Hur Man Vattnar Dollarsträdet? Vattna Zamiokulkas På Vintern. Hur Ofta Och Med Vad Ska Zamiokulkas Bevattnas För Tillväxt Hemma?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Man Vattnar Dollarsträdet? Vattna Zamiokulkas På Vintern. Hur Ofta Och Med Vad Ska Zamiokulkas Bevattnas För Tillväxt Hemma?

Video: Hur Man Vattnar Dollarsträdet? Vattna Zamiokulkas På Vintern. Hur Ofta Och Med Vad Ska Zamiokulkas Bevattnas För Tillväxt Hemma?
Video: Hur odlar man Zamioculcas från ett blad 🔴 Hur förökar man Zamioculcas Zamiifolia 2024, Maj
Hur Man Vattnar Dollarsträdet? Vattna Zamiokulkas På Vintern. Hur Ofta Och Med Vad Ska Zamiokulkas Bevattnas För Tillväxt Hemma?
Hur Man Vattnar Dollarsträdet? Vattna Zamiokulkas På Vintern. Hur Ofta Och Med Vad Ska Zamiokulkas Bevattnas För Tillväxt Hemma?
Anonim

Zamioculcas blir alltmer en favorit för dem som är partiella till vackra och ovanliga krukväxter. En sådan blomma kan ofta hittas på kontor eller hem. Växten har en fantastisk funktion - att ackumulera fukt för framtida bruk - och behöver därför inte ofta vattnas. Hur man korrekt vattnar "dollarsträdet" kommer vi att berätta för dig i vårt specialmaterial.

Bild
Bild

Vad är viktigt att tänka på?

Att odla ett”dollarträd” hemma är inte så svårt. Växten är inte nyckfull och kräver ingen särskild vård. Det viktigaste är att följa vattningsregimen och andra enkla regler för vård av en blomma.

En blomma älskad av många med ett exotiskt namn, den kommer från de heta regionerna i Afrika . Det är därför den har en fantastisk funktion som gör att du kan samla fukt för framtida bruk. Av denna anledning behöver växten inte vattnas för ofta.

Dessutom tål zamioculcas ganska lugnt värme och brist på fukt. Men från överdriven fukt kan det allvarligt lida.

Att vattna en växt som "dollarsträdet" bör utföras med hänsyn till väderförhållandena och tiden på året.

Bild
Bild

Det är nödvändigt att vattna växten när jorden torkar ut . Om det mesta av jorden fortfarande är våt, bör vattningen överges. Det är nödvändigt att vattna blomman när jorden nästan är torr. Var inte rädd att om all jord är torr, kommer det inte att skada växten på något sätt. När jorden är helt torr och det inte finns något vatten kommer växten att börja använda de ackumulerade reserverna, nämligen att konsumera den fukt som den ackumulerar i rötterna, bladen och själva stammen. Om du vattnar det för ofta kommer det så småningom att leda till rotruttna och blomman dör.

När du bevattnar dollarsträdet, håll dig till följande regel: det är bättre att fylla på mer än att flyta över.

Som regel vattnas en sådan växt en gång i veckan. Men allt beror på de enskilda egenskaperna hos varje blomma.

Bild
Bild

Om du precis har köpt en zamiokulkas för ditt hem, eller om växten "vilar" efter transplantationen, måste du låta den lugnt anpassa sig till de nya förhållandena. Växten bör gradvis vänja sig vid den allmänna rumstemperaturen, belysningen och luftfuktigheten.

För att anpassningsperioden ska gå bra behöver växten inte flyttas från plats till plats, och det är bättre att inte vattna den i tio dagar.

För korrekt och hälsosam växttillväxt är det viktigt att ta hänsyn till vilken tid på året det är utanför fönstret . Till exempel, under heta årstider, när temperaturen är hög och låg luftfuktighet, bör "dollarsträdet" vattnas oftare. I det här fallet behöver du inte vänta på fullständig torkning av jorden. Så snart jorden i behållaren är halvtorr måste blomman fuktas. Om det även under den varma årstiden är svalt i rummet, bör du vänta tills jorden är nästan helt torr.

Bild
Bild

Många människor sprayar bladen av zamiokulkas under den varma säsongen. Men detta är helt onödigt. Denna typ av växt avstår helt lugnt från sprutning. Du behöver bara ibland torka av bladen med en fuktig mjuk trasa bara för att ta bort damm från dem.

Bild
Bild

På vintern är en sådan exotisk växt som regel vilande, så den behöver inte intensiv och riklig vattning . Hemma, på vintern, växer växten praktiskt taget inte och nya löv dyker inte upp. Av denna anledning, från slutet av september, bör antalet och volymen av vattning gradvis minskas. Under denna period är det absolut nödvändigt att vänta på att jorden torkar helt och först då vattna den.

Som regel vattnas denna växt under den kalla årstiden en eller två gånger i månaden.

Bild
Bild

Vattningsregler

För att vattna en sådan exotisk växt som zamioculcas är det viktigt att endast använda sedimenterat vatten. Vattning kan göras med den vanligaste vattenkannan. Det finns många sätt att vattna dollarträdet. Oftast återfuktar blomsterodlare jämnt och rikligt hela jorden. Efter, efter 15-20 minuter, bör den överflödiga vätskan som samlas i pannan tömmas.

Om du tänker vattna på detta sätt, kom ihåg att med riklig fuktighet måste överflödig vätska tömmas från pannan flera gånger.

Överskott av fukt uppträder som regel gradvis och under den första timmen efter vattning tar odlarna bort det återstående vattnet flera gånger.

Bild
Bild

Du kan också bevattna med en annan vanlig metod . Till att börja med hälls vatten i pannan och efter 15 minuter dräneras den återstående vätskan. Därefter fuktar jorden jämnt och måttligt med en vattenkanna. Därefter måste du också övervaka pannan och vid överflödig vätska, ta bort den omedelbart.

Bild
Bild

Precis som alla växter behöver "dollarsträdet" regelbunden utfodring. Därför bör du vattna blomman inte med vanligt vatten, utan med tillsats av speciella näringsämnen till den. Var noga med att helt lösa upp dem i vatten och först sedan vattna dem.

Vatten för denna växt behöver extremt mjukt . De som bor i sitt trädgårdsområde använder ofta regnvatten för bevattning, eftersom det är lämpligt i alla avseenden. Du kan inte använda vatten direkt från kranen, det ska försvaras under en dag. När det gäller temperaturen bör vattnet inte vara kallt, eftersom detta kommer att påverka plantans hälsa negativt. Vattnet ska vara i rumstemperatur.

Bild
Bild
Bild
Bild

tips och tricks

Slutligen har vi användbara tips och råd för alla som planerar att skaffa sig en så vacker växt som "dollarträdet".

Mycket ofta vattnar amatörblomstrare, även under den varma säsongen, växten sällan i hopp om att den kommer att använda reservens fuktreserver. Men tvinga inte växten regelbundet att drabbas av törst, eftersom detta kommer att påverka dess utseende negativt. Vid brist på fukt börjar blommans övre blad vissna.

Du bör inte få panik och omedelbart ta bort fula blad. Som regel, efter flera regelbundna vattningsprocedurer, kommer bladen till liv igen.

Bild
Bild

Om blomman har varit utan vatten för länge och bladen har börjat bli gula och falla av måste akuta åtgärder vidtas för att rädda den . I detta fall måste växten transplanteras. Under transplantationen måste du noggrant undersöka "dollarsträdets" rotsystem och vid behov ta bort de ruttna rötterna. De måste skäras noggrant med en skarp sax eller beskärningsax. Och platsen för snittet måste behandlas med en svag lösning av kaliumpermanganat eller krossat aktivt kol. Då måste du låta rötterna torka ut lite och du kan plantera i ny jord.

Bild
Bild

Efter en sådan transplantation kan växten uppleva en slags stress, eftersom "dollarsträdet" är mycket smärtsamt att transplantera. Därför kan blomman kasta alla löv efter transplantation. Du bör inte oroa dig för detta.

Stör inte växten i flera veckor, och snart kommer den att anpassa sig och få nya löv.

Bild
Bild

På grund av överdriven fukt kan växtens rotsystem skadas . Rotförfall börjar, växten kan börja insjukna i olika svampsjukdomar. Om åtgärder inte vidtas i tid och växten inte transplanteras i ny jord kan den dö. Det är bäst att transplantera en blomma i en ny behållare.

Om du bestämmer dig för att använda en gammal kruka måste den sköljas noggrant, bli av med resterna av den gamla jorden och dounera med kokande vatten.

Rekommenderad: