Coleus (39 Bilder): Reglerna För Plantering Och Vård På Det öppna Fältet. Reproduktion Av Inomhusblomma Hemma. Användningen Av En Prydnadsväxt I Landskapsdesign

Innehållsförteckning:

Video: Coleus (39 Bilder): Reglerna För Plantering Och Vård På Det öppna Fältet. Reproduktion Av Inomhusblomma Hemma. Användningen Av En Prydnadsväxt I Landskapsdesign

Video: Coleus (39 Bilder): Reglerna För Plantering Och Vård På Det öppna Fältet. Reproduktion Av Inomhusblomma Hemma. Användningen Av En Prydnadsväxt I Landskapsdesign
Video: How to grow Coleus Plant Care and How to Propagate from Cuttings | Coleus cuttings - English 2024, Maj
Coleus (39 Bilder): Reglerna För Plantering Och Vård På Det öppna Fältet. Reproduktion Av Inomhusblomma Hemma. Användningen Av En Prydnadsväxt I Landskapsdesign
Coleus (39 Bilder): Reglerna För Plantering Och Vård På Det öppna Fältet. Reproduktion Av Inomhusblomma Hemma. Användningen Av En Prydnadsväxt I Landskapsdesign
Anonim

Människor som odlar blommor hemma vet om den dekorativa coleusen. Det odlas lätt inte bara inomhus, utan också på kontor. Denna blomma kallas "fattigmans croton", eftersom den har en viss yttre likhet med croton, men den är mer ljus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Coleus är en växtart som tillhör släktet med flerfärgade vintergröna representanter för floran, liksom labiater . Det kallas populärt nässla. Asien och Afrika anses vara födelseplatsen för en attraktiv blomma. Höjden på denna dekorativa lövbuske når ofta 35 centimeter.

Coleus har en fyrkantig genomskinlig saftig stam. Växtens lövverk kännetecknas av flätig, det kan målas i olika färger och har tandade kanter. I många arter av Coleus är bladen mycket lika de av nässlor. Det är bladen som anses vara buskens huvudsakliga dekoration; de kan vara en kombination av röda, gula, gröna, bruna ränder och fläckar. Denna blomma ser väldigt attraktiv och färgstark ut.

Blommningen av dvärgbusken sker genom att kasta upp en panicle, medan dess blommor är obetydliga. På öppen mark odlas oftast storbladiga sorter, som kännetecknas av snabb tillväxt och blir till fluffiga dvärgbuskar. Krukväxter inomhus kan dekorera och komplettera alla rum.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

En blomsterhandlare som bestämde sig för att skaffa en Coleus måste välja mellan ett stort antal sorter och artdiversitet hos denna växt. Var och en av representanterna kännetecknas av en unik färg och form på bladen. Bladets färg kan vara rosa till svart, och kanterna är dentikulära, kantade eller lockiga. Låt oss lista de mest populära sorterna av Coleus.

Hybrid . Växten kan nå en höjd av 30 till 80 cm. Bladen på dvärgbusken kan vara antingen monokromatiska eller flerfärgade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blume . Ett karakteristiskt drag hos blommorna av denna art är bladens ovoida form och kanternas skärpa. Bladen liknar nässla mycket, deras färg är brokig och innehåller flera nyanser. Ofta är bladets kärna crimson, och marginalen är grön, den kan också vara vågig. En intressant variant av Coleus -blomningen kan kallas sorterna Vechernyaya Zarya och Kong Scarlet.

Bild
Bild
Bild
Bild

trollkarl - Det här är en dekorativ inomhusblomma, vars odling inte kommer att vara svår även för en oerfaren odlare. Nässelhöjden når 0, 3 meter. Representantens löv är miniatyr och har en rundad form. Färgerna kan vara mycket olika, medan buskens dekorativitet ges av en ljusgrön kant

Bild
Bild
Bild
Bild

" Svart drake " sticker ut bland andra representanter för Coleus med sitt mörka lövverk. Färgen på bladen kan vara från vinröd till brunaktig-lila. Denna miniatyrdvärgbuske har en ganska tät krona.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fireway Rose Är en flerårig som kan odlas som en årlig blomma. Anläggningen kännetecknas av kompakthet, dess höjd överstiger inte 0,35 meter och dess diameter är 0,3 meter. Buskens lövverk är utrustad med en karmosinröd kärna, vinröda fläckar och en grön kant.

Denna krukväxt föredrar en solig eller något skuggad plats, liksom rik, lätt jord.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Om du planerar att plantera Coleus i det öppna fältet, bör platsen väljas noggrant. Denna växt föredrar väl upplysta områden, på grund av vilka busken är täckt med brokigt och friskt lövverk. När du väljer en plats att plantera nässlor är det värt att fästa vikt vid några nyanser.

  • Vita och röda nässlor kan planteras direkt i direkt solljus.
  • Sorten, som kännetecknas av grönt lövverk, gillar inte ljusets ljusstyrka så mycket, därför måste odlaren skugga växten under solens aktiva fas. Det bästa alternativet skulle vara att plantera en representant för floran på en skuggig plats, annars kan den drabbas av brännskador.

Den andra viktiga punkten när du planterar Coleus är rätt markval. Denna typ av växt kan planteras på vilken mark som helst, men kväve och näringsämnen måste finnas i den.

Bild
Bild

Det rätta underlaget bidrar till normal tillväxt, lövskönhet och uttrycksfullheten hos mönstret på det. Den bästa jordkompositionen för Coleus är följande:

  • svart jord - 4 portioner;
  • tallnålar - 2 portioner;
  • kogödsel - 2 portioner;
  • sand - 1 portion.

För korrekt beredning av jorden måste den värmas upp och siktas. Coleus kan planteras av frön eller som plantor. När man använder frön måste odlaren vänta längre innan plantor dyker upp. Genom att plantera plantor kan du snabbt få en vacker dekorativ dvärgbuske. Sådd av frön utförs under andra halvan av mars, efter sju dagar börjar skott dyka upp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från det att groddarna dyker upp kan beläggningen avlägsnas och behållaren ska skickas till ett väl upplyst område, det bästa alternativet för detta är ett fönster i öster eller väster. Temperaturen bör hållas vid +17,19 grader Celsius, medan det är värt att skydda nässlorna från direkt påverkan från solens strålar. Att plantera coleus med frön är en effektiv metod som gör att odlaren kan bli ägare till en elegant prydnadsväxt.

Plantor bör planteras i öppen mark efter grundlig uppvärmning. Om unga coleuses odlades på en fönsterbräda, transplanteras de i öppen mark utan ansträngning. När du köper plantor är det värt att överväga lövverkets och stjälkens färg, liksom stammens elasticitet. Plantering i öppen mark bör utföras under första halvan av juni i varm jord.

Blomsterodlaren måste göra hålen i önskad storlek och sedan fylla dem med ett näringsrikt underlag. Plantering av plantor bör utföras beroende på avståndet mellan växter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdregler

För att odla Coleus hemma i en lägenhet eller i en trädgård på landet, bör den skötas ordentligt. En blomma i en rabatt och i en kruka behöver måttlig bevattning, befruktning och beskärning hemma, i vissa situationer bör den hållas i skuggan.

Under den varma årstiden när du odlar nässlor måttlig vattning krävs … För denna procedur är det nödvändigt att använda vatten som har lagt sig. Under varmt väder kommer busken att behöva ytterligare sprutning, vilket inte tillåter det övre jordlagret att torka ut. På vintern minskar mängden bevattning, men det är inte värt att torka marken för mycket. Med brist på fukt, växter växten, liksom förlusten av dess elasticitet.

Bild
Bild

Perenner och ettåriga behöver ordentlig utfodring

  1. Den första befruktningen sker 2 veckor efter plantornas dyk . Toppdressing av unga plantor bör vara mindre mättad än vad som anges på förpackningen, ett idealiskt alternativ skulle vara att minska koncentrationen med 3-4 gånger.
  2. I fasen med den aktiva tillväxten av nässlor är det nödvändigt att befrukta den var 7: e dag . För detta ändamål är det värt att köpa ett komplext gödselmedel som är avsett för denna dekorativa representant. Potashgödsel anses vara ett bra alternativ.
  3. Under vintersäsongen bör Coleus matas en gång i månaden ., medan det är värt att späda ut dosen av ämnet med 2 gånger.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det borde en blomsterhandlare veta tillåter inte spontan tillväxt av skott … Den första nypningen utförs vid en tidpunkt då växten växer till 10-12 centimeter. Efter det är det värt att förkorta skotten från sidorna och bilda en halv buske efter eget gottfinnande. Kvistarna som skärs kan användas för att sprida Coleus. Om nässlan blommar vid fel tidpunkt, kastar den ut en pil som inte har några dekorativa egenskaper. Det är bättre att klippa blomma pilen, så växten kommer att spara sin energi.

På våren och sommaren kräver Coleus, som växer inomhus, liknande vårdåtgärder som för en trädgårdsrepresentant. En blomsterhandlare får inte glömma om vattnets regelbundenhet, liksom införandet av gödningsmedel med hög kvävehalt, bildandet av rumsnässlor . Befuktning bör utföras med sedimenterat vatten vid rumstemperatur, ibland med hjälp av en sprayflaska. Blomman bör tas ut till balkongen, eftersom den har en positiv inställning till frisk luft.

Under den kalla årstiden bör Coleus som växer i en kruka befruktas en gång i månaden och vattnas flera gånger mindre än under den varma årstiden.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Varje ägare till en dekorativ coleus bör veta om metoderna för dess reproduktion. Det finns två av dem: sticklingar och frön. Halvbusken förökar sig genom sticklingar är ganska enkel; för denna procedur kan du till och med använda skottet som var kvar efter beskärning. Planteringsmaterialet måste vara minst 10 centimeter högt . Det är värt att ta bort lövverket från den nedre delen av skärningen och fördjupa coleus till våt mark.

För att skapa en växthuseffekt bör unga blommor täckas med plastfolie eller en plastkopp. För framgångsrik rotning måste potten skuggas vid en temperatur på 20 grader Celsius.

Efter 14 dagar kan rotad coleus planteras på en permanent växtplats. Vissa odlare placerar plantans sticklingar i koppar vatten, som innehåller ett läkemedel som stimulerar bildandet av rotsystemet. Behållare med sticklingar skickas till fönsterbrädan och väntar på att rötterna ska dyka upp. Efter bildandet av rotsystemet planteras unga nässlor i jorden.

Bild
Bild
Bild
Bild

För sådd av Coleusfrön är det värt att förbereda behållare med ett grunt djup . Ett bördigt ljust substrat och frön hälls i behållaren. Placeringen av den senare bör utföras på markytan, varefter fröna måste strös med lite sand utan täckning. De sista stadierna av sådd blir att fukta nässlorna med en sprayflaska och täcka behållaren med en transparent trasa. Spirning av frön utförs på en varm och ljus fönsterbräda.

Temperaturen, som bidrar till snabb och högkvalitativ groning av planteringsmaterial, sträcker sig från 20 till 25 grader Celsius. Luftning och avlägsnande av vätskedroppar från täckmaterialet har en positiv effekt på tillståndet hos den spirande coleus. De första skotten visas 2 veckor efter sådd. För närvarande är det värt att ta bort locket från behållaren.

För att snabbare odling ska kunna ske bör lådorna med vegetation definieras på den västra eller östra fönsterbrädan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blommande funktioner

Blomningen av Coleus kan inte kallas en dekorativ process, därför ägnar många odlare för närvarande inte mycket uppmärksamhet åt halvbusken. I denna fas visas blåvioletta blommor vid nässlan, som samlas i komplexa blomställningar. Vid denna tid spenderar blomman en stor mängd vitalitet, så det bästa alternativet efter blomställningens bildning är att ta bort den … I vissa sorter utstrålar blommorna en behaglig doft, men buskarna ser osynliga ut just nu.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Coleus dekorativa utseende påverkas av riktigheten och regelbundenheten i att ta hand om den. En deprimerad utseende av en växt är en följd av olika omständigheter.

  1. Hög markvikt . Dålig dränering orsakar vattenstagnation nära buskens rötter. Denna situation orsakar förfall av rötterna, och blomman blir i sin tur svag och tappar sina blad.
  2. Överdriven vattning . Trots att Coleus har en positiv inställning till riklig vattning, tolererar den inte vattendämpning. Marken bör hållas fuktig, undvika träsk.
  3. Inte tillräckligt med vatten . Ojämn vattning och otillräcklig vattning kan orsaka att jordens koma torkar ut, vilket orsakar förlust av löv och död av coleus.
  4. Brist på ljus . Eftersom nässlan är en ljusälskande växt kommer felaktig belysning att förlora dekorativa egenskaper. Dålig belysning leder till förlängning av skotten och frånvaron av en ljus färg på bladen.
  5. Direkt solljus . Brännskador på bladen kan uppstå en varm solig dag. Som en konsekvens av denna situation torkar bladen och går sönder.
Bild
Bild
Bild
Bild

I ett försvagat tillstånd angriper skadedjur som vitfluga, bladlöss, fästingar, mjölk ofta Coleus. Om bladlöss finns på en krukväxt är det värt att behandla det med en tvålbaserad lösning. Denna procedur upprepas efter 7 dagar. Florister bör komma ihåg att innan du behandlar nässlan med tvålvatten, täck jorden med material som inte blir blött. I trädgården bekämpas bladlöss med hjälp av insekticider, bra resultat ges av "Aktara", "Fitoverm", "Aktellik ".

Whitefly elimineras med ovanstående metoder. För att bekämpa fästingar, använd "Akarin", "Apollo", "Oberon".

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

För närvarande är användningen av coleus i ett blomsterarrangemang av landskapsdesigners inte ovanlig. En vacker kombination kan uppnås genom att kombinera växter med en fast färg . Den mest harmoniska kan kallas Coleus kompositioner med deltagande av salvia, cineraria, lilja, daglilja, gypsophila. Det klassiska alternativet är kombinationen av lila nässla med gula ringblommor, röd salvia, cineraria med en silverfärgad nyans.

Röd nässla med silveralissum ser perfekt ut . Från flera typer av coleus kan du skapa en attraktiv mattsäng eller arabesk. "Persiska mattan" kan vackert dekorera gräsmattan, som innehåller olika sorter av dvärgbuskar. För att dekorera en liten innergård kan du använda en behållare som innehåller en sammansättning av färgglada coleus, burkar med röda blad förutom gröna eller gula blommor.

Dvärgcoleus, som kombineras med en trottoarklippt buxbom, är en utmärkt dekoration för rosenträdgårdar. Röd och vinröd ros kan framgångsrikt kombineras med ljusgrön eller gyllene Coleus. Ofta används rikliga nässlor för att dekorera loggior. Balkongen, som är dekorerad med en sådan ursprunglig ljus växtlighet, ser unik och attraktiv ut.

Rekommenderad: