Chubushnik Beskärning: Ett Schema För Beskärning Av Jasmin Efter Blomning. Hur Trimma Kronan Korrekt Med En Boll? Behöver Du Klippa På Sommaren, Våren Eller Hösten?

Innehållsförteckning:

Video: Chubushnik Beskärning: Ett Schema För Beskärning Av Jasmin Efter Blomning. Hur Trimma Kronan Korrekt Med En Boll? Behöver Du Klippa På Sommaren, Våren Eller Hösten?

Video: Chubushnik Beskärning: Ett Schema För Beskärning Av Jasmin Efter Blomning. Hur Trimma Kronan Korrekt Med En Boll? Behöver Du Klippa På Sommaren, Våren Eller Hösten?
Video: Beskära äppleträd med Eva Robild på Grohuset - Hemmaodlat 2024, April
Chubushnik Beskärning: Ett Schema För Beskärning Av Jasmin Efter Blomning. Hur Trimma Kronan Korrekt Med En Boll? Behöver Du Klippa På Sommaren, Våren Eller Hösten?
Chubushnik Beskärning: Ett Schema För Beskärning Av Jasmin Efter Blomning. Hur Trimma Kronan Korrekt Med En Boll? Behöver Du Klippa På Sommaren, Våren Eller Hösten?
Anonim

Chubushnik, eller "trädgårdsjasmin", kan bli en prydnad på vilken trädgårdstomt som helst, men bara om du ger den regelbunden och korrekt vård. Beskärning är en viktig del av processen, eftersom utan den blir en snygg buske snabbt till täta tjocklekar med svår blomning. Dessutom leder avsaknaden av en frisyr till utvecklingen av sjukdomar eller till och med utseendet på skadedjur som lockas av överflödig fukt och brist på belysning. Beskärningsförfarandet utförs både på våren och på sommaren, på hösten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varför beskära?

Beskärning av Chubushnik är en integrerad del av vård av grödor. Det utförs huvudsakligen på grund av att "trädgårdsjasminen" utan bildning ganska snabbt förvandlas till en övervuxen och slarvig buske, som snabbt förlorar all sin estetiska dragningskraft. Precis likadan på våren måste den beskäras exakt för att korrigera formen . Den estetiska komponenten är dock inte den enda anledningen. Korrekt förkortning av även friska grenar möjliggör vidare utveckling av en frodig buske, vilket är särskilt viktigt när man odlar en häck eller en utsökt landskapskomposition.

Sanitär beskärning utförs ungefär samtidigt . Dess mening är något annorlunda - avlägsnande av gamla, torkade, skadade eller frysta grenar. På våren spåras deras närvaro ganska tydligt, och därför blir det bekvämt att utföra bearbetning. Ofta kombineras sanitär beskärning med anti-aging, som dock inte utförs varje vår, utan bara vart tredje år. Dess syfte är att befria busken från icke-blommande eller gamla grenar, samt att utföra gallring.

Bild
Bild

Med andra ord är beskärning av "trädgårdsjasmin" på våren nödvändig för att stimulera utvecklingen av unga skott och garantera blomning. På gamla grenar bildas knoppar dåligt, vilket resulterar i att ett mycket mindre antal knoppar växer . Detsamma händer när planteringarna förtjockas, eftersom ljuset för det första inte tränger in väl, och för det andra spenderar busken ansträngningar och näringsämnen på utveckling av tjocklekar, och inte bildandet av blommor. Utan korrigering kommer chubushnik snabbt att se ensidig ut och höjden når nästan 2,5 meter. Slutligen är det omöjligt att genomföra ursprungliga landskapsprojekt utan klippning.

Ofta utförs beskärning efter blomning också för en chubushnik, vilket gör det möjligt att ge en växt med blekta knoppar ett snyggt utseende. På sommaren utförs även gallring vid behov.

Bild
Bild

Tidpunkt

Tidpunkten för beskärningen bestäms av dess syfte. Det är nödvändigt på detta sätt att välja tidpunkten för att orsaka minimal skada på anläggningen. Till exempel, sanitärklippning utförs för att eliminera frysta, trasiga eller torkade grenar … Det är bättre att göra detta på våren - innan den aktiva tillväxten av mock -orange börjar. Busken måste klippas innan knopparna öppnas och juicerna börjar röra sig.

Beskärning av formning och gallring kan göras både på våren och sommaren . Sommarbehandling bör bara börja efter blomningen. Huvuduppgiften är att eliminera onödiga skott, gallring av förtjockade skott, liksom förstörelse av små bleka grenar. Föryngrande beskärning utförs antingen på hösten, när lövfallet slutar eller på våren tillsammans med sanitär beskärning. Huvudmålet med föryngring är gradvis ersättning av det gamla "skelettet" med unga.

Bild
Bild

Vårbeskärning börjar i mitten av mars. Sommaren måste göras före slutet av juli. För vintern kan växten klippas av nästan helt och lämna en stubbe, och sedan kommer en ung och stark buske att bildas på våren.

Förresten, den första beskärningen av "trädgårdsjasmin" utförs direkt efter plantering av växten, och det spelar ingen roll om det hände på våren eller hösten … I det här fallet elimineras omedelbart de skott som växer fel eller fula, vilket förstör de harmoniska konturerna. Högst tre stammar med redan formade knoppar ska lämnas för första gången.

Om du gör allt korrekt, kommer nästa mock-orange att ha en aktiv blomning.

Bild
Bild

Beskärningssystem

För att trimma din trädgårdsjasmin ordentligt krävs inte bara att gissa tidpunkten utan också välja rätt beskärningsschema. Det bör omedelbart anges att det är bättre att utföra proceduren med hjälp av en vässlipad professionell beskärare, dessutom desinficerad . Ett trubbigt instrument kan förstöra scions. De resulterande såren behandlas med trädgårdslack, träaska eller ett liknande medel.

Bild
Bild

Formande

Kronbildning skapar inte bara ett snyggt buskeutseende, utan förbättrar också blomningen och uppnår symmetri. Som regel beskärs starka och välformade grenar lätt, men svaga och tunna grenar tas bort mer än hälften. Förresten, en formande frisyr, om det behövs, kan ske under hela säsongen . Som regel är anledningen till det asymmetri för chubushnikens tillväxt, dess överdrivna sträckning i höjd eller dess förtjockning. Behandlingsschemat är följande: hälften av de snabbt växande skotten på busken elimineras helt för att stimulera sidostammarna.

Gamla grenar tas dock också bort eftersom de som växer inåt, förvärrar densiteten . Slutligen förkortas de stora och långsträckta processerna helt enkelt för att ge chubushnik mer symmetriska former. Så snart trädgårdsmästaren behärskar den enklaste formativa beskärningen kan du försöka skapa en geometrisk form - till exempel göra en buske i form av en boll, som ser väldigt vacker ut. Förvandlingen till en sfärisk form börjar med att den unga plantan förkortas nästan till basen.

Nästa år undersöks alla skott som har dykt upp, och de som växer inharmoniskt tas bort från dem.

Bild
Bild

Efter att ha väntat på blomning skärs grenarna till de unga tillväxtarna som ligger nedanför, så att blommorna senare visas på korta skott på sidan. Dessutom krävs en sanitetsfrisyr, och de grenar som bryter mot den avsedda formen skärs av.

Det bör också nämnas behovet av formativ beskärning medan "trädgårdsjasminen" fortfarande är ung . Kärnan i en sådan frisyr är att förkorta stammarna, och alla som finns inuti, "bygger upp" ovanpå varandra eller på annat sätt stör varandra, elimineras helt. Som ett resultat kan det finnas fem eller tio stammar kvar, vilket bestäms beroende på bredden på chubushnikens bas. Det viktigaste är att mellan enskilda kopior finns det så mycket ledigt utrymme att det är möjligt att skära ner någon av dem utan att skada resten. I detta fall kommer utbytet av gamla fat med nya att utföras konsekvent och utan problem.

Bild
Bild

Sanitär

Sanitär beskärning hjälper till att förhindra svamp och skadedjur, så det är viktigt att göra det på våren. Allt händer enligt följande: först tas de grenarna bort som dog av frost eller bröt av snö och snöstorm . I princip finns det inget behov av deras fullständiga omskärelse - du kan helt enkelt förkorta skotten till den befintliga levande knoppen, vilket som ett resultat kommer att bidra till utvecklingen av sidoskott. Om det inte finns någon sådan njure måste du naturligtvis ta bort allt helt. Därefter kontrolleras buskens densitet, de skott som växer antingen i sidled eller inuti chubushnik tas bort. De skott som utvecklas för nära varandra, liksom de som inte växer ordentligt eller ser väldigt svaga ut, kan också tas bort.

Bild
Bild

Efter blomning

Topparna på alltför långsträckta buskar elimineras inte på våren - deras borttagning måste skjutas upp till sommaren, när kulturen redan har bleknat. Dessutom pågår ett antal förfaranden. Om du inte dröjer ytterligare i slutet av juli kommer det att vara möjligt att ta bort äggstockarna i tid, vilket innebär att du kan rädda chubushnik från den mödosamma processen med fröbildning och också befria växten från onödig tillväxt. Skärningsschemat är följande: först skärs toppen av de redan bleka grenarna, varefter de gamla stjälkarna tas bort, vars ålder har överskridit 6-7 år . Vidare elimineras all svag tillväxt som bildas vid buskens bas, och slutligen tunnas kronan ut. Som på våren skärs grenar som växer i fel riktning, stör varandra, försvagas eller böjs.

Men i det här fallet är det bättre att lämna unga skott i sidled.

Bild
Bild

Föryngrande

Beskärning mot åldrande kan göras både på våren och hösten. Om busken är extremt gammal och försummad, kan du till och med göra ett radikalt sätt - klipp av allt och lämna en stubbe. På våren börjar en sådan häftig apelsin växa från roten och kommer därmed att återhämta sig om två år. Ett annat sätt är att beskära ett par gamla grenar till den största sidogrenen eller helt eliminera dem . Samma antal skott från en ung nolltillväxt bör dock finnas kvar. Upprepa denna operation nästa år, efter en tid kan du helt ersätta skelettbasen.

Vårföryngrande beskärning görs på ett lite annorlunda sätt. Först förkortas de 4–5 yngsta skotten så att bara 40 centimeter återstår från basen. Samtidigt skärs alla återstående grenar helt bort och såren bearbetas noggrant med en speciell tonhöjd. Ytan vid stammen mullas omedelbart med kompost.

Bild
Bild

Uppföljningsvård

Efter en frisyr får vi inte glömma bort rätt vård av "trädgårdsjasminen". Om beskärningen var vår, måste han var tionde dag göra mineralkomplex som innehåller kalium och fosfor, åtföljande utfodring med riklig bevattning. Ett par gånger får mineralgödselmedel ersättas med organiska . Till exempel en uppslamning utspädd i vatten så att 10 delar vatten faller på en del av ämnet. Organiskt material bör komma in i marken tidigast 10–12 dagar efter beskärning. Dessutom måste stamcirkeln mulas med material som sågspån, torrt lövverk eller torv.

Rekommenderad: