Yucca (65 Foton): Vad är Denna Växt? Omsorg För Ett Palmträd Hemma, Typer Av Inomhusblomma Yucca Kortbladiga Och Shidigera

Innehållsförteckning:

Video: Yucca (65 Foton): Vad är Denna Växt? Omsorg För Ett Palmträd Hemma, Typer Av Inomhusblomma Yucca Kortbladiga Och Shidigera

Video: Yucca (65 Foton): Vad är Denna Växt? Omsorg För Ett Palmträd Hemma, Typer Av Inomhusblomma Yucca Kortbladiga Och Shidigera
Video: Fiddle Leaf Fig - The Ultimate Guide | The Plant Doctor | Apartment Therapy 2024, April
Yucca (65 Foton): Vad är Denna Växt? Omsorg För Ett Palmträd Hemma, Typer Av Inomhusblomma Yucca Kortbladiga Och Shidigera
Yucca (65 Foton): Vad är Denna Växt? Omsorg För Ett Palmträd Hemma, Typer Av Inomhusblomma Yucca Kortbladiga Och Shidigera
Anonim

I det ryska klimatet är odling av vintergröna en verklig utmaning för alla trädgårdsmästare. Men det är desto viktigare att kunna klara det. Låt oss se vad yucca är och hur man odlar den korrekt.

Särdrag

Yucca ser till och med lurande ut - det förväxlas ibland med ett palmer. Men denna kultur har ingenting att göra med sanna palmer. Enligt den botaniska klassificeringen tillhör den Agave -familjen. Yuccas ursprung fastställs ganska exakt: dess naturliga livsmiljö är norra och mitten av den amerikanska kontinenten. För noggrannhetens skull måste det sägas direkt att detta är inte en sorts kultur, utan cirka 40 arter.

Bild
Bild

Alla yuccas är trädliknande växter . Olika typer kan ha ett fat eller ett uttag. Växten är täckt med stel eller halvstyv lövverk av xiphoid-formen. Bladets längd varierar från 0,25 till 1 m. Dess bredd kan vara 0,01–0,08 m.

Bild
Bild

Lövverket samlas i ett gäng högst upp på skottet eller bildar en rosett nära roten. Färgen på bladen kan variera mycket. Det finns både gröna och gråa färger. Du kan hitta både upprättstående och hängande löv. I vissa fall är kanterna tandade, i andra är de helt släta. Vissa yuccablad är täckta med trådar och kan till och med ha skarpa taggar.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller blommorna är de många (det kan finnas upp till 300 blommor per planta). Längden på en enskild knopp kan vara 0,07 m. Dess struktur liknar en klocka eller en skål. Tillsammans med blommorna målade i vitt finns det andra som är målade i en krämig grönaktig eller gulaktig ton. Blommor är koncentrerade i stora paniklar, vars längd varierar från 0,5 till 2,5 m. Sådana paniklar kan antingen stå upprätt eller sjunka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är ganska svårt att använda yucca som en inomhusblomma, eftersom de förhållanden som är typiska för sitt hemland återges med stora svårigheter. Men om det fortfarande gäller fruktbildning kan de vara både saftiga och torra "lådor".

I den traditionella ekonomin för folken i Nord- och Centralamerika används yucca mycket brett. Till exempel kan tyg göras av det. När blommorna skärs släpps en juice som innehåller en stor mängd socker. Redan innan fibrerna för tillverkning av jeans började tillverkas av bomull användes yucca för att göra dem. En sådan tillsats används fortfarande i USA.

Bild
Bild

Denna växt används för följande ändamål:

  • tillverkning av rep;
  • mottagande av papper;
  • extraktion av ämnen som hjälper till vid behandling av olika sjukdomar.
Bild
Bild

Inomhus yucca, når mognad, växer ibland upp till 4 m, så det kan inte placeras i varje rum. Det är mycket svårt att uppnå blomning, det är typiskt endast för vuxna växter, därför bör trädgårdsmästare inte skylla sig själva vid fel, men de ska inte vara rädda för några extraordinära problem. I Svarta havet växer ett antal yucca -arter framgångsrikt i det fria, därför kan vi säga att även vinterkylan inte förstör den.

Populariteten för denna kultur och växter som liknar den växer nu stadigt . De försöker användas inom inredning. De mest uppskattade exemplen har en grenad stam där mer än en tillväxtpunkt bildas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Yucca kan användas som patiens i högteknologisk landskapsarkitektur. I en minimalistisk komposition används den också. Vissa landskapsdesigners använder framgångsrikt en sådan buske i en klassisk miljö. På kontor planteras ofta en kedja av falska palmer i stora behållare som bildar en "stege" i höjd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Det är värt att överväga vilka specifika undertyper av yucca som finns

Så kallade aloe leaf sort i naturen bor det främst i Centralamerika och ökenområdena i södra Nordamerika, och det kan också ses på Bermuda och Jamaica. Aloe yuccas utvecklas ganska långsamt. Gradvis förvandlas växten till en sfärisk buske (ibland till ett träd 7–8 m högt). På den trädliknande stammen, som förgrenar sig avsevärt i vuxna exemplar, kan spår av fallna löv hittas. Bladbladen ser ut som en långsträckt lansett, de är målade i mörkgröna toner. På sommaren bildar rosetterna av vuxna yuccas paniklar upp till 0,45 m höga. Sådana paniklar är strödda med blommor i form av klockor upp till 0,03 m långa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Yucca Whippla är också anmärkningsvärd . Denna växt finns i de nordvästra delstaterna i Mexiko, Arizona och Kalifornien. Liksom föregående yucca växer den långsamt. Ett särdrag är en relativt kort stjälk, på vilken bladrosetter över 1 m långa samlas. Bladplattorna är upp till 0,9 m långa. På sommaren bidrar rosetterna till att bilda paniklar upp till 2 m i höjd. Rosetten blommar bara en gång och dör omedelbart; det ersätts av en massa lägre processer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kortbladig yucca kan kallas trädliknande eller jätte. Dess naturliga utbud är sydöstra Kalifornien och hela Arizona. Detta är inte längre en buske, utan praktiskt taget ett träd. Dess höjd varierar från 4 till 9 m. Stammarnas diameter kan nå 0,5 m. Stammarnas övre del är starkt förgrenad. Hårt och kort lövverk kännetecknas av ett tätt arrangemang. Längden på de enskilda bladen sträcker sig från 0, 15 till 0, 3 m, medan deras bredd kan vara 0, 006–0, 015 m. Längst ner på basen liknar bladet en triangel. Blommorna på den kortbladiga yuccan är ljusgula.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den näbbformade typen är ett träd upp till 3 m högt . Den bildar en tjock stam och har en grenad krona. Bladen är många och är av läderartad typ. Bladets bredd är bara cirka 0,01 m. De tandade kanterna är gula. Stora paniklar med vita blommor är fixerade på en lång peduncle.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den så kallade strålande (aka hög) yucca är attraktiv . Höjden på ett sådant träd kan vara 5 eller 7 m. Det är täckt med en massa löv som koncentreras i täta grupper. Lövverket är av den linjära typen, dess längd varierar från 0,45 till 0,6 m. I mittdelen är bredden 0,01 m. Nära basen är bladen smalare än upptill, själva toppen är skarp. Blomställningens höjd är ibland 2 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den härliga yucca är ganska känd , som har det gemensamma namnet "spansk dolk". En sådan växt bildar en flerårig trädliknande buske. I vissa fall finns kolonier av uttag. Höjden på de härliga yuccorna kan nå 5 m, men i de flesta fall är den begränsad till 1-2 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan växt från antalet Agave - shidigera - har ett litet dekorativt värde. Men det används som tillsats till djurfoder. Många fodertillverkare har redan behärskat produktionen av en sådan komponent.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är absolut nödvändigt att säga mer om elefantis . Detta är ett annat namn för elefant yucca (en sådan falsk handflata är utmärkt för inomhusodling). Det specifika namnet ges på grund av att stammen ser ut som ett stort ben av en elefant. Bladen kan bli upp till 1 m långa. De är spetsiga och koncentrerade i rosetter vid trädets botten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Garden yucca eller filamentose förtjänar särskild uppmärksamhet . Hon har två underarter - gråa och trådiga falska palmer. Den trådformiga typen har inte en uttalad stam; hans rhizomer är djupa. Den grå typen har en relativt kort (upp till 1 m) stam. Vid blomning bildas stora vita blomställningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Villkor för frihetsberövande

Belysning

Att odla yucca hemma är en ganska attraktiv idé, men det är ganska svårt att leva upp din plan. Måste strikt ta hänsyn till kraven för växtvård . De bästa förutsättningarna för en amerikansk gäst är på de uppvärmda balkongerna, eftersom anläggningen får maximalt ljus. Men på fönsterbrädorna i rummet bör yucca placeras med försiktighet, eftersom direkt solljus är en fara. Det är önskvärt att de faller snett.

Bild
Bild

När vintern kommer behöver du förbättrad belysning, annars saktar utvecklingen av yucca ner, i vissa fall blir bladen bleka och stammens form förvrängs.

Temperatur och luftfuktighet

Inomhus yuccas, när de växer, bör ha en temperatur på cirka +25 grader. Under vila (under vintermånaderna) sänks lufttemperaturen systematiskt till +10 grader, detta ska inte göras plötsligt. Om väsentliga förändringar inträffar kan du skada dem i stället för att stimulera knopparnas vikning och du kan skada växten. Luften för ett antal sorter bör ha begränsad luftfuktighet.

Det är inte nödvändigt att spraya sådana växter, men det är fullt möjligt att torka lövverket och därmed ta bort damm . När en krukväxt vattnas avlägsnas den tillfälligt i skuggan, skyddad mot drag. Direkt solljus kan orsaka allvarliga brännskador.

Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Toppdressing

Normal yuccavård inkluderar också påfyllning av näringsbrister. Det bästa sättet är att tillsätta speciella vätskor vid roten. De innehåller en viss mängd mineraler i en given andel. Mängden vatten för utspädning bör vara 2 gånger mer än vad som står i instruktionerna . Yucca reagerar särskilt bra på att spraya bladen underifrån. På våren och sommaren måste du mata växten 1 gång på 20 dagar, och under höstmånaderna och under den kalla årstiden behövs inte utfodring.

Användningen av organiskt gödningsmedel är också ganska acceptabelt. Det bästa alternativet är en kombination av kogödsel med bladhumus, samtidigt som man tar hänsyn till egenskaperna hos varje sort och växtens storlek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Utan beskärning är det nästan omöjligt att odla en yucca ordentligt. Grenar skärs av i de fall de växer snabbt, samtidigt som de förlorar sitt attraktiva utseende. När du skär grenar bör du alltid lämna 2 eller 3 knoppar ensamma. Det är lämpligt att täcka nedskärningarna med krossat aktivt kol , sedan om ungefär en månad kommer knopparna att leva och utvecklas till fullfjädrade löv.

Bild
Bild

Viktigt: det är inte nödvändigt att kasta bort avskurna grenar, i många fall används de som sticklingar.

Beskärning stoppar oundvikligen förtjockningen av stammen. Av denna anledning är det oönskat att utföra det på växter vars stjälkar är mindre än 0,05 m . Beskärning sker helst i februari och mars innan busken växer. Endast ett mycket skarpt verktyg används för arbete. Det desinficeras både före beskärning och när man flyttar från en växt till en annan (för säkerhets skull).

Bild
Bild

Hemma kan du använda en vanlig kniv istället för en sekatör. Det hjälper också med att såga ut topparna. Denna procedur utförs endast på friska exemplar av yucca, vars höjd är minst 0,3 m. Slutsatsen är att skär av en del av kronan (från 0,05 till 0,1 m).

Huruvida man ska lämna en del av lövverket efter beskärning är upp till odlarna själva. Vilande knoppar är vanligtvis kvar.

Bild
Bild

Vattning

Yucca är lite benägen för torka, det är ofta inte nödvändigt att vattna det . Från början av våren till slutet av växtsäsongen måste växten vattnas med fokus på uttorkning av jorden ovanifrån. Mindre vatten behövs under vintermånaderna, och vattningen blir mindre frekvent. Om du vattnar mer än 1 gång på 14 dagar kan du provocera ruttning av rotsystemet.

Naturligtvis, under blomningen, måste du ge yucca mycket mer vatten än på vintern. Eftersom växten reagerar mycket våldsamt på förändringar i luftfuktigheten, rekommenderas att spraya den då och då. För detta ändamål används kokt vatten, uppvärmt inte till rumstemperatur, men något högre. Med aktiv sprutning kan du minska frekvensen av vanlig vattning avsevärt.

Bild
Bild

När yuccan befinner sig i normala fuktighetsförhållanden, hänger den mellersta delen av löv halvvägs ner. När jorden torkar, reser de sig och bildar något som en "båt". För att öka luftfuktigheten i omgivningen placeras behållare på pallar med vått grus. Lite mindre ofta fylls dessa pallar med olika fuktiga mossor.

Sprutning ska inte göras i starkt dagsljus. Denna procedur sker tidigt på morgonen eller strax före solnedgången, som ett alternativ kan du skapa en konstgjord nyans.

Bild
Bild

Överföra

Även om de flesta yuccas växer relativt långsamt, utvecklas de och ökar därför rotsystemets storlek. Plantera buskar i en ny kruka bör göras på våren. Att välja en annan tid kanske inte anpassar sig till den nya platsen. Unga växter som utvecklas snabbt transplanteras årligen. I en mer vuxen ålder är intervallet från en transplantation till en annan 4 år. Du måste fokusera på det växande rotsystemet. Om hon fyller grytan före schemat är det dags för en transplantation.

Bild
Bild

Minimering av stress kommer naturligtvis att vara ett oumbärligt krav, därför rekommenderas att använda universella trädgårdsjordar, till vilka perlit läggs . Nya krukor tar alltid mer än gamla. Dräneringshålens kvalitet kontrolleras noggrant, eftersom stillastående vatten nära botten är en av de mest obehagliga sakerna som en odlare kan möta.

Bild
Bild

De första 30 dagarna efter transplantation till ett nytt land är beskärning, utfodring och sticklingar oacceptabla. Detta krav beror på anpassningen av yucca.

I behållarna som används för transplantation måste det förutom själva växten och jorden finnas minst 0,02 m dränering. De bästa typerna av dräneringsmaterial inkluderar följande:

  • krossat tegel;
  • grus;
  • expanderad lera.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men det rekommenderas inte att ta för stora krukor. Detta kan leda till försurning av jorden. Och om det händer visas en obehaglig lukt, som är mycket värre, eftersom den normala utvecklingen av yucca hämmas, ibland dör den helt och hållet. Planteringsblandningen är inte alltför principiell, men ändå är det värt att välja den noggrant för att säkerställa att du får ett anständigt resultat. Det bästa planteringsmaterialet är både andningsbart och innehåller näringsämnen.

Överdriven fördjupning av yucca är kontraindicerad . Det rekommenderas att välja substrat som är neutrala i syra, till exempel palmblandningar som köpts i butik.

Bild
Bild

Fortplantning

Det finns olika tillvägagångssätt för att rota denna växt (föröka den). Frön måste sås i lätt jord. Det skapas med följande komponenter i lika delar:

  • torva;
  • tvättad flodsand;
  • lummigt land.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Marken som läggs i lådan fuktas, frön begravas i den vid 0, 005 m. Efter sådd måste den täckas med glas. Då och då ventileras planteringarna och fuktnivåerna kontrolleras. Efter att ha väntat på skott (det tar ungefär en månad) måste du transplantera dem i speciella krukor.

Bild
Bild

En vuxen växt kan också förökas med skott. De börjar med separationen av dottersidorna. De måste rotas i tankar med vatten eller i kärl med våt sand. Transplantation i beredda krukor utförs när rötterna dyker upp. För att få sticklingar måste du klippa stammarna. Topparna planteras i marken (den består av lika stora delar av gräs och sand), det är nödvändigt att skapa vissa förutsättningar för växthuseffekten med hjälp av följande element:

  • plastpåsar;
  • omslag gjorda av transparenta material;
  • glas.
Bild
Bild
Bild
Bild

Återgå till att odla yucca från frön, du måste påpeka att det kommer att ta cirka 30 dagar att vänta på plantor. Så snart ett par blad dyker upp måste plantorna dyka. Sittplatser utförs i behållare med en diameter på 0, 06 m. Efter ytterligare 6–8 dagar tillsätts nitrofosfat till samma koppar eller små krukor. Den löses i vatten vid rumstemperatur till en koncentration av 0,1%. Under nästa säsong transplanteras plantorna till större krukor. Deras diameter kommer redan att vara 0,08–0,09 m.

Bild
Bild

Viktig! Trots svårigheterna med yucca fröuppfödning är det definitivt värt att försöka. Ibland, med denna metod, hittar man brokiga plantor, som inte ska vara rädda.

Vissa trädgårdsmästare förökar yucca med toppen av huvudet. För detta ändamål, klipp av den del av toppen där det finns flera blad. Snittet ska strös med ett tunt lager koldamm; det torkar ut på cirka 120 minuter. Vidare placeras den färdiga skärningen i vatten eller i våt sand. För att bromsa sönderfallet och försurningen läggs flera tabletter med apotekskol i ett glas vatten. Förfall av lövverk på rotande sticklingar är helt normalt.

De måste tas bort och vattnet bytas ut, men samtidigt övervakas de noga, så att rötan inte tar tag i stammen . Så snart rötterna spirar måste skärningen transplanteras in i underlaget.

Bild
Bild

Du bör vara medveten om de mest troliga problemen när du odlar yucca hemma . På vintern kan denna växt dö på grund av för kall luft eller onödigt riklig vattning. Det är särskilt farligt när båda skadliga faktorer är närvarande, därför odlas yucca bara i varma rum. Det är tillrådligt att bara vattna på vintern när växten själv signalerar detta (eller strikt följa schemat). Om bladens omkrets och ändar torkar blir de bruna. Detta tecken betyder följande:

  • torr luft;
  • brist på vattning;
  • förslag.
Bild
Bild

Det är nödvändigt att flytta växten till ett varmare rum om om lövverket blir mjukt och lockigt … Bruna fläckar vittnar om detta. De mest känsliga yuccasorterna lider även nära kalla fönster. Överdriven sol exponering leder till att ljusa torra områden uppträder på bladplattorna.

Sjukdomar och skadedjur

Florister behöver veta hur man löser mer allvarliga problem i en yuccas liv, hur man hanterar sjukdomar och skadedjur.

Cercosporosis uttrycks visuellt i utseendet på bruna fläckar på lövverket. Formen på dessa fläckar kan variera mycket. En avancerad sjukdom leder till deras ökning. Den främsta orsaken till cercosporosis är vattendragning. De viktigaste åtgärderna för behandling inkluderar att minska vattning, undvika sprutning om möjligt och använda fungicider.

Bild
Bild

Brun fläck Är en sjukdom som påverkar gamla blad. På dem kan du märka blekning som fläckar. Efter ett tag blir de gula, sedan blir de bruna och svarta. Anledningen är densamma - överskott av fukt. Det är möjligt att rädda kulturen genom att minska sprutningen och applicera "Profit Gold" eller "Ridomil Gold MC".

Bild
Bild

Det är lätt att gissa att marginell nekros uttrycks i bladkanten . Det förekommer främst på äldre delar av växten. Döda områden är målade i gråbruna toner. Gradvis kommer det att vara möjligt att se svampens svarta fruktstrukturer på dem. Förutsägbart måste du minska sprutning och bränna sjuka löv. Själva växten behandlas med Ridomil Gold MC.

Bild
Bild

Ganska ofta dör yucca på grund av fusarium . Det manifesterar sig i ruttnande av den nedre delen av bladen. Snart dör de helt och hållet. Orsaken till sjukdomen är oberättigad fukt, och ibland till och med ett överskott av gödningsmedel. Förutom normalisering av jordbruksteknik, hjälper användningen av "Vitaros" och "Previkur".

Bild
Bild

Av skadedjur är spindelmiten den farligaste .som övervägande påverkar bladets undersida. Det blir gulaktigt under påverkan av parasiten, och vitaktiga fläckar syns genom bladvävnaden. Det enda sättet att slåss är att använda acaricider.

Bild
Bild

Yucca kan också drabbas av falsk sköld . De livnär sig också på celljuicer, de kan till och med helt förstöra växter. Ett karakteristiskt tecken på invasionen av dessa insekter är knölar och droppar som ser ut som vax. Dropparnas innehåll är nästan ogenomträngligt för insektsmedel, så du måste behandla sjuka blad med alkohol, och det är också nödvändigt att byta det översta lagret av jorden.

I sådana fall är det nödvändigt att spruta eller torka med Actellik -lösningar.

Bild
Bild

Vitflugan kan vara en allvarlig fara . Denna insekt dricker juice från bladen, som ett resultat dör de gradvis. Vanliga flugpinnar hjälper till att bekämpa angrepp av vita flugor, och du kan också använda insekticider. Läkemedlet "Aktara" späds ut i en andel av 0,004 kg ämne per 5 liter vatten, andra formuleringar används enligt instruktionerna.

Bild
Bild

Med hög luftfuktighet kan du vara rädd för attacker av sniglar . De skadar vanligtvis yucca tidigt på våren. Om det finns få insekter kan du ta bort dem för hand. Men endast behandling med insekticider hjälper till att förhindra att sniglar återkommer.

Rekommenderad: