Typer Och Namn På Euphorbia -växten (34 Foton): Beskrivningar Av Euphorbia, De Vackraste Och Kammade, Hartsartade Och Vinstockar, Taggiga Och Synadenium

Innehållsförteckning:

Video: Typer Och Namn På Euphorbia -växten (34 Foton): Beskrivningar Av Euphorbia, De Vackraste Och Kammade, Hartsartade Och Vinstockar, Taggiga Och Synadenium

Video: Typer Och Namn På Euphorbia -växten (34 Foton): Beskrivningar Av Euphorbia, De Vackraste Och Kammade, Hartsartade Och Vinstockar, Taggiga Och Synadenium
Video: Euphorbia Plant 2024, Maj
Typer Och Namn På Euphorbia -växten (34 Foton): Beskrivningar Av Euphorbia, De Vackraste Och Kammade, Hartsartade Och Vinstockar, Taggiga Och Synadenium
Typer Och Namn På Euphorbia -växten (34 Foton): Beskrivningar Av Euphorbia, De Vackraste Och Kammade, Hartsartade Och Vinstockar, Taggiga Och Synadenium
Anonim

Euphorbia är inte en växt, som många är vana vid att tänka, utan en hel grupp. För att lära dig om dess enorma variation måste du överväga inomarter och trädgårdsarter.

Bild
Bild

Särdrag

Euphorbia kan antingen vara en dekorativ inomhusblomma eller en vanlig taggig ogräs. Denna växt kallas också "euphorbia" i vetenskapliga kretsar. Familjen har mer än 800 olika arter och underarter med olika beskrivningar. Milkweed är succulenter i heta klimat och lövväxter i svalare områden. Lövverk kan bildas i form av stjälkar eller breda tallrikar.

Bild
Bild

Det allmänna kännetecknet för euphorbia är en giftig blomma som kan fungera som dekoration för ett landskap eller en fönsterbräda, beroende på sorten . Vissa inomhusarter är mycket vanliga i vårt land som inredning, andra sorter används uteslutande för medicinska ändamål. Det är inte svårt för en växtförädlare att ge blomman de nödvändiga förutsättningarna för att hålla den. Alla arter älskar väldränerad jord och gott om ljus. Förökas av vissa med frön eller delning, andra genom sticklingar från stjälkarnas toppar.

Bild
Bild

En gröngul nyans är en karakteristisk färg för de flesta växter av denna art. Vissa kan växa upp till flera meter i höjd. Växter av det beskrivna släktet växer i Afrika, Asien, Europa, liksom i de östra och sydvästra delarna av USA. Det här är träd, kaktusar eller till och med ogräs. Bland de mest kända arterna är julstjärna.

Saften från många typer av mjölkgräs kan irritera hud och ögon och är giftigt för människor och djur . Om det mesta av en stor växt skärs kan toxiner släppas ut i luften och till och med orsaka andningsproblem. Vissa typer av mjölkgräs kan bli upp till 12 m höga. På deras krona bildas gula blommor som blommar under hela vintern. Denna art kallas också kandelaberträdet. Vissa sorter är succulenter, till exempel "Gingham". Det tenderar att växa bäst i Sydafrika.

Bild
Bild

Julstjärna är en populär ört under jullovet i USA . Denna blomma är också ganska giftig, särskilt om bladen äts. Rött lövverk bildas på busken, blommorna är stora och gula, växer i kluster. Men inte alla växter som ingår i euphorbia -familjen är inomhusblommor eller används i trädgården. Bland dem finns enkla ogräs. Till exempel har underarten Peplus sitt ursprung i Europa men anses nu invasiv i många områden i hela Nordamerika. Den kan bli upp till 30,5 cm hög och har gröna blommor som smälter samman med saftiga gröna blad. Även om saften från denna växt är giftig, används den ofta av läkare för att ta bort vårtor och åldersfläckar.

Bild
Bild

Trädgårdssorter

Tänk på inomhus mjölkvävsorter.

Bild
Bild

Hårkam

Den kammade eller ribbade sorten håller lövverket grönt hela året, därför tillhör det vintergröna. Det är en stambuske med en maximal höjd av 1 meter. Ofta förväxlas den beskrivna arten med den vita venen, eftersom de har många likheter. Om vi pratar om skillnaderna, så har kammen ett nätverk av ljusa ådror på bladen, och blommorna är ganska oansenliga. Ibland kan stjälkarna krulla, vilket inte indikerar förekomsten av en sjukdom, detta är en sådan egenskap hos växten. Blommorna dyker upp på toppen av skaftet, skivan kan vara vit eller rosa, själva blommorna är gula med en grön nyans. Det börjar blomma inom ett år efter plantering.

Bild
Bild

Hartsartad

En buske som kan kännetecknas av sina många grenar vid basen. Den är aldrig mer än 1,5 meter hög, men ibland blir den upp till 2 meter bred om det finns tillräckligt med utrymme. Från sidan liknar en sådan inomhusblomma ett överkast, som består av stjälkar med 4 sidor. Skuggan på lövverket är grönblå. Blommor visas vid kanterna på revbenen vid kronan, de är mycket små och oattraktiva gula. Det finns små men vassa taggar på kanterna.

Bild
Bild

Lozny

Denna sort kallas också stångformad. Det är vanligast i vårt land. Den maximala blomhöjden är 80 centimeter, stjälkarna är tunna, raka. Blad hänger ner, blommor bildas i paraplyer, men har en gulgrön nyans, så de är inte särskilt attraktiva. Blomningen börjar i mitten av sommaren. Växten uppskattas inte för sina blommor, utan för sitt attraktiva dekorativa utseende.

Bild
Bild

Mandelformad

En flerårig växt, som i vetenskapliga kretsar kallas "Purpuria", finns i hela Europa. Den har ett starkt och grenat rotsystem, buskens maximala höjd är 70 centimeter. Med tiden blir stammen stel. Bladen är små, bara 1 centimeter, på stjälkarna som blommar, det kan finnas mer - 2,5 cm. Blomställningarna liknar mycket små klockor, det finns inga kronblad.

Bild
Bild

Ljuv

En buske med upprättstående stjälkar kan bli upp till 50 centimeter hög. Lövverket bildas rikligt, blommorna är mycket små, skivorna är rödaktiga. Från vår till höst får växten ett attraktivt dekorativt utseende. Det bästa av allt är att denna fleråriga växt växer på en plats med mycket sol, den kan planteras i öppen mark, men då kommer beskärning att krävas.

Bild
Bild

Mirsinites klättrare

En mycket vacker blomma, ur dekorativ synvinkel, eftersom den har en ovanlig form på stjälkarna. De verkar bestå av löv, varje rosett sätts in i varandra, så bildas en stam som inte står, utan ligger på grund av vikten. Skottlängden kan vara upp till 25 centimeter, växten kan ofta ses planterad på gräsmattan. Blomningsperioden är maj-juni, blomman kan förökas av frön, som gror under växthusförhållanden efter 20 dagar.

Bild
Bild

Akrurensis

En sort som mycket liknar en kaktus med korta men vassa taggar längs kanten på revbenen. Växer till en stor växt, ibland 9 meter hög. Denna trädliknande form är särskilt populär. Blommor samlas i blomställningar, gula, små. Lövverk bildas endast på toppen av de skott som blommar och på uteslutande nya stjälkar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enopla

Det skiljer sig från andra sorter i närvaro av taggar med en rödlila nyans. De når en längd av 6 centimeter och är rikligt belägna över hela stjälkens yta. Själva busken växer upp till 50 centimeter och kan ha både en ljusgrön nyans och en blåaktig. Lövverket är litet, blommorna från sidan liknar ögonen på en snigel.

Bild
Bild

Serpentin

Blommar från mitten till sensommaren. Stammblad är ordnade i ett kors, så denna sort är svår att förväxla med andra. Maxhöjden är 1 meter, medan busken är mer hög än bred. Växtuppfödare älskar det för sin rikliga grönska, eftersom blommorna är mycket små och nästan osynliga mot bakgrunden av en mörkgrön nyans.

Bild
Bild

Klotformig

Dvärgvariet växer inte mer än 8 centimeter, det finns inga taggar. Grenar av en bisarr form, som bollar, därav namnet. Lövverket faller tidigt, lansettformat. Blommorna är en fortsättning på stjälken, av en ovanlig form, men har en märklig färg.

Bild
Bild

Kanariefågel

Från namnet är det lätt att bestämma hembygden för denna växt. Det är en saftig växt som gafflar starkt nära basen bredvid marken. Revbenen är vassa, det kan finnas 4 eller 6 av dem på stammen. Små taggar växer på skotten med åldern, deras längd är inte mer än 5 millimeter. Den blommar inte med gulgröna knoppar, utan med vinröda, som ligger högst upp på stjälkarna.

Bild
Bild

Stort horn

En mycket intressant, ur dekorativ synvinkel, en saftig blomma, på vars stjälkar långa och mycket skarpa taggar av en ljusbrun nyans bildas. Stammen är köttig, från sidan liknar växten en kaktus. Förgreningen är ojämn, i nivåer. Blommorna är gula, men det är inte lätt att uppnå blomning från denna mjölkgräs, eftersom den som en inomhusblomma praktiskt taget inte blommar.

Bild
Bild

Zhigulevsky

En magnifik buske upp till 40 centimeter hög med ett mycket kort rotsystem. Blommor visas i maj, frukter i juni. Denna art kan förökas uteslutande av frön. Blomman är utbredd på vårt lands territorium och ingen annanstans, och inte ens då i alla Rysslands regioner. I sin naturliga miljö kan den hittas i små grupper eller enskilt.

Bild
Bild

Julstjärna

Det är inte för ingenting som de flesta växtförädlare kallar denna euphorbia den vackraste, eftersom den har otroligt färgade skivor som sticker ut mot bakgrunden av mörkgrönt lövverk. En buske som växer utomhus kan bli upp till 4 meter, så uppfödare har skapat en dvärgsort.

Bild
Bild

Törnekrona

I Thailand sägs det att blommorna på kronan på törnen på denna växt visar lycka till uppfödaren. Under de senaste 20 åren har hybridisatorer förbättrat blomman, så nu producerar denna sort fler och fler blommor.

Bild
Bild

Det finns också en jätterepresentant bland mjölken, vissa känner till denna sort som "stor". Det är en trädliknande växt som når en höjd av 12 meter. Mycket som en kaktus utifrån, blommor bildas på revbenen, deras nyans skiljer sig inte från andra sorter. En sådan växt kan inte odlas inomhus, om du inte ger den en enorm kapacitet.

Inomhus utsikt

Det finns inte mindre trädgårdsarter av mjölkbär än inomhus. De är mycket populära inom landskapsarkitektur eftersom de håller lövverket grönt när som helst på året. Vissa sorter har förbättrats, och uppfödare har försökt att göra miniatyrbuskar av dem, lämpliga för hemodling. Till exempel kan kvisten växa både hemma och på gatan. Bland de mest populära andra typerna är följande värda att lyfta fram.

Bild
Bild

Synadenium

Törnlös buske med spridande skott som hjälper till att skapa riktiga snår i rummet. I naturen kan den sträcka sig upp till 3 meter upp, den växer mycket snabbt och blir 25 centimeter per år. Skott är täckta med trä med åldern, stå upprätt. Lövverket ligger på korta sticklingar, har en oval form. Ytan är slät, blank, ganska tät. Inomhus stannar den maximala tillväxten som regel vid 25 centimeter i höjd och 30 i bredd.

Bild
Bild

Lysande

Av prydnadsbuskar är den här den vanligaste och anses vara ganska vacker. Glesa lövverk bildas på stammen, törnen är placerade över hela skottets yta. Beroende på underarter kan blommor ha olika färger: rött, gult, mindre ofta vitt.

Bild
Bild

Kristata

Denna sort är också känd som "Lakteya", har en fantastisk kammusselsform, därav dess popularitet. Blomman finns inte ofta, så den är inte känd för de flesta amatörväxtuppfödare. Stammen bildas ensam, längs hela kanten av åsen finns små blommor av en mild lila nyans. Varje ny blomma bildar sin egen exceptionella siluett.

Bild
Bild

Kandelaber

Afrikansk Euphorbia kan bli upp till 10 meters höjd om den växer i sin naturliga miljö. Detta namn beror på det faktum att formen på kronan på en vuxen blomma är mycket lik en ljusstake. Längs skottkanten blommar små blommor med en inte alltför ljusgul nyans med en tjock lock.

Bild
Bild

Sungazer

Det används inte bara som en husblomma, utan också som en medicinsk växt. Lövverket är mjukt, i stora mängder bildas endast på toppen av stammen, blommorna är inte särskilt attraktiva, små, samlade i paraplyer. Busken blommar länge, från mitten av våren till sensommaren.

Bild
Bild

Träsk

En växt som får en röd nyans. Stammen är rörformig, de mogna blommorna är ganska grenade. Skiljer sig i axillära peduncler, som bildas upptill.

Bild
Bild

Amma

Det är en växt från Jemen och Saudiarabien som har ribbade kanter med korta, bruna taggar.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Beroende på var kilen ska planteras är det värt att uppmärksamma motsvarande sort. Om det här är en inomhusblomma krävs att den är kompakt, lättskött och också har ett attraktivt utseende . Bland de tillgängliga alternativen kan du plocka upp små buskar med en vacker och liten form, eller så kan du hitta en växt med spridande grenar som upptar ett stort utrymme. Sådana blommor är idealiska för stora rum, så att du kan skapa ett originellt vardagsrum.

Bild
Bild

Om du planerar att plantera en rabatt måste du välja mellan en årlig växt och en flerårig. Bland representanterna för samma släkt är det möjligt att plocka upp buskar med olika dekorativa egenskaper . En sådan blandning av sorter kommer att komplettera varandra perfekt. Sorter skiljer sig åt i skuggan av lövverk, höjd och färg på blomningen. Euphorbia, som odlas i trädgården, kan kännas bra både i skuggan och i solen, slår snabbt rot och sprider sig oftast av frön.

Bild
Bild

Årliga buskar är idealiska för dem som föredrar att regelbundet ändra sin landskapsdesign ., perenner gör det möjligt att minska tiden som ägnas åt att ta hand om buskar. I både det första och andra fallet lockar blommor små växtuppfödare; euphorbia värderas för sin grönska. Det finns ganska varierade arter av denna växt med ljusa, flamliknande periflowers. Trädgårdsbuskar rekommenderas att bara klippa av för vintern, men det är inte nödvändigt att täcka dem, de tål perfekt ett måttligt kallt snäpp.

Rekommenderad: