Beskärning Av Potentilla: Buske Och Andra Typer. När Ska Man Klippa? Metoder För Att Skära Kuril -te På Hösten Och Sommaren. Hur Bildar Man En Buske?

Innehållsförteckning:

Video: Beskärning Av Potentilla: Buske Och Andra Typer. När Ska Man Klippa? Metoder För Att Skära Kuril -te På Hösten Och Sommaren. Hur Bildar Man En Buske?

Video: Beskärning Av Potentilla: Buske Och Andra Typer. När Ska Man Klippa? Metoder För Att Skära Kuril -te På Hösten Och Sommaren. Hur Bildar Man En Buske?
Video: How to Prune Bushes & Shrubs | Lawn & Garden Care 2024, April
Beskärning Av Potentilla: Buske Och Andra Typer. När Ska Man Klippa? Metoder För Att Skära Kuril -te På Hösten Och Sommaren. Hur Bildar Man En Buske?
Beskärning Av Potentilla: Buske Och Andra Typer. När Ska Man Klippa? Metoder För Att Skära Kuril -te På Hösten Och Sommaren. Hur Bildar Man En Buske?
Anonim

Prydnadsblommande växter är utan tvekan en prydnad av varje personlig tomt. Några av dem är ganska nyckfulla, och det är svårt att odla dem, medan andra tvärtom inte behöver särskild omsorg och kan glädja sin ägare i många år. Det senare inkluderar buske cinquefoil eller Kuril te. Det är en flerårig (dess livslängd kan överstiga 20 år), olika sorter har olika parametrar (50-100 cm i bredd och höjd).

Men någon av sorterna behöver beskäras i tid för att behålla ett attraktivt utseende. Läs om hur du gör det korrekt i vårt material.

Bild
Bild

Villkor och syfte med arbetet

För att förstå i vilken tidsram det är bäst att klippa cinquefoil -busken måste du besluta om utnämningen av en frisyr. Totalt finns det tre typer av beskärning av Kuril -te.

Sanitär beskärning

Det är en förebyggande åtgärd mot olika sjukdomar, förhindrar en massiv attack av skadliga insekter. Den består i att ta bort alla torkade, avbrutna eller parasiterade grenar . Dessutom skärs vissnade peduncles också av. Sanitär beskärning utförs under hela växtsäsongen: vår, sommar och höst.

Bild
Bild

Föryngringsprocedur

Det utförs för att förlänga plantans livslängd och förbättra dess dekorativa egenskaper. Det utförs vart 5-7: e år på senhösten eller våren innan saftflödet börjar. Förfarandet är också känt som en stubbskärning av Potentilla. Endast de buskar som har rotat sig bra på planteringsplatsen och är mer än ett år gamla kan trimmas på detta sätt.

Vanligtvis är proceduren uppdelad i 3 steg:

  • med höstens början tas 5 stora gamla grenar bort, skär dem vid roten och lämnar hampa upp till 15 cm i längd;
  • ett år senare avlägsnas ½ av de återstående grenarna på samma sätt;
  • det tredje beskärningssteget utförs ett år senare och tar bort de återstående grenarna.

Detta främjar gradvis föryngring av busken och förhindrar utarmning av växter.

Bild
Bild

Formativ (dekorativ) beskärning

Som namnet antyder produceras den för att ge Potentilla -busken en vacker form och stimulera dess blomning. Datum - maj -oktober, det vill säga hela vegetationsperioden . Du kan trimma en enda växt till en boll eller någon annan, eller en grupp häckar.

Låt oss berätta lite mer hur man ger en buske en dekorativ form. Bestäm först vad det blir: en boll, kub eller rektangel. Vi rekommenderar att du börjar med dessa enkla geometriska former, och när du blir ett proffs i den här branschen kan du ge fantasin fria tyglar och klippa cinquefoil mer kreativt.

Det finns två sätt att skapa en form: "med ögat" och trådram . Med det första alternativet är allt klart: du fokuserar bara på din vision om framtidsfiguren och tar bort allt onödigt. Trådrammetoden innebär att man gör en trådmodell som sätts på anläggningen och alla grenar som går utöver den klipps.

Bild
Bild

Nödvändiga verktyg

Låt oss tala om vilken typ av inventering du behöver det är nödvändigt att förbereda sig för någon form av trimningsförfarande:

  • speciella trädgårdsvantar (handskar) av grovt linne;
  • kraftfulla, skarpt slipade sekatörer, som enkelt kan klippa av en gren som är tjockare än 1,2 cm i diameter;
  • en fläktrake kommer att behövas för att samla nedfallna löv under en buske och mellan grenar, samt för att rengöra cirkeln nära stammen från torkat gräs;
  • en konstruktionstejp behövs för att mäta den exakta längden på den avskurna grenen;
  • en påse där du kommer att samla alla avskurna grenar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vårbeskärningsregler

Det är dags att prata om hur man korrekt trimmar Potentilla -busken på våren.

De viktigaste stadierna av beskärning

  • Ta en fläktrake och använd den för att ta bort döda löv och torkat gräs från stamcirkeln. De rekommenderar också att "kamma" grenarna av Kuril -te för att rengöra dem från gamla torkade peduncles och löv.
  • Ta en närmare titt på busken och ta reda på vilken form det är bäst att ge den för tillfället. Det vanligaste är en bollfrisyr. Var uppmärksam på följande nyans: om cinquefoilen var ojämnt upplyst av solen, kommer grenarna på den mer isolerade sidan att vara längre, och för att uppnå symmetri måste de skäras i olika längder från olika sidor. Spåra detta ögonblick under hela hårklippningsförfarandet.
  • Det är bäst att förkorta grenarna med 1/2, optimalt med 1/3 av längden. Detta gäller naturligtvis bara unga och starka grenar - ta bort torkade och avbrutna vid roten, behandla de klippta platserna med trädgårdshöjd.
  • Vid slutet av allt arbete, mata växten med gödselmedel som innehåller fosfater (25 g per 10 L vatten) eller kaliumsulfat (30 g per 10 L). Detta bör hända under den period då den första grönskan visas.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vårproceduren för skärning av Kuril -te stimulerar frodig blomning.

Hur skär jag en buske på hösten?

Höstbeskärning av Potentilla buske utförs innan frosten anländer och början av bladfall. Till skillnad från våren, som syftar till att ge växten ett dekorativt utseende, är det sanitärt och innebär att bli av med torkade och svaga grenar och skott som växer inuti busken.

Steg av beskärning

  • Undersök först växten. Eftersom lövverket ännu inte har fallit och har en grön färg kommer du omedelbart att se de grenar som har torkat och vissnat. Skär dem till basen eller till en livskraftig knopp om den finns.
  • Utför sedan proceduren för gallring av grenarna inuti busken, ta bort överflödiga skott.
  • Dela den unga tillväxten delvis till starka grenar - detta hjälper till att ge den önskad form (sfärisk, fyrkantig), så att beskärningsplatserna på våren kommer att täckas med nya skott och bevara den.
  • I slutet av proceduren, ta bort allt skräp runt stammen: nedfallna löv, torra kvistar, gräs och lossa också jorden för att utesluta möjligheten att skadliga insekter och deras larver kommer in i det, vilket kan skada växtens rotsystem.
  • För att förebygga, spraya växten med Bordeaux -vätska.

Det är inte nödvändigt att täcka Potentilla för vintern - det kommer att övervintra så bra, eftersom det inte är rädd för frost.

I allmänhet rekommenderas beskärning av Kuril -te på hösten i de regioner där hösten är ganska varm och vintern inte är svår. Om du bor i norr, där temperaturen når en mycket låg nivå under den kalla årstiden, är det bättre att lämna växten intakt: de gamla grenarna håller snömassan och täcker därmed busken.

Bild
Bild

Och på våren kan du ta bort dem utan att skada cinquefoil. Det viktigaste är att göra detta innan juicerna börjar röra sig.

Uppföljningsvård

Kuril te är en populär buske. Med dess hjälp kan du bilda häckar, skapa kompositioner med andra dekorativa blommande växter eller plantera buskar en efter en. Han är opretentiös i vården, men du måste fortfarande utföra vissa procedurer.

  • Rensa plantorna regelbundet, lossa jorden i varje stamcirkels cirkel, vattna rikligt under torrperioden.
  • Vårmullning med torv eller träspån rekommenderas - då kommer du att göra alla ovanstående åtgärder mindre ofta.
  • Om du vill att Kuril -te ska börja blomstra rejält, mata det med en komplex mineralblandning avsedd för blommande växter.
  • Om sommaren är varm ute kan Potentilla börja fälla blommor. För att undvika detta, strö det med vatten från en sprayflaska varje dag på kvällen. Då kommer växten att "andas" och blomningen fortsätter.
  • Om du följer alla regler för vård av Kuril -te kommer det att glädja dig med god hälsa. Det finns dock sjukdomar som denna växt är mest mottaglig för: aska, rost och fläckar. De kan hanteras genom behandling med ett fungicidpreparat - Bordeaux -vätska, "Fitosporin".
  • Av de skadliga insekterna stör skopor (fladdermus) buskarna mest av allt. Dessa är nattfjärilar, vars glupska larver praktiskt taget kan förstöra växten genom att äta dess lövverk och skada rotsystemet. För att bekämpa dem, köp ett insekticidmedel - "Fitoverm", "Decis" - och bearbeta planteringen var 1, 5-2 veckor.
  • Tidigare sa vi att buske cinquefoil är en frostbeständig växt som inte behöver vinterskydd. Detta gäller dock bara vuxna, väl rotade buskar - ung tillväxt måste isoleras med fallna löv.

Rekommenderad: