Typer Och Sorter Av Codiaum (croton) (39 Foton): Namn Och Beskrivningar Av Växtsorter

Innehållsförteckning:

Video: Typer Och Sorter Av Codiaum (croton) (39 Foton): Namn Och Beskrivningar Av Växtsorter

Video: Typer Och Sorter Av Codiaum (croton) (39 Foton): Namn Och Beskrivningar Av Växtsorter
Video: Croton (Plant Care): Drastic Times calls for Drastic Measures. 2024, Maj
Typer Och Sorter Av Codiaum (croton) (39 Foton): Namn Och Beskrivningar Av Växtsorter
Typer Och Sorter Av Codiaum (croton) (39 Foton): Namn Och Beskrivningar Av Växtsorter
Anonim

Det finns praktiskt taget inget vackrare än ljust blommande växter. Tack vare uppfödare har vilda arter av olika former, färger och storlekar anpassats för att odla hemma. En av de mest framstående representanterna för floran är naturligtvis Codiaum.

Bild
Bild

Särdrag

Växten Codiaeum, enligt vetenskaplig klassificering, tillhör familjen Euphorbiaceae. Dess 17 arter har identifierats som ett separat släkte. Av de vilda arterna är den mest kända Codiaeum variegatum, det är han som är förfader till de sorter och hybrider som är kända idag, lämplig för odling i en konstgjord miljö som skapats för honom.

Mycket ofta kallas brokiga sorter härledda från Codiaum crotons, men detta är från vetenskaplig synvinkel helt fel. Förvirring uppstod i mitten av 1700 -talet: på grund av liknande egenskaper rankade Karl Linné felaktigt Codiaum brokig till Croton -släktet.

Och eftersom alla inomhusvarianter och hybrider föddes från Codiaum, kallades de av misstag krotoner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den brokiga codiaum fick sitt namn tack vare den nederländska naturforskaren Rumphis, som beskrev det ganska exakt i slutet av 1600 -talet. Vilda arter av Codiaum föredrar territorierna i östra Indien och Malaysia, dessutom finns det utmärkta förutsättningar för deras tillväxt på vissa indonesiska öar.

Variegated codiaeum (Codiaeum variegatum) - Detta är en växt med en upprätt förgrenad stjälk och stora läderaktiga löv, som når 3 och i vissa fall 4 meter i höjd i naturlig livsmiljö. Till denna storlek kan Codiaeum brokiga också växa i ett växthus, men inte hemma, där växten osannolikt blir högre än 70 cm.

Bladplattan kännetecknas av en ganska brokig färg . Venerna på lövverket kan ha gula, röda, orange och till och med svarta toner. Bladplattan, beroende på underarten, kan ha en linjär, lansettformad, oval, flikig och till och med gitarrliknande form. Lövverkets kanter är också varierande. För vissa är en plåt med kanter tvinnade till en spiral karakteristisk, för andra har arkets kant en något vågig kant, och andra har i allmänhet en jämn kant.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växtformerna av släktet Codiaeum är ganska olika . Bland de 17 kända arterna kan du hitta träd, buskar och örtväxter. Alla har löv olika i form och färg, men det finns också en likhet - vita blommor med en gul nyans, grupperade i blomställningar, vars bildning sker i bladaxlarna.

Bladen, beroende på art, kan ha en mycket annan form: ovoid eller lansettformade, hela eller flikiga, med en rak kant eller vågig, med en trubbig yttre spets eller spetsig. Färgerna på bladens färg är inte sämre i olika former: dessa är gröna och gula och röda och rödbruna och många fler olika nyanser som finns på enskilda delar av bladbladet och bladstelen.

Färgen på unga blad är något ljusare jämfört med mogna blad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Olika former måste klassificeras, så det är vanligt att systematisera alla växter av släktet Codiaum. En kort beskrivning av växternas utseende reduceras till bladplattans struktur och form. Det finns ganska många av dem, men det finns också vanliga exemplar.

För appendage (appendiculatum) karakteristisk platta, villkorligt uppdelad i 2 delar: övre och nedre. En tunn överligg fungerar som ett förbindningselement mellan halvorna; det är den som håller den vackert hängande övre halvan, som visuellt liknar en klocka i sin form. Färgen på bladplattan är övervägande i gröna toner, men exemplar med brokiga färger finns också.

Bild
Bild

Ha bladformad (lobatum) bladet består konventionellt av blad, oftast av dem 3. Denna form kännetecknas av en grund dissektion av plattan med en längre och vässad yttre central del. Längden från spetsen till basen är ca 21-22 cm, och bredden överstiger inte märket på 8-10 cm. Plåtens färg kan vara antingen monokromatisk eller brokig med mönster som är karakteristiska för en viss art i formen av fläckar eller ränder.

Bild
Bild
Bild
Bild

En slående representant för den 3-flikiga formen är sorten Utmärkt (utmärkt) . Ett särdrag hos sorten är bladens form och färg. Bladplattan på växten är mycket lik formen till ett ekblad, därför kallas den ofta för den ekiga Codiaum. Unga löv, som ligger i den övre delen av skottet, är målade i gröngula toner, mer moget lövverk som växer i den nedre delen av skottet har en vinrödgul och en del-och lila färg.

Ganska stora blad med klart definierade ådror ligger på en tunn, men ganska stark stam i en kaklad sekvens.

Bild
Bild

En annan representant för den bladformade bladplattan är sorten Nervia . Visuellt liknar det Excelent, det har samma täta och ganska stora löv. Bladplattans form skiljer sig något: sidoloberna är dåligt uttryckta och bladets kant har små dentiklar. Beroende på ålder ändras bladenas färg: unga med grön färg, äldre med gula och mogna blad har en rosa nyans.

Venerna på bladplattan får en vinröd röd nyans när de växer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Aucuboid sort (Aucubifolium) den utmärks av sina vackra blad. Det treflikiga bladbladet utan klart definierade laterallober och den apikala delen har en slät kant. Färgen på bladen varierar med ålder. I unga blad är tallriken färgad ljusgrön, mot bakgrund av vilken citronfärgade fläckar sprids på ett kaotiskt sätt, och mer mogna blad har en rik grön ton, utspädd med gula fläckar.

Bild
Bild

Variety Petra (Petra) tillhör den mest populära och älskade av många arter med en flikig bladform. I utseende liknar växten ett lågt, men mycket vackert träd med en tät krona. Dess stora blad på långa sticklingar inramar vackert en ganska robust stam. Mestadels ovala bladplattor är mörkgröna. Venernas och kanterna på bladen är ljusgula till färgen.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Fru Aiston " karakteriseras som Codiaum med ett stort antal löv, tätt växande längs hela stammen. Bladbladen, smala vid sticklingar och något rundade från ytterkanten, i stammens apikala del har en grön ton, mot vilken små fläckar grädde syns. I moget lövverk är färgen något annorlunda, istället för krämiga fläckar, när plattan växer uppträder fläckar med en suddig kant av gula, rosa, mörka vinröda och till och med svarta färger.

Bild
Bild

Fru Aiston är känd för sina sorter … Tack vare uppfödare uppföddes hybrider med olika lövfärger. Aistonröd kännetecknas av mörkröda, nästan svarta blad. Ayston har gula lövverk målade i gula nyanser. Disraeli-sorten är känd för sina stora trebladiga gröngula blad i unga blad, tegelfärgade i mogna blad.

Bild
Bild

" Guldsol " är en sort med läderartade ellipsblad. Bladplattans huvudbakgrund är grön, med stora, ofta varvat, gula fläckar. Växtens längd överstiger inte 30 cm, men en ganska stark stam är nästan helt täckt med lövverk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den smala bladformen är karakteristisk för många sorter och hybrider av Codiaum.

Den mest framstående representanten är Codiaum -mamma . Dess smala, långa, något krullade bladplattor är färgade, beroende på ålder och hybrid, i en mängd olika nyanser. Som regel dominerar mörkgröna, röda, gula och rosa nyanser.

Bild
Bild

Sunny Star den utmärks av sin förmåga att växa i bredd, dess många skott med täta läderaktiga blad med en liten rundning i ändarna bildar en vacker frodig buske. Färgen på lövverket sträcker sig från ljusgrön med citronprickar till rikgrön med ränder och ränder av en rödaktig nyans.

Bild
Bild

Zanzibar är en sort med smala läderartade lansettformade blad. Ett lätt krökt bladblad kan ha gröna, lila, gula och vinröda nyanser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Codiaum Tamara tillhör de sällsynta sorterna. Han har mycket ovanligt lövverk för en växt. Ovala blad med spetsiga spetsar och fjädrande kanter är vita målade. På en vit bakgrund syns små mörkgröna fläckar tydligt, vilka är mer koncentrerade i den centrala delen av bladplattan. Själva skaftet och bladstjälkarna är målade i en rik grön färg.

Bild
Bild

Codiaeum pajskorpa bildar en vacker spridande buske av vertikalt växande blad. Bladbladet är smalt, långt, med en något vågig kant och en kryddig spetsig spets. Unga blad har en gulgrön nyans, och moget lövverk kännetecknas av ett brokigt mönster i rosa-bruna toner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns sorter som är svåra att klassificera som en specifik bladform. Genuinna , med sin varierade form, längd och bredd på bladplattor, tillhör sådana.

Bild
Bild

Ha lansettformat bladspetsarnas form har en trubbig kant, och den smalbladiga formen kännetecknas av spetsiga spetsar. Bredden på den lansettformade bladplattan överstiger längden med 3-4 gånger, och bredden på den smalbladiga plattan är 9 gånger mindre än längden. Det finns också hybrider med medelstora och små bladplåtstorlekar, samt sorter där bladen har vackra bandböjningar. Färgen på bladplattan har som regel ett ljusgult eller gråaktigt mönster med metallisk glans.

Bild
Bild
Bild
Bild

För småbladig former med sina små, något böjda eller spiralvridna kanter på bladen, är ett rödgult mönster med en spridning av små svarta prickar över hela ytan karakteristiskt, och för det bandliknande utseendet, vars smala blad har korta bladblad, är en plattans gröna ton med små gula fläckar är karakteristisk.

Bild
Bild

Moluccan sorten skiljer sig genom att dess bladplattor kan vara antingen ovala eller äggformade eller smala lansettformade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hemsjukvårdens regler

Inomhus arter av Codiaum är ganska opretentiösa i vården, men som alla växter behöver de förhållanden som är så nära naturliga som möjligt.

Först och främst måste du skapa önskad belysningsnivå . För alla artificiellt uppfödda sorter behövs starkt ljus, men du behöver inte exponera blomkrukan i direkt solljus, brännskador på bladplattan är möjliga.

Om fönstret är på södra sidan måste växten skuggas, och om det är på väst- eller östsidan krävs inte skuggning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den optimala temperaturregimen för Codiaum ligger inom ett måttligt område. Under sommarperioden bör temperaturen inte stiga över 22C, och under vintersäsongen måste du se till att den inte sjunker under 17-18C. På sommaren, om det finns en stängd loggia, kan du installera en blomkruka på balkongen, men se till att det inte finns drag.

Växten tolererar regelbunden sprutning och riklig vattning mycket bra . Vattningsfrekvensen beror på säsongen. På varma sommardagar ska vattning vara minst 3 gånger, och på vintern räcker det med en enda fuktning av jorden. Det är lätt att övervaka jordens fuktinnehåll, det viktigaste är att förhindra att det översta lagret torkar ut helt.

Även om codiaeum är opretentiös, behöver den fortfarande utfodring. För sommarperioden, som varar från mars till augusti, används flytande mineralgödselmedel, med vilket växten vattnas högst en gång i veckan.

För vinterperioden reduceras frekvensen till 1 gång per månad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillräcklig jord krävs för god tillväxt och utveckling. Codiaum föredrar lätt sura substrat, som bör innehålla sand, gräs, humus och torv . Expanderad lera bör vara närvarande som dränering i botten av tanken, vilket kommer att skydda växten från överskott av fukt och därför från ruttnande av rotsystemet.

Vuxna exemplar av Codiaum måste planteras om vartannat år, och unga växter måste planteras om årligen med den välkända överföringsmetoden.

Om rotröta, tecken på fusarium, senblåsa och lövskada, ovanligt för denna sort, hittas, är det värt att behandla de drabbade områdena med en fungicid.

Insekticidpreparat hjälper till från spindelmider, mjölk och insekter.

Rekommenderad: