Clematis Blir Gul: Vad Ska Jag Göra Om De Nedre Bladen På Clematis Torkar Ut? Varför Finns Det Gula Fläckar På Dem? Hur Man Matar Dem? Skäl Och Regler För Behandling

Innehållsförteckning:

Video: Clematis Blir Gul: Vad Ska Jag Göra Om De Nedre Bladen På Clematis Torkar Ut? Varför Finns Det Gula Fläckar På Dem? Hur Man Matar Dem? Skäl Och Regler För Behandling

Video: Clematis Blir Gul: Vad Ska Jag Göra Om De Nedre Bladen På Clematis Torkar Ut? Varför Finns Det Gula Fläckar På Dem? Hur Man Matar Dem? Skäl Och Regler För Behandling
Video: Beskæring af klematis 2024, April
Clematis Blir Gul: Vad Ska Jag Göra Om De Nedre Bladen På Clematis Torkar Ut? Varför Finns Det Gula Fläckar På Dem? Hur Man Matar Dem? Skäl Och Regler För Behandling
Clematis Blir Gul: Vad Ska Jag Göra Om De Nedre Bladen På Clematis Torkar Ut? Varför Finns Det Gula Fläckar På Dem? Hur Man Matar Dem? Skäl Och Regler För Behandling
Anonim

Alla älskar klematis, dessa utsökta vinstockar med en spridning av blommor gör alla galen. Men du kan ofta se gulnade blad på växter. Detta tillstånd är ett symptom på många problem som du måste bli av med så snart som möjligt.

Huvudsakliga skäl

Du kan inte ordinera behandling förrän den verkliga orsaken till detta tillstånd är fastställd.

Bild
Bild

Sjukdomar

Sjukdomar av viral natur orsakar oftast ett tillstånd där de nedre bladen på clematis blir gula och torra. Åkommor kan vara olika, liksom effekten på växten, men resultatet är alltid detsamma - clematis försvagas, bladen faller av, blir mindre, det blommar inte alls eller är mycket dåliga. Typen av sjukdom kan identifieras genom bladens tillstånd och skadans art.

  • Gul mosaik , en virussjukdom, drabbar sällan klematis. Det överförs av insekter, och det här är larver, fästingar och bladlöss. Om en rostig mosaik visas på bladen nedan, som visas tidigt på våren, måste växten räddas. Det drabbade lövverket torkar gradvis, nya löv dyker upp, som väntar på samma öde. Rost kan inte omedelbart döda vinstocken, växten övervintrar framgångsrikt, men nästa vår kommer den definitivt att bli infekterad, vilket kommer att orsaka död.
  • Fläckar på bladen , som gradvis sprider sig till allt lövverk, leder till gulning och vissning av hela den gröna massan, de talar om en svampsjukdom. Det finns många typer av denna sjukdom. Endast ett fåtal sorter kan identifieras med färg på fläckarna. Till exempel manifesterar askokit sig i form av bruna fläckar; för cylindrosporium är gula skador med en ockerton karakteristiska. Septoria infekterar bladet med grå fläckar med en röd kant. Venerna kanske inte förändras, trots att skadan växer i hela arket. Den goda nyheten är att alla svampsjukdomar behandlas på samma sätt.
  • Nekros eller saprotrof - också en svampsjukdom. Det förekommer på hösten och är lokaliserat på gamla blad. I små mängder är nekros inte farligt. Stora lokaliseringar och aktiv reproduktion kan skada skotten. I det här fallet måste du klippa av allt gammalt lövverk, bränna det och behandla liana med preparat med koppar i kompositionen.
  • Vissna - detta är plantans vissnande av ingen uppenbar anledning. Misstanke faller på jordsvamp. Dessa mikroorganismer lever i marken, parasiterar på rötterna av klematis och blockerar flödet av saft. Det finns en annan, liknande svamp, coniotirium. Han bor på botten av skotten.
  • Phomopsis - Detta är en skadlig svamp, rör sig från rötterna längs lianerna och sprider sig till hela växten. Symtom på sjukdomen uppträder i maj eller juni - fläckar med en mörkgul färg visas på det nedre lövverket, de sprider sig över bladet, och efter ett tag försvinner det. Denna sjukdom är särskilt farlig för sorter med stora blommor - i det här fallet dör växten ofta.
  • Fusarium är en annan parasit från svampfamiljen. Dess effekt på clematis, särskilt stora och unga, orsakar fläckar från kanten till mitten av bladet. Som ett resultat torkar bladet helt. Sjukdomen sprider sig från rötterna och rör sig längs skotten. De övre bladen, som inte hann bli täckta med fläckar, vissnar.

När temperaturen utanför stiger förvärras situationen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skadedjur

De attackerar också ofta växten, vilket är anledningen till att gula löv visas längst ner, och längst upp blir lövverket mindre. Här är en lista över de vanligaste skadedjuren.

  • Bladverket vid basen av clematis kan bli gult av spindelmider. Denna skadedjur i dess liv suger juicerna från växten. Du kan hitta en spindelkvalster av vita fläckar. Efter ett tag kommer bladen att trassla ihop sig i spindelnät.
  • Sniglar och sniglar äter aktivt löv på våren och hela sommaren, om det visade sig vara blött och svalt.
  • Rödbetalus lever på undersidan av lövverket. Under sin vitala aktivitet suger skadedjur ut saften från bladen, vilket leder till att de gulnar.
  • Larver kan bosätta sig i marken och på själva växten.
  • Nematoder kan infektera rötter eller löv och skott. Det är omöjligt att hantera ett sådant skadedjur, eftersom det hittas redan i det skede då ingenting kan hjälpa växten.
  • Möss och molar äter inte klematis, men de kan göra sina hål bredvid.

Ett sådant grannskap tycker inte alls om lianen, varför det kan bli mindre frodigt och inte så rikligt blommande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skötselfel

Du kan noggrant ta hand om vinstocken och följa alla regler, men växten vissnar fortfarande och kastar gulnade blad. I det här fallet återstår bara att anta att clematis saknar näringsämnen.

  • Svavelbrist manifesterar sig i form av bleka blad. Du kan rädda situationen med hjälp av gipsulfat, det är tillåtet att använda ammoniumsulfat.
  • Med brist på magnesium täcks klematis med vridna blad med gula fläckar. Vi matar med magnesiumsulfat, och efter en kort tid njuter vi av vinstockens friska utseende.
  • Kväve bör appliceras vid roten varje vår. Bristen på denna komponent kan identifieras med lövverkets ovanliga färg - gul med röd. Du kan tillsätta kväve på olika sätt: torv, urea, gödsel. Förbudet införs för ammoniumklorid - clematis får inte komma i kontakt med klor.
  • Orange gamla blad indikerar en stor mängd kalium. Denna komponent är svår att tvätta ur jorden, så ett snabbt resultat fungerar inte. För att minska kalium kan du mata jorden med ammoniumsulfat.
  • Järnet gör att bladen blir gula, från toppen av vinstocken. Venerna i deras färg ändras inte. Vägen ur denna situation är att minska mängden kalcium i jorden.

Clematis måste ständigt övervakas - detta gör det möjligt att snabbt identifiera eventuella problem för att omedelbart vidta åtgärder för att eliminera det. Vilka åtgärder du ska vidta för växtrehabilitering lär du dig vidare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Behandlingsmetoder

Valet av behandling baseras på orsaken vilket ledde till ett sådant tillstånd av växten.

  • Med svampsjukdomar preparat som innehåller koppar hjälper till att hantera. Innan bearbetningen är det nödvändigt att riva av det drabbade lövverket och bränna det.
  • Gul mosaik botas inte eftersom det inte finns något botemedel mot det. Det är nödvändigt att klippa av de drabbade delarna av växten i tid och utföra behandling från skadedjur som har infekterat den. Kolloidalt svavel, Karbofos och kaliumtvål är effektiva medel. Som en förebyggande åtgärd bör clematis närhet till floxer, delphiniums, pioner, värdar, lökväxter, aquilegia och söta ärtor inte tillåtas. Alla dessa växter är mycket mottagliga för virusinfektion.
  • Om vissnande rankor på grund av vintertemperaturfall, hälls en lösning av "Fundazol" med en koncentration på 0,2% under roten. En sådan toppdressing för din favoritliana bör utföras 2 gånger om året (höst och vår) som en förebyggande åtgärd.
  • Stora skadedjur (larver, sniglar) skördas för hand, och växten behandlas med lämpliga preparat som är lämpliga för att bekämpa de observerade skadegörarna. Improviserade medel används också aktivt. Den mest effektiva av dessa är tvålvatten, infusion av vitlök eller aska.
  • Att bli av med rost är lätt om problemet uppmärksammades i ett tidigt skede. I det här fallet måste du klippa av alla drabbade löv som behöver brännas. Växten behandlas med kopparoxiklorid, "Oxychom", Bordeaux -vätska (koncentration 2%) eller "Polychom". Om problemet är i förfall, måste du klippa av alla skott vid roten. Tillsammans med detta tas allt ogräs bort, vilket förhindrar återinfektion. Även om denna metod är kardinal, kännetecknas den av hög effektivitet.
  • Ta bort spindelmider från växten du kan använda insekticider och acaricider. Vissa hantverkare behandlar vinstocken med ett tvättmedel för rätter, som är utspädd i vatten.

För att öka effekten täcks den behandlade växten med folie i 48 timmar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

Clematis kan säkert kallas en nyckfull växt som kräver uppmärksamhet. Ingen är immun mot utseendet av gulnade blad på den. Men alla kan minska sannolikheten för ett sådant problem. För att göra detta måste du följa enkla regler.

Landningsplats

Först och främst måste du välja rätt plats för att plantera vinstockar. Ogynnsamma förhållanden kommer att göra växten svag och sårbar för ett antal sjukdomar. De ideala förhållandena för normal tillväxt och riklig blomning av klematis beskrivs nedan:

  1. skydd mot regn, drag och vindar;
  2. skydd mot plötsliga temperatursteg;
  3. tillräcklig belysning;
  4. skuggning från middagssolen;
  5. tillhandahålla ventilation till anläggningen när stödet ordnas.
Bild
Bild

Jorden

Marken och planteringsplatsen bör förbereda dig på ett visst sätt:

  • jorden runt planteringsplatsen lossas väl, ogräs och gamla rötter från omgivande växter tas bort;
  • dränering görs efter behov, för detta kan du använda grus eller sand;
  • en barriär grävs mellan clematis och angränsande växter, vilket inte tillåter rotsystem att sammanflätas med varandra;
  • det är lämpligt att lägga till kompost eller humus baserat på lövverk i jorden;
  • växten måste begravas i två ögon och planteras i en liten lutning;
  • barkbaserad mulch håller ogräs från att växa.
Bild
Bild

Vård

Clematis kräver vård, under vilken du kan inte göra följande misstag:

  • att lossa jorden bör inte utföras med en kratta, eftersom känsliga skott och rötter kan skadas;
  • alla skador på skottet måste bearbetas, vilket förhindrar intrång av en svampinfektion;
  • fukt bör inte stagnera i jorden, eftersom vinstocken under sådana förhållanden blir svag;
  • vattning utförs endast vid roten, eftersom fukt på bladen är en annan ogynnsam faktor;
  • beskärning utförs i enlighet med allmänt erkända regler;
  • under de två första levnadsåren måste clematis matas och vattnas regelbundet;
  • växtens rötter ska hållas under svala förhållanden, och bladen behöver solljus.
Bild
Bild
Bild
Bild

Behandling

Förebyggande av svampsjukdomar består i att behandla växten med en lösning av vitriol (koppar eller järn) med en koncentration på 1%. Denna procedur utförs på våren och hösten.

På sommaren kan du använda Bordeaux -vätska eller analoger av detta ämne.

Bild
Bild

Rekommendationer

Clematis kan bli sjuk även inom områdena för erfarna blomsterhandlare och proffs. Men de vet vad de ska göra i sådana situationer, eftersom deras vinstockar alltid är i perfekt skick. För att uppnå ett sådant resultat kommer det att vara tydligt och tillgängligt för alla rekommendationer för vård av klematis.

  • Vinstockar planteras i strikt överensstämmelse med reglerna. Bryt en sak, och växten kommer inte längre att vara så frodig och stark som du skulle vilja.
  • Vattning och utfodring utförs i ett speciellt läge, som måste följas så exakt som möjligt.
  • Ogräs bör inte samexistera med en raffinerad vinstock. De täpper inte bara clematis, utan kan också bli bärare av sjukdomar.
  • Mulching jorden runt växten görs bäst med mynta eller malört.
  • Clematis måste ständigt undersökas för sjukdomar och bosättning av skadedjur. Bladen måste undersökas från alla sidor, eftersom vissa problem uppstår på bladets undersida.
  • Inte varje blomma och trädgårdskultur kan vara granne till denna fantastiska vinstock. Marigolds och calendula, koriander och persilja, vitlök och ringblommor kan placeras bredvid clematis.
  • Glöm inte att lägga till Fundazol under roten 2 gånger om året.

Rekommenderad: