Sjukdomar Och Skadedjur Av Hibiskus: Varför Krullar Bladen På En Kinesisk Ros Och, Utan Att Blomma, Knoppar Faller? Hembehandling

Innehållsförteckning:

Video: Sjukdomar Och Skadedjur Av Hibiskus: Varför Krullar Bladen På En Kinesisk Ros Och, Utan Att Blomma, Knoppar Faller? Hembehandling

Video: Sjukdomar Och Skadedjur Av Hibiskus: Varför Krullar Bladen På En Kinesisk Ros Och, Utan Att Blomma, Knoppar Faller? Hembehandling
Video: Pladder i rabatten del 4 2024, April
Sjukdomar Och Skadedjur Av Hibiskus: Varför Krullar Bladen På En Kinesisk Ros Och, Utan Att Blomma, Knoppar Faller? Hembehandling
Sjukdomar Och Skadedjur Av Hibiskus: Varför Krullar Bladen På En Kinesisk Ros Och, Utan Att Blomma, Knoppar Faller? Hembehandling
Anonim

Hibiskus är känd för inomhusväxtälskare som den kinesiska rosen. Denna växt av familjen malvaceous kom till oss från Asien. Det visade sig att det rotar sig perfekt på våra breddgrader. Den odlas aktivt hemma - blomman är älskad för sin frodiga blomning, som varar nästan året runt, från tidig vår till sen höst. En annan egenskap hos hibiskus som glädjer blomsterodlare så mycket är livslängd, vissa exemplar kan leva upp till 20 år.

Naturligtvis, för detta måste blommans ägare följa ett antal villkor: ta väl hand om det, bekämpa skadedjur och andra sjukdomar i tid som kan skada den kinesiska rosen. Vi kommer att uppmärksamma dessa frågor i vår artikel.

Bild
Bild

Symptom och orsaker

De mest oskyldiga problemen med hibiskus kan uppstå på grund av fel i häktningsvillkoren. Om du ser att utseendet på en blomma förändras - dess blad krullar, blommor faller för tidigt eller att ovanliga fläckar visas för bladen - troligen har något gjort fel. Följande resultat erhålls:

  • bo i ett rum som är för varmt eller överhettat av solen;
  • brist på fukt i bladen;
  • träff av brännande solljus;
  • utkast;
  • bladkontaminering;
  • överdriven vattning, på grund av vilken marken blir för våt;
  • användning av dåligt vatten;
  • skadedjur;
  • otillräcklig eller överdriven utfodring;
  • behovet av transplantation.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland kan diagnosen ställas på grund av bladens och blommornas tillstånd. Vi talar om sjukdomar som orsakas av extremt olämpliga förvaringsvillkor.

  • Bladen blir gula och faller av . Mest troligt upplever blomman obehag på grund av jordens skick - den antingen inte vattnas tillräckligt, eller omvänt är för fuktig. Dessutom kan temperaturhopp leda till detta resultat.
  • Bladen krullar inåt . Detta indikerar otillräcklig luftfuktighet i rummet. Du måste spraya vatten från en sprayflaska.
  • Bladen är nere och torkar . I det här fallet finns det flera möjliga orsaker: varm och torr luft, torrt land, brist på ljus.
  • Toppen blev gul, men förblev fast . Detta fenomen framkallar ofta ett överskott av kalcium. Det kan uppstå på grund av för hårt vatten.
  • Fallande knoppar . Många odlare är frustrerade över det alltför snabba fallet av blommor. Tyvärr är det omöjligt att entydigt svara på varför detta händer. Hibiskus kan förlora knoppar på grund av brist på näringsämnen i jorden, på grund av dess överdriven torrhet eller på grund av temperaturfluktuationer i rummet (drag, överhettning).
Bild
Bild
Bild
Bild

Vanliga sjukdomar

Tänk på de mer allvarliga problemen som odlare står inför när de odlar hibiskus. Här är en beskrivning av de vanligaste blomsjukdomarna.

Icke-smittsam kloros

Detta tillstånd leder till det faktum att fotosyntesen i växten försvåras och som ett resultat produktionen av klorofyll. Sjukdomen ges av gulnade eller blekta blad, tillväxthämning, toppen kan förlängas, men inga nya blommor och löv visas på hibiskus. I de flesta fall indikerar detta en brist på näringsämnen. Mer exakt kommer orsaken att hjälpa till att etablera blommans blad.

När venerna i det unga lövverket börjar blekna först saknar växten troligen svavel . Om tvärtom unga löv ändrar färg och venerna förblir ljusgröna, saknar blomman järn. De nedre gamla arken betraktas separat: om först bara venerna, och sedan hela arket, ändrade färg på dem, kan vi prata om kvävekloros. På grund av brist på magnesium ändrar spetsen på gamla blad färg, och de kan bli gula, röda eller bli orange. Prickar med de angivna färgerna indikerar en zinkvariant av sjukdomen.

Behandling: diagnostisera bladens tillstånd och välj blommaten med den högsta koncentrationen av det saknade spårelementet.

Bild
Bild

Rotröta

Många blomsjukdomar är svåra att diagnostisera, eftersom de är gömda under jorden. Ibland, med överdriven vattning, aktiveras svampar i jorden, som aktivt förökar sig och börjar påverka rotsystemet negativt. Som ett resultat blir bladen gula och ibland mörkare och faller av.

Behandling: ta försiktigt bort blomman från krukan och beskära de mörka rötterna . Efter ett par dagar, plantera en kinesisk ros i ett nytt land smaksatt med karbendazim. Efter transplantation, ge växten en behaglig temperatur och ljusförhållanden. Sådana åtgärder hjälper bara om sjukdomen har skadat en liten del av rötterna. I vissa fall mörknar rötterna helt och blir slappa, sedan dör hibiskus. I vissa fall börjar rötterna ruttna på grund av svampmugg, nämligen deras larver. Då är insekticider oumbärliga.

Om källan till problemen är en nematod, vilket indikeras av svullna rötter, är det bättre att kasta blomman så att den inte infekterar alla andra växter.

Bild
Bild

Vaskulär vissning

I det här fallet talar vi om sjukdomens virala natur. Fusarium och verticillos leder till denna sjukdom. Som ett resultat torkar grenarna först ut och sedan stammen. Om du inte vidtar åtgärder i tid, vissnar hela växten ganska snabbt.

Behandling: de drabbade områdena av växten är avskurna och engagerar friska områden för att säkert bli av med virus. Därefter måste blomman behandlas med sådana medel som "Thunder-2" eller "Trichopol"

Bild
Bild

Rost

Den drabbade växten ändrar utseende - dess skott ser tjocka ut och har en oregelbunden form. Sjukdomen manifesterar sig tydligt på våren, när en rostig blomning märks på grenarna vid de blommande knopparna och vid roten. Det första stadiet av sjukdomen låter dig helt enkelt ta bort de drabbade områdena av växterna. Om sjukdomen har påverkat det mesta av hibiskus, bör fungicider som Bactofit eller 1% Bordeaux -vätska användas med en eller två veckors intervall.

Bild
Bild

Mjöldagg

Svampen sätter sig inte bara i rotsystemet, utan också på ytan av grenar, löv eller knoppar - hela växten är sjuk. Detta bevisas av bildandet av en vit beläggning. Ett annat samtidigt symptom är deformation av blommor. Vanligtvis märks symtomen i slutet av juli: bladen täcks av bruna fläckar och sedan börjar växten att kasta bladen. Denna sjukdom påverkar ofta inte bara hibiskus, utan även andra rosor.

Behandling: om sjukdomen upptäcks tidigt kan du prova att spraya med tvålvatten - 20 gram tvål och 2 gram kopparsulfat per liter vatten. En lösning av läsk används också mot mjöldagg - den bereds med 2 msk per liter vatten.

Du kan också använda antibiotika, till exempel tetracyklin eller ampicillin i ett förhållande av 0,25 gram per 1 liter vatten.

Bild
Bild

Skadedjur

Skadedjur är inte alltid lätta att upptäcka svarta skalbaggar. De kan vara nästan osynliga för ögat eller till och med smart dolda. Det kommer dock inte att vara svårt för en erfaren blomsterhandlare att avgöra att problemet med en blomma är just i parasiter, och inte i negativa yttre faktorer eller sjukdomar. Vanligtvis lämnar de några slags spår på växterna. Detta kan vara hala avlagringar och andra synliga förändringar i blad och stjälk.

  • Växthus- och tobakfluga . Från dem ändrar bladen på den kinesiska rosen inte bara färg till gult, utan blir också mer klibbiga. På baksidan gömmer sig larver eller vuxna insekter. För att ta bort dem måste du använda medlen "Biotlin", "Fufanon", "Aktara" och liknande. Du kan också använda kaliumtvål.
  • Spindelkvalster . Torkade fragment visas gradvis på blekta blad med gula prickar. Själva fästingen sätter sig på samma sätt som vitflugan på bladens baksida, där den väver sin väv. I kampen mot skadedjuret används tvål, mineralolja eller ännu kraftfullare medel - "Akarin", "Lightning", "Fitoverm".
  • Bladlus . Hon bosätter sig i knopparna av den kinesiska rosen eller nytt lövverk. Blommor som har ändrat form blir klibbiga. För att hantera dessa sjukdomar används tobaksdamm tillsammans med tvål. Florister rekommenderar också att använda produkter som Biotlin, Akarin, Decis.
  • Scorms . De kan oftast detekteras genom ljusurladdning i bladbladens område. Mineralolja eller "Aktofit" används för att ta bort dem.
  • Sköldar och falska sköldar . Skadedjuret känns av att små bruna stötar uppträder på hibiskusens blad. Om det drabbade området inte är så stort, avlägsnas de för hand, och spåren av vistelse smutsas med mineralolja. I svårare fall används en insekticid i kampen mot skölden.
  • Gall midge . På grund av henne börjar oöppnade blommor bli gula och falla av. Detta beror på att de blir platsen där midgenägg läggs. När man märker detta skadedjur på en hibiskus skärs knopparna av, varefter jorden sprutas med lämplig jordbekämpningsmedel.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur sparar man en blomma?

Som du lärde dig beror hur man hanterar blommasjukdomar i det specifika fallet. Sjukdomar kan vara av en annan art: bakterie- och virussjukdomar och skadedjur är möjliga. Om folkmedicin som tvålvatten inte fungerar vänder blomsterodlare sig till specialaffärer, där du kan köpa pengar för alla tillfällen. Låt oss sammanfatta informationen om dessa läkemedel.

Om insekter är problemet, används vanligtvis en lämplig insekticid . De mest populära är medlen "Fitoverm", "Aktara" eller "Kleschevit". De skadar inte människor och är samtidigt mycket effektiva. Svampmedel är kemikalier som dödar svampinfektioner. De används också ibland för profylax även i skedet av fröberedning. I denna egenskap, för behandling av hibiskus, kan du använda "Baktofit".

För att befria blomman från virussjukdomar behövs också läkemedel som dödar skadliga bakterier, till exempel "Thunder-2" eller "Trichopol".

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdregler

För att inte behöva behandla växten i framtiden måste du skapa bekväma förutsättningar för den i vardagen. Dessutom hjälper ibland reglerna nedan att bota växter vid en redan påbörjad sjukdom.

  • Vattna blomman efter dess behov, det vill säga du måste göra det regelbundet, men inte för intensivt. Annars blir jorden fuktig och blir bördig jord för svampen.
  • På sommaren, dölj hibiskus från den stekande solen så att brännskador inte syns på bladen.
  • Gödsel bör appliceras enligt instruktionerna, för mycket med vissa ämnen har en skadlig effekt på plantans tillstånd.
  • På vintern och hösten behöver den kinesiska rosen inte längre så mycket vatten. Minska vattningen under vintern.
  • Och sprutning med vatten bör fortsätta året om, eftersom de är nödvändiga för normal hydrering av själva blomman.
  • Glöm inte att lägga ett dräneringsskikt i grytan som fångar upp fukt i rätt mängd.

Hibiskus lockar med sina stora ljusa blommor och stora storlek. Tack vare dessa växter kan du förvandla din balkong till en blommande trädgård. För vissa räcker det med en kinesisk ros i fönsterbrädan.

Bild
Bild
Bild
Bild

I alla fall är detta ett värdefullt exemplar i ett växthus, som med rätt vård kan glädja ägaren i många år.

Rekommenderad: