Tillandsia "Anita" (21 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Blommande Och Transplanterande Cyanea Efter Köp

Innehållsförteckning:

Video: Tillandsia "Anita" (21 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Blommande Och Transplanterande Cyanea Efter Köp

Video: Tillandsia
Video: Virtual Bonsai-A-Thon 2021 Part 2 2024, Maj
Tillandsia "Anita" (21 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Blommande Och Transplanterande Cyanea Efter Köp
Tillandsia "Anita" (21 Bilder): Vård Av En Blomma Hemma, Blommande Och Transplanterande Cyanea Efter Köp
Anonim

Själva namnet på blomman - tillandsia - orsakar förvirring för många, eftersom denna växt inte ofta finns i blomsterhandlare. Många är rädda för att köpa den eftersom de inte vet hur de ska ta hand om den hemma. Det är faktiskt inte så svårt. Det är fullt möjligt att odla tillandsia, det viktigaste är att veta hur man gör det korrekt.

Beskrivning

Tillandsia "Anita" är en typ av örtväxter. Den kommer från tropikerna och växer under naturliga förhållanden, inte i marken, utan på träd, och får alla nödvändiga ämnen från luften, regnvattnet och själva träet.

Bild
Bild

Anita är en prydnads hybrid av tillandsia cyanea . Hon har skarpa smala löv täckta med skalor av en ljusgrå nyans. Bladen viks till en tät rosett, från vars mitt en peduncle kastas ut en gång i livet. Det liknar mycket ett öra, stort och något platt. Dess höjd är från 8 till 16 centimeter, bredden kan nå 7.

Tillandsia-skivorna är lila-rosa i färgen, arrangerade omväxlande och överlappar varandra. Blommor i en blå-blå skala, har tre kronblad böjda nedåt. De blommar inte längre än en dag, men när de blommar efter varandra bildar de en kontinuerlig våg av blomning, som varar upp till två månader.

Rotsystemet är väl utvecklat, men det växer i bredd, så det behöver inte en för djup kruka

Hemsjukvård för denna växt är i allmänhet enkel, även om du inte kan kalla det opretentiöst. Trots att odling av tillandsia inte är så svårt kan det inte kallas populärt bland ryska blomsterodlare. Faktum är att exotik (som denna växt är) oroar många - det verkar som att det är svårt att odla dem, att de behöver vissa speciella förhållanden, som kommer att vara problematiska att skapa, och det kommer förmodligen att ta mycket tid. Men detta är en missuppfattning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man odlar tillandsia hemma

När man växer detta exotiska två metoder tillämpas:

  • reproduktion av "barn";
  • frömetod.

Den första metoden är mycket enklare, därför är den mer vanlig. Huvuduppgiften är att hitta en vuxen, blommande eller nyligen bleknad växt för att ta ett skott. Faktum är att tillandsia blommar bara en gång, varefter den dör. Men även under blomningsperioden visas de så kallade barnen - laterala skott, som när de når hälften av moderblommans tillväxt planteras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fröförökning är en mycket mer mödosam och tidskrävande process

  • En grund men bred behållare är fylld med en blandning av torv och sand.
  • Fröna läggs ut och pressas något i marken.
  • Marken är lätt fuktad.
  • Grytan är täckt med en glasplatta eller folie för att skapa en växthuseffekt inuti.
  • Fram till uppkomsten av skott förvaras behållaren på ett väl upplyst ställe och temperaturen hålls inom + 18-20 grader. Tillandsia tar vanligtvis 15–20 dagar att gro.
  • Efter utseendet av två eller tre löv sitter unga växter i separata krukor. Men förvänta dig inte att det kommer snart. I genomsnitt tar allt detta 3-4 månader.
Bild
Bild
Bild
Bild

En vuxen växt behöver en transplantation först efter köpet för att kunna ändra sin tillfälliga "livsmiljö" till en permanent. I framtiden behöver du inte göra detta - tillandsia lever inte länge, högst fem år, därför är den ganska kapabel att spendera denna tid i en kruka.

När du transplanterar måste du komma ihåg att rotsystemet för denna växt växer i bredd och inte på djupet . Baserat på detta väljs en kruka - grunt, men brett, så att rötterna har tillräckligt med utrymme.

Marken måste också väljas speciell. Av de färdiga alternativen är en blandning för orkidéer eller andra lämpliga, det viktigaste är att den innehåller vermikompost. Du kan förbereda jorden hemma. Detta kommer att kräva bördig lövmark, torv, sphagnumoss (små bitar) och hackad tallbark. Allt detta tas i lika delar, blandat, krossat kol läggs till den färdiga jorden (en liten mängd).

Bild
Bild
Bild
Bild

Tropicana vård

Denna växt kan inte kallas kravlös, men ändå är det lättare att ta hand om den än den kan tyckas. För att få en frisk tillandsia som kan blomma behöver du bara följa de standardkrav som den ställer på platser och odlingsförhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa inkluderar följande

  • Belysning . Denna exotiska älskar ljus, men inte direkt belysning. Under vår-sommarperioden är det bättre att placera den på fönsterbrädor riktade mot norr. På vintern är det bättre att ge sydväst eller sydost riktning. Det är absolut nödvändigt att övervaka intensiteten i belysningen: med brist på det blir tillandsia blek, bleknar.
  • Temperaturförhållanden . Trots sitt tropiska ursprung gillar Tillandsia inte för höga temperaturer. Under den varma årstiden är det optimala intervallet inom + 22-28 grader Celsius. Maximal indikator är +35 C. På vintern kommer växten att må bra vid temperaturer som inte är lägre än +18 grader. Skarpa hopp i denna indikator påverkar blomman negativt, såväl som drag.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Rätt vattning . Under den varma årstiden vattnas både marken och rosetterna på bladen, dessutom sprayas bladen då och då. En teknik som nedsänkning används ofta - för att mätta växten med fukt sänks krukan helt i vatten. När du vattnar utlopp måste du se till att vattnet inte stagnerar i dem. Om fukten efter två timmar inte har avdunstat och inte har runnit ut, hälls den ut. För bevattning används mjukt, sedimenterat vatten, utan föroreningar. Det är bra att använda regn, fryst eller kokt vatten. Vid vattning är det viktigt att se till att vätskan aldrig kommer upp på skaftet. Om bevattningsschemat kränktes, kommer anläggningen att signalera brist på fukt - dess blad kommer att krulla längs den centralaxiella linjen.
  • Luftfuktighet . Den optimala indikatorn är 70-80 procent. För att uppnå detta mål kan du spraya blomman, men det är bättre att tillgripa denna metod. Flodstenar tas, läggs i en pall och fylls med vatten. En kruka med tillandsia placeras i denna behållare. På vintern måste du dessutom se till att blomman inte hamnar nära värmeenheterna - detta påverkar dess tillstånd negativt.
Bild
Bild

Toppdressing . Denna operation utförs var 10-14 dagar. För detta används ett speciellt komplex av gödningsmedel för orkidéer. Bara du behöver odla det dubbelt så svagt. Du kan spraya växten med samma lösning. En blandning av fosfor med kalium och kväve i förhållandet 2: 1: 1. kommer att vara användbar. Tio gram av denna blandning löses i en hink med vatten och används som ett komplext gödningsmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skydd mot skadedjur och sjukdomar . I allmänhet påverkas tillandsia av dessa två faktorer, men en försvagad växt kan bli sjuk. Brott mot vårdreglerna är orsaken till att blommans immunitet försvagas. Vattentätning av jorden, en minskning av fuktnivån under 60%, låga temperaturer, drag, torra rötter - allt detta kan leda till växtsjukdom. En mjölkfisk kan visas på den. För att bli av med det måste du tvätta bladen med tvålvatten och behandla dem med en insekticid. Fortsätt behandlingen tills skadedjuret försvinner. Om en svamp dyker upp på blomman är det vettigt att byta jord, kontrollera villkoren för kvarhållande. Den vanligaste orsaken till denna sjukdom är ett brott mot temperatur och ljusförhållanden, överdriven vattning, drag. Förutom att återställa rätt förhållanden, kommer användningen av fungicider att hjälpa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom ovanstående sjukdomar är andra motgångar möjliga som måste bli av med. Till exempel, om stammen börjar ruttna vid basen, är det nödvändigt att minska mängden vatten och förbättra dräneringen. "Barn" visas inte - du måste dessutom mata blomman. Mjuka, slöa blad - en temperaturökning krävs. Bladen är täckta med grå fläckar - fungicidbehandling krävs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillandsias exotiska skönhet kan lätt slå rot hemma . Med förbehåll för de enkla reglerna för odling och vård kommer det att glädja ägarna med ljusa ovanliga blommor, riklig och lång blomning, ett stort antal "barn". Du behöver inte vara rädd när tillandsia efter blomningen börjar dö av - det här är en normal process, det borde vara så. Det viktigaste är att hon hinner släppa dotterskott. Då blir det enkelt och enkelt att "fortsätta familjen" av denna blomma.

Rekommenderad: