Wallers Balsam (30 Bilder): Populära Sorter, Funktioner För Att Odla Från Frön. När Och Hur Man Sår Plantor?

Innehållsförteckning:

Video: Wallers Balsam (30 Bilder): Populära Sorter, Funktioner För Att Odla Från Frön. När Och Hur Man Sår Plantor?

Video: Wallers Balsam (30 Bilder): Populära Sorter, Funktioner För Att Odla Från Frön. När Och Hur Man Sår Plantor?
Video: 🥦🥕Odling för dummies – Lätt att odla grönsaker 🥬🍅 2024, Maj
Wallers Balsam (30 Bilder): Populära Sorter, Funktioner För Att Odla Från Frön. När Och Hur Man Sår Plantor?
Wallers Balsam (30 Bilder): Populära Sorter, Funktioner För Att Odla Från Frön. När Och Hur Man Sår Plantor?
Anonim

Idag är en av de mest populära typerna av inomhusväxter Wallers balsam från balsamfamiljen. Många planterar också blommor i trädgården, men under de hårda vintrarna dör växten, så i detta fall kommer växten att fungera som en dekoration för din gård i högst ett år. Vad kan man inte säga om inomhusförhållanden, i en sådan miljö ökar balsams förväntade livslängd med flera år. Växten fick berömmelse för sin fantastiska egenskap att skjuta en låda med frön vid varje beröring av den. På grund av en så ovanlig egenskap kallade folket blomman känslig.

Bild
Bild

Beskrivning

En ört som kallas Wallers balsam är lämplig för odling både utomhus och inomhus. Ofta i huset ser växten större och mer graciös ut. Fördelen är att blomman under sådana förhållanden kommer att vara flerårig, vilket inte kan sägas om att växa i det öppna fältet . Vanligtvis kallas balsam, som skryter i dekorativa utomhuskrukor, "sommar", eftersom växten inte kan leva i mer än ett år på grund av klimatets särdrag. Men det betyder inte att när de odlas utomhus, förlorar blommor sitt utseende, de fungerar också som en underbar dekoration för din gård.

Den naturliga livsmiljön för Wallers balsam är regnskog. En av anläggningens främsta fördelar är en hög anpassningsnivå för klimatförhållanden på medellängd.

Idag anses balsam vara en av de mest populära årgångarna inom landskapsdesignområdet.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Wallers balsam utåt är en liten och mycket frodig buske . Växtens höjd varierar från 15 till 20 centimeter. I trädgårdens landskapsdesign spelar den ofta rollen som ett markskydd på grund av dess kompakta storlek.
  • Balsams rotsystem är fibröst . Det är känt att ha en ytlig inställning. När det gäller plantens grenar är de ganska spridande och saftiga. Denna funktion gör växten sårbar under regn eller stark vind. Därför, när du väljer en plats, rekommenderas det att ta hänsyn till den specifika egenskapen hos balsam.
  • Färgen på bladen beror på den specifika sorten av de givna växtarterna . I vissa fall kan de ha inte bara en rik grön färg, utan också en ljusare nyans.
  • Balsamblommornas form, storlek och nyans är också en individuell egenskap hos en viss sort. Utbudet av färger och texturer har en enorm variation. Blommorna kan i vissa fall vara dubbla eller enkla, och färgen blir delikat rosa eller elegant röd.
  • Balsam är också känt för sin frekventa blomning av brokiga blomställningar ., som utmärks av sitt enorma överflöd. Efter att de första skotten av växten har dykt upp kan du räkna ner till blomningen av balsam. I genomsnitt tar denna process cirka 100 dagar. Perioden med snabb blomning kan pågå från midsommar till mycket frost. Under denna period ser busken ut som en lysande boll på grund av överflödet av blommor på den.
Bild
Bild

Populära sorter

Wallers balsam är mycket populär i dessa dagar. Detta ledde till att nya sorter av denna växtart började dyka upp. Det finns redan så många av dem att en serie av dessa växter är en blandning av sorter och hybrider. Låt oss överväga de mest populära.

" Stardust " … Denna sort av balsam är ganska liten i storlek. Busken kännetecknas av alla olika representanter för denna växt genom närvaron av en vit fläck i mitten av blommorna.

Bild
Bild

Sifoni . Representanter för denna sort utmärks av en mängd olika färger av blomställningar. Ett särdrag är att plantans höjd inte överstiger 20 centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Futura ". Denna serie sorter av Wallers balsam tillhör artens rikliga representanter. De kännetecknas av långa, slingrande stjälkar. Växter har stora knoppar och deras höjd når cirka 30 centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Starflake Rose … Jämfört med resten av sorterna har denna växt en genomsnittlig storlek. Blomställningens färg är lila, bladen är rika gröna.

Bild
Bild

Faniful Tropical . Till skillnad från ovanstående sorter tillhör denna sort frottens representanter för arten. Den karakteristiska färgen på blomställningen är korall.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Orange Temptation" F1 . Växten har en sfärisk form, dess storlek överstiger inte 30 centimeter. Blomställningarnas färg domineras av en orange nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stardust Lavender . Representanter för denna serie kan inte annat än förvåna över originaliteten i deras blommor. De liknar små rosor. Bland färgerna av blomställningar råder korall och ljusrosa nyanser.

Bild
Bild
Bild
Bild

" King Kong ". I det här fallet talar namnet för sig själv. Storleken på representanter för denna sort av balsam kan nå 30 centimeter. Knopparna är otroligt stora med kontrasterande färger.

Bild
Bild

" Öar ". Dessa representanter för balsam är en blandning av hybridväxtvarianter (dubbel och halvdubbel). En buske växer upp till 25 centimeter i höjd, har stora blomställningar i olika färger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plantera och lämna

Balsam kan odlas i alla behållare som är lämpliga för sådana ändamål. Och även en odlad växt kan planteras i trädgården. Busken gillar inte dåligt upplysta områden, så skuggade områden är inte lämpliga för plantering. Men det är värt att komma ihåg att direkt solljus på blomman är mycket skadligt för den. Och även balsam behöver skydd mot vind och drag.

Eftersom balsam är en mycket termofil växt, alltså landning bör utföras vid en stabil lufttemperatur . Den lämpligaste temperaturen för en växt är +20,25 grader Celsius. Om lufttemperaturen överstiger det optimala rekommenderas det att artificiellt öka luftfuktighetsindikatorn. I detta fall kommer växten inte att hotas, och blomningen kommer, som utlovat, att vara riklig. Under förhållanden med hög luftfuktighet och temperaturer under det som är nödvändigt för normal funktion (upp till +18 grader) börjar blomman värka. Bladen blir gula och rötterna börjar ruttna.

Temperaturer under +13 grader kommer att ha en skadlig effekt på växten, och därefter kommer den att dö.

Bild
Bild

Jord och toppdressing

För att plantera Wallers balsam är en jord som domineras av torv idealisk. Många använder också en extra komponent i form av sand. För att växten ska rota sig bättre i jorden rekommenderas det också att använda lämpliga underlag för plantering. Var noga med att använda bra dränering för att undvika stillastående vatten . En gång var tionde dag är det nödvändigt att inte glömma att befrukta växten med speciella preparat, det är önskvärt att sådana element som fosfor eller kalium råder i deras sammansättning. Dessa fördelaktiga ämnen kommer att ge växten ett överflöd av blomning. Observera att balsam inte behöver matas under höstsäsongen.

Organiskt gödningsmedel är inte lämpligt för odling av denna typ av växt.

Bild
Bild

Fuktighet och vattning

Växter av balsamiska sorter anses vara mycket fuktälskande, av denna anledning bör du inte spara på vattenmängden för att vattna växten. Under sommarsäsongen är det bäst att vattna vattningsprocessen på morgonen. Det är lämpligt att vattna blommorna minst två eller tre gånger i veckan. Om balsam saknar fukt börjar det blekna snabbt. Innan kallt väder börjar rekommenderas det att gradvis minska antalet vattningar. Under inga omständigheter bör bildning av överskott av fukt tillåtas, eftersom detta kan utlösa ruttning av rotsystemet . Om blomman odlas inomhus är det nödvändigt att spraya den då och då för att öka fuktnivån.

Precis som i föregående fall kommer den första halvan av dagen att vara en gynnsam tid för vattning.

Bild
Bild

Beskärning

En viktig process när man sköter balsam är beskärning. En gynnsam tid för genomförandet är vårsäsongen, nästan efter att växten har transplanterats. Det första steget är att förkorta plantans skott, sedan är det nödvändigt att nypa toppen av stammen. Detta görs så att busken i framtiden kan växa i bredd. Beskärning tar också bort oanvändbara blad och grenar av växten.

Om du planerar att odla balsam, då är de skurna skotten bäst bevarade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktion och transplantation

Det finns 2 sätt att odla balsam.

Sticklingar

Metoden för förökning av en växt med sticklingar är mycket populär, eftersom denna process inte orsakar stora svårigheter. Sticklingar måste förberedas i slutet av sommaren. Nästa steg är att placera dem i vatten. Efter en tid bör sticklingarna slå rot, varefter man kan plantera balsam.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frön

Trädgårdsmästare använder ofta frön för att odla balsam. Efter att fröskalarna blivit gula måste du samla fröna för plantering. Allt som behövs för sådd är att förbereda en lämplig jord. Efter det kan balsamfrön säkert sås eller planteras på plantor. Frö planteras i en speciell behållare. Behållaren är fylld med en blandning lämplig för balsam, sedan bör den strös med varmt vatten, varefter gödningsmedel kan tillsättas plantmaterialet.

Det är nödvändigt att plantera groddar med ett litet intervall från varandra, cirka 4 centimeter. Behållaren täcks bäst med lock och placeras på en varm plats. Den optimala temperaturen kommer att vara från +22 till +24 grader. Ibland är det nödvändigt att ta bort kondensat från behållaren. Efter 2 veckor ska växten gro, varefter det är nödvändigt att sänka lagringstemperaturen till +15 grader. När plantorna har nått minst en centimeter i höjd är växten redo för transplantation.

Det rekommenderas att så balsam för plantor tidigt på våren. Du kan se resultatet inom de första två månaderna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Professionell rådgivning

Varje trädgårdsmästare har sina egna växtvårdshemligheter. Enligt proffs är det mycket lätt att uppnå ett högkvalitativt resultat när man odlar Wallers balsambuskar. För att göra detta måste du följa enkla regler.

  • Måttlig vattning . Det är oönskat att övermätta växten med fukt, eftersom vattentäppning påverkar dess rotsystem negativt.
  • Glöm inte att regelbundet samla blekta blommor från växten . Detta gör det möjligt för växten att kontinuerligt ge ny färg. Och det kommer också att förhindra bildning av fröskalor i en enorm mängd.
  • För att vårda växten ordentligt, Det rekommenderas att köpa lämpliga stimulanser för tillväxt och blomning av balsam . Och även professionella trädgårdsmästare rekommenderar då och då att mata det med olika mineralgödselmedel.
  • Mitt på hösten innan kallt väder börjar det är nödvändigt att täcka växten med ett speciellt material . När det gäller balsam, som planteras i en dekorativ kruka, måste den överföras till en varmare plats.
  • För Wallers balsam är starkt avskräckt . transplanteras i en behållare under de kalla årstiderna. I denna situation minimeras chansen att växten kommer att kunna överleva.
Bild
Bild

Du kan ta reda på hemligheterna för att framgångsrikt växa Balzamin Waller genom att titta på videon nedan.

Rekommenderad: