Granbonsai: Formationer Av Blå Och Vanlig Granbonsai. Hur Man Gör Bonsai Från Kanadensisk Gran Glayka Konik? Hur Odlar Man Bonsai I En Kruka Eller Trädgård?

Innehållsförteckning:

Video: Granbonsai: Formationer Av Blå Och Vanlig Granbonsai. Hur Man Gör Bonsai Från Kanadensisk Gran Glayka Konik? Hur Odlar Man Bonsai I En Kruka Eller Trädgård?

Video: Granbonsai: Formationer Av Blå Och Vanlig Granbonsai. Hur Man Gör Bonsai Från Kanadensisk Gran Glayka Konik? Hur Odlar Man Bonsai I En Kruka Eller Trädgård?
Video: Creating bonsai From Spruce Trees 2024, Maj
Granbonsai: Formationer Av Blå Och Vanlig Granbonsai. Hur Man Gör Bonsai Från Kanadensisk Gran Glayka Konik? Hur Odlar Man Bonsai I En Kruka Eller Trädgård?
Granbonsai: Formationer Av Blå Och Vanlig Granbonsai. Hur Man Gör Bonsai Från Kanadensisk Gran Glayka Konik? Hur Odlar Man Bonsai I En Kruka Eller Trädgård?
Anonim

Den gamla konsten att odla bonsai i blomkrukor, som har sitt ursprung i Kina, utvecklades sedan i Japan, varifrån den började sin procession i resten av världen. Dekorativa träd presenterades som dyra gåvor, blev föremål för samlarobjekt och mer och mer blev populär bland amatörblomstrare. Trots att inomhusträd är nyckfulla att ta hand om och svåra att odla, lär tusentals fans runt om i världen bonsai -konsten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner och typer

Du kan odla bonsai från träd av alla slag, men barrträd ser särskilt vackra ut. De bästa arterna för att skapa barrträd är gran, thuja, tall och enbär. Det finns mer än 10 huvudstilar för trädbildning, som alla har sin egen betydelse. Men oavsett hur vacker en barrträd är, är det svårt att odla och ta hand om det, därför rekommenderas det inte för en nybörjare att skapa ett sådant konstverk.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att skapa bonsai från gran används dessa typer

Norsk gran . Ett konformat träd som ofta används som nyårs heminredning.

Bild
Bild

Blå gran (grå eller Colorado) . Granen är känd för nålarnas blågröna eller blåa färg och har en smal konisk form i sin ungdom, och det vuxna trädet får en cylindrisk form.

Bild
Bild

Gran Glauka Konik . Miniatyrgranen är känd för sin vackra koniska kronform och täta små nålar.

Bild
Bild

Kanadensisk gran . Den vackra blågröna ovan och blåvita under granen är förfader till Glauka Konik-granen.

Bild
Bild

Att göra granbonsai

Du kan odla ett dvärgträ från en vanlig granplanta som tagits från naturen eller köpts från specialiserade plantskolor. Men att hitta rätt art i rätt ålder är mycket svårt, så bonsai -mästare skapar sina kompositioner från träd som odlas av frön. Innan planteringen genomgår fröna en speciell behandling som desinficerar och påskyndar grobarheten. För att göra detta måste du placera ätets frön i 24 timmar i en svag lösning av kaliumpermanganat. Blötlägg dagen efter i rent vatten.

Bild
Bild

I en torv-sandblandning med tillsats av barrhumus, plantera frön till ett djup av 15 mm, fukta väl och täck med folie . Avståndet mellan de såda fröna bör vara minst 4 cm. Den optimala temperaturen för spiring överstiger inte 20 ° C. De första skotten kan visas om ett par veckor. När alla frön har spirat, välj och lämna de starkaste plantorna på ett avstånd av minst 75 mm från varandra.

Bild
Bild

Att lämna bara en grod rekommenderas inte, eftersom granen har en särart: vid det tredje levnadsåret dör 50% av plantorna.

Om du tar hand om plantor måste du:

  • tål temperaturer i intervallet 13-15 ° C;
  • ersätt vattningen genom att spruta plantor med vatten 2 gånger om dagen;
  • håll dig borta från direkt solljus.
Bild
Bild

Mjuka groddar är inte resistenta mot sjukdomar, särskilt inte rotrot, så det är viktigt att behandla växten med fungicider. När växten når en höjd av 0,1 m börjar de bilda en krona. Formen på en vuxen växt är planerad i förväg och motsvarar önskan från idéförfattaren. För att bilda ett träd används klämning av tillväxtpunkter, beskärning och avdragning av grenar med koppar- eller aluminiumtråd, vilket anger tillväxtriktningen.

Bild
Bild

Ett år senare transplanteras plantorna för första gången . Det är bäst att göra en transplantation tidigt på våren, innan det aktiva saftflödet startar. Unga plantor avlägsnas försiktigt från jorden, försöker att inte skada rötterna, de bortskämda tas bort och transplanteras i separata krukor. Det är lämpligt att lägga jord från under barrträd till jorden för transplantation. Vattna plantorna en gång i veckan på sommaren. Mineralförband appliceras en gång om året på våren.

Bild
Bild

När plantorna når tre år transplanteras de i en speciell skål - en bonsai . En sådan blomkruka väljs med hänsyn till utseendet på en vuxen växt och färgschemat, eftersom det är en viktig komponent i den framtida sammansättningen. Skålen ska vara grund, med öppningar för överflödigt vatten, täckt med skärvor och lätt att underhålla. Marken för plantering väljs i enlighet med växttypen, och mossan läggs ofta runt den planterade groddan, imiterar gräs och bibehåller den nödvändiga markfuktigheten.

Bild
Bild

Mogna växter planteras om vartannat år.

Vård

När bonsai slår rot i den valda grytan är det nödvändigt att fortsätta bildandet av kronan. Detta måste göras under dvärgträdets livstid, eftersom växtens tillväxtprocess aldrig stannar. Förutom att klippa bort överflödiga grenar, dra av unga mjuka grenar, nypa den apikala knoppen och skala bort barken för att åldras trädet används.

Bild
Bild

För att hålla bonsai dekorativ och tilltalande med ett snyggt utseende gör de en gång om året på våren en grundlig beskärning av trädet genom att ta bort överflödiga och torkade grenar. Skärpunkter på tjocka grenar måste behandlas med trädgårdshöjd för att förhindra sjukdom. Resten av tiden måste du bara ta bort de grenar som bryter mot kompositionens struktur.

Bild
Bild

När du tar bort grenar är det viktigt att komma ihåg regeln: om du tar bort för många grenar och nålar kan trädet dö.

Vattna den vuxna växten efter behov, kontrollera jordens torrhet inuti krukan. Eftersom behållaren för trädets liv är liten och jorden i den är relativt liten, för god tillväxt och utveckling, måste bonsai regelbundet matas med speciellt gödningsmedel, vilket kan skilja sig åt i sammansättning för olika arter.

Bild
Bild

Rätt belysning är viktigt för att behålla en dekorativ komposition . Ateers föredrar diffust solljus under större delen av dagtid året runt. Om belysningen är felaktig kan bonsai från den ädla blå granen förlora sin ovanliga färg och förlora sin unikhet.

Bild
Bild

Dvärgträd, liksom deras fullvärdiga motsvarigheter, går i viloläge på vintern och minskar deras vitala aktivitet . Sådana exemplar föredrar att övervintra i kylan, eftersom de är varma i lägenheten och det inte finns tillräckligt med fukt i luften. Ägarna till dvärggranar sätter sina krukor med ett träd på balkongen eller ordnar dem i trädgården. Om detta inte görs kan bonsai dö.

Rekommenderad: