Anthurium (63 Bilder): Vård Av Blomman "manlig Lycka" Hemma Efter Köpet, Födelseplatsen För Inomhusväxten Anthurium. Hur Matar Man Anthurium På Vintern?

Innehållsförteckning:

Video: Anthurium (63 Bilder): Vård Av Blomman "manlig Lycka" Hemma Efter Köpet, Födelseplatsen För Inomhusväxten Anthurium. Hur Matar Man Anthurium På Vintern?

Video: Anthurium (63 Bilder): Vård Av Blomman "manlig Lycka" Hemma Efter Köpet, Födelseplatsen För Inomhusväxten Anthurium. Hur Matar Man Anthurium På Vintern?
Video: Best natural liquid fertilizer for plants , specially money plants 2024, Mars
Anthurium (63 Bilder): Vård Av Blomman "manlig Lycka" Hemma Efter Köpet, Födelseplatsen För Inomhusväxten Anthurium. Hur Matar Man Anthurium På Vintern?
Anthurium (63 Bilder): Vård Av Blomman "manlig Lycka" Hemma Efter Köpet, Födelseplatsen För Inomhusväxten Anthurium. Hur Matar Man Anthurium På Vintern?
Anonim

Anthurium är en ljus exotisk blomma som är infödd till de amerikanska tropikerna. Dess fantastiska form och mångfald av arter lockar inomhusväxtälskare. Med sina ljusa färger förbättrar det stämningen och höjer stämningen. En tropisk växt är opretentiös, men för att den ska blomma ett helt år behöver du kompetent vård.

Bild
Bild

Beskrivning

Anthurium tillhör örtväxterna i aroidfamiljen. Namnet är bildat av två ord i det antika grekiska språket: svans och blomma.

För sitt ovanliga utseende, till skillnad från allt annat, kallas det populärt annorlunda - blomman "manlig lycka". Man tror att anthurium kan förbättra mäns fysiska hälsa.

Växtens hemland är tropikerna i Syd- och Centralamerika . Liksom alla andra representanter för regnskogen är denna blomma giftig. Anthuriumjuice innehåller giftiga ämnen som irriterar slemhinnorna, så du måste hantera det försiktigt.

Det finns många olika arter av denna växt i naturen. En blomma som växer på en trädstam ser inte ut som en som bor i klippsprickor eller bredvid en myrkoloni.

Dessa exotiska växter blev populära på grund av deras ljusa blomställning, bestående av en lång kolv, täckt med små blommor och en filt, som många oinformerade människor tar för en blomma.

Det sista elementet behövs för att locka insekter för pollinering.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I den naturliga miljön tar blomman och kärnan olika färger. De kan vara ljusgröna, vitaktiga, rosa eller ljusröda, gula och orange. Hemuppfödare har ökat antalet nyanser.

Inte många har sett frukterna av anthurium. Dessa är täta, glänsande bär som innehåller ett eller två frön inuti. Den inre strukturen är köttig. De ser vackra ut eftersom de också finns i olika färger. Att äta frukt är strängt förbjudet på grund av deras toxicitet.

Den geometriska formen på bladen varierar beroende på sorten. Hjärtformad eller rundad är vanligare. Deras struktur är tät och seg; ytan är täckt med en blank film ovanpå. Bladplattor sitter på starka bladblad med tillräcklig längd.

Recensioner av ägarna till anthurium varierar mycket. Någon anser att han är nyckfull, andra hävdar att vård av honom inte ger dem några problem. Innan du börjar denna krukväxt bör du därför bekanta dig med varje synvinkel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Mer än 900 arter av denna växt är kända, och alla har sina egna egenskaper och krav.

Uppfödare klassificerar inomhus sorter i tre huvudgrupper

  • Vackert blommande . Blommor används inte bara för odling i krukor, utan skärs också för att göra buketter. De mest kända exemplen bland dem är följande.

    • Andre mix . En av de mest populära sorterna, eftersom den är ganska opretentiös. Växter växer till en höjd av 70 till 90 cm, vilket är lämpligt för skärning. De vackra glansiga bladen är hjärtformade. Antalet nyanser av skivorna också i form av ett hjärta tilltalar deras mångfald, och kolven är vanligtvis gul eller vit.
    • " Scherzer ". Den lågväxande sorten är unik genom att dess öra är böjt och överkastet är böjt nedåt, vilket liknar silhuetten av en flamingo. Det finns orange, rosa och röda skottblad.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Med mönstrade löv och klätterstam.

    • " Kristall ". En mycket intressant krukväxt med utmärkta dekorativa egenskaper. Den har stora, sammetslena blad vid beröring av en mörkgrön färg, längs vilka bleka silverfärgade vener passerar och bildar utsökta icke-upprepande mönster. Det är för dem som sorten värderas, eftersom blommorna är små och oansenliga. Men frukterna mognar ljuslila, vilket ger blomman skönhet.
    • " Multi-cut ". En fantastisk liana som ser ut som en öppen handflata. Mörka, smala lansettformade indelningar har vågiga kanter.
    • " Majestätisk ". I sin form och färg liknar den "Crystal", men i storlek är den mycket större.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Dekorativ lövfällande … Växterna kännetecknas av långa hängande stjälkar och rika gröna blad.

    • " Bagare ". Sorten har en låg stjälk och medelstora avlånga bladplattor. En intressant mörkfärgad prydnad är på baksidan, och ovanpå är de vanliga med en gulaktig kant längs kanten. Blommor är ofta krämiga.
    • " Klättrande ". Den meter långa lockiga stammen gör att du kan odla denna vinstock i stora växthus. Växten har långa, läderaktiga blad av en gräsgrön färg. Skivan är vanligtvis grönaktig. Intressant är att i denna sort kan blommor och bär vara närvarande samtidigt. Frukter är ofta vitlila.
Bild
Bild
Bild
Bild

Varje sort har sina egna vårdkrav. Till exempel utstrålar vissa blommor en subtil behaglig doft, medan en sort som Otaz har en motbjudande lukt. Därför måste valet av en växt närma sig noggrant.

Landning

Den första frågan som uppstår efter förvärvet av anthurium är om det är nödvändigt att transplantera det.

Experter rekommenderar att du inte gör detta direkt, växten ska vara i karantän i 2-3 veckor . Karantänperioden är nödvändig för att blomman ska kunna anpassa sig.

När det gäller transplantationen är det definitivt nödvändigt. Faktum är att vid försäljning finns anthurium i torvjord, vilket inte är lämpligt för konstant närvaro i det.

Marken för plantering måste vara speciellt förberedd. Tropiska växter växer naturligt i lös och mjuk jord, så den vanliga är inte lämplig för dem. Du kan göra blandningen själv eller köpa en färdig blandning för aroidväxter. Lämpliga underlag för odling av orkidéer. Trädgårdsmästare rekommenderar att man blandar träig humus med lövmark och torv i lika stora proportioner och lägger till hälften av flodsanden. För att öka mättnadsgraden i jorden med syre blandas den resulterande blandningen med mossa.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att eliminera risken för rottning av rotsystemet, lägg till kol. Överdrivna proportioner bör inte tillåtas. Se till att jorden är något sur.

Anthurium måste transplanteras ofta, detta bör beaktas när du väljer en kruka . Blomman älskar täthet, rötterna måste fylla hela behållarens volym helt, först då kommer den att blomma konstant. Välj en bredare behållare bara när du vill få groddar.

Var noga med att lägga ett expanderat lerlager på krukans botten som dränering. Ovanpå är det jord. För att komprimera jorden vattnas den lätt med vatten.

Transplantationsproceduren utförs med omlastningsmetod . Eftersom rötterna är extremt sköra är det nödvändigt att bara rengöra dem från gammal jord om det finns ruttna delar. Växten bör försiktigt avlägsnas från den gamla behållaren och hålla den vid foten av stjälkarna. Du kan knacka på väggarna för att förbättra processen.

Blomman läggs ut i mitten av en ny behållare och fördjupar rotkragen med ett par centimeter, inte mer. Resten av utrymmet är fyllt med färsk jord och komprimerar det med försiktig skakning. Marken bör inte nå kanten på krukan med 2 cm , mossa läggs därefter på detta utrymme.

Efter avslutad procedur bör anthurium vattnas måttligt. Vattnet kommer att komprimera jorden och lugna blomman efter stress.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De första fem åren måste plantan planteras om årligen, varje gång krukans bredd ökar med ett par centimeter. Från sex års ålder kan du minska antalet transplantationer till en gång vart tredje år.

Vård

För att odla anthurium hemma måste du förstå det du måste ta hand om honom noggrant . Annars kommer det inte att hända för blomningens skull.

Eftersom blomman är infödd till tropikerna älskar den värme. En behaglig temperatur för honom på sommaren är 22-28 grader. På vintern hålls den inom 15-20 . Det är nödvändigt att skapa en "vintersömn" för växten, även om det är sommar ute året runt. Vid denna tidpunkt är njurarna bundna. Så snart de läggs kan du återgå till värmen igen.

Direkt solljus är skadligt för anthurium, igen på grund av att det kommer från tropiska skogar. Det är bättre att odla det i diffust och svagt ljus. Ultraviolett ljus kommer att bränna bladen. Det är mer ändamålsenligt att visa behållare på de östra eller nordvästra fönstren. Om de saknas, välj en skuggig plats en meter från fönstret. På vintern kan du placera anthurium på ett fönster i söderläge. Dessutom bör en fytolamp placeras bredvid den, eftersom växten behöver 12-timmars dagsljus och på vintern är det inte tillräckligt med ljus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Experter varnar för att blomman är rädd för drag, så om ramarna är opålitliga är det bättre att inte sätta krukorna på fönsterbrädorna.

Odling av tropiska exotiska växter kännetecknas av en viss luftfuktighet. Det är nödvändigt att övervaka denna indikator, undvika överskott . Överdriven fukt kommer att orsaka ruttnande av rotsystemet, torrhet - död. Det är bättre att lägga en behållare med en blomma i ett fack, i vilket våta småsten hälls. Blad rekommenderas att fukta något från en sprayflaska eller torka av med en fuktig trasa. Rummet där tropiska växter finns är utrustad med en luftfuktare, där läget är inställt på 80%. Du kan helt enkelt lägga en hink med vatten bredvid grytan, vilket ger den nödvändiga fukten.

Vattningsregimen hemma är följande:

  • på sommaren, inte mer än 2-3 gånger i veckan;
  • varje vecka på vintern.
Bild
Bild
Bild
Bild

För proceduren används renat destillerat vatten, eftersom vätskan mättad med salter är mycket hård. Om du tar vätska från vattentillförseln måste den försvaras. T När endast de övre lagren används för vattning, eftersom de nedre vanligtvis ackumulerar avgjorda föroreningar. Citronsyra tillsätts ibland för att mjuka upp vattnet.

Blomman måste matas med vitaminer och gödningsmedel två gånger om året, då kommer den regelbundet att glädja sina ägare. Proceduren utförs på våren och sommaren. Gödsla det två gånger i månaden . Under vårens vegetativa period växer växten sin grönska. Vi behöver hjälpa honom och mata honom med produkter med hög kvävehalt. Från och med maj kommer gödselmedel mättade med fosfor att krävas. Tillsatser hälls under roten, och sedan spills jorden med vatten.

Experter varnar för att anthurium efter köpet inte ska beröras på ett par veckor. Ordna en karantän för honom så att han slår rot och anpassar sig till nya förhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blommande förhållanden

Det bör noteras att unga skott börjar blomma först vid två års ålder. Om du skapar gynnsamma förutsättningar för dem, kommer denna process att bli året runt.

Grundläggande regler att följa

  • Kränka inte vattningsvillkoren. Vattentemperaturen bör vara rumstemperatur, föroreningar i den utesluts. Vid sedimentering är det nödvändigt att se till att vätskan inte ruttnar.
  • För att eliminera risken för att torka jorden, är den täckt med mossa.
  • Utsätt aldrig krukan för direkt solljus. Skugga fönstret om det är mycket ljus, eller överför blomman till halvskugga 0,5-1 m från fönsterbrädan.
  • På vintern, utrusta platsen med ytterligare belysning.
  • Frekvent överföring av en blomma från plats till plats påverkar blomningen. Det är bäst att göra detta två gånger om året vid befruktning.
  • När blommor dyker upp är det bättre att ta bort behållaren från ett starkt upplyst område och ge den diffust ljus.
  • Under bildandet av blomställningar, öka vattningen, fukta bladen på alla möjliga sätt.
  • Gödsla varannan vecka för att öka blomningstiden.
  • Täcket av blekta groddar tas bort för att inte försvaga hela växten genom att lägga frön. Var uppmärksam på typen av blomställning, ta bort vissnade blommor i tid.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Var uppmärksam på typen av blomställning, ta bort vissnade blommor i tid.

Ibland, när du köper, blommar anthurium ett tag, och då verkar det frysa, men tiden går, och den blommar fortfarande inte. Det finns flera problem med detta beteende.

  1. Om växten köptes i blom och efter karantänperioden inte transplanterades . Faktum är att i plantskolor planteras groddar i ett torvunderlag, övermättat med kemikalier för konservering. De får anthurium att blomma rejält och tömmer det. Därför måste växten transplanteras efter köpet.
  2. Om du köpte ett ungt exemplar som aldrig har gett blommor . Växten börjar blomma först vid två års ålder. För att påskynda processen använder proffs följande recept. I december skapas en vinterregim för blomman med en temperatur som inte är högre än 19 grader. Samtidigt bör 12-timmarsbelysning och veckovattning organiseras. Efter 1, 5-2 månader, när unga skott dyker upp på stammen, överförs anthurium till värme upp till 25 grader, antalet vattningar ökas. Om alla villkor är uppfyllda kommer blommorna inte att vänta länge.
  3. Om reglerna för avresa bryts . Låt inte rötterna torka ut eller ruttna. Uteslut direkt solljus och drag. Om rummet är svalt året runt kommer blomman inte att blomma. Överensstämmelse med erforderlig jordkomposition är obligatorisk. Det är omöjligt att övermätta jorden med förband, de ska vara måttligt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om skadedjur eller infektion har dykt upp. En sjuk växt blommar inte på grund av brist på vitalitet. Han måste först botas och först då rehabiliteras.

Beskärning

Att klippa bort icke-livskraftiga knoppar är nödvändigt, eftersom de stör blomningen och tar bort styrkan från växten. Du behöver en vass kniv för att skära dem. Med sin hjälp skärs knoppen av vid basen, och snittet bearbetas med kolpulver.

En mindre drastisk metod kan användas. Du måste vänta tills blomman är torr och försiktigt riva av den .… Kärnan torkar ut och faller av sig själv.

I tillväxtprocessen dör det nedre lövverket av, det nya växer uppifrån. Blomman förlorar sin attraktivitet och får ett oförskämt utseende. Därför krävs dess regelbundna föryngring, eliminering av döda löv. Ibland måste du tillgripa att dela moderbusken, rota en yngre topp.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Anthurium kan odlas från frö, genom sticklingar eller genom att dela busken.

Den första metoden är mer komplicerad, eftersom det är nödvändigt att pollinera växten för att få frukt. Bären mognar i 10 månader, varefter de skördas och omedelbart planteras.

  • Initialt måste fröet tas bort från frukten. För desinfektion, förvara i en svag manganlösning. Skölj.
  • Förbered en kruka med jord. Välj en mjuk och lätt jord.
  • Fröna planteras med en tandpetare eftersom de är ganska små. De läggs ut på ytan och strös med jord. Sedan måste du strö dem med destillerat vatten från en sprayflaska.
  • Behållaren är täckt med folie och placerad på en varm plats. Temperaturen bör ligga inom 25 grader.
  • Ibland måste växthuset ventileras och sprutas med vatten.
  • De första skotten kommer att visas om två veckor.
  • När 2-3 blad bildas på groddarna kan de transplanteras i separata behållare. Marken är redan nödvändig för vuxna.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan få plantor genom att dela en vuxen växt från 4 år gammal. I detta fall tilldelas flera plantor från en moderbuske.

  • När du delar måste du se till att varje separerad del har en rhizom med knoppar och blad.
  • För att lugna och desinficera rötterna efter separation sprutas de med "Fitosporin" och torkas.
  • Varje planta planteras i en separat kruka, vilket ger alla nödvändiga förutsättningar för effektiv tillväxt. Med rätt vård kommer fullvärdiga växter att växa från dem.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter transplantation rekommenderas det att vattna groddarna igen med Fitosporin -lösning för att förebygga sjukdomar.

I de flesta fall odlas anthurium av sticklingar

En hälsosam lateral process väljs först. Stammen, som är ovanför marken, skärs av nära bladet. Om han inte har några rötter, börjar proceduren i sanden. Du kan använda perlit

  • För att skapa en växthusmiljö är behållaren med handtaget täckt med en glaskupol eller folie. Då kommer det att finnas tillräckligt med fukt för att odla rötter.
  • Med sitt utseende transplanteras plantorna i en separat kruka.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan rota inte bara laterala, utan också övre sticklingar. Lägg dem helt enkelt i vatten vid rumstemperatur. Och när rötterna dyker upp, överför du till en behållare med jord.

Blomman kan enkelt förökas med luftrötter. Det räcker med att gräva in dem och skapa förutsättningar som bidrar till att rota. Efter ett tag får du en fullfjädrad grodd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skadedjur och sjukdomar

Som ett resultat av analfabetisk vård kan anthurium bli sjuk. Flera typer av skadedjur är parasitiska på dess gröna, saftiga lövverk.

  • Bladlus . Det kännetecknas av ett kolonialt distributionssystem. Alla individer lever på den lummiga sidan av bladplattan, så det är ganska svårt att genast märka dem. Tecknen på hennes utseende är följande:

    • löv är krökt och missfärgat;
    • växten torkar;
    • tillväxten avtar.

För att åtgärda problemet behöver du insekticidbehandling.

Bild
Bild

Sköldar . Buggarna är brun-beige i färgen. Skadedjur matar på juice. Tecken på deras utseende: på utsidan är bladen täckta med mörka klibbiga fläckar, på baksidan är bruna knölar synliga. Som ett resultat - långsammare tillväxt och död av växten. För att förstöra parasiterna måste du tillgripa specialbehandling, vanliga insekticider är maktlösa här.

I specialaffärer köps ett systemiskt medel, varefter anläggningen behandlas med mineralolja.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spindelmider . På grund av sin miniatyrstorlek kan de inte ses med blotta ögat. Men det är möjligt att bestämma infektionen, eftersom den åtföljs av ett spindelväv. Lövverket krullar samtidigt. Kampmetoden är följande: bladen tvättas med varmt tvålvatten, sedan sprayas blomman med acaricider.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trips . Flugor är farliga eftersom de infekterar anthurium med virus, och deras utsöndringar bidrar till uppkomsten av svampsjukdomar. Bladverket blir gulvitt. För att bekämpa dem behöver du specialverktyg som bäst köps i butiken.

Bild
Bild

När parasiter dyker upp kan du inte tveka, annars dör växten eller infekterar de närliggande.

Infektioner påverkar utseendet på anthurium. Enligt dem kan du bestämma typen av sjukdom och dess orsaker. Bland sjukdomarna kommer vi att peka ut de vanligaste.

  • Fusarium - Detta är en svamp, vars verkan bestäms av vissnande och gulnande blad, krökning av stjälkarna. För att skydda jorden bör den spillas med en fungicid, och själva växten behandlas med den.
  • Antraknos - också en svampinfektion som orsakar torkning av skott och lövverk. Döda en blomma på en månad, eftersom spridningen är flyktig. Bruna fläckar med ackumulering av sporer syns tydligt på bladbladen. Som behandling rekommenderas att ta bort infekterat lövverk och behandla med kopparsulfat, medan vattningen minskar.
  • Septoria . Särdrag är utseendet på fläckar med gul och brun färg, varefter bladen torkar och faller av. I detta fall behövs snabb hjälp. Alla drabbade områden skärs av, jorden och markdelen sprutas med kopparsulfat, och efter en tid utförs fungicidbehandling.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Glöm inte att parasiter och infektioner kan förebyggas. Det räcker med kompetent vård av växten.

Ofta misstag

Mycket ofta stör denna inomhusblomma sina ägare. Det verkar för dem som att alla förutsättningar har skapats för honom, men han växer inte och blommar inte på länge. För att identifiera problemet måste du analysera de befintliga faktorerna igen.

  • Floristernas huvudfel är överflöd. Förutsatt att tropiska växter behöver riklig vattning, återfuktar de jorden dagligen. Tyvärr orsakar denna procedur rotröta. Som ett resultat avtar tillväxten och lövverket blir gult. För att ge blomman god fukt är det bättre att placera en behållare med vatten bredvid krukan. Dränering fungerar bra för överflödigt vatten i grytan. Glöm inte det när du överför.
  • Gulade blad kan bero på för starkt ljus. Vid brännskador blir de bruna. Uteslut direkt solljus på blomman.
  • Om en blomma vattnas med kranvatten är orsaken dess hårdhet eller temperatur. Vätskan ska vara mjuk och varm. Därför rekommenderar experter att vattnet försvaras. Sedan förvärvar den rumstemperatur och orenheterna lägger sig, vilket gör den lämplig för bevattning.
  • Om rummet är kallt kommer bruna fläckar alltid att dyka upp på blomman, det kommer att sluta växa och blomma. Tropiska växter behöver värme, temperaturer från 22 till 28 grader är bekväma. Detta måste man tänka på när man förväntar sig riklig blomning. Endast på vintern, under en kort tid, sjunker temperaturregimen till 19 grader för att låta växten vila och sätta knoppar. Och sedan återvänder de till sommarförhållandena igen. Det är viktigt att observera dem.
  • Långsam tillväxt kan orsakas av brist eller överflöd av mat. Kom ihåg att det bara finns två huvudperioder för befruktning - vår och sommar.
  • Om själva spetsen på bladen torkar indikerar detta en brist på fukt i luften.
  • Ibland, efter transplantation av en växt från en kruka till en annan eller efter befruktning, dyker plötsligt upp svarta fläckar över hela bladplattans yta. Oftare orsakas detta av ett överskott av kalium i jorden. Vi måste transplantera växten till ett annat land.
  • För att förhindra att blomman täcks av svarta fläckar, se till att det inte kommer vatten på överkastet och blomställningen vid sprutning av bladen.
  • Tätheten eller omvänt för stor krukvolym är obehagligt för anthurium. Han bromsar tillväxthastigheten och slutar blomma, eftersom han kommer att lägga all sin kraft på att fylla hela volymen som förses med rötter.
  • Om du inte tar bort bleka blomställningar blir efterföljande blommor små.
  • Det är möjligt att rotsystemet skadades under transplantationen, så tills växten återfår det kan du inte vänta på blomning. Experter varnar för riktigheten i detta förfarande. Det är bättre att transplantera med en gammal jordklump, du kan bara skaka av den lite.
  • Genom att försumma dräneringsskiktet riskerar ägarna att orsaka rot av rot.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Anthurium är en husväxt som är infödd i regnskogen. Därför kräver det ett särskilt tillvägagångssätt. Om ägaren skapar alla nödvändiga förutsättningar för honom, kommer han i sin tur att glädja honom med riklig blomning, delikat doft och ett upplopp av ljusa färger.

Rekommenderad: