Judas Träd (24 Bilder): Beskrivning Av Den Europeiska Skarlagen. Varför Kallas Det Så? Plantera Och Lämna

Innehållsförteckning:

Video: Judas Träd (24 Bilder): Beskrivning Av Den Europeiska Skarlagen. Varför Kallas Det Så? Plantera Och Lämna

Video: Judas Träd (24 Bilder): Beskrivning Av Den Europeiska Skarlagen. Varför Kallas Det Så? Plantera Och Lämna
Video: Från frö till träd (Biologi) - Studi.se 2024, April
Judas Träd (24 Bilder): Beskrivning Av Den Europeiska Skarlagen. Varför Kallas Det Så? Plantera Och Lämna
Judas Träd (24 Bilder): Beskrivning Av Den Europeiska Skarlagen. Varför Kallas Det Så? Plantera Och Lämna
Anonim

Judaträdet är en av de växter som inte förekommer särskilt ofta i trädgårdsmästarnas praktik . Det är nödvändigt att ta reda på varför det kallas det, vad är utsikterna för dess tillämpning. En annan viktig punkt är korrekt passform och vård.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Den officiella botaniska termen är europeisk skarlet, annars Cercis European, eller på latin Cercis siliquastrum . Det bär också det vanliga namnet Judas tree (får inte förväxlas med asp!). Strängt taget väcker denna fras associering med asp endast i Ryssland, och i europeiska länder är den starkt förknippad med cercis. Varför anläggningen kallas det finns inget definitivt svar. Vissa experter tror att det helt enkelt var mycket utbrett i forntida Judeen, och därför överfördes områdets allmänna namn till det i en förvrängd form.

En annan version hänvisar fortfarande till samma bibliska Judas. Enligt myten, när han hängde sig, plågad av samvete, ändrade den närmaste växten (bara cercis) av medkänsla färgen på sina snövitblommor. Nu har de en lila färg, som i många länder förknippas med sorg och sorg.

Naturligtvis är allt detta inget annat än en vacker legend. Samtidigt är faktum det stora naturliga området för cercis. Den finns i Abchazien, i Medelhavsländerna (men inte på den afrikanska kontinenten!), Och i norra Kaukasus och på Krimens södra kust.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Judaträdet finns på steniga sluttningar . Vanligtvis indikerar dess närvaro att substratet innehåller mycket kalk. Växten älskar solljus och gör det bra på torra dagar. Dess tillväxt är inte för snabb, femåriga buskar och träd (båda formerna är möjliga) kan växa upp till högst 1,5 m. Ofta vid denna ålder och meter prover.

Men livslängden är lång. Certsis beskrivs, som under 100 år växte upp till 12,5 m. Stammsektionen nådde samtidigt 0,5-0,6 m. Kronstorleken var upp till 10 m. Andra viktiga funktioner:

  • den högsta registrerade höjden är 15 m;
  • krona i form av en boll eller tält;
  • hög sannolikhet för fatkrökning;
  • mycket mörk, nästan svart bark med djupa sprickor;
  • bladens rundade form med en tråkig grön topp och en blåaktig nyans under;
  • gruppera blommor i klasar om 3-6 bitar;
  • rosa koppar, storleken på ljusrosa korollor ca 20 mm;
  • bildandet av smalvingade platta bönor 70-100 mm långa, 15 mm breda;
  • blomning i början av april och maj (före lösningens lösning);
  • frukter första hösten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Cercis kom in i dekorationskulturen redan på 1500 -talet . I vårt land har det odlats sedan 1813. Vid Svarta havets kust kan den producera självsådd och springa vilt. Några exemplar av Judas -trädet noterades i närheten av Rostov och i Krasnodar -stäpperna. Men där fryser de ut under den första relativt svala vintern.

Här är några fler fakta:

  • lämpligheten av cercis trä för snickeri;
  • njurar kan användas som ingrediens för en het kryddning;
  • blommorna på denna växt, även om de inte utstrålar en lukt, tillåter bina att samla en stor muta;
  • under blomningen ser Judas -trädet extremt attraktivt ut.
Bild
Bild
Bild
Bild

Plantera och lämna

Frön av den europeiska skarlagen har ett extremt hårt skal . Spira av en grodd genom det är mycket svårt om du inte hjälper växten. Skärning med en nål eller smärta är mycket användbar. Alternativ :

  • torka skalet med sand;
  • exponering i mättad svavelsyra i 30 minuter;
  • placera i varmt (cirka 40 grader) vatten - efter det behövs skiktning vid 3-4 grader i minst 60 dagar.
Bild
Bild

Såning rekommenderas sent på hösten. Sådjupet är 20-30 mm. Därefter måste sängen täckas:

  • torv;
  • grangrenar;
  • andra täckmaterial.
Bild
Bild

En alternativ lösning är sådd i behållare, som måste förvaras i varma källare eller växthus . Graden av jordfuktighet bör kontrolleras så noggrant som möjligt. Transplantation av plantor till en stabil plats kan utföras efter vårfrostens slut. Tillväxt och styrka kommer att ta flera år, och i slutet av det första utvecklingsåret kommer antennen att dö ut. Det finns ingen anledning att oroa sig: det borde vara så.

Andra års skott kommer inte heller att överleva hösten . Och bara under den tredje säsongen börjar läggningen av skelettgrenar.

Cercis blommar vackert och behöver praktiskt taget inte komplex vård. Även regelbunden vattning och utfodring krävs inte. Ändå är bevattning oumbärlig under torra perioder; nyckelindikatorn är plantans hälsa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Saker är annorlunda med hemodling .… Där bör Judas -trädet vara på en varm, ljus plats. Balkonger eller terrasser i söderläge är idealiska. I detta fall, under andra halvan av dagen, är direkt solljus kontraindicerat. Det krävs oftare att vattna unga hushållsträd, men endast en liten torkning av jorden är tillåten, och vattentäppning är kontraindicerad.

Du kan bara vattna skarlagen med rent regn eller filtrerat vatten. Årlig beskärning är onödig. Det utförs bara efter behov - både på våren och under höstmånaderna. Du kan förkorta grenar med högst 1/3. Vintrar bör ske i ett ljust, svalt rum vid en temperatur av 7 till 15 grader.

Bild
Bild

Fortplantning

Reproduktion är tillåten både genom frö och sticklingar. Fröna kokas i 8 dagar (först i kylskåpet och sedan i vatten i 1 dag). Djup nedgrävning av frö uppmuntras inte - groning säkerställs endast i ljuset. Spiring är bäst i intervallet 20-23 grader . Landningsbehållaren hålls under glas; det kommer att ta cirka 1 månad att vänta på skott. Så snart plantorna når en höjd av 0,1 m, dyks de ner i krukorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skärmetoden för förökning av Juda -trädet är optimal på sommaren. Längden på de skurna skotten är minst 0,15 m. De rekommenderas att omedelbart plantera dem på den sista platsen och täcka den nedre delen av skottet med 5 cm jord. Det kommer att ta 1-1,5 månader att vänta på utseendet av starka rötter.

Det är värt att notera att vissa trädgårdsmästare är noggrannare när det gäller reproduktionen av Juda -trädet . Enligt deras mening är endast skott med en längd av minst 0,2 m lämpliga. I detta fall måste fortfarande 2 eller 3 internoder finnas på materialet för plantering.

Lagring av sticklingar i källaren i lådor med sand är tillåten. Fram till plantningstillfället måste sanden förbli konstant våt - annars kan sticklingar dö.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Cercis påverkas inte av de flesta sjukdomar som andra växter i trädgården lider av. På tempererade breddgrader behöver du bara se till att buskarna inte fryser ut. För vintern måste rötterna täckas. Särskild vård för grenarna behövs inte: om rotkomplexet bevaras kommer de att återhämta sig vid frostskador, i extrema fall kommer nya skott att bildas. Bland de skadedjur som är farligast är bladlössugande saft, bekämpningsmetoderna är desamma som för andra grödor.

Enstaka insekter kan helt enkelt samlas in mekaniskt och brännas. I detta fall förstörs nödvändigtvis de drabbade bladen eller skotten. I svårare fall kommer en ask-och-tvålösning till undsättning (dess komponenter är bokstavligen förödande för bladlöss). För att skrämma bort en sådan insekt är björktjära lämplig.

Men syntetiska droger ska endast användas som en "sista försvarslinje" när inget annat fungerar.

Bild
Bild

Exempel inom landskapsdesign

Bilden visar ett av de möjliga alternativen för att använda cercis … Mot bakgrund av ett stenigt område ser det väldigt bra ut.

Bild
Bild

Enstaka landning mot bakgrund av gröna växter och gräsbevuxna gräsmattor är det inte värre.

Bild
Bild

Går bortom horisonten Judas trädkedja i vissa fall visar det sig vara inte mindre attraktivt.

I det här fallet är det logiskt att inte kombinera dem med någonting, utan att placera dem separat för att avslöja all skönhet och charm.

Bild
Bild

Och på det här fotot kan du se Europeisk skarlet längs stenmuren , kompletteras med andra växter.

Rekommenderad: