Vård Av äppelträd På Våren: Beskärning Efter Vintern I Leningrad -regionen Och Andra Regioner Och Bildar Kronan På Unga Och Gamla äppelträd. Hur Skjuter Jag Ett Omslag?

Innehållsförteckning:

Video: Vård Av äppelträd På Våren: Beskärning Efter Vintern I Leningrad -regionen Och Andra Regioner Och Bildar Kronan På Unga Och Gamla äppelträd. Hur Skjuter Jag Ett Omslag?

Video: Vård Av äppelträd På Våren: Beskärning Efter Vintern I Leningrad -regionen Och Andra Regioner Och Bildar Kronan På Unga Och Gamla äppelträd. Hur Skjuter Jag Ett Omslag?
Video: How to Prune Established Apple Trees 2024, April
Vård Av äppelträd På Våren: Beskärning Efter Vintern I Leningrad -regionen Och Andra Regioner Och Bildar Kronan På Unga Och Gamla äppelträd. Hur Skjuter Jag Ett Omslag?
Vård Av äppelträd På Våren: Beskärning Efter Vintern I Leningrad -regionen Och Andra Regioner Och Bildar Kronan På Unga Och Gamla äppelträd. Hur Skjuter Jag Ett Omslag?
Anonim

Äppelträdet är en av de mest älskade fruktgrödorna bland trädgårdsmästare; det finns i nästan alla sommarstugor och alla personliga tomter. Under vintern upplever träd svåra frost och attacker av svältande gnagare, därför behöver de särskild omsorg med vårens ankomst. Kvaliteten och volymen på den framtida skörden beror till stor del på hur korrekt och i tid alla agrotekniska arbeten kommer att utföras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad ska man göra i mars?

Agrotekniskt arbete bör utföras så snart medeltemperaturen är över noll grader, utan att vänta på att snötäcket ska smälta helt. Komplexet av vårprocedurer inkluderar sanitär beskärning, toppdressing, vitkalkning, behandling av skadade områden samt skydd mot skadedjur och svampar.

Tar skydd

Lämplig tid för att ta skydd efter vintern beror på klimatförhållandena i varje viss region. Den optimala temperaturindikatorn för detta anses vara intervallet från +12 till +16 grader på dagtid. I Moskva -regionen börjar denna period lite tidigare, i Sibirien, i Ural och i Leningrad -regionen - senare. Vid den här tiden grävs äppelträdet ur snön och öppnas.

För att förbereda kulturen för ett möte med starkt solljus är det lämpligt att utföra allt arbete på en grumlig, men inte regnig dag . Unga träd kommer att behöva skuggas på södra sidan - denna åtgärd hjälper till att skydda deras känsliga bark från brännskador och deformation. Detta är mycket viktigt, eftersom brännskador, som är osynliga i de tidiga stadierna, så småningom leder till allvarliga växtsjukdomar.

Det är bättre att frigöra trädet från vinterskydd i delar, spendera 3-4 dagar på det. Det är så en ung kultur gradvis vänjer sig vid nya yttre förhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Identifiera och behandla skador

Under första halvan av mars är det mycket viktigt att inspektera trädets grenar och stam för barkdelaminering och skador. I dessa områden kan bo av insekts skadedjur lokaliseras . Och även skador är ofta förknippade med gnagning av trädet av gnagare under vintermånaderna.

Inspektion bör börja från de nedre delarna av stammen . Det kommer inte vara överflödigt att rensa bort den gamla barken på äppelträdet med en bit nät, detta måste göras efter regnet. Alla små skador som hittas behandlas med trädgårdshöjd eller lera utspädd med gödsel. Mindre infektioner kan botas genom att applicera en lösning av 1 kg salt, 2 kg träaska och 2 bitar krossad tvål i en hink med vatten på det drabbade området.

Bruna fläckar till följd av frostskador måste skäras till levande vävnad och behandlas noggrant med ett antiseptiskt medel . Om barkdelaminering tar mer än hälften av stammens diameter, kommer växten att behöva en bryttransplantation. För att göra detta, använd inhemska sticklingar eller ta material från frostbeständiga sorter.

Betydande skador på kulturen kan orsakas av mossor och lavar som har dykt upp under vintern, de måste tas bort. De påverkar både unga och gamla växter; toppen av aktiviteten hos dessa organismer observeras vid hög luftfuktighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utseendet på mossor och lavar underlättas av:

  • fryst trä och solbränt trä;
  • överdriven kronbelastning;
  • försvagade rhizomer.

Om du inte vidtar åtgärder i rätt tid, kommer tillväxten och utvecklingen av äppelkulturen att bromsa, trädet kommer att vara mottagligt för alla slags infektioner. Som ett resultat dör grenar och en betydande minskning av avkastningen. Lavar och mossor på äppelträdets bark blockerar trädets andningsporer och skapar därmed en idealisk grogrund för insekts skadedjur.

För att behandla ett träd bör du följa en rad enkla steg

  • Undersök äppelträdet för sjuka, trasiga och gamla grenar.
  • Skär ut områden som är kraftigt skadade av mossa och lavar.
  • Ger god permeabilitet för luftmassor i kronan. För att göra detta bör du klippa av grenarna i förtjockade områden.

Om lesionen är liten kan mossan avlägsnas manuellt. Det är inte svårt att göra detta - de sprider polyeten under trädet och tar sedan försiktigt bort den mossiga beläggningen med en pensel eller träpinne och försöker att inte skada träet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rentvå

Efter avslutad rengöring av växterna kan du fortsätta att tvätta. Sådan behandling skapar ytterligare skydd för stammen och skelettgrenarna från plötsliga temperaturhopp på natten och dagtid . Om detta arbete inte utförs kommer sprickor oundvikligen att dyka upp i barken, och detta kommer att leda till växtsjukdomar. Dessutom ger kalkningen ett effektivt skydd mot angrepp från gnagare och skadedjur. Och om kalkbaserade formuleringar används förhindrar de utvecklingen av svampinfektioner.

Dessutom har vitt förmågan att reflektera solens strålar. Detta minimerar risken för barkbrännskador. Vanligtvis tvättas vårkalkning av regn, så behandlingen upprepas minst 2-3 gånger . Det är bättre att starta den här processen från botten upp, smidigt till de första skelettgrenarna. Speciella trädgårdsfärger används för bearbetning. Alternativt kan du använda krita utspätt med vatten till en krämig konsistens. Kalk tas endast för mogna träd; det kan orsaka brännskador på barken på unga äppelträd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Korrekt utförd vårbeskärning av fruktgrödor är en viktig förutsättning för äppelträdets hälsosamma utveckling och för en rik skörd. Att bli av med överflödiga grenar och unga skott är mycket viktigt för föryngringen av fruktväxten . När det gäller unga träd hjälper denna procedur dem att bilda en krona. Beskärning utförs tidigt på våren, även innan knopparna sväller. Det är omöjligt att utföra arbete mitt på våren, när den gröna konen bildas.

Sanitär beskärning innebär borttagning av alla grenar riktade uppåt - de ger inte frukt, men de drar ut mycket näringsämnen . Och det är också nödvändigt att skära av alla skott som växer i mitten, med tiden orsakar de förtjockning av kronan och därmed försämrar frukten. I detta fall bör grenarna som bildar trädets skelett vara placerade minst 40 cm från varandra. Genom att bilda beskärning kan utvecklingsgrenar balansera och lyda huvudguiden. I äppelträd som har uppnått 2-3 års ålder, skärs huvudkonduktörens tävlingsskott helt ut. De återstående skelettgrenarna förkortas något och anpassar dem till den svagaste.

På liknande sätt förkortas äppelträd med en höjd av 5 m eller mer . Det är bäst att ta en bågfil eller handskärare för detta förfarande. Beskärning bör göras på ett sådant sätt att alla knoppar i de återstående skottområdena riktas uppåt eller till utsidan av kronan.

I framtiden behöver du bara övervaka de växande topparna och bilda rätt krona - detta förhindrar förtjockning senare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frostskydd

På våren är återkommande frost långt ifrån ovanligt. De kan orsaka betydande skador på avskurna grenar och en behandlad stam . Därför är det mycket viktigt att uppmärksamma trädets skydd. Dessa åtgärder är särskilt relevanta i blomningsstadiet, annars ska du inte hoppas på en bra skörd.

Du kan skydda trädet från återkommande frost med vatten eller rök . När du använder den första metoden, natten före den förutspådda frosten, är det nödvändigt att spruta kronan med vatten från en slang med en spray, eller till och med lämna vattnet över natten. En tunn isskorpa på ytan kommer att hålla växten varm. Sådana förfaranden är dock strängt förbjudna vid blåsiga förhållanden.

För att organisera en rökskärm är det nödvändigt att köra en insats i marken, överlägg den med torv, halm eller torra löv . Strö denna hög på toppen med lätt fuktad jord. Innan solnedgången tas insatsen försiktigt bort och eldas upp. Erfarna trädgårdsmästare hävdar att en hög på 50 cm hög och 1 m i diameter kan rädda hundra kvadratmeter trädgård från frost.

Bild
Bild
Bild
Bild

Behandling mot sjukdomar och skadedjur

Huvudvillkoret för att odla ett friskt äppelträd är en snabb behandling av kulturen med medel mot svamp och skadedjurslarver. Med värmeens ankomst blir insekter aktiva . Under denna period bör fällremmar fästas på stammarna så att skadedjur inte kan skada trädet.

Sprutning ger en hög profylaktisk effekt. De bör utföras i det ögonblick när en grönaktig kon blir märkbar på njuren. Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar såväl Fufanon -fungicider som Horus och Decis . De kan blandas med varandra - detta skapar samtidigt skydd mot insekter, bakterie- och svampinfektioner. Ett bra resultat uppnås genom att behandla växter och stamcirkeln med kopparsulfat eller Bordeaux -vätska. Det är bättre att spraya trädgården på kvällen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska jag ta hand om det i april?

Aprilvården för äppelträdgården är mestadels relaterad till vård av unga träd. Under denna period kräver växter vattning, införande av näringsrika förband, lossning och mulching av zonen nära stammen . Vårvattning blir ett obligatoriskt steg i äppelträdvård. Detta gäller särskilt i de södra delarna av vårt land, där snötäcket smälter tidigt. De användbara elementen upplösta i vatten absorberas aktivt av rötterna och förs till alla vävnader och celler i växten. Som ett resultat aktiveras fotosyntesprocesserna och den snabba blommningen av löv och knoppar börjar.

För träd som har uppnått 3-5 år krävs engångsbevattning med 5 skopor per planta . För vuxna grödor 7-12 år behöver du 2 gånger mer vatten. Äldre fruktiga växter kräver gott om fukt. Vårvattning bör göras innan spirande. Därefter måste unga träd vattnas 4-6 gånger till. När grödan växer, minskar bevattningen, men samtidigt ökar vattenvolymen. För mogna träd räcker det med ett par vattningar under växtsäsongen.

Ett obligatoriskt steg i vårens vård av trädgården är att lossa jorden i peri-stamcirkeln . Denna åtgärd kommer att berika substratet med syre. Det är mycket viktigt att noggrant gräva jorden runt stammen för att förhindra att det bildas skorpa. Denna procedur utförs med en trädgårdshack, fördjupas med högst 3-4 cm. Annars kan rötterna skadas. Det är mycket viktigt att ta bort allt ogräs. De växer snabbt, tar mat och vatten för sig själva. Dessutom är de ofta bebodda av skadedjurslarver och svampsporer. Det förberedda området bör täckas med mulch. Den största effekten kommer att ges genom användning av humus, den läggs ut till en tjocklek på 6-10 cm. Men sågspån och sur torv ska inte användas. Mulching låter dig lösa flera problem samtidigt - det sparar vatten, hämmar ogräs tillväxt och förbättrar näringen av fruktplantager.

I april kräver växten införandet av den första näringsrika utfodringen, totalt utförs de 3-4 gånger under växtsäsongen . Under det senaste decenniet av månaden börjar en period med aktiv bladtillväxt vanligtvis i Rysslands centrala zon, och för att hjälpa äppelträdet att växa grön massa måste det matas. För detta utförs bearbetningen med 5 hinkar humus eller 600-700 g urea per vuxet träd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Avgår i maj

Med ankomsten av majvärmen kräver äppelträdet en andra utfodring, det utförs i skedet av blomningens början. Och även under denna period utför de upprepad kemisk behandling mot skadedjur och patogener. Vid bildning av ett äggstock är det nödvändigt att ta bort den centrala äggstocken från varje gäng - detta kommer att förbättra frukten avsevärt . När äppelträdet blommar behöver det återmatas. Växter svarar bäst på komplexa föreningar under denna period. För att göra detta blandas en hink med gödsel med 1 kg superfosfat, 300 g kaliumsulfat, allt detta späds ut i 50 liter vatten. Sammansättningen insisteras i 7 dagar och vattning utförs. Denna volym är tillräcklig för att bearbeta ett moget träd. Om du inte har organiska ämnen till hands kan du ersätta dem med 500 g urea eller 1 flaska effektonkoncentrat. Den resulterande blandningen knådas väl och lämnas i 7 dagar. Näringslösningen appliceras med en hastighet av 5 skopor för varje träd i en cirkel på ett avstånd av 60-70 m från stammen.

Före och efter toppdressing är det nödvändigt att kasta vatten nära stammen . Om toppdressing är torr kommer det att bränna rötterna. Samtidigt utförs en annan behandling för skadedjur och infektioner, det är bäst att göra detta i stadiet av äggstockbildning. För närvarande är mycket giftiga formuleringar opraktiska, det är bättre att använda bioaktiva "Fitoverm" eller "Akarin". Och du kan också använda systemiska insekticider, de behåller sin effekt i 3-4 veckor. Om växten är sjuk och du använder kraftfulla läkemedel kommer det första resultatet av deras aktivitet att märkas efter 4 timmar. Sådan bearbetning utförs två gånger per säsong. Efter starten av det aktiva sapflödet kan du yta unga träd. Detta kommer att förbättra grödans kvalitetsegenskaper.

Att ta hand om ditt äppelträd på våren kommer att lägga grunden för trädets hälsosamma utveckling. Därför kan man inte ignorera de grundläggande reglerna för jordbruksteknik under denna period. Genom att följa dessa rekommendationer kan du få en rik skörd av saftiga äpplen.

Rekommenderad: