Var Växer Agave? På Vilken Kontinent Finns Den? Växtens Hemland

Innehållsförteckning:

Video: Var Växer Agave? På Vilken Kontinent Finns Den? Växtens Hemland

Video: Var Växer Agave? På Vilken Kontinent Finns Den? Växtens Hemland
Video: Vi lär oss om: Växternas livscykel 2024, April
Var Växer Agave? På Vilken Kontinent Finns Den? Växtens Hemland
Var Växer Agave? På Vilken Kontinent Finns Den? Växtens Hemland
Anonim

Agave är en enhjärtbladig växt som tillhör underfamiljen Agave och familjen Asparges. Man tror att namnets ursprung är förknippat med den antika grekiska mytologiska karaktären - Agave. Hon var dotter till grundaren av staden Thebes, Cadmus. Eftersom flickan inte trodde på Dionysos 'gudomliga natur, skickade Gud galenskap på henne och hon slet sönder sin egen son Penfey.

Var växer den?

I vildmarken finns denna växt oftast i de heta bergsområdena i Mexiko, liksom i grannområdena i Nord- och Centralamerika. Agave älskar steniga jordar, tål lätt torka och värme . På fastlandet i Eurasien dök denna intressanta växt upp någon gång efter att Amerika upptäcktes.

Numera växer vissa typer av agave vid Medelhavets stränder. I Ryssland kan den ofta hittas på Svarta havets torg, i Kaukasus, och bor också på territoriet på den södra kusten av Krim.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växtens utseende

Endast ett fåtal agaves har korta, lignifierade stammar; i nästan alla arter av denna växt av stora storlekar är köttiga blad anslutna till en rotrosett. De är både breda och smala; i slutet finns en sylformad spets, liksom taggar av olika former längs bladets kanter . Lövverket är målat i gråaktiga, grönaktiga eller blåaktiga toner med gulaktiga eller vita ränder längs kanterna.

Dessa ovanliga växter en till två meter höga med en rosettdiameter på upp till tre meter är täckta med en vacker vaxbeläggning ovanpå. Blomställningen är en mycket stor apikal panicle - tio till tolv meter med en rosettdiameter på fyra till fem meter . På peduncle finns det upp till sjutton tusen gulaktiga färger och trattformade blommor.

Bild
Bild

Olika sorter

Agave -släktet innehåller cirka tre hundra arter av växter i olika former och färger.

Amerikansk agave

Den mest kända representanten för detta släkt. I naturen finns det exemplar upp till tre meter höga. Det kännetecknas av grågröna eller mörkgröna blad med gul kant längs kanterna och en vaxaktig blomma som slutar i taggar. Kan odlas som en inomhusblomma . Det används ofta vid behandling av sjukdomar.

Bild
Bild

Blå agave

En mycket vacker art, vanlig i Mexiko. Har en elegant rosett av spetsiga blad med en blåaktig, vaxliknande blomning. Blommar efter fem till åtta år av livet.

Det är från det som den världsberömda alkoholhaltiga drycken kallas tequila produceras. För dessa ändamål odlar mexikaner blå agave i stora mängder på speciella plantager.

Bild
Bild

Sträng agave

Anläggningen har medelstora parametrar och lövverk, belägna i form av en skruv (upphöjd). Vid bladets kant finns tunna vita fibrer som liknar trådar . Vid blomningstiden kastar den ut en tre meter lång peduncle i höjd.

Bild
Bild

Drottning Victoria Agave

Mycket dekorativa, långsamt växande arter. Har en sfärisk rosett upp till fyrtiofem centimeter i diameter. Bladen är korta och sega, triangulära i form, mörkgröna (ibland brokiga) och mönstrade. Denna art har bara en törn på toppen av växten.

På grund av sitt attraktiva utseende odlas det ofta i hus och lägenheter.

Bild
Bild

Agave Parry

En spektakulär växt med en attraktiv symmetrisk rosett och breda blågrå löv. Denna art har rosa blomknoppar och en ljusgul blomställning. Mycket torktolerant och tål kortvariga temperaturfall upp till -12 grader Celsius.

Bild
Bild

Agave komprimerad

Besökskortet för denna art är nålformade, tunna, köttiga blad. Inom blommodling inomhus uppskattas den för sin dekorativa effekt och för sin opretentiösa odling. När man växer upp kan denna art förgrena sig.

Det ser särskilt vackert ut med en två meter lång peduncle släppt.

Bild
Bild

Habitat för populära arter

Amerikansk agave är den vanligaste arten i den naturliga miljön; den finns inte bara i Mexiko, USA och de karibiska öarna, utan också vid stranden av Svarta och Medelhavet, på Krim och Kaukasus.

Blå agave är vanlig i hela Mexiko, men mest av allt i den mexikanska delstaten Jalisco, eftersom det är här som den odlas i syfte att få tequila

Agave -filament växer bara i Mexiko och Nordamerika. Drottning Victorias agave bor i mexikanska Chihuahua -öknen, Coahuila, Durango och Nuevo Leon -staterna, liksom i södra USA. Agave Parry finns vid foten av Mexiko och i sydvästra USA, och den mexikanska delstaten Puebla anses vara födelseplatsen för komprimerad agave.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ser inomhus agaves ut?

För användning som inhemska växter odlades låga sorter med liten rosettdiameter. De är en miniatyrform av agave som växer naturligt. Under inomhusförhållanden behöver de också mycket sol och värme, samt en speciell sammansättning av jorden . Inomhus sorter blommar snabbare; på sommaren rekommenderas att de placeras på gatan.

Oftast väljs amerikansk agave, drottning Victoria agave och många andra för hushållsavel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var används den?

I agavens hemland tillverkas rep, rep, fiskenät av dess lövverk. Avfallet går till produktion av omslagspapper. Det finns agaves som odlas för fiber.

Alkoholhaltiga drycker produceras av saften: pulque, tequila, mezcal . Vid matlagning används söt sirap som tillsats till olika rätter, bladen stekas och torkas.

Växten innehåller sådana användbara ämnen som järn, kalcium, zink, vitamin C och B -vitaminer, dess juice kännetecknas av desinficerande och sårläkande egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Intressanta fakta

Det finns mycket intressant information om detta. en ovanlig växt.

  • I forntida Mexiko spelade denna växt en viktig roll i det ekonomiska, kulturella och religiösa livet. Aztecernas välmående liv berodde på agave -skörden.
  • Enligt en hypotes bildas landets namn - ordet "Mexiko" på uppdrag av gudinnan för agaven - Mektli.
  • Aztekerna trodde att att placera agaveblad på en gravid kvinnas ansikte skulle rädda henne från att bli ett vilddjur.
  • Larver och fjärilar av släktet Megathymug lever på bladen på denna växt. De stekas med bladen och äts. Det anses vara en delikatess.
  • De komprimerade fibrerna i denna växt, kallad sisal, används för dart.
  • Amerikansk agave kan existera på ett ställe i femtiohundra år. I botaniska trädgården i Sankt Petersburg finns en växt som överlevde blockaden av Leningrad.
Bild
Bild

Agave är en fantastisk och användbar växt som kan användas som mat, medicin och för produktion av nödvändiga hushållsartiklar. Dessutom är den mycket effektiv i hemodling och kan försköna alla interiörer .… Det är också känt att denna unika växt rengör luften från skadliga mikroorganismer.

Rekommenderad: