Vit Blomning På Orkidéer (10 Bilder): Vad Ska Jag Göra Om Mjöldagg Visas På Orkidén? Hur Behandlas? Hur Bli Av Med Plack Med Huskurer?

Innehållsförteckning:

Video: Vit Blomning På Orkidéer (10 Bilder): Vad Ska Jag Göra Om Mjöldagg Visas På Orkidén? Hur Behandlas? Hur Bli Av Med Plack Med Huskurer?

Video: Vit Blomning På Orkidéer (10 Bilder): Vad Ska Jag Göra Om Mjöldagg Visas På Orkidén? Hur Behandlas? Hur Bli Av Med Plack Med Huskurer?
Video: ★ How to: Treat Powdery White Mildew (A Complete Step by Step Guide) 2024, April
Vit Blomning På Orkidéer (10 Bilder): Vad Ska Jag Göra Om Mjöldagg Visas På Orkidén? Hur Behandlas? Hur Bli Av Med Plack Med Huskurer?
Vit Blomning På Orkidéer (10 Bilder): Vad Ska Jag Göra Om Mjöldagg Visas På Orkidén? Hur Behandlas? Hur Bli Av Med Plack Med Huskurer?
Anonim

Regelbunden och grundlig inspektion av orkidéer gör att du kan övervaka deras tillstånd, i tid identifiera problem i samband med invasion av skadedjur och utveckling av sjukdomar. Blad kan berätta mycket om växternas tillstånd. Hos friska orkidéer är bladen täta och ordentligt fästa vid stjälkarna. Utseendet på konstiga fläckar eller vit blomning på bladen är en alarmerande signal som kräver omedelbara åtgärder från odlaren, vilket möjliggör akut behandling av det exotiska.

Orsaker till utseendet

Bildandet av vit blomning på en orkidé är ett symptom som indikerar en svamp- eller parasitinfektion av växten. I det första fallet är orsaken till utseendet av vit blomning på bladen en sjukdom som kallas mjöldagg. I det andra fallet beror förekomsten av vit blomning på aktiviteten hos ett skadedjur som kallas en mjölkfisk. Om du hittar liknande symptom utsätts växten för omedelbar isolering och kräver korrekt behandling.

Bild
Bild

Om orkidén är täckt med en pulverformig beläggning som liknar talk eller mjöl, indikerar detta en svampsjukdom - mjöldagg.

När sjukdomen fortskrider blir placken gråaktig och sprider sig till alla delar av växten. Med försummade former bildas plack inte bara på bladen, utan också på blommor, stjälkar, blommande pilar, knoppar och rötter.

Om växten har angripits av en mjölk, börjar den bli täckt med en klibbig vitaktig blomning, som liknar ett tunt bomullsskikt. Mycket ofta bildas spår av en klibbig och viskös substans på stammen och andra delar av orkidén - honungsdagg, som är en produkt av skadedjurets vitala aktivitet. Efterlämnar denna söta, klibbiga hemlighet på stjälkar, blommor och löv, skadedjuret bidrar till plantans nederlag av svampsjukdomar. I större utsträckning förvärras problemet av det faktum att mjölkfisken, som livnär sig på orkidéens juice, dömmer den till en långsam men säker död.

Andra kända skadedjur som kan leda till att vita blommor bildas på orkidéer är bladlöss och spindelmider. Bladlöss, liksom masken, producerar en viskös vitaktig honungsdagg. Fästingens avfallsprodukt är i sin tur en klibbig bana som visuellt liknar en genomskinlig film. Båda parasiterna livnär sig på växtsaft, och deras avfallsprodukter skapar utmärkta förutsättningar för reproduktion av patogena bakterier och svampar.

Växtuppfödare tror att huvudorsaken till bildandet av vit blomning är felaktig vård och bristande kontroll över plantans tillstånd . Som ett resultat av bristande efterlevnad av reglerna för vård för exotiska börjar immuniteten minska, vilket säkerställer deras motståndskraft mot utveckling av sjukdomar och attacker av skadedjur. Orkidéer med nedsatt immunitet påverkas mycket snabbt av en svamp eller utsätts för en invasion av parasiter, vilket i avsaknad av fullständig behandling leder till exotiska död.

Bild
Bild

Bland de främsta orsakerna till att en svampplack av svamp- eller parasitiskt ursprung förekommer på orkidéer, skiljer växtuppfödare till exempel:

  • ett överskott av kväve i substratet orsakat av en kränkning av matningsregimen;
  • olämplig luftfuktighet;
  • kränkning av bevattningsregimen, vattentätning av substratet;
  • användning av undermåligt eller förorenat underlag.

En annan orsak som ökar risken för att svamp eller skadedjur påverkar orkidén är bristen på ordentlig vård. Så, lämnar torra löv, bleka blommande pilar eller blommor i en kruka, kanske en oerfaren växtodlare inte ens gissar att de är en favoritmiljö för inte bara patogena bakterier, utan också många välkända skadedjur. Av denna anledning bör krukorna där orkidéer växer alltid hållas rena.

En annan anledning till att orkidéer är sårbara för bildandet av vit blomning, kallar erfarna växtförädlare genetiska anlag för hybrider på grund av sortens egenskaper.

Bild
Bild

Med tanke på denna faktor rekommenderar inte kunniga blomsterodlare nybörjare att börja odla orkidéer med nyckfulla hybrider som är mottagliga för sjukdomar och skadedjurattacker.

Hur skadar den vita blomman?

Vit blomning, orsakad av blommans nederlag med mjöldagg, är en konsekvens och ett av symtomen på sjukdomen. Faktum är att denna plack är ett tunt lager av mycel - en parasitisk svamp. När sporerna mognar bildas droppar vätska på detta lager, liknande daggdroppar (därav namnet på sjukdomen).

Aktivt förökar sig, svampar börjar sprida sig mycket snabbt genom hela växten och tränger in i dess vävnader. När svampen förökar sig och sprider sig blir den vita blomman tätare och mörkare, vilket med tiden leder till att blomman torkar och dör.

I det fall den vita blomman är av parasitiskt ursprung finns det ett allvarligt hot om infektion av orkidén med en sotig svamp, annars kallad svart. Den perfekta grogrunden för sporerna i denna mögliga svamp är honungsprodukt - en produkt av vitlössens och bladlössens vitala aktivitet. Denna klibbiga substans skapar utmärkta förutsättningar för aktiv reproduktion av kolonier av sotig svamp, som täpper till porerna i växtvävnader och därigenom stör fotosyntesprocesserna. När parasitkolonierna växer börjar orkidén gradvis dö. Först, på det exotiska, torkar bladen och dör, och sedan dör växten helt.

Bild
Bild

Hur ska man hantera det?

Valet av metoder för att hantera vit blomning på en orkidé bör baseras på orsaken till dess utseende. Om växten påverkas av mjöldagg måste noggrann behandling utföras. antibakteriella och svampdödande läkemedel . Samma medel (fungicider) används också för att förstöra den sotiga svampen.

Om orkidén har angripits av skadedjur måste den användas lämpliga preparat (insekticider) , som gör att du kan bli av med parasiter. Under behandlingstiden måste en orkidé som har drabbats av mjöldagg eller angrepp av skadedjur var noga med att isolera från friska växter . Även under förutsättning av fullständig och högkvalitativ behandling kommer den infekterade exotiska att förbli en källa till fara för andra blommor.

Därefter, med en isolerad växt, måste du göra följande:

  • noggrant undersöka alla delar av orkidén, inklusive knoppar, pilar och rötter;
  • ta försiktigt bort alla drabbade delar av växten;
  • bearbeta nedskärningarna med krossat kol.

Det är omöjligt att börja behandla en orkidé som drabbats av mjöldagg eller parasiter utan att först ta bort de drabbade delarna. Infekterade eller skadade löv, knoppar, rötter eller peduncles, även med mycket bra behandling, kommer att förbli en källa till fara. Alla borttagna delar av anläggningen efter skärning måste förstöras.

Bild
Bild

Du kan bekämpa vit blomning på orkidéer både med kemiska medel och med folkliga metoder. De bästa resultaten uppnås med en integrerad metod som kombinerar flera behandlingsalternativ.

Med kemiska medel

Förstöring av vit plack med kemiska medel tillhandahåller användning av läkemedel som:

  • 96% etylalkohol;
  • Väteperoxid;
  • kaliumpermanganat (svagt rosa lösning);
  • ammoniak.

Dessa läkemedel har en kraftfull antibakteriell effekt, vilket gör det möjligt att effektivt använda dem i kampen mot svamp och vit blomning på bladen. För att göra detta, fukta en bomullspinne eller skiva på något av de presenterade medlen, varefter den drabbade växten behandlas noggrant. Detta förfarande bör utföras regelbundet för att förhindra återkommande sjukdom eller återinvasion av parasiter. Efter bearbetning lämnas orkidén i en halvtimme och tvättas sedan med vatten vid rumstemperatur.

Under behandling av växten det är viktigt att inte glömma bort jordsubstratet, som måste ersättas med ett nytt . Det är nödvändigt att se till att det nya substratet inte visar tecken på skadedjur. För att förhindra det bör det behandlas med en ljusrosa lösning av kaliumpermanganat.

Bild
Bild

För att bekämpa svampen, som är orsaken till mjöldagg, bör speciella fungicida preparat användas, såsom:

  • Fitosporin;
  • "Quadris";
  • bordeauxblandning.

Det är nödvändigt att använda dessa läkemedel i strikt överensstämmelse med instruktionerna. Vid hantering av anläggningar bör alla säkerhetsåtgärder följas och skyddshandskar bäras.

För att förstöra skadedjur som orsakade bildandet av vit plack på orkidén krävs det att använda speciella insekticida preparat. De mest effektiva är följande:

  • Aktara;
  • Fitoverm;
  • "Confidor";
  • "Beslut".

Erfarna blomsterodlare rekommenderar också att de drabbade exotiska växterna behandlas med en speciell lösning beredd på 150 gram tvätttvål och 5 gram kopparsulfat. Ingredienserna måste lösas upp i en hink med vatten och växterna måste bearbetas noggrant.

Bild
Bild

Folkliga metoder

Du kan också bekämpa vit blomning på orkidéer med folkmetoder som hjälper till att eliminera problemet snabbare. En av dem innebär behandling av infekterade växter med alkaliska och sura lösningar - till exempel lösningar av läsk eller citronsyra . För att förbereda lösningen är det nödvändigt att späda 10 g av något av de presenterade medlen i en liter vatten.

Den resulterande lösningen måste behandlas med alla delar av anläggningen som har spår av skador. Efter bearbetning ska orkidén lämnas i ett varmt rum, skyddad mot drag och temperaturförändringar.

Goda resultat i kampen mot vit blomning uppnås genom bearbetning av växten vanlig öl . Denna procedur låter dig neutralisera parasiter, bromsa utvecklingen av svampen och samtidigt ge bladen en attraktiv glansig glans.

Bild
Bild

När man använder sig av folkmetoder bör man komma ihåg att det inte är möjligt att bota en orkidé med huskurer ensam. Dessa metoder är hjälpmedel, därför ersätter de inte huvudbehandlingen med fungicider eller insekticider.

Förebyggande åtgärder

För att förhindra mjöldagginfektion eller parasitangrepp av orkidén är det viktigt att ta hand om dess immunitet. Detta kan ge kompetent vård. Det föreskriver övervakning av regimen för vattning och gödning, vilket säkerställer nödvändig luftfuktighet och belysning.

Hypotermi hos en orkidé kan också orsaka en minskning av dess immunitet. Det är därför det är mycket viktigt att hålla en stabil temperatur i rummet där exotiska växter växer, för att skydda dem från kyla och drag.

Men även med bästa vård finns det risk för oavsiktlig infektion av orkidéer med svampar eller parasiter. Detta händer ofta när man köper ett substrat av låg kvalitet, liksom när man köper nya växter. Med tanke på detta bör substratet endast köpas i betrodda butiker, och nya orkidéer bör hållas separerade från resten under en tid. Om det under den karantänperioden på det exotiska inte verkar misstänkta plack eller fläckar kan det flyttas till resten av blommorna.

Rekommenderad: