Lönnbonsai (24 Foton): Hur Man Odlar Röd, Blå, Japansk Eller Kanadensisk Lönnbonsai? Hur Man Planterar Och Odlar Frön?

Innehållsförteckning:

Video: Lönnbonsai (24 Foton): Hur Man Odlar Röd, Blå, Japansk Eller Kanadensisk Lönnbonsai? Hur Man Planterar Och Odlar Frön?

Video: Lönnbonsai (24 Foton): Hur Man Odlar Röd, Blå, Japansk Eller Kanadensisk Lönnbonsai? Hur Man Planterar Och Odlar Frön?
Video: Hur man planterar frön tutorial 2024, Maj
Lönnbonsai (24 Foton): Hur Man Odlar Röd, Blå, Japansk Eller Kanadensisk Lönnbonsai? Hur Man Planterar Och Odlar Frön?
Lönnbonsai (24 Foton): Hur Man Odlar Röd, Blå, Japansk Eller Kanadensisk Lönnbonsai? Hur Man Planterar Och Odlar Frön?
Anonim

Japansk lönnbonsai är det vanligaste valet för inomhusdekoration. Det är en lövväxt med olika lövskuggor. För att ett träd ska trivas med sitt utseende krävs det att man beskär ordentligt.

Bild
Bild

Karakteristisk

Dessa lönnar finns vanligtvis i Japan, Kina och Korea. De vanligaste arterna har 5 spetsiga ändar på lövverket och kallas Acer palmatum. De har vackert lövverk och en graciös krona när de vårdas ordentligt.

Bonsai kan odlas av flera typer av lönn, till exempel palmformad eller stenig, en fältart, askbladad och till och med planbladig, är väl lämpad.

Dessa är dvärgvarianter med små lövverk, som ser väldigt vackra ut efter att ha klippt kronan . Uppfödare lyckades föda upp ljusa, dekorativa sorter som producerar blått och blått lövverk. Det finns till och med en eldröd lönn och till och med lila. Denna riktning har blivit så populär att forskare inte slutar arbeta med att skaffa nya arter med en unik bladfärg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Japanska lönnträd är anpassade till ett brett spektrum av klimat växer därför i de södra regionerna i vårt land, Nordamerika. Lönnträd kan bli upp till 4,5 meter höga och en kortare stam kan fås om så önskas genom att beskära regelbundet.

En av de attraktiva sakerna med detta träd är att det erbjuder olika bladfärger beroende på årstid. På våren är bladen på den japanska bonsai lönnen ljusröda. När de blir äldre blir de rosa och lila. På sommaren är bladen gröna med en rosa nyans. På hösten får de en mörkrosa-röd ton.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det tar 10 till 20 år att få ett fullt moget träd. Trädgårdsmästare måste visa mycket uthållighet och viljestyrka för att uppnå önskat resultat och hålla trädet i rätt form. Det är möjligt att odla din lönn från ett frö, så alla dess arter förökar sig.

Den beskrivna bonsai lönn sorten är känslig för frost på grund av det höga fuktinnehållet i sina rötter.

Det behöver skydd mot kyla, kräver mycket sol på morgonen, men på varma dagar är det bättre att sätta växten i skuggan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den japanska lönnen har mer än 300 olika typer, inklusive rött, blått, ljusblått . Kanadensiska sorter är mer hårda och resistenta mot sjukdomar och insekter. Höstens lövfärger sträcker sig från guld till rött.

Lönnbonsai kräver mer underhåll än en vanlig inomhusblomma. Felaktig vattning är det största misstaget som spirande trädgårdsmästare gör. Dehydrering eller för ofta vattning kan vara lika skadligt för växten, och ibland dör den till och med av denna anledning.

Det är tack vare beskärning som det är möjligt att få det unika utseende som växten besitter . Tack vare honom används lönn som ett dekorativt element när man organiserar en attraktiv trädgård eller ett bekvämt utrymme i huset, i ett lusthus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Beskärning hjälper till att forma trädet till rätt storlek. Det finns flera olika konstnärliga stilar, men inte alla är lämpliga för en sort, tvärtom används de beroende på de individuella egenskaperna hos den odlade arten. Att förstå ett visst träds naturliga form och tillväxtvanor hjälper till att avgöra hur korrekt beskärning ska göras. Att klippa bort överflödiga grenar är viktigt för att skapa en vacker krona och innehålla lönnväxt.

Kronens översta lager fungerar som ett skyddande lövskydd för hela trädet . De ser ut som ett skal. Grenar är skelett av en växt; den framtida formen beror till stor del på dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är nödvändigt att trimma lönnen korrekt: ta inte bort mer än 1/5 av den levande kronan under året, annars kommer växten att få allvarlig stress eller trädgårdsmästaren kommer att orsaka oönskad tillväxt från den onödiga sidan. För att minska den totala vikten och sätta ordning på kronan skärs trädet jämnt. En växt tunnare på ena sidan kommer att se slarvig ut.

Om sidogrenen korsar den centrala stammen högre eller lägre måste den tas bort, liksom alla grenar som går bort från den allmänna formen. Under beskärning hittas gamla och döda skott och avlägsnas skoningslöst.

För att göra det mer attraktivt och estetiskt tilltalande skärs grenarna som berör marken . Vidrör inte skott som är mer än hälften av stammens diameter. Grenar som inte avsmalnar mycket, inte delar eller böjer ska klippas. Beskärning på sommaren stimulerar mindre tillväxt än på vintern.

Proceduren utförs när lufttemperaturen är 27 C och högre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur växer man från ett frö?

De pulserande bladen av japanska lönnar, i kombination med deras miniminivå, gör dessa träd önskvärda i trädgården. De passar perfekt in i nästan alla landskap eller växer i verandaskärl. Den mest önskvärda arten kan dock vara ganska dyr och därför inte lätt tillgänglig, men kan planteras hemma med frö.

Bild
Bild

Du kan alltid försöka odla din egen bonsai från frön om du kan få dem. Steg-för-steg-processen är följande.

  • Bryt först av vingarna på fröna, lägg dem i en engångskopp. Varmt vatten hälls i en behållare och lämnas i denna form över natten. På morgonen, töm vattnet med plantmaterialet genom ett nätfilter.
  • Våta frön måste torkas något och läggas i en påse. Strö över kanel ovanpå, skaka lätt för att fördela den över hela plantmaterialets yta. Få människor vet, men kanel är en naturlig och billig fungicid.
  • Påsen är stängd, men löst, och läggs i kylskåpet. Kontrollera då och då att blandningen förblir något fuktig.
  • Efter 2 månader bör fröna börja gro. Från tillgängliga frön kan de som visar svaga och tunna groddar tas bort, resten läggs tillbaka i kylskåpet.
  • Så snart ett bättre rotsystem uppträder kan du placera plantmaterialet i en näringsrik jord.
  • Krukorna placeras i en lägenhet där det är tillräckligt varmt och ljust.

Vattna jämnt, jordblandningen ska vara något fuktig, men bör inte torka ut, annars dör spiran.

Bild
Bild
Bild
Bild

För plantering rekommenderar experter att använda färskt frö, medan du regelbundet måste övervaka att det inte bildas mögel i påsen. Det är bättre att välja dem i utformningen av vilka blixtnedslag tillhandahålls, det är något öppet så att luften kan cirkulera fritt. I genomsnitt kommer frön att stå i kylskåp i 3 månader.

Var noga med att samla frön från mogna och friska lönnträd . Sand är utmärkt för rotsystemet som jord. När rötterna har nått en större längd måste trädet flyttas om igen så att det kan fortsätta att utvecklas normalt.

När lönnen är 20 centimeter hög kan du börja förvandla den till en bonsai, men inte tidigare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förökning med sticklingar och luftskikt

Det är också möjligt att föröka japansk lönn genom sticklingar; allt planteringsmaterial skördas på våren. Vissa trädgårdsmästare använder till och med luftskikt.

Båda metoderna är mycket enkla att implementera . I det första fallet måste stjälken bearbetas väl efter skärning med en lösning av aktivt kol för att desinficera den. Sedan torkas det något, inget speciellt krävs för detta, lägg bara sticklingarna i ett varmt rum i flera timmar.

De placeras i sphagnumossa som växer uppåt och fuktas regelbundet. För att påskynda processen kan du använda en tillväxtaktivator och täcka planteringsmaterialet med en film . Plantering i marken utförs efter utseendet av flera löv, det är önskvärt att det finns minst 4 av dem.

Luftlager skapas artificiellt, för detta görs ett snitt på skottet vid knoppens bildning, en tandpetare sätts in i den, behandlas med en lösning av aktivt kol och fuktas. Hela strukturen är insvept i en påse, men så att odlaren har möjlighet att fukta sphagnum. När skott- och rotsystemet visas tas det försiktigt bort från moderplantan och planteras i en separat kruka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

För att odla ett träd måste du hitta en plats där den kommer att ta emot morgon- eller kvällssolen, men inte stå i direkt solljus. Delikat lövverk kan "brinna". Experter säger att lönnar inte brinner på grund av solens exponering i sig, utan på grund av närvaron av upplösta mineraler i vattnet . Med tiden ackumuleras de i bladen, vilket gör dem mer mottagliga för mörkning och krus när de utsätts för starkt solljus.

Vattning bör ske dagligen, det är absolut nödvändigt att ge god dränering i behållaren för att förhindra rotröta.

Topdressing appliceras var 20-30 dagar, det är bäst att använda långsamt verkande organiska gödningsmedel från vår till höst. Mata inte på två månader efter transplantationen eller när trädet försvagats. Sluta använda toppdressing under en månad eller två på sommaren.

En transplantation krävs vartannat eller var tredje år . Under processen, se till att förkorta rötterna till hälften av deras längd.

Av skadedjur infekterar växten oftast bladlöss, som enkelt kan avlägsnas med en tvål eller spritlösning. Mjöldagg och rotröta behandlas med fungicider.

Rekommenderad: