdsmästarnas erfarenhet är det bäst att använda Apollo, Neoron eller Nissoran.

Intervallen mellan sprayerna är exakt 7 dagar. Du måste upprepa behandlingen tills dess, tills det leder till slutlig framgång.

Bild
Bild

Ibland står blomsterodlare inför det faktum att cypressen vissnar på grund av skalinsekten . Blad är de första som lider av sin aktivitet. Nuprid och dess analoger hjälper till att bekämpa en sådan aggressor . En försummad skada kan inte botas även med hjälp av syntetiska läkemedel. Vi måste gräva ett sjukt träd och bränna det.

För att förhindra infektion med en svamp som framkallar rotröta är det möjligt genom god dränering . Därför kommer vi att upprepa igen: detta ögonblick kan inte ignoreras . Om svampen redan har träffat cypressen är sannolikheten för växtens död hög. För behandling skärs alla infekterade rötter så att bara frisk vävnad återstår. När hela rotsystemet påverkas återstår bara att bli av med växten.

Bild
Bild

Fusarium (aka trakeomykos) uttrycks först i rotröta. Om du saknar ögonblicket och inte påbörjar behandlingen, blir cypressen helt sjuk. Den yttre manifestationen av fusarium är gulning av skotten och barkning av barken. För att minska sannolikheten för att drabbas av denna sjukdom bör du alltid:

  • desinficera frön;
  • ventilera marken;
  • systematiskt lossa det;
  • desinficera alla verktyg som används under arbetet.

Sjukprover behandlas med Fundazol . Om behandling inte hjälper förstörs den drabbade växten.

Det är bäst att göra detta genom förbränning för att förhindra att smittan sprids.

Bild
Bild

Brun shute den finns främst på våren, när snösmältningen slutar, och trädet ännu inte har mognat fullt ut. Manifestationen av infektion är en nätliknande blomning och en atypisk mörk färg.

För att eliminera den bruna shuten måste du använda " Abigoo Peak" eller Bordeaux -vätska . Passform och svavelkalkpreparat . Den bästa tiden för bearbetning (enligt olika källor) är vår eller sommar. Samma botemedel hjälper till att bekämpa svampens vissnande. Bara de behandlar inte bara en sjuk växt själv, utan också jorden och angränsande planteringar.

När de smittas av senblåsa, skottna vissnar. Gradvis täcker det alla delar av växten, som blir grå och sedan blir brun. Rotdelen får också en brun färg. Det är svårt att hantera svår senbrist. För förebyggande ändamål och i ett tidigt skede, använd " Ridomil Gold" eller "Alet ".

Bild
Bild

Nederlag tuyevy bicolor barkbagge uttryckt i cypressens försvagning. Inledningsvis blir det gult på ena sidan. Stammen är täckt med hål. I den nedre delen av den, på barken, är insekters passager tydligt synliga. Behandlingen är uppenbarligen omöjlig. Det enda sättet att lösa problemet är att eliminera de sjuka exemplen.

Svart bladlöss i början av sin förstörelse kan den besegras helt enkelt med tvålvatten. Allvarlig infektion behandlas " Aktaroy", "Tanrekom", "Aktellikom", "Fitoverm " … Kampen mot maskar innebär att de drabbade delarna tas bort. Lövverket är täckt med ett lager mineralolja som kväver insekter.

Sådan bearbetning utförs ganska sällan och endast i grumligt väder.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Fröodling av cypress utövas främst av uppfödare. Ja, det är mer mödosamt, men fröet förblir groande i mer än 10 år. Framväxten av groddar kan påskyndas genom skiktning. Behållarna, där fröna omges av bördig jord, läggs i snön (eller i kylskåpet) fram till början av mars. Så snart våren kommer måste de ordnas om för att bli varma.

Frön kommer att gro snabbare om lufttemperaturen hålls runt 20 grader. Belysningen ska vara tillräckligt stark, men inte på grund av direkt solljus. Förtjockade plantor dyker. Så snart plantorna når 0,15 m kan de transplanteras till trädgårdsbädden. Det första årets planteringar bör definitivt täckas - detta är obligatoriskt även för centrala Ryssland.

Bild
Bild

Sticklingar är mycket populära bland amatörträdgårdsmästare. För honom är det lämpligt att klippa skotten på våren vid 0, 07-0, 12 m. Från sticklingar som förbereder för plantering bör nålarna tas bort från botten. Planteringsmaterial placeras i blombehållare. De är förfyllda med ett substrat bildat av:

  • bördig mark;
  • sand;
  • barken av barrträd.

Efter plantering av sticklingar du måste säkerställa växthuseffekten . För att göra detta, använd ett polyetenhölje. Under gynnsamma förhållanden sker rotningen på 45 dagar. Om det fortfarande hämmas överförs plantorna till huset, där de förses med konstant värme. Ofta används också skiktning.

Bild
Bild

Skott tas på våren (i botten av växten). De böjs mot jorden och skärs utifrån. De förberedda skikten är fixerade och bundna ovanifrån. Där skottet är fäst vid jorden, strös det med bördig jord.

Lager måste vattnas systematiskt. När rötterna uppträder separeras arbetsstycket. Provet måste transplanteras till en permanent plats under vårmånaderna. Utvecklingen av inomhuscypresser är ganska snabb. Därför kommer en transplantation att krävas minst vartannat år.

Med tanke på rotsystemets starka utveckling är det nödvändigt att ta de rymligaste behållarna.

Bild
Bild

Du måste vara beredd på att cypressen inte kommer att överleva transplantationen illa. Användning av beredd jord är tillåten. Om det inte finns någon speciell jord för barrträd kan du ta en universell jordblandning. För transplantation kan du också använda självkompilerad jord. Det bildas av:

  • 2 bitar av lövmark;
  • 1 bit gräs;
  • 1 del sand;
  • 1 del torv.

Överföringen av cypresser till nya behållare ska vara så skonsam som möjligt. Dränering läggs i förväg, och efter transplantation hälls en ny portion jord. En stark fördjupning av pipan är oacceptabel . Den transplanterade växten placeras i skuggan, där den lättare kommer att klara av stress.

Det rekommenderas att använda tillväxtacceleratorer för initial utveckling.

Bild
Bild

När en apikal skärning används, bearbetas den " Epinom ", varefter de transplanteras in i ett växthus, där en anständig luftfuktighet upprätthålls. Så snart ny tillväxt uppträder måste den flyttas till separata behållare. För skiktning kan frön läggas i ett fuktigt underlag i 90 dagar. Temperaturen ska ligga mellan 5 och 7 grader. Så snart stratifieringsperioden slutar placeras plantmaterialet i värme och gros.

För plantering av skiktade frön används ofta en homogen blandning av siktad sand och sågspån. Under glas eller film är det nödvändigt att hålla en lufttemperatur på 24-25 grader. I alla fall bör plantorna vara väl upplysta. Annars blir hon sjuk och sträcker ut sig. För att skapa en växthuseffekt kan du använda:

  • glasburkar;
  • skära plastflaskor;
  • plastpåsar.

För att uppnå bästa resultat torkas fröna som samlats in på hösten vid en temperatur av 32-43 grader. För lagring under den längsta möjliga perioden placeras de i en lufttät behållare och lämnas vid en temperatur av 0 till 5 grader.

Bild
Bild

Det är bäst att plantera utomhus på dagtid. På kvällen och natten kan du bara göra detta med absolut förtroende för att det inte kommer någon frost . Växter som har vuxit till 0,05 m överförs till plastkoppar.

Dräneringen av dessa koppar säkerställs genom att göra små punkteringar (cirka 0,005 m i diameter) i behållarens botten. Substratet används på samma sätt som för sådd, men med ett tillägg av sand . Ephedra -skott odlas på ett liknande sätt från en vår till nästa och lägger till komplext gödningsmedel varje månad.

Rekommenderad: