Ficusgummi (49 Foton): Vård Av Elastisk Ficus Hemma. Beskärning Och Formning Av Kronan. Sorterar "Belize" Och "Black Prince", "Abidjan" Och Andra

Innehållsförteckning:

Video: Ficusgummi (49 Foton): Vård Av Elastisk Ficus Hemma. Beskärning Och Formning Av Kronan. Sorterar "Belize" Och "Black Prince", "Abidjan" Och Andra

Video: Ficusgummi (49 Foton): Vård Av Elastisk Ficus Hemma. Beskärning Och Formning Av Kronan. Sorterar
Video: FICUS, невероятная техника для умножения на нулевую стоимость 2024, Maj
Ficusgummi (49 Foton): Vård Av Elastisk Ficus Hemma. Beskärning Och Formning Av Kronan. Sorterar "Belize" Och "Black Prince", "Abidjan" Och Andra
Ficusgummi (49 Foton): Vård Av Elastisk Ficus Hemma. Beskärning Och Formning Av Kronan. Sorterar "Belize" Och "Black Prince", "Abidjan" Och Andra
Anonim

Den gummibärande ficusen, ett intressant exemplar av mullbärsfamiljen, har vunnit enorm popularitet bland inomhusväxter. Den distribueras nästan över hela världen, har många former och nyanser. Vi kommer att överväga egenskaperna hos denna fantastiska växt, dess sort, liksom reglerna för odling i artikeln.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

I genomsnitt når storleken på gummificus i naturen 30 meter, men det finns utställningar som växer upp till 60 meter. Dess diameter är 2 meter eller mer. Under större delen av sitt liv växer och bildar ficus, och sedan börjar en fas av gradvis utrotning. Ursprungligen är växten ett träd med en stam. När stammen växer visas grenar. Luftrötter bildas från många grenar, de sjunker till marken och tar sig in i den, vilket ger ytterligare näring.

Bladen på grenen ordnas omväxlande. Lövverket har formen av en spetsig oval. Bladens storlek kan vara upp till 30 cm lång och upp till 15 cm bred. Färgen på bladens yttre sida är blank och kan ha olika färger.

Men insidan är matt, ljusgrön.

Bild
Bild
Bild
Bild

En ficus som växer hemma behöver stöd, annars kan växten gå sönder. Blommor och frukter är exceptionellt stora träd. Växten är mycket lättodlad från frö.

Är det giftigt?

I plantens stjälk och blad finns en vit vätska som innehåller isopren. Om ett sår dyker upp måste det behandlas med en blandning av paraffin och olja och sedan insvept med ett bandage. Krossat aktivt kol kan också tillsättas.

Med all noggrannhet kan vi säga att växten är giftig. Det finns en vit tjock saft över hela blomman, som är giftig . I fallet när saften kommer på huden, ögonen eller magen observeras symtom som utslag, nässelfeber. Och irritation och brännande uppträder också.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om saften kommer på ögats slemhinna är det möjligt att bränna sig och till och med försämra synen. Om synen börjar försämras snabbt, kommer akut sjukhusvistelse att krävas. En brännskada kan också bildas på huden, men för att förhindra detta måste den tvättas med rinnande vatten och tvål. Om saften plötsligt kommer in i magen kan tecken på akut förgiftning uppträda. De manifesteras av diarré, illamående, migrän, kramper. Därför är det bråttom att skölja magen, dricka ett absorberande medel och ringa en läkare.

I sällsynta, särskilt allvarliga fall kan ägaren till en sådan blomma falla i koma. Denna blomma är ett stort hot mot barn, kvinnor i position och husdjur. Om någon i huset lider av allvarliga allergier, inklusive astma, bör du inte starta en ficus.

Detta kommer att förhindra uppkomsten av en attack av sjukdomen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gummificus har dock också användbara egenskaper. Det renar aktivt luften från giftiga gaser och omvandlar dem till kolväten. Läkemedel tillverkade av blad och juice behandlar sjukdomar i bröstet, och det används också för cancer, godartade tumörer. Även med sin juice kan du göra förband för ledsjukdomar och hemorrojder.

De gamla indianerna trodde att växten absorberar all negativ energi . Dessutom trodde man att ficus kommer att hjälpa barnet att dyka upp, vilket de framtida föräldrarna har väntat på så länge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Den gummiliknande ficusen har många sorter. Låt oss överväga de vanligaste.

Belize

Denna sort har en brokig färg, den har en intressant kombination av färger (i beskrivningen finns gröna, vita, rosa, smaragda, pistagenötter och beige färger), och detta skiljer den från andra. Denna sort skapades under växthusförhållanden. Bladet på denna blomma är ganska stort (upp till 23 cm långt och upp till 13 cm brett).

Rachis sticker ut från utsidan och insidan och är färgad lila.

Växten är dekorativ, mycket elastisk och behöver konstant särskild vård.

Bild
Bild
Bild
Bild

Svart prins

Denna sort av ficus kännetecknas av körsbärsfärgade lövverk. Behöver inte särskild vård. Denna ficus är den mest traditionella odlade blomman. Det odlas inte bara hemma, utan också i arboretum.

Bild
Bild

Abidjan

Denna sort kännetecknas av skarlet blad, blomman behöver inte särskild vård. Och det fick sitt namn för att hedra en stad i Afrika. Denna sort är en av de vanligaste växterna. En sådan blomma kommer bara att ge dig glädje. Det magnifika lövverket är glansigt på utsidan. Den är lättskött och växer snabbt . Bladen når en längd på 25 cm och en bredd på 17 cm. Och de har en smaragdfärg, rachis på bladets utsida är pistaschfärg och på insidan - skarlet. Stammen som bladet ligger på är smaragdgrön. Med tiden kan blomman börja förgrena sig. Ursprungligen dök denna typ av växt upp i Asien. I detta avseende älskar blomman värme och tål inte kyla. Men även denna art har anpassat sig väl till vårt klimat och växer bra i lägenheter.

Bild
Bild

Under vilka förhållanden växer den?

Ett stort antal arter av gummiaktig ficus växer i tropikerna. Hemorten för denna växt är Indien och södra Indonesien. Under naturliga förhållanden blir växten stor i diameter från 6 till 10 meter. En ficus som växer under naturliga förhållanden skiljer sig väsentligt från ett hem.

Vissa arter har anpassat sig väl till vårt klimat. Speciellt gummiliknande - detta är den vanligaste typen av lägenheter. Genom att trimma och forma kronan får växten ett presentabelt utseende och tar inte mycket plats.

Därför finns det inga problem med att ha den i lägenheten. Ficus kan anpassa sig till alla livsmiljöer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård i hemmet

Låt oss nu ta reda på hur vi ska ta hand om en sådan blomma. Det finns inga svårigheter att ta hand om honom, du måste bara följa några regler. Liksom många blommor är ficus termofil, men den ljusa solen är inte bra för det. Och lägg inte den i skuggan, eftersom dess tillväxt kommer att märkbart bromsa, och snart blir bladen gula och faller av. Den optimala temperaturen under den varma perioden är från 20 till 25 grader Celsius, och växten kan också tolerera en högre temperatur under en kort tid. På vintern ska temperaturen inte sjunka under +15 grader.

Det är nödvändigt att vattna blomman när jordens översta lager torkar. Vattning under den varma årstiden är nödvändig dagligen, i extrema fall varannan dag, men på vintern räcker det en gång: ju kallare desto mindre ofta behöver du vattna. Huvudsaken är att vattnet inte stagnerar, allt vatten som har samlats i pannan måste tömmas omedelbart. Om du överdriver det med vattning kan löv falla av. Luftfuktigheten kan justeras med en sprayflaska.

Och du måste också torka lövverket med en fuktig trasa en gång varannan vecka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ficus kan vattnas från duschen högst en gång i månaden och täcker jorden med en plastpåse. Vid kallt väder ska blomman inte sprutas från en sprayflaska, utan helt enkelt gå över lövverket med en fuktig trasa och avlägsna så långt som möjligt från batterierna. På våren, för bättre tillväxt, måste blomman befruktas med nödvändiga medel, där kväve finns. Det viktigaste är att gödselmedel inte faller på lövverk och groddar . Om du gillar att få lövverket att lysa så mycket som möjligt ska du inte använda produkter som innehåller kemi, men du kan till exempel tillgripa att använda öl, så länge det är alkoholfritt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter av ficus kräver också särskild omsorg. Tänk på hur du ska ta hand om de mest populära sorterna.

Belize

Denna art och alla andra ljusa ficusarter behöver helt enkelt starkt ljus för att bibehålla färg och färg. Den mest lämpliga platsen med den bästa belysningen skulle vara vid ett fönster som vetter mot den soliga (södra sidan). Och även på sommaren måste de utsättas för luften och skyddas från solen vid middagstid. Var särskilt uppmärksam på att ganska svala rum, utkast är strängt förbjudet. Därför är det på vintern nödvändigt att hålla denna sort hemma.

Lämplig jord för ficus är lös, pH -neutral och fördelaktig. Du kan använda jord som är speciellt utformad för ficus, och även blandad växthusjord och lövhumus med tillsats av grov sand. Du kan också lägga till torvjord.

Allt i lika stor mängd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Abidjan

Denna typ av ficus är mycket lätt att ta hand om. Det viktigaste är att hitta en lämplig plats. Det ska vara ljust, utan exponering för solljus. Om det är i ett mörkt rum kommer det att växa dåligt. Det är inget svårt i underhållet av en sådan anläggning, det viktigaste är att följa vissa krav.

Det viktigaste är att du inte omedelbart ska transplantera ficus efter köpet, den måste vänja sig vid de nya förhållandena . Du kan transplantera först efter 3 veckor. Var uppmärksam, när ficus kommer in i förhållanden som är okända för den, kan den kasta av bladen. Du behöver inte oroa dig för detta, så han anpassar sig till en ny plats. Med tiden kommer växten att anpassa sig och återhämta sig och börja växa snabbt.

Denna ficus älskar medium vattning. Jorden ska inte få torka. Häll med varmt vatten, som är infuserat eller filtrerat vatten. Och det är också nödvändigt att spraya från en sprayflaska och torka lövverket med en våt trasa. På sommaren ska vattningen göras ett par gånger var sjunde dag. Och på vintern - mycket mindre ofta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Svart prins

Det är absolut nödvändigt att förstå när man köper vilken art, eftersom arten ofta är förvirrad i butiker.

Inomhusförhållanden förlorar växten förmågan att dynamiskt förgrena sig, men med rätt innehåll kan den leva upp till 40 år eller mer. Häll med sedimenterat eller filtrerat vatten vid rumstemperatur. Vi vattnar om det översta lagret av jorden är torrt. Observera att vid överdriven vattning kan rotförfall uppstå. Och detta kan leda till förlust av växten.

Den gummibärande ficus blommar nästan inte i olika rum under någon tid på året.

Ibland kan en oval gulaktig frukt av liten storlek visas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trimning och formning

Detta är ett obligatoriskt förfarande för ficus. Det är nödvändigt att bibehålla den önskade höjden, liksom att bilda kronan på våren. Under denna period växer växten intensivt, och vid denna tid är det lättare att tolerera beskärning eller nypning. Under denna process, glöm inte att växten har saft, vilket är giftigt och kan orsaka allvarliga allergier.

När blomman växer till sin optimala höjd är det sedan möjligt att nypa toppen. Om växten har överskridit den önskade höjden måste du först klippa 5-7 cm ovanför det önskade bladet och först sedan nypa. Ett sådant förfarande hjälper till att stoppa utvecklingen och skapa en vacker krona. Men innan du beskär växten måste du desinficera en kniv eller trädgårdssax. Efter att du har trimmat måste verktyget pressas ur saften. När toppen trimmas av vaknar sidoskotten, vilket säkerställer en enhetlig lövväxt.

På vintern och våren rekommenderas inte beskärning, eftersom blomman kommer att förlora många ersättningsbara ämnen.

Bild
Bild

Beskärning görs för att hålla ficus i rätt och lämpliga storlekar för dig, liksom för att bilda en frodig krona, eftersom lövverket faller av efter en viss tid.

Låt oss ta reda på hur man korrekt beskär en gummibärande ficus

Om du vill aktivera tillväxten av laterala stjälkar är det värt att klippa av 5-6 intilliggande noder. Om du bara skär av toppen, kommer den inte att förgrena sig, högst kommer en övre knopp att gro.

Om växten har vuxit snabbt kan du klippa av toppen och transplantera den i en kruka. Efter att den planterade spetsen har vuxit och nått en stor storlek kan proceduren upprepas. Beskärning kan endast göras tidigt på våren, eftersom toppen kommer att växa, och inte sidoskotten . Det viktigaste är att klippa anläggningen med ett bearbetat verktyg. Den återstående saften avlägsnas med vatten. Behandla det skurna stället med paraffin eller krossat aktivt kol. Om ficus inte trimmas, kommer den att få stora storlekar - flera meter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning hjälper till att bedöva tillväxten, främja frodig krontillväxt och få blomman att förgrena sig. Varje odlare kan enkelt välja den perfekta storleken på gummificus för sig själv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns 3 alternativ för bildandet av en krona i en vuxen ficus.

Trimning, vilket innebär att man inte bara tar bort topparna, utan också intilliggande noder i närheten. Om stammen är säkrad i ett böjt tillstånd underlättar detta bytet av sidoskotten med de dominerande. Det är också möjligt att göra en punktering 1/3 djupt in i stammen med en desinficerad tjock nål för bildandet av nya skott. Om du vill ha flera nya grenar kan du göra ett par punkteringar. Glöm inte att groddar kommer från den lägsta . Därför är det värt att hålla detta evenemang uppifrån.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men det är också möjligt att bilda lövverk utan beskärning.

Du ska inte omedelbart ta upp verktyget och skära av ficus. Först måste du tänka på om detta är nödvändigt. Det finns ett annat alternativ för bildandet av kronan, det innebär en förändring i skottens riktning och deras fixering. Denna typ av formation kommer att minska skadorna på växten. Och det kan appliceras när som helst på året. Efter en viss tid, efter att grenarna har tagit rätt position, tas fästet bort.

När du beskär växten måste du ta hänsyn till dess ålder. Denna åtgärd kommer att göra mindre skada för en ung växt. Du måste vara mycket försiktig med en vuxen ficus, eftersom dess skott är nästan oelastiska och en sådan operation kan skada dem.

Kraven som beskrivs nedan gäller för en ficus som bara har en stam.

Bild
Bild

Det är värt att beskära växten när dess höjd har nått 70 cm. Det kommer att bli nödvändigt att skära av toppen. Därefter börjar bildandet av laterala skott. Och du kan också plantera den avskurna toppen till ficusen, från vilken denna del skars av . Denna lösning kommer att ge växten en intressant form.

I sällsynta fall är det nödvändigt att bilda en krona i lågfikus. Skärning rekommenderas inte här, det är bättre att använda nypa toppen. Det är värt att nypa mycket noga. Endast när du använder denna metod kommer växten att ha en stam.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan metod kan användas för att stimulera uppkomsten av nya sidoskott. För att göra detta behöver du bara böja toppen och fixa den i denna position. När nya skott börjar dyka upp återgår spetsen till sin vanliga position.

Och du kan också klippa en liten kvist med ett rakt snitt. Men en stor gren måste klippas snett. Och glöm inte att trimning och punktering uteslutande är nödvändig med desinficerade enheter som har ett slipat blad. Du kan bearbeta verktyget med medicinsk alkohol, men om det inte finns där kan du värma det i eld.

Glöm inte att efter att ficus har klippts av kommer juice att dyka upp på platsen där snittet var, det bör behandlas med paraffin eller aktivt kol. Och ta bort saften från instrumentet med en fuktig trasa.

Efter en månad efter beskärning är det nödvändigt att mata växten.

Observera att mer utrymme kommer att behövas för ficus, och du måste transplantera den till en större kruka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss överväga hur man bildar en vacker krona

Med en stark önskan kommer även en nybörjare i denna verksamhet att kunna ge den elastiska ficusen en unik form. För att göra detta kommer en bred kruka till nytta; flera växter måste transplanteras in i den. Unga blommor med välutvecklade groddar passar bäst för detta. Deras tillväxt bör inte överstiga 15 cm. Och det är också nödvändigt att stänga av alla sidoprocesser. Du måste också vara uppmärksam på stammen - den måste regelbundet ges en viss form.

Det viktigaste är att inte glömma att grenarna är vävda utan att dra dem starkt, det bör finnas utrymme mellan dem, eftersom grenarna med tiden kommer att tjockna . Om du planterar flera unga växter i en kruka kan du få en spiral. Och om du planterar tre växter kan du få en lie. Alla grenar får inte väva. Det är bara möjligt om de har vuxit till en viss storlek (13-15 cm).

Det kan ta lite mer tid att skapa en extra lock, eftersom den läggs till när ficus växer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid beskärning av gummificus är det absolut nödvändigt att vidta åtgärder så att flätan inte lossnar på något sätt. För att göra detta är det värt att klä växtstammarna. För detta används mjuka trådar. Den mest lämpliga kommer att vara ull eller frotté. Denna förband utförs varannan månad. I vissa situationer kan det krävas installation av stöd för korrekt tillväxt av gummiaktig ficus. I det här fallet, utan problem, kan du se till att gummiliknande ficus (elastica) får ett imponerande, intressant och unikt utseende.

Processen att beskära gummiaktig ficus är inte en svår uppgift. Det viktigaste är att följa exakt och uppfylla alla nödvändiga krav. Och du bör också vara mycket försiktig när du arbetar med juice, eftersom det är giftigt.

För att undvika negativa reaktioner är det värt att arbeta med en blomma uteslutande i gummihandskar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

Låt oss nu ta reda på hur man korrekt transplanterar.

En ung blomma bör transplanteras endast en gång om året, men en vuxen växt kan transplanteras en gång i några år. När du planterar om en växt måste du vara extremt försiktig så att du inte skadar rotsystemet. Det är bättre att göra jorden för gummiaktig ficus själv . För vuxna blommor är en blandning av flera typer av jord, som löv- och barrhumus, växthusjord och grov sand, bäst lämpad. Allt i lika stor mängd.

Bild
Bild

Den bästa tiden att transplantera är vår och sommar. Om växten köps på hösten ska du inte omedelbart transplantera, men det är bättre att flytta den till våren eller sommaren, eftersom det kommer att vara svårt för ficus att anpassa sig till ett annat rum.

Det är värt att plantera om en växt bara i vissa fall, när blomman har blivit stor och krukan har blivit liten för den, och när jorden inte håller vatten. Det betyder att jorden är utarmad. Och även transplantationen utförs om rotsystemet har fyllt hela potten. Växten reagerar bra på att transplantera in i en större kruka än den föregående och börjar utvecklas kraftigare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den nya potten ska inte tas mycket mer än det förflutna. För om du tar flera gånger mer kommer rotsystemet att börja växa aktivt, och detta kommer att påverka tillväxten av själva växten. Dränering från småsten, kol och tegel läggs i den, och mineraler tillsätts också. Allt detta är 3 cm tjockt. Och först då kommer en blandning av jord och sand, allt i lika stora mängder.

Marken kan köpas i affären eller så kan du få den själv. Växten placeras i en kruka i mitten och täckt med jord. Efter att jorden har återfyllts komprimeras den och vattnas. Under månaden anpassar sig ficus till andra förhållanden. Under denna tid kan han kasta av bladen och först då börja växa. Innan du planterar eller planterar om en växt måste du först förbereda jorden.

Du kan köpa den i vilken blomsterbutik som helst.

Bild
Bild

Observera att om du planterar eller transplanterar ficus elastisk i jord med en högre surhetsgrad, kommer växten inte att överleva. Alkalisk balans bör inte överstiga 7 ph, men inte mindre än 5 ph . Transplantationen utförs strikt på våren.

Rekommenderad: