Crotonblad Faller: Vad Ska Jag Göra Om Croton Tappar Löv På Vintern? Av Vilka Skäl Kan De Torka? Croton Vård Regler I Hemmet

Innehållsförteckning:

Video: Crotonblad Faller: Vad Ska Jag Göra Om Croton Tappar Löv På Vintern? Av Vilka Skäl Kan De Torka? Croton Vård Regler I Hemmet

Video: Crotonblad Faller: Vad Ska Jag Göra Om Croton Tappar Löv På Vintern? Av Vilka Skäl Kan De Torka? Croton Vård Regler I Hemmet
Video: CROTON Problems? What a Croton Plant Needs to THRIVE | Petra Crotons 2024, Maj
Crotonblad Faller: Vad Ska Jag Göra Om Croton Tappar Löv På Vintern? Av Vilka Skäl Kan De Torka? Croton Vård Regler I Hemmet
Crotonblad Faller: Vad Ska Jag Göra Om Croton Tappar Löv På Vintern? Av Vilka Skäl Kan De Torka? Croton Vård Regler I Hemmet
Anonim

Croton har länge och med rätta vunnit hjärtat hos blomsterodlare. Detta är en otroligt vacker växt med en ljus ovanlig färg på blad, som når en meter i höjd på flera år. Dessutom är denna blomma mycket opretentiös. Förmodligen är det enda problemet som ägarna står inför är gulning och missfärgning av bladen.

Bild
Bild

Orsaker till gulnande blad

Hemlandet Croton är Oceanien och länderna i Sydostasien, där det växer i tropiska skogar, varför det är mycket viktigt för inhemska crotons att upprätthålla bekväma levnadsförhållanden med varm luft och hög luftfuktighet. Denna växt kräver måttlig vattning, regelbunden omplantering och ett befruktat underlag. Blomman är kräsen när det gäller belysning, den tål inte några drag.

Varje ogynnsam förändring av livsmiljön orsakar omedelbart en negativ reaktion av croton - det börjar bli gult och kasta av bladen . Ändå, i de allra flesta fall, ett grönt husdjur kan sparas om rätta åtgärder vidtas för att återuppliva och återställa det.

Bild
Bild

Vattning

Oftast lämnar croton löv på grund av en kränkning av bevattningsregimen. Liksom de flesta tropiska exotiska växter föredrar han fuktad luft och bra bevattning, varför det är viktigt att noggrant övervaka jordens tillstånd - det måste ständigt fuktas . Detta gäller både på sommaren, när det är varmt ute och på vintern, när uppvärmning fungerar i vardagsrummen.

Detta gröna husdjur reagerar direkt på torrheten i jordkoman: de nedre bladen faller, blir gula och faller av ganska snabbt, i bästa fall kommer bara toppen att vara kvar av bladmassan, oftast faller bladen helt.

För att förhindra att bladen faller av bör du vattna blomman efter behov.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om din växt är stor, då du kan vattna det dagligen, men lite efter lite . Överdriv det dock inte, fuktstagnation bör inte tillåtas: i detta fall börjar rotsystemet ruttna och den ovanjordiska delen får inte den nödvändiga volymen vatten och näringsämnen, vilket också kan orsaka att löv faller.

För att undvika vattendämpning i jorden, När du planterar croton måste du vara särskilt uppmärksam på dränering - vanligtvis används expanderad lera eller grus för detta, vars skikt bör vara minst 1/4 av krukans totala volym.

Det är mycket viktigt att croton tar emot fukt inte bara från marken, utan också från bladen - växten "svarar" bra på att spruta sin krona från en sprayflaska, du kan också torka av bladplattorna med en svamp då och då och ordna en varm dusch en gång i månaden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Temperatur och luftfuktighet

När du håller croton är det särskilt viktigt att behålla en behaglig temperatur - glöm inte att detta är infödd i tropikerna, så varje temperaturnedgång kommer att vara katastrofal för honom. Om luften i rummet är kallare än +14 grader, då alla nödvändiga livsprocesser börjar sakta ner i en sådan omfattning att spetsen på crotonbladen börjar torka ut och snart försvinner helt.

Om temperaturen håller sig över + 25 grader, särskilt i kombination med torr luft, sjunker lövverket, och detta är en tydlig indikation på att växten har börjat vissna på grund av felaktiga hållförhållanden. För varm luft är inte mindre farligt för croton, men det kan alltid kompenseras av hög luftfuktighet . - i kall luft kan situationen bara korrigeras genom att flytta blomman till ett varmare rum.

Den optimala miljön för att hålla croton anses vara luft med en temperaturbakgrund på + 20-24 grader. Under den varma årstiden kan du ta ut växten till balkongen, verandan eller terrassen - detta kommer att förbättra dess immunitet, men det är viktigt att förhindra att direkta ultravioletta strålar verkar på den.

Bild
Bild

Plats

Mycket ofta blir krotonerna gula eftersom de ligger på fel ställe. Erfarna blomsterodlare vet att det minsta drag kan förstöra denna växt, så det är bäst att placera en blomkruka med en kroton i ett hörn, på en plats där det inte rör sig om luftmassor - nära dörren eller nära fönstret.

Om växten är liten, är kanten på fönsterbrädan fin

Det är också viktigt att inte tillåta direkt solljus: Croton föredrar diffus belysning, därför är det bäst för blommans livsmiljö att välja en fönsterbräda i öster och väst, på norra sidan av Croton blir det lite ljus, och i i söder är solen för aktiv för honom.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Vid brist på näringsämnen torkar Croton och tappar löv. Helst bör du förbereda dig mångsidigt underlag för inomhusväxter med tätt lövverk - den kan köpas från en specialbutik.

Varannan vecka under perioden med aktiv tillväxt från mars till november är det nödvändigt att göra toppdressing - för att göra komplexa mineraltillskott, och på vintern räcker det bara en gång i månaden.

Croton reagerar mycket bra på bevattning med vatten med tillsats av väteperoxid 3% - 2 matskedar av läkemedlet tas för en liter vätska. Denna lösning bidrar till bättre syresättning av rötterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Orsaken till gulning och tappning av sina blad av croton är ofta en växtsjukdom eller en attack av skadedjur.

Av sjukdomarna står kulturen oftast inför följande problem

Antraknos - i detta fall bildas rödaktiga och askgrå fläckar med godtycklig form på bladen, strax efter deras utseende börjar bladen falla av.

Den sjuka växten måste isoleras, sedan transplanteras till ett nytt substrat och en ny kruka och sedan sprutas med speciella preparat. De mest effektiva är "Kumulus", "Fundazol" och "Euparen".

Bild
Bild

Rotröta - gulning och blekhet av bladen anses vara det allra första tecknet på en sådan sjukdom. Om du gräver upp växten kommer du att märka att rötterna har börjat ruttna - detta händer på grund av jordens låga surhet.

För att återanvända ditt gröna husdjur bör du klippa av alla de drabbade områdena, transplantera växten i näringsrik mark och vattna den med Fitosporin eller Alirin-B fungicider under roten.

Bild
Bild

Av skadedjuren orsakar följande parasiter störst skada på croton

  • Spindelkvalster - detta är en spindel av mycket liten storlek, som är ganska svår att upptäcka med blotta ögat, men dess utseende kan bedömas av de grå-silver tunnaste spindelnät på bladets baksida. Parasiten suger ut växtens vitala juicer, vilket leder till att den vissnar. För att bli av med fästingen är det nödvändigt att tvätta bladplattorna och unga gröna stjälkar med tobaksinfusion med tillsats av tvätttvål eller behandla med speciella insekticider.
  • Skydda - Denna insekt kan identifieras med de karakteristiska placken på insidan av bladen och stjälkarna. Faran med skalinsekter är att de förökar sig mycket snabbt och kan förstöra även en stor växt på kortast möjliga tid. Du kan spara en blomma genom att tvätta den med tobaksinfusion eller tvålvatten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förebyggande

Som man säger är sjukdomar lättare att förebygga än att bota. Och detta gäller också för att upprätthålla konditionen för våra gröna husdjur.

För att inte möta ett så obehagligt problem som gulning och lövning av löv måste du följa flera rekommendationer:

  • växten måste förses med tillräcklig mängd fukt och samtidigt undvika överdriven vattning;
  • det är viktigt att inte bara fukta jorden utan också att spraya plantan regelbundet;
  • grytan måste placeras bort från drag;
  • ljusa jordar är lämpliga för croton, med bra dränering, högt vatten och luftgenomsläpplighet;
  • behållarens storlek ska stå i överensstämmelse med rotsystemets volym: om rötterna är för trånga börjar kroton först och främst kasta sina löv;
  • glöm inte regelbunden matning av växten.
Bild
Bild

Croton är en ganska raffinerad, vacker och brokig krukväxt som kan dekorera en mängd olika interiörer . Det kännetecknas av en ovanlig färg och form på bladen, för när de smuler in påverkar detta omedelbart plantans allmänna utseende och upprör blommans ägare allvarligt.

För att förhindra att detta händer bör du följa de enkla reglerna för att ta hand om det - då kommer ditt gröna husdjur att glädja dig med sitt spektakulära utseende i många år.

Rekommenderad: