Trasiga Pixlar På TV: N (30 Bilder): Hur Man Kontrollerar Hemma Och När Man Köper? Vad är Den Bästa Svarstiden? Hur Många Döda Pixlar är Tillåtna? Hur Tar Man Bort Dem?

Innehållsförteckning:

Video: Trasiga Pixlar På TV: N (30 Bilder): Hur Man Kontrollerar Hemma Och När Man Köper? Vad är Den Bästa Svarstiden? Hur Många Döda Pixlar är Tillåtna? Hur Tar Man Bort Dem?

Video: Trasiga Pixlar På TV: N (30 Bilder): Hur Man Kontrollerar Hemma Och När Man Köper? Vad är Den Bästa Svarstiden? Hur Många Döda Pixlar är Tillåtna? Hur Tar Man Bort Dem?
Video: 10 Inställningar du MÅSTE stänga av på din telefon!!!!! 2024, Maj
Trasiga Pixlar På TV: N (30 Bilder): Hur Man Kontrollerar Hemma Och När Man Köper? Vad är Den Bästa Svarstiden? Hur Många Döda Pixlar är Tillåtna? Hur Tar Man Bort Dem?
Trasiga Pixlar På TV: N (30 Bilder): Hur Man Kontrollerar Hemma Och När Man Köper? Vad är Den Bästa Svarstiden? Hur Många Döda Pixlar är Tillåtna? Hur Tar Man Bort Dem?
Anonim

I alla flytande kristallskärmar bildas den resulterande bilden av pixlar. Pixelrutnätet är de tre separata pixlarna rött, blått och grönt som är ansvariga för hela bildbildningen. Och varje sådan subpixel har sin egen transistor, den styr dess på / av. Trasiga pixlar på TV: n ett problem som, i teorin, varje konsument kan möta . Och det vore trevligt att veta vad det är och hur man åtgärdar situationen.

Bild
Bild

Vad det är?

En LCD -skärm är tekniskt svår att skapa. Därför kan problem i samband med dålig TV -prestanda inte alltid lösas på egen hand.

Några populära fysiker:

  • LCD -skärmar (på vilka trasiga pixlar kan förekomma) är "ergonomiska", därför har TV: n blivit tunnare tack vare dem.
  • sådana skärmar leda el bättre som ett resultat är videosignalen bättre;
  • strålningsnivån i dessa enheter är lägre;
  • hela ytan på LCD -TV -matrisen är uppdelad små prickar, som kallas pixlar;
  • det är pixlarna som får funktionen att visualisera orienteringsändringen och konstant rörelse av flytande kristaller under påverkan av ett elektriskt fält;
  • i normalt tillstånd är pixlarna inte synliga för det mänskliga ögat, men om de deformeras, blir det ett hinder för visning .
Bild
Bild

Trasiga pixlar på en TV är olika onormala pixlar som märks. Detta är vad den genomsnittliga mannen tycker. Denna förklaring är faktiskt inte helt korrekt.

Direkt brutna (eller döda) pixlar på skärmen är de vars styrtransistor har blivit defekt. Dessa pixlar lyser inte, de förblir bara svarta. Dessa element flyger ut ur matrisnätet. Mot en vit bakgrund ser sådana pixlar mest märkbara ut.

Blanda inte ihop döda pixlar med fasta pixlar .… Fast är ett element som lyser rött, grönt, blått eller vitt. De syns tydligt på en svart bakgrund. Det finns en sådan "frysning" när subpixeln "saktar ner" under färguppdateringen.

Bild
Bild

Hur många döda pixlar är tillåtna?

Det mest intressanta är tillverkaren bedömer inte utseendet på döda pixlar som ett tillverkningsfel . Och om du skickar ett klagomål kommer de troligen inte att tillgodose det. Mer exakt, de kommer att hänvisa till normer med tillåtet antal döda pixlar.

Varje tillverkare har sina egna standarder för antalet deformerade element. Det beror på plats, upplösning, skärmdiagonal. Till exempel, toppföretag, och det här är LG och Samsung, anser att högst 2 svarta pixlar (det vill säga riktigt trasiga) är tillåtna och högst 5 fungerar felaktigt per 1 miljon poäng. Det betyder att 4K -upplösning representeras av 8 miljoner matrisenheter, det vill säga en TV kan inte innehålla mer än 16 defekta pixlar och 40 bitar.

Om det visar sig att TV -skärmen har överskridit denna gräns måste tillverkaren byta ut TV: n eller tillhandahålla service inom garantiperioden.

Bild
Bild

Men defekta pixlar kan dyka upp under TV: ns användning efter garantiperiodens utgång, och i detta fall är tillverkaren inte skyldig att ändra eller reparera någonting.

Bild
Bild
Bild
Bild

Orsaker till utseendet

Det finns många anledningar till att en pixel kan bli deformerad. Naturligtvis uppgår de i vissa fall till en kränkning av produktionstekniken. Om den tekniska processen kränks, är den slutliga processens defekt mer än möjligt. Men sådana fall är vanligtvis inte svåra att fastställa med hjälp av teknisk expertis.

Bild
Bild

Andra orsaker till döda pixlar:

  • överhettning / överkylning av TV: n - mycket höga och mycket låga temperaturer tvingar subpixlarna att stelna, och därför kan de inte längre röra sig inuti vätskekristallerna;
  • hög luftfuktighet - sådana förhållanden är farliga för LCD -substratet, så snart fukt kommer in i matrisen visas överexponerade områden eller vita prickar;
  • spänningsfall - ett strömavbrott kan skada transistorn, varför energin som tillförs RGB -matrisen tvingar subpixlarna att fixa i en viss position (frysning);
  • applicera en skärm för att visa statiskt innehåll - om TV: n visar samma bild under en längre tid, kan transistorns display brinna ut och kristallerna "fryser" på grund av detta.
Bild
Bild
Bild
Bild

Slutligen kan skada på matrisen inte uteslutas under vårdslös transport av TV: n. Och även om en fast fixering är organiserad i underlaget, kan skarpa mekaniska stötar skada vätskekristallerna.

Hur kontrollerar jag?

Naturligtvis bör bildskärmen kontrolleras vid köpet. Du kan göra det själv, men i stora butiker idag finns en sådan tjänst - som regel betald. Om vi pratar om visuell upptäckt av defekter, då en noggrann inspektion hjälper … Defekta matrispixlar finns på röd, grön, blå, svart och vit bakgrund. Det är bara bättre att ladda ner dessa bilder till ett USB -minne i förväg och spela dem från TV: n som du vill köpa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Viktig! Med TV: n är allt i ordning, om det på en av bakgrunderna i de angivna färgerna inte är möjligt att bestämma, se det defekta området. Om inte en enda punkt slås ut från den allmänna bakgrunden, har tekniken framgångsrikt testats för "trasiga" pixlar.

Du kan också instrumentellt kontrollera enheten för defekta pixlar

Dead Pixel Tester . Detta är ett av de enklaste och mest populära Windows -verktygen. När du har startat det bör du ställa in läget och sedan bara inspektera skärmen.

Bild
Bild

Skadade pixlar är en annan gratis och lättanvänd Windows-applikation. Du kan byta färg med musen eller med speciella pilar.

Bild
Bild

Död pixel kompis är en online diagnostik- och behandlingstjänst med en uppsättning färger. Fungerar i alla webbläsare, mobilen laddas också bra. Det är viktigt att inte glömma att göra helskärmsläge.

Bild
Bild

LCD DeadPixel -test - och ytterligare en praktisk beprövad onlineassistent. En färg väljs, fönstret utökas till helskärm och allt kontrolleras enligt samma schema som föreslås av programmen ovan.

Bild
Bild

I grund och botten måste konsumenten förlita sig på sin syn, för om köparen har problem med detta är det värt att ta med någon som är säker på sin egen vaksamhet.

Jag skulle vilja säga om en viktigare egenskap hos produkten. - respons tid pixlar. Ju mindre denna markör, desto snabbare ändras transparensen för varje pixel utan förlust av bildkvalitet .… Enheterna i detta fall är millisekunder. Varför detta är viktigt blir tydligt när du tittar på dynamiska filmscener. Om pixelns svarstid är mer än 8 ms kan du se suddiga detaljer. Det finns en känsla av ett spår av rörliga föremål.

Bild
Bild

Uppmärksamhet! För nyare TV -apparater med en större diagonal bör pixeltiden vara 5 ms eller mindre.

Felsökningsmetoder

Svarta pixlar, som anges ovan, är detta är resultatet av skador på transistorn … Det är omöjligt att åtgärda detta utan att byta ut de angivna komponenterna. Och det är inte så att det är omöjligt att göra det hemma, men i laboratoriet är det svårt. Men det är verkligen möjligt att försöka eliminera färgade prickar, riktiga "trasiga" pixlar själv.

Det finns två sätt att lösa problemet: programvara och manual.

Bild
Bild

Program

Återställning är möjlig på grund av en snabb förändring av färgerna på intilliggande punkter. Vi kan säga detta: för närvarande får subpixlarna en stor mängd energi, vilket gör att de kan "återupplivas" och repareras. Sådan teknik kan hjälpa till att återställa minst hälften av de "trasiga" punkterna, och ibland alla 90%. Men när det gäller tid, tar varje gång återhämtningsprocessen en annan tid. Det är också möjligt att den återställda pixeln "fastnar" igen (detta händer särskilt ofta i värmen - under påverkan av temperaturen) . Det vill säga det finns fall där det är omöjligt att helt "bota" en trasig pixel.

Bild
Bild

Låt oss lista de program som hjälper till att ta bort de "trasiga" pixlarna

Odöda pixlar . Programmet erbjuder att först hitta deformerade pixlar genom att fylla på skärmen; "defekta" element kommer att synas på olika bakgrunder. När diagnosen ställs kan du ta direkt för "behandlingen". Först föreskrivs att ställa in parametrarna med antalet rutor, sedan välja storleken på en kvadrat i pixlar och ställa in hastigheten för deras uppdatering enligt provet. Efter starten flyttar flimrande rutor till defekta platser. När pixeln blinkar är det redan en succé. Du behöver bara vänta på att den "fastna" pixeln försvinner. Men om du måste vänta mer än 10 timmar kommer sannolikt inte denna pixel att återhämta sig.

Bild
Bild
Bild
Bild

JScreenFix … Detta är en webbplats, inte ett program, men gratis och bekvämt. Det återställer pixlar på ungefär samma sätt som det tidigare verktyget gör. Men parametrarna kan inte ändras under operationen, precis som det är omöjligt att arbeta på datorn just nu (när det gäller att återställa pixlar på bildskärmen). Tjänsten identifierar ett område med digitalt brus, det kan flyttas till önskat område på TV: n.

Bild
Bild
Bild
Bild

PixelFixel . Detta är en YouTube -video och måste spelas över natten. Videon varar 12 timmar. Färgerna i den ändras så snabbt att en person helt enkelt kan bli yr (det finns varningar även om epileptiska anfall). Men inget av detta kommer att hända om du bara inte tittar på bildskärmen medan återställningsvalsen är igång.

Bild
Bild

Varje sådant program, webbplats, video kan ha analoger. För Windows har många verktyg utvecklats som gör att du kan hantera "trasiga" pixlar.

Du bör prova de som är tydliga i instruktionerna . Om en annons lovar att bli av med defekta föremål på 10 minuter, bör du inte genomföras på ett sådant löfte. En sådan snabb "behandling" är inte alltid möjlig, och den första "diagnosen" avgör mycket. I grund och botten fungerar populära program genom att snabbt cykla färger.

Bild
Bild

Manuell

Det finns också en manuell korrigeringsmetod, som innebär en direkt fysisk påverkan på skärmen. Självklart är risken för skada på monitorn med sådan "behandling" också hög, därför är det bättre för dem som är osäkra på sina förmågor att inte ens försöka spara TV: n manuellt. Denna metod fungerar inte alltid.

Principen för den manuella metoden är följande:

  • du måste först hitta den glödande pixeln och sedan stänga av TV: n;
  • ta en bomullspinne eller penna med ett suddgummi på spetsen;
  • flera gånger mycket känsligt måste du trycka på den plats där pixeln svävar på skärmen;
  • du bör vänta cirka 10 minuter, slå sedan på TV: n och utvärdera resultatet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Metoden fungerar snarare enligt principen "lucky - not lucky ". Och till och med försvinnandet av frysta pixlar garanterar inte att de inte kommer att visas igen.

Vissa hantverkare bestämmer sig för att kombinera mjukvarumetoden med den manuella. Riskerna kvarstår i detta fall. Den goda nyheten är att trasiga pixlar ibland försvinner av sig själva (ofta faktiskt). Den dåliga nyheten är att du inte kan fixa TV: n en gång för alla och försäkra den mot att det uppstår defekta element.

Många experter försäkrar: om det finns få "trasiga" pixlar, stör de inte att titta på TV, det är bättre att inte röra dem på något sätt . Detsamma gäller förresten bärbara datorer, datorer, telefoner. Om du inte kan hantera problemet med pixelfrysning måste du ta enheten till ett servicecenter, och specialisterna "botar" TV: n med de verktyg de har.

Bild
Bild
Bild
Bild

Experttips: Innan du köper en TV bör du bekanta dig med normerna för "trasiga" pixlar per miljon . De är indelade i 4 klasser. Men dessa klasser är inte knutna till teknikens kvalitet. En tillverkare kan sälja en LCD -panel av Grade 1 som överträffar tre LCD -paneler i Grade 4. Men en sådan uppdelning, eller snarare, kunskap om normerna, gör att du kompetent kan relatera till köpprocessen, tydligt utvärdera de köpta varorna och inte slösa dina egna nerver över garanti / icke-garantiärenden.

Rekommenderad: