Hur Man Skär Kalanchoe? Regler För Beskärning Efter Blomning Och Efterföljande Vård Hemma. Hur Bildar Jag En Vacker Buske?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Man Skär Kalanchoe? Regler För Beskärning Efter Blomning Och Efterföljande Vård Hemma. Hur Bildar Jag En Vacker Buske?

Video: Hur Man Skär Kalanchoe? Regler För Beskärning Efter Blomning Och Efterföljande Vård Hemma. Hur Bildar Jag En Vacker Buske?
Video: Kalanchoe Summer Care | Pruning of kalanchoe 2024, Maj
Hur Man Skär Kalanchoe? Regler För Beskärning Efter Blomning Och Efterföljande Vård Hemma. Hur Bildar Jag En Vacker Buske?
Hur Man Skär Kalanchoe? Regler För Beskärning Efter Blomning Och Efterföljande Vård Hemma. Hur Bildar Jag En Vacker Buske?
Anonim

Det har varit känt sedan antiken att Kalanchoe kan vara användbar vid behandling av många sjukdomar. Till exempel kommer det att hjälpa till med öroninflammationer, olika hudsjukdomar och rinnande näsa. Kalanchoe är dock inte bara en medicinsk växt, utan också en vacker frodig blomma, som med rätt vård och snabb beskärning kommer att dekorera och komplettera din inredning.

Bild
Bild

Vad är det för?

Inomhus Kalanchoe har cirka två hundra olika typer, varav en definitivt kommer att gilla. De tjocka blanka bladen på denna saftiga har en köttig struktur, och på toppen av den bildade busken finns det många frodiga blomställningar. Intressant nog kan blommor ha olika former beroende på art, till exempel ett rör eller en klocka. Samtidigt är Kalanchoe ganska opretentiös och kommer att kunna glädja dig med vackra blomställningar under hela året.

Det måste man komma ihåg att på särskilt soliga platser växer och sträcker sig Kalanchoe snabbt och förlorar sin vackert formade rundade form … De övre nya skotten börjar aktivt slå ut från den "allmänna ordningen", och de gamla kastar så småningom sitt lövverk och sticker ut högt över kronan. Beskärning hjälper till att återställa plantens snygga utseende. Dessutom bidrar det till föryngring och distribution av saften som ackumuleras i den övervuxna stammen till de återstående processerna, det vill säga det gör busken mer saftig. Dessutom kommer proceduren att tillåta blommans rotsystem att utvecklas harmoniskt. Genom att ta bort onödiga skott och skott hjälper du växten att växa en vacker, enhetlig krona, ger den ett välskött utseende och bidrar också till frodig blomning.

Bild
Bild

Generella regler

Beskärning av Kalanchoe består i att ta bort övervuxna skott, vissna knoppar och blad som blockerar adekvat näring och hälsosam utveckling av växten.

Det bör noteras att det finns flera typer av trimning:

  • först;
  • efterföljande sekundär (förebyggande);
  • efter blomningen.

I artikeln kommer vi att separat bo på nyanserna för varje typ av beskärning, men först kommer vi att överväga den allmänna komponenten.

Ett välslipat kök eller en speciell trädgårdskniv behövs för beskärning av hög kvalitet, men ett nytt prästblad kommer att göra det. Desinficera instrumentet med alkohol i förväg. För säkerhets skull kan du ta tag i träaska eller krossat aktivt kol som du kan behandla såren som har dykt upp på stammen. Råd: plocka i alla fall inte av bladen för hand, eftersom detta kommer att skada stjälken och blomma ytterligare.

Bild
Bild
Bild
Bild

När proceduren inte ska utföras:

  • under de första dagarna efter köpet eller på en ny plats, eftersom växten behöver vänja sig vid den nya miljön och förändrade tillväxtförhållanden;
  • under blomningstiden;
  • under den akuta sjukdomsperioden (döda knoppar och blad avlägsnas bäst 2 veckor efter att saftiga har återhämtat sig helt);
  • 2-3 veckor efter transplantation;
  • vid exponering för direkt solljus (efter proceduren rekommenderas det också att skydda busken mot direkt ultraviolett strålning);
  • på vintern.
Bild
Bild

Beskärningens egenskaper beror på Kalanchoe -sorten. Under inomhusförhållanden kan bara en liten del av de många kända sorterna växa. Det är mycket viktigt att utföra proceduren i enlighet med egenskaperna hos en viss sort för att undvika negativa konsekvenser.

Du har tur om Kalanchoe har ljusröda blomställningar, eftersom en sådan växt snabbt förnyas . Detta innebär att bladen kan klippas ofta och i stora mängder och enkelt skapa önskad krona. Blossfeld -sorten har sådana frodiga blommor, som enligt erfarna blomsterhandlare utmärks av sin vitalitet. Kalandiva -sorten, artificiellt uppfödd från Madagaskar Kalanchoe Blossfeld, tål också beskärning mycket bra. Det är lätt att känna igen - blommorna på en sådan växt kommer att vara frotté.

Om dina Kalanchoe -blommor är gula eller vita har du en hybrid framför dig, och det blir svårare att klippa den. Du kan inte klippa av ett stort antal löv från en nyckfull växt, eftersom det snabbt kan vissna. Var försiktig så att du inte vidrör stammen och intilliggande blad. Vid ett felaktigt eller onödigt snitt, strö omedelbart det skadade området med träaska. På grund av det komplexa innehållet och nyckfullheten odlas lätta hybridsorter i inomhusförhållanden mycket mindre ofta.

Bild
Bild

Första och efterföljande nedskärningar

Den optimala tiden för den första beskärningen är våren. Detta förfarande är det enklaste och innebär bara att de två övre bladen avlägsnas från var och en av skotten med en vass kniv. Efter proceduren kläcks nya skott på de lediga platserna och lämnar på dem.

Nu är det bara att övervaka plantans tillstånd och i tid utföra sekundär förebyggande beskärning tills saftens krona får önskad frodig och rundad form. I framtiden måste du behålla blommans snygga utseende och förhindra att den växer över. Kom ihåg att det förebyggande förfarandet endast kan utföras under perioden mars till november.

Råd: du behöver inte vänta tills de unga bladen växer upp. Om det behövs, trimma dem omedelbart efter formningen

Ett annat namn för beskärning efter blomning är rengöring. Med dess hjälp kan du ta bort vissnade löv, knoppar och kvarvarande blomstjälkar. Principen för proceduren förblir densamma: ta bort två onödiga extrema skott på stammen. Skär varje blomstjälk i botten för att inte starta förfallet av hela busken. Detta skapar jorden för en ny blomning och förhindrar angrepp av saftiga. Kom ihåg: fortsätt inte med proceduren förrän du är säker på att växten har bleknat helt.

Tack vare denna rengöring av blomman kommer nya stjälkar att växa mer aktivt. Det återstår att ge växten vila, minska vattningen och skydda den från direkt ultraviolett strålning i en månad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bushbildning

Skott av dekorativa Kalanchoe kan växa upp till 50 centimeter i höjd, men utseendet på en så hög saftig kommer att vara deprimerande. Förutom det slarviga utseendet är minuset med den "övervuxna busken" att den inte kommer att kunna ge blommor och snabbt kommer att blekna.

Du kan inte börja forma utan förberedelse, eftersom du riskerar att skada blomman . Sträva inte efter att omedelbart klippa av alla blad och bilda den perfekta rundheten, ge växten tid. Även om Blossfeld -sorten kommer att klara "hampa" -förhållandet, kommer ett blommasnitt på detta sätt att se sämre ut än ett "övervuxet".

Om du missade poängen och skotten är övervuxna och bara basen är den bästa lösningen att rota dem separat. Kalanchoe -skott slår ordentligt. Tips: Rota tio centimeter sticklingar i en cirkel runt grytans kanter. Detta kommer att lägga grunden för deras rätta tillväxt och låta dig växa en vacker frodig buske. Och grundregeln för att bilda en vacker buske efter beskärning: säg nej till starkt direkt ljus. Annars växer din växt omedelbart, sträcker sig och tappar sin önskade form.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nypa finesser

Om du håller ögonen på blomman och förhindrar överväxt kommer det inte att behöva allvarlig beskärning. Så snart fula skott börjar dyka upp ovanför buskens krona måste de klämmas av, det vill säga ett par övre blad tas bort. Försök att noggrant övervaka skotten och förhindra att de växer över, så ytterligare snitt blir mindre smärtsamt för blomman, men behovet av ett fullvärdigt förfarande kommer inte att försvinna helt.

Dessutom kommer tidig nypning att göra den vuxna busken tätare, grenad och rundad, och de rotade sticklingarna hjälper till att blomma. För att göra detta är det nödvändigt att då och då knipa de nya skotten på en ung växt över det fjärde bladet.

Tips: den första nypningen ska göras så snart saftiga når ditt hem. Detta kommer att ställa in rätt riktning för blomens tillväxt och lägga grunden för en frodig krona. Den första nypningsmetoden är enkel: det räcker med att ta bort två eller tre övre blad från varje gren för att säkerställa tillväxt av unga skott. Blomsterodlare rekommenderar inte att klämma växten under blomningen.

Bild
Bild

Vård i hemmet

Villkor för att hålla en blomma under viloläge, varar ungefär en månad, innebär:

  • begränsad vattning till en gång var tredje vecka;
  • vara på en mörk plats utan solljus;
  • hålla temperaturen upp till + 16 ° C.

För inomhusbuske är diffust ljus bäst, så du måste ta bort det från den soliga fönsterbrädan. På särskilt varma dagar kan ytterligare fuktning anslutas genom att spruta med varmt vatten. På sommaren rekommenderas ytterligare gödning en gång i veckan (specialgödselmedel för succulenter och kaktusar, säljs i blomsterbutiker). För busken är bottenvattning att föredra, kraftigt minska på vintern.

Därför är det absolut nödvändigt att ta hand om Kalanchoe, men sådan vård bör inte orsaka svårigheter. Med lite ansträngning och tålamod kan du odla en vacker, frodig växt som är känd för sina medicinska egenskaper. Och tack vare det stora antalet skott som regelbundet mognar på huvudbusken kan du glädja dina vänner och nära och kära med en ny inomhusväxt.

Rekommenderad: