Hamedorea "Bridble" (34 Bilder): Höjd, Hemtjänst Och Transplantation Efter Köp

Innehållsförteckning:

Video: Hamedorea "Bridble" (34 Bilder): Höjd, Hemtjänst Och Transplantation Efter Köp

Video: Hamedorea
Video: 🌿 ХАМЕДОРЕЯ 🌿 уход за ПАЛЬМОЙ в домашних условиях 2024, April
Hamedorea "Bridble" (34 Bilder): Höjd, Hemtjänst Och Transplantation Efter Köp
Hamedorea "Bridble" (34 Bilder): Höjd, Hemtjänst Och Transplantation Efter Köp
Anonim

Hamedorea "Bridble" är en tropisk gäst, planterad som en krukväxt i centrala Ryssland. Det här palmet ser attraktivt ut, det anses ge lycka till i feng shui -tekniker, det hjälper till att diversifiera atmosfären i interiören. Efter att ha skaffat ett sådant husdjur är det värt att omedelbart studera vad höjden på en vuxen växt kommer att bli, hur det blir omhändertaget hemma och transplanterat efter köpet.

Bild
Bild

Särdrag

Hamedorea "Bridble" är en exotisk växt, ett palmträd upp till 1,5 m högt. Chamaedorea Breedblading är en hybrid av den populära Elegance -växten . Skillnaden från moderplantan i detta palmer ligger i blommornas större storlek, lövverkets och skottens ljusa, smaragdiga färg.

Bild
Bild

Under gynnsamma förhållanden bildar växten en frodig grön massa, ser väldigt dekorativ ut, kan bli en riktig dekoration av det inre utrymmet.

Bland de viktigaste egenskaperna hos Bridble chamedorea palm är:

  • krypande stjälkar, gröna (vuxna blir bruna);
  • flera tunna vayi - skott;
  • pinnate bågformiga löv på en lång petiole;
  • plåt, bestående av 12 eller fler aktier;
  • panikulera blomställningar, bestående av sfäriska gula blommor;
  • bärliknande frukt, klotformig, djup svart.
Bild
Bild

Chamaedorea Breedblading är en ätbar växt. I sin naturliga miljö i länderna i Syd- och Centralamerika används den vid beredning av sallader. För kulinariska ändamål används oöppnade knoppar, frukter, blad.

Hur transplanteras?

Efter att ha köpt en tränsplanta av chamedorea bör du inte skynda dig att flytta den till en permanent plats. Växten skadas lätt, tål knappast denna procedur. På den nya platsen bör du vänta minst 14 dagar på acklimatisering. Transplantation i en permanent blomkruka utförs med omlastningsmetoden i en specifik ordning.

Fukta underlaget. Det är nödvändigt för enklare separation av den jordiska koma

Bild
Bild

Lägg bladen i en plastfolie, skydda dem från de negativa effekterna av den yttre miljön. Fixera i önskad position för att inte gå sönder under transplantationen

Bild
Bild

Ta försiktigt bort växten från krukan tillsammans med rotsystemet och en del av jorden

Bild
Bild

Det är viktigt att inte skada de känsliga rötterna, annars kommer palmen inte att rota sig.

Fyll en ny behållare med ett tjockt lager dränering baserat på expanderad lera, krossad natursten, tegel

Bild
Bild

Placera palmen på en vall, täck rötterna med ett förberett jordunderlag, fyll karet med det så att rotkragen inte förblir bar

Bild
Bild

Ta bort fixeringspolyeten. Sprid bladen, vattna jorden

Bild
Bild

Genom att följa dessa detaljerade instruktioner kan du se till att hamedoreen är så lätt och bekväm som möjligt att flytta till en ny plats. Ytterligare när rötterna växer och utvecklas måste unga palmer planteras om med samma metod var 12: e månad.

Vuxna växter överförs till en ny bostad en gång vart fjärde år.

De nödvändiga förutsättningarna

För framgångsrik odling av Bridble chamedorea hemma är det absolut nödvändigt att ta hänsyn till den växts tropiska ursprung. I alla fall, denna palm kan anses vara en av de mest opretentiösa … Du behöver inte ta hand om det mer än andra exotiska inomhusväxter, men under förutsättning att temperatur- och luftfuktighetsförhållandena observeras enligt standarderna för den tropiska klimatzonen.

Bild
Bild

Valet av behållare för odling spelar också roll . Det är värt att välja det mest stabila badkaret med en bred bas. Varannan vecka måste du vända den på andra sidan för att säkerställa skottens symmetriska utveckling, deras säkra tillväxt.

Bild
Bild

Befruktning

Hamedorea "Bridble" kräver regelbunden utfodring - handflatan svarar bra på dem, visar snabb och snabb tillväxt. Under perioden mars till september appliceras gödningsmedel var 3-4: e vecka, resten används inte . Det är bäst att välja färdiga granulära formuleringar som kan blandas i jorden vid basen av stammen.

Bild
Bild

Organiskt gödningsmedel rekommenderas inte för exotiska arter, liksom deras flytande former.

Beskärning

En vuxen palm behöver periodisk beskärning för att läka växten. Med dess hjälp kan du också ge kronan en vacker, snygg form. Torra, skadade löv kan tas bort med en beskärare eller trädgårdskniv. Instrumenten förbehandlas med alkohol för desinfektion.

Bild
Bild

Det är nödvändigt att skära så nära basen av arket som möjligt . Detta undviker bildandet av oestetisk "hampa". Alla skurna platser behandlas med aktivt kol krossat till pulverläge. Du kan också använda en svag lösning av mangan.

Bild
Bild

Sådana åtgärder förhindrar infektion med svampinfektioner, deras överföring mellan olika växter.

Vattning

Palm hamedorea "Bridble" är mycket krävande för vattningens frekvens. Det tolererar inte vattendragning av jorden, men det är okänsligt för kortsiktig torka. På sommaren är anläggningens vattningsreglering inställd på en frekvens 1 var 4: e dag . Men du bör inte bara styras av schemat. Det är viktigt att uppmärksamma hur djupt jorden har torkat: behovet av fukt indikeras av dess torrhet på ett djup av mer än 4 cm En fuktig, rutten doft som kommer från underlaget är ett tecken på att överdriven fukt uppstår.

Vintervattning utförs inte mer än 1 gång i veckan . Det är nödvändigt att minska mängden fukt i de fall jorden ännu inte är tillräckligt torr. Dessutom behöver växten regelbundet bad under en varm dusch. Detta mått på påverkan appliceras minst 2-3 gånger i månaden med en sprayflaska.

Bild
Bild

Detta tillvägagångssätt hjälper till att hålla kronan i ordning och förhindrar uppkomsten av parasiter.

Det rekommenderas att bevattna endast med sedimenterat vatten med en temperatur som inte är lägre än + 30 ° С. För att mjuka upp alltför hårda miljöer kan du använda citronsyra .1 tsk kommer att räcka. pulver i 5 liter vatten.

Bild
Bild

Jorden

Hamedorea "Bridble", liksom andra palmer, måste planteras i näringsrik, mycket lös jord. Det ska vara så lätt som möjligt, särskilt för unga växter. Marken i badkaret ska vara fukt- och luftgenomsläpplig, med surhetsvärden på 6, 3-6, 5 pH. Ett färdigt näringsrikt substrat för odling av palmer kan köpas i butiker. Vid självbildande av jordblandningen är det nödvändigt att kombinera ingredienserna i följande proportioner:

  • 1 del torv, humus, torv;
  • 0, 5 delar agroperlit.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om den korrekta kombinationen av komponenter observeras kan en ganska lös, bördig jord erhållas, vilket säkerställer framgångsrik tillväxt och korrekt utveckling av växten.

Ljus

Hamedorea "Bridble" växer i den naturliga miljön i skuggan, under spridningskronorna på höga träd. Det är inte anpassat för direkt solljus och måste placeras i relativ säkerhet från deras inflytande . Under dagen måste ett palmer i ett väl upplyst område skuggas, annars kommer de gröna bladen att få oestetiska brännskador.

Bild
Bild

Om anläggningen i ett badkar ligger på södra eller östra sidan av huset, lägenheten, rekommenderas det att hålla ett avstånd på cirka 1 m från fönstret.

Fuktighet

För en tropisk växt är det inte så mycket temperaturregimen som är mycket viktig, utan parametrarna för luftfuktighet. Denna siffra måste hållas på 60% eller mer. Kontakt med en luftkonditionerad miljö, närhet till centralvärme kan leda till att denna vackra palmträd dör . På sommaren är det möjligt att hålla växten på en öppen eller delvis inglasad balkong eller terrass.

Optimala temperaturegenskaper för vinterperioden är cirka + 16 ° С . På sommaren och under lågsäsong rekommenderas ett genomsnittligt mikroklimat. Det bästa temperaturintervallet är från + 22 ° C till + 27 ° C. Detta undviker intensiv avdunstning av fukt och hjälper till att hålla bladen gröna och saftiga.

Bild
Bild

Ett antal åtgärder vidtas för att upprätthålla rätt fuktregim vid odling av Bridble chamedorea

  1. Luftfuktare är installerade. De hjälper till att reglera rummets klimategenskaper, särskilt när det gäller ett växthus i hemmet.
  2. Sprutning utförs från en sprayflaska. På morgonen och kvällen rekommenderas att spruta skotten med fukt för att undvika fuktbrist.
  3. Placera bredvid en speciell fontän som förångar fukt.
  4. En behållare fylld med vatten, expanderad lera och spagnum installeras bredvid den.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Regelbunden ventilation av rummet hjälper till att säkerställa rätt mikroklimat. Samtidigt är det viktigt att växten skyddas mot drag och plötslig hypotermi.

Fortplantning

Bland de reproduktionsmetoder som stöds av "Bridble" chamedorea kan man skilja vegetativa och generativa. Den svåraste metoden innebär användning av frö . Huvudproblemet är den korta period under vilken den behåller sin grobarhet. Det är nödvändigt att placera fröna i marken senast 2 veckor efter insamlingen, efter att ha blötläggts i varmt vatten. Det är nödvändigt att odla plantor i ett substrat från en blandning av sphagnum, sågspån, sand i lika delar, behållaren med frön är täckt med en film.

Bild
Bild

Transplantationen utförs när 2-4 blad dyker upp.

Och du kan också plantera med skott - barn, separera dem från moderns rot efter uppkomsten av sitt eget rotsystem och det sjunde bladet.

Bild
Bild

Att dela busken används sällan. Om det används kombineras proceduren med en transplantation.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Precis som många andra exotiska växter behöver Bridble hamedorea en period av vinterdvala, då frekvensen för vattning och utfodring minimeras. Underlåtenhet att följa dessa rekommendationer ökar risken för att drabbas av svampinfektioner. Oftast påverkar de rotsystemet, liksom bladplattor . I kampen mot svampens manifestationer används drogerna "Topsin-M", "Skor", den rekommenderade behandlingsfrekvensen är 1 gång på 10 dagar tills tecknen på växtsjukdom är helt eliminerade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skadedjur kan också skada lövbladenas hälsa

Spindelkvalster . Denna parasit lämnar en spindelnät på bladets baksida och små prickar på framsidan. Dessutom kan spindelmider bära svampsjukdomar. Det är därför det rekommenderas att plantorna undersöks regelbundet, om en parasit hittas behandlas de med akaricidpreparat.

Bild
Bild

Skydda . Denna insekt skadar växten genom att mata på dess juicer. Ansamlingen av skadedjur på bladens yta ser ut som små fläckar med vitbeige färg. Med den intensiva utvecklingen av infektion dyker en kudde upp - en specifik klibbig plack. Kampen mot skidan består av mekanisk rengöring av bladen med bomullstussar eller en styv borste, sedan används behandling med insekticida preparat.

Bild
Bild

Svagt mask . Denna skadedjur lämnar efter sig en vitaktig beläggning på bladplattorna. Grenarna på den skadade palmen spricker, blomställningarna dör. I ett tidigt skede kan symtomen på sjukdomen elimineras genom enkel behandling med tvålvatten. Vid intensiv skada på växtens organ måste du ta hjälp av läkemedlet "Fitoverm".

Bild
Bild

Med tanke på alla möjliga risker är det möjligt att skydda palmen från möjliga farokällor och yttre hot utan onödiga problem.

Rekommenderad: