Reproduktion Av Hibiskus: Hur Man Förökar Det Genom Sticklingar Hemma? Hur Rotar Man En Kinesisk Ros?

Innehållsförteckning:

Video: Reproduktion Av Hibiskus: Hur Man Förökar Det Genom Sticklingar Hemma? Hur Rotar Man En Kinesisk Ros?

Video: Reproduktion Av Hibiskus: Hur Man Förökar Det Genom Sticklingar Hemma? Hur Rotar Man En Kinesisk Ros?
Video: Sticklingar av hibiskus - så gör du 2024, Maj
Reproduktion Av Hibiskus: Hur Man Förökar Det Genom Sticklingar Hemma? Hur Rotar Man En Kinesisk Ros?
Reproduktion Av Hibiskus: Hur Man Förökar Det Genom Sticklingar Hemma? Hur Rotar Man En Kinesisk Ros?
Anonim

Varje blomsterhandlare som har uppskattat all lyx av en blommande hibiskus kommer säkert att vilja odla en sådan extraordinär växt. Trots att tropikerna och subtropen är denna blommas hemland anses den inte vara alltför pretentiös för förhållandena för dess underhåll. Ett av de enklaste sätten att sprida detta exotiska är sticklingar. Vilka nyanser bör beaktas när man tänker odla en underbar hibiskus från en skärning?

Bild
Bild

När är den bästa tiden att sprida sig?

Skärning anses vara den enda avelsmetoden för hibiskus som kan användas när som helst på året. Även om växten befinner sig i en vilande fas kommer dess sticklingar att rota perfekt när gynnsamma förhållanden skapas.

Samtidigt rekommenderar erfarna blomsterhandlare att använda denna metod från april till augusti, när blomman aktivt utvecklas och växer. Den bästa månaden för ympning i detta avseende är maj . Vid denna tidpunkt mobiliseras växtresurser maximalt och metaboliska processer är mest intensiva. Sammantaget bestämmer alla dessa faktorer den goda överlevnadsgraden och rotningen av sticklingar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om sticklingar utförs på vintern blir rotprocessen något långsammare . Detta beror främst på att denna period kännetecknas av korta dagsljus, vilket gör att plantmaterialet inte kommer att kunna ta emot en tillräcklig mängd belysning.

För att kompensera för bristen på ljus kompletteras rotsticklingar med fytolampor eller lysrör.

Dessutom, när man rotar sticklingar på vintern, är det nödvändigt att ge dem lämpliga temperaturförhållanden. Om rummet är svalt, kommer rotprocessen att sakta avsevärt.

Bild
Bild

Inte alla inomhus hibiskus är lämpliga för sticklingar. För att få ett hälsosamt och livskraftigt planteringsmaterial måste givarväxten uppfylla följande krav:

  • lämplig ålder;
  • välutvecklad krona;
  • frånvaro av sjukdomar och spår av skador av skadedjur.

Mycket ung hibiskus rekommenderas inte att användas som donator, eftersom avskärning av sticklingar kan försvaga deras immunsystem. Det är bäst att ta sticklingar från en vuxen och robust växt.

Bild
Bild

Hibiskus med en dåligt utvecklad krona anses inte heller vara de mest lämpliga givarna. Om växten vid en viss ålder har misslyckats med att växa en tillräcklig grön massa, kan detta tyda på dess försvagning och otillräckliga reproduktionspotential.

En förutsättning som måste uppfyllas av en hibiskus, som fungerar som donator - absolut hälsa . Sjuka växter och växter som nyligen genomgått någon sjukdom används inte för att få sticklingar. Det är inte heller tillåtet att använda som givare och hibiskus som påverkas av invasionen av skadedjur. I dessa fall måste växterna först behandlas noggrant och ges möjlighet att återhämta sig helt.

Bild
Bild
Bild
Bild

En av de obestridliga fördelarna med förökning av hibiskus genom sticklingar är att denna metod låter dig bevara alla växtens egenskaper . Detta innebär att om till exempel en blomsterhandlare bestämmer sig för att föröka brokig hibiskus med dubbla blommor genom sticklingar, kommer han att ta emot unga växter från plantmaterialet med samma egenskaper som källan.

Bland andra fördelar med ympningsmetoden noterar blomsterodlare också att med denna förökningsmetod erhålls växter med ett väl utvecklat rotsystem. Ett sådant resultat uppnås sällan, till exempel genom att odla hibiskus från frön.

Bild
Bild

Träning

Resultaten av uppfödning av hibiskus genom sticklingar beror till stor del på hur korrekt beredningen utfördes. I förberedelseskedet ägnas ökad uppmärksamhet åt både själva plantmaterialet och hjälpkomponenterna: val av kapacitet, beredning eller inköp av jordblandning.

Planteringsmaterial

För att få sticklingar med hög överlevnadspotential, väljs en stark och frisk givarväxt med en välutvecklad krona. Det är önskvärt att hibiskus inte blommar vid denna tidpunkt. Erfarna odlare rekommenderar att man skär av sticklingarna efter att växten har bleknat helt.

För skärning måste du förbereda en skarp och ren sax, beskärare eller skalpell . Då bör en ung och stark skott med en lite brunkad stam hittas på växten. Skottet ska vara cirka 15–18 centimeter långt, med minst tre internoder på det. Internoder är luckorna på skaftet mellan bladens fästpunkter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det valda skottet skärs snett, varefter de nedre bladen tas bort från det. De övre bladen skärs på mitten för att minska förlusten av avdunstad fukt. Skottets ovansida förkortas genom att klippa den i rätt vinkel. Således kommer skärningen att ha ett snett snitt längst ner och ett rakt snitt upptill.

Efter beskärning placeras stjälken i den nedre delen i ett glas med en lösning av en rotväxtstimulator. Det mest populära läkemedlet bland blomsterodlare som används för dessa ändamål är "Kornevin".

Bild
Bild

Pott

Behållaren i vilken det planeras att rota plantmaterialet måste vara transparent. Plastbehållare kan användas som en sådan behållare. Behållare med lock är mycket enkla att använda.

Behållarens dimensioner beror på storleken och antalet sticklingar . Det är bäst att använda stora behållare som är lämpliga både i längd, bredd och djup. Man bör komma ihåg att för en kinesisk ros är det mycket viktigt att ha ledigt utrymme - både för den ovanjordiska delen och för rötterna. För att det exotiska rotsystemet ska utvecklas fullt ut i framtiden måste sticklingar efter rotning transplanteras i en separat kruka.

Innan dränering och jordblandning läggs bör behållaren behandlas med en lösning av kaliumpermanganat eller kokande vatten, om skålens material tillåter detta. Det är också nödvändigt att kontrollera att det finns dräneringshål i botten av tanken för vattendränering.

Bild
Bild

Jorden

För normal utveckling av rotsystemet behöver hibiskussticklingar en lös och lätt jord rik på mikro- och makroelement. Dessa krav överensstämmer helt med en jordblandning framställd av trädgårdsjord, torv och grov flodsand. Blomsterodlare använder också ofta en enkel blandning av torvjord och spagnum. Rotning utförs ofta i vanlig ren sand.

Du kan också använda en ganska lös bördig jordblandning framställd av torv och lövmark, grov sand och humus. Andelarna av komponenterna i denna blandning är 4: 3: 1: 1, respektive.

Bild
Bild

Hur rotar man?

Det finns flera sätt att rota hibiskussticklingar hemma. I ett fall planteras planteringsmaterialet i behållare med jordblandning, i det andra placeras det helt enkelt i ett glas vatten. Om sticklingarna under rotningsperioden har optimala förhållanden (den erforderliga temperaturen, luftfuktigheten, ljuset, skydd mot drag) börjar de snart bilda rotsystemet aktivt.

En annan metod går ut på att rota sticklingar i speciella pressade torvtabletter . Dessa tabletter innehåller ett komplex av viktiga näringsämnen som en ung växt behöver i de tidiga utvecklingsstadierna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ner i marken

För att rota plantmaterialet i marken är det nödvändigt att lägga ett dräneringsskikt på botten av planteringsbehållaren. Dessutom fylls behållaren med en beredd jordblandning, som rekommenderas att behandlas i förväg med en lösning av kaliumpermanganat eller helt enkelt spillas med kokande vatten.

Stjälken, som tidigare fanns i en lösning av en rotväxtstimulator, ligger begravd i jordblandningen i ett par centimeter. Det är tillåtet att placera sticklingar i en liten vinkel. Efter plantering utförs vattning och behållaren stängs med ett lock som förhindrar avdunstning av fukt.

I stället för ett lock kan du lägga en plastpåse på behållaren och se till att den inte krossar sticklingar. I de flesta fall använder odlare burkar och skär plastflaskor för att täcka planteringsmaterialet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingarna ska ventileras och vattnas regelbundet. Behovet av nästa vattning kan gissas av jordblandningens torkyta. Det är viktigt att temperaturen under roten i rummet och i improviserade växthus hålls vid + 23-24 °.

Det får inte samlas kondens på de inre väggarna i en burk, flaska eller påse . Om detta händer ska fukten skakas av eller torkas av med en torr, ren trasa. Annars kan kondens leda till sönderfall av plantmaterialet.

Rotbildning med denna förökningsmetod sker vanligtvis inom en och en halv månad. Vidare kan de rotade sticklingarna planteras i separata krukor.

Bild
Bild

I vatten

Denna metod låter dig odla en fullvärdig växt från ett skott med ett minimum av arbete. För att göra detta, späd i ett ogenomskinligt glas med sedimenterat vatten ett läkemedel som stimulerar bildandet av rötter ("Kornevin") och tillsätt en krossad tablett aktivt kol. Krossat kol desinficerar vattnet och skyddar det nedre snittet från att ruttna.

Glasets ovansida är täckt med en skuren plastflaska som förhindrar avdunstning av fukt och säkerställer en konstant lufttemperatur. Locket avlägsnas regelbundet och rotstjälken ventileras. När förångningen pågår tillsätts färskt sedimenterat vatten till glaset.

Under rotningsperioden ska skärningen få tillräckligt med ljus. För att göra detta placeras ett glas med planteringsmaterial på fönsterbrädan, som tidigare har skyddat växten från direkt solljus.

Bild
Bild
Bild
Bild

För lätt skuggning, använd en tidning, gardin eller specialfilm

Bildandet av rötter med denna reproduktionsmetod sker inom en månad. När längden på rötterna når 5-6 centimeter transplanteras växten till en separat kruka med näringsrik och lös jordblandning.

Bild
Bild

I torvtabletter

För att rota stjälken i en torvtablett behöver du ett litet glas. En liten dränering hälls på botten, en tablett läggs ovanpå och fylls med vatten. När tabletten är genomblöt placeras handtaget försiktigt i den och fördjupar dess nedre ände med ett par centimeter. Förplanteringsmaterial förvaras i en lösning av en rotstimulator.

Ovanifrån är ett glas med handtag täckt med ett transparent lock från en skuren plastflaska. När tabletten torkar hälls regelbundet vatten i glaset.

När du väljer en eller annan metod för att föröka hibiskus genom sticklingar, bör du komma ihåg att den minst tillförlitliga metoden anses vara spiring av rötter i vatten. Enligt blomsterodlare, i växter vars rötter ägde rum i ett substrat eller torv, kännetecknas rotsystemet av högre styrka och uthållighet … När de rotar i vatten stöter de långsträckta unga rötterna inte på några hinder på deras väg, vilket resulterar i att de blir sköra och sårbara.

Bild
Bild
Bild
Bild

Råd om vård

För att en ung växt från sticklingar ska utvecklas och växa fullt ut är det viktigt att den skapar bekväma levnadsförhållanden. Detta innebär att följande krav uppfylls:

  • tillräcklig belysning;
  • optimala temperaturförhållanden;
  • tillräcklig luftfuktighet;
  • tidig vattning;
  • toppdressing;
  • förebyggande av skadedjur och sjukdomar.
Bild
Bild

Belysning

Efter rotning placeras ung hibiskus på ett väl upplyst ställe (på en fönsterbräda, en uppvärmd balkong), samtidigt som den utesluter direkt solljus på bladen. Måttligt spritt ljus anses vara det mest bekväma för dessa känsliga exotiker.

Med tanke på att hibiskus alltid sträcker sig mot solen, bör plantkrukan roteras regelbundet. Detta gör att kronan kan utvecklas jämnt och proportionellt.

Bild
Bild

Temperaturregim

Tropiskt ursprung orsakar ökade temperaturkrav för hibiskus. Det bästa av allt är att dessa exotiker känner sig vid en stabil lufttemperatur på cirka 21 ° på sommaren och 15 ° på vintern. Temperaturfall, förkylning och drag är skadliga för dessa växter, eftersom de orsakar en kraftig minskning av deras immunitet och som ett resultat av utvecklingen av sjukdomar.

Bild
Bild

Tillräcklig luftfuktighet

Tropen och subtropen är zoner där hög luftfuktighet hela tiden råder. Det är nödvändigt för både rotsticklingar och unga och vuxna växter. För att hibiskus ska kännas bekväm behöver den regelbunden sprutning. När du utför denna procedur är det viktigt att se till att inget vatten kommer på knopparna och blommorna som bildas. Hushållsfuktare, liksom breda behållare med vatten installerade bredvid krukorna, kommer att ge konstant luftfuktighet.

Bild
Bild

Tidig vattning

Typiskt för tropikerna, tål inte hibiskus torka. Det är nödvändigt att vattna det regelbundet och se till att jordblandningen i krukan inte torkar ut. Ett överskott av fukt i underlaget får dock inte tillåtas, annars kan det orsaka rotröta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Unga växter som har kommit in i fasen med aktiv tillväxt och utveckling kräver mycket resurser. För att ge dem ytterligare styrka används toppdressing.

Om du inte kan hitta ett speciellt gödningsmedel för hibiskus till salu kan du mata plantorna med nitroammophos (6-7 gram per 1 liter vatten) eller "Biohumus".

Bild
Bild

Förebyggande av skadedjur och sjukdomar

Det är mycket viktigt att skydda unga växter som odlas från sticklingar från sjukdomar och skadedjur. För förebyggande ändamål undersöks ung hibiskus regelbundet och nyförvärvade växter isoleras tillfälligt från resten. Både lagringssubstratet och jordblandningens komponenter för gör-det-själv-beredning bör kontrolleras.

Ofta blir jord av dålig kvalitet en källa till växtinfektion.

Bild
Bild

Vad händer om växten inte rotar sig?

Det händer ofta att den rotade stjälken efter transplantation börjar vissna, kasta löv och göra ont. Detta signalerar att dess rotsystem är svagt eller skadat. I detta fall bör ympning upprepas, eftersom sådana prover sällan är livskraftiga.

Ofta blir unga växter som erhållits genom att rota sticklingar offer för patogener eller skadedjur . Vissa odlare tillskriver detta att många unga hibiskus ibland saknar styrka (immunitet) för att motstå invasion av parasiter. I det här fallet är det nödvändigt att diagnostisera problemet i tid och korrekt och sedan utföra kompetent och omfattande behandling.

Efterlevnad av vårdreglerna kan avsevärt öka chanserna för växtöverlevnad efter rotning. I kombination med vård av odlaren för gröna husdjur kommer fullständig vård att säkerställa deras hälsosamma utveckling och rikliga blomning.

Rekommenderad: