Zamiokulkas Blomning (26 Bilder): Hur Ofta Blommar "dollarsträdet" Hemma? Vad Kan Du Göra För Att Det Ska Blomma?

Innehållsförteckning:

Video: Zamiokulkas Blomning (26 Bilder): Hur Ofta Blommar "dollarsträdet" Hemma? Vad Kan Du Göra För Att Det Ska Blomma?

Video: Zamiokulkas Blomning (26 Bilder): Hur Ofta Blommar
Video: How to Promote More New Growth on ZZ Plants? What’s Wrong with Yours? | ZZ Plant Care Tips & Guide 2024, Maj
Zamiokulkas Blomning (26 Bilder): Hur Ofta Blommar "dollarsträdet" Hemma? Vad Kan Du Göra För Att Det Ska Blomma?
Zamiokulkas Blomning (26 Bilder): Hur Ofta Blommar "dollarsträdet" Hemma? Vad Kan Du Göra För Att Det Ska Blomma?
Anonim

Zamioculcas kallas annorlunda bland blomsterodlare: "dollarträd", "kvinnlig lycka", "celibatens blomma". Detta är en av medlemmarna i Aroid -familjen, vars karakteristiska drag är knölrötter. Tjocka, köttiga löv och stjälkar är perfekta för att anlägga alla utrymmen. Blomman togs från Afrika 1996 av nederländska blomsterhandlare. Det representeras av endast en art - meeloid. Växten är älskad för sitt unika lövverk av en ljusgrön nyans, som på grund av det vaxartade lagret har en glansglans.

Bild
Bild

Zamioculcas passar perfekt in i interiören, och med god omsorg glädjer det ägaren med sin snabba tillväxt och når betydande storlekar. De flesta blomsterodlare vet inte ens att deras husdjur kan glädjas åt blomningen. Suckulenta växter blommar bara under idealiska förhållanden en gång i några år.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ser blommor ut?

Blomningen av zamioculcas är ett sällsynt fenomen, både när det odlas i en stadslägenhet och i dess naturliga livsmiljö. Det sker en gång vart femte år. Blommorna själva bär inte dekorativt värde, eftersom de ser bleka ut, smälter ofta ihop med lövverket. Det är mycket svårt att uppnå blomning, strikt efterlevnad av reglerna för underhåll krävs. Blomställningen ligger nära knölen, består av ett stort och oansenligt öra, omgivet av en kronbladstäcke.

Längden på ett sådant överkast når 5-8 cm, färgen är ljusgrön, så blommorna är ofta osynliga och smälter samman med lövverket . Avståndet från rötterna till toppen av peduncle överstiger inte 20 cm. Forskare föreslår att detta beror på att krypande insekter producerar pollinering. Zamioculcas blommor är indelade i man och kvinna, mellan dem finns en steril zon - blommor som inte har sex. På grund av denna fördelning blir självbestämning omöjlig, därför sker det med deltagande av insekter.

Peduncle tillväxt börjar vertikalt uppåt. När den mognar börjar den böja sig till marken och ligga horisontellt. Med framgångsrik pollinering uppstår en uppsättning brunaktiga bär. Frukter mognar inte i en lägenhet, därför sker blomsters reproduktion genom att klippa löv, stjälkar och dela knölen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ofta blommar zamioculcas?

I genomsnitt visas saftiga blommor vart femte eller sjätte år. För att blomställningen ska visas måste "kvinnlig lycka" vänja sig vid krukan, slå rot, så du bör inte vänta på blomning från ett ungt husdjur. Skapa bekväma förutsättningar för honom, rätt vård och uppmärksamhet, först då kommer han att kunna glädja dig. Det finns också undantag. Vissa särskilt framgångsrika blomsterodlare lyckas se blomställningarna av zamiokulkas efter 2-3 års odling, och någon, även efter 10 år, kan inte skryta med ett sådant faktum.

Bild
Bild

Blomningen av denna saftiga blommar med myter och legender bland blomsterodlare, och tvärtom . Vissa tror att om den här gröna stiliga mannen blommar kommer den säkert snart att locka en man till en ensam tjejs hus, medan andra säger tvärtom. Ibland kallas denna saftiga till och med som en "muzhegon" -växt, kanske för sin yttre likhet med spathiphyllum. Vissa hävdar till och med att zamioculcas är en riktig "celibatblomma". Således, när denna växt är i huset, är en kvinna dömd till ensamhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tro det eller ej, det är valet för var och en av er. Bland blomsterälskare finns det en enighet om att "dollarsträdet" (tillsammans med "pengaträdet") lockar in pengar i huset. En sak är säker, om ditt husdjur har blommat orsakar det en entusiastisk reaktion bland kunniga hemmafruar.

Låt oss överväga vilka ansträngningar och åtgärder som måste vidtas för att”celibatets blomma” ska blomma.

Vad ska man göra för att blomma?

Under villkoren för hemodling sker frisläppandet av zamioculcas peduncle mycket sällan, så hemmafruarna är oroliga för frågan om vilka förutsättningar som behövs för blomningen av denna kultur? Detta kräver strikt efterlevnad av:

  • temperaturregim;
  • luftfuktighet;
  • belysning;
  • vattningsregler;
  • befruktningsfrekvensen;
  • matcha krukans storlek till det saftiga rotsystemet.

Ibland gör odlaren allt rätt, tar hand om och befruktar regelbundet sitt husdjur, men ingen blomning observeras. Då rekommenderar erfarna hemmafruar att minska vårdnaden om växten något och ge den en "vila".

Bild
Bild
Bild
Bild

Temperatur

Överensstämmelse med temperaturregimen är en av de grundläggande reglerna för vård. "Dollarträdet" är en termofil växt som är van vid varmt klimat. På sommaren är den optimala temperaturen +25 +30 C. På vintern, +16 +20 C. Hypotermi, drag är oacceptabelt. Om du ventilerar rummet på vintern, var noga med att överföra det saftiga till ett annat rum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Luftfuktighet

En låg andel fukt i luften påverkar inte tillväxten och utvecklingen av zamiokulkas. Detta gör det oumbärligt för att anlägga en stadslägenhet, där det är ganska svårt att upprätthålla en viss andel luftfuktighet. Frekvent bevattning av den saftiga är inte nödvändig. Torka av bladen med en servett blötlagd i vatten används för att mekaniskt rengöra bladen från damm och andra typer av föroreningar. Det hjälper också till att återställa ditt husdjurs unika färg och glans.

Bild
Bild

Belysning

"Kvinnors lycka" tolererar lätt både den ljusa solen och halvskuggan med dess diffusa ljus. Men direkt solljus är att föredra. För att göra detta, placera zamioculcas på södra eller östra sidan. Om en mycket ung växt placeras på fönsterbrädan, så är den inte vuxen. Placera "dollarsträdet" så att det inte begränsas i utrymme eller ljus. På sommaren är det lämpligt att ta ut det till balkongen, loggia eller frisk luft om du bor i ett privat hus.

Glöm inte temperaturfallet under natten, ta med ditt husdjur vid minsta temperaturfall.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Den saftiga älskar sällsynt vattning med varmt, sedimenterat vatten, eftersom med överskott av fukt börjar rötterna ruttna. Låt oss ta en titt på några regler.

  1. Töm sumpen 10 minuter efter vattning. Detta skyddar växten från rotröta.
  2. Förbered vattnet i 12-17 timmar.
  3. Gör nästa vattning först när jorden i krukan är helt torr.
  4. På vintern, minska vattentillförseln till ett minimum.

Det är viktigt att följa den gyllene regeln: det är bättre att underfylla än att fylla för mycket

Bild
Bild

Befruktning

. Zamioculcas föredrar mineralgödsel med låg koncentration. Köp specialblandningar för succulenter eller kaktusar. Det är nödvändigt att mata under vår-sommarperioden 2 gånger i månaden. Skär gradvis ner på hösten och sluta befrukta helt på vintern.

Krukstorlek

För att "dollarsträdet" ska blomma är det nödvändigt att observera krukans storlek. Om den är stor, kommer växten att ge all sin styrka till rotsystemets utveckling. Med en liten kruka blir blomman trång, zamioculcas börjar blekna. För att välja storlek är det nödvändigt att blommans rötter knappt når botten av behållaren.

Köp en speciell jord för succulenter och vik expanderad lera i botten av behållaren så att den upptar cirka 2 cm av sidhöjden. Detta skapar den nödvändiga dräneringen och skyddar rötterna från överflödig fukt vid vattning.

Bild
Bild

När bladen blir gula börjar värdinnorna oroa sig om de gjorde allt korrekt i vården. Om ditt husdjurs gamla löv blir gula och faller av, är detta en normal förnyelse. Om gulning är utbredd bör larmet larmas. De vanligaste orsakerna är:

  • för ofta, riklig vattning;
  • brist på solljus;
  • förfrysning av löv.

Med riklig vattning kan zamiokulkas rötter ruttna . När tillväxten avtar och växten vissnar måste den omedelbart transplanteras. Ta bort saftiga och låt rötterna torka i 1-2 timmar. Häll ut expanderad lerdränering i en kruka av lämplig storlek, fyll behållaren halvvägs med speciell jord. Plantera ett "dollarträd", strö försiktigt med jorden så att plantans rötter inte syns.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Uppföljningsregler

Under blomningen bör den saftiga ha tillräcklig belysning, acceptabel temperatur och luftfuktighet, måttlig vattning. Ett ungt eller försvagat "dollarträd" bör skyddas från utstötning av peduncle, eftersom detta tar mycket energi, kan växten dö. Men för en vuxen saftig kommer blomningen inte att skada. Efter att den sista färgen har återställts finns det några regler att följa.

  1. Gödselmedel bör inte appliceras, eftersom zamioculcas är mycket känslig för deras överskott.
  2. Kostnad för att begränsa frekvensen och mängden vattning. Vattnet ska vara varmt, stå i flera dagar.
  3. Flytta ditt husdjur till en sval plats. Se till att temperaturförändringar inte är plötsliga.
  4. Skapa inte utkast, detta påverkar den försvagade växten negativt, vilket leder till dess död.
  5. Gör inte om blomman omedelbart efter blomningen. Lägg det åt sidan i några månader.
  6. Neka under denna period alla aktiviteter som är relaterade till reproduktionen av den saftiga.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tack vare sina unika vaxartade löv har zamioculcas blivit en av de vanligaste inomhusväxterna. Det används för att skapa en mysig heminredning, anläggning av kontorslokaler. Det är opretentiöst att ta hand om, så även en nybörjare kan enkelt klara av att växa, vilket också medför stor popularitet för de saftiga. "Dollarsträdets" blomning är ett sällsynt och därför minnesvärt ögonblick.

För att se honom, ha tålamod, följ vårdreglerna, prata med ditt husdjur varje dag. Allt detta hjälper till att snabbt röra hemligheten med zamiokulkas blommor.

Bild
Bild

Är det giftigt?

De mystiska egenskaperna som tillskrivs den saftiga kan tros eller inte, men du bör definitivt komma ihåg att växten är giftig. Var därför försiktig när du arbetar med denna blomma. Se till att bära skyddshandskar och ett förkläde vid transplantation, skärning, ympning. Begränsa kontakt med barn och husdjur med denna saftiga.

Mänsklig kontakt med växtsaft är oacceptabel, eftersom allvarlig irritation uppstår när de kommer i kontakt med huden. Vid vårdslös hantering av zamiokulkas, tvätta omedelbart det drabbade området med rinnande vatten och en tvåltvättlösning.

Rekommenderad: