Vad är Vägglöss Rädda För? Hur Bli Av Med Vägglöss Med Lukten Av örter? Vilka Verktyg Ogillar De? Hur Bli Av Med Husbuggar Med Solsken?

Innehållsförteckning:

Video: Vad är Vägglöss Rädda För? Hur Bli Av Med Vägglöss Med Lukten Av örter? Vilka Verktyg Ogillar De? Hur Bli Av Med Husbuggar Med Solsken?

Video: Vad är Vägglöss Rädda För? Hur Bli Av Med Vägglöss Med Lukten Av örter? Vilka Verktyg Ogillar De? Hur Bli Av Med Husbuggar Med Solsken?
Video: Kill bedbugs without pesticides: entomologist sleeps with bed bugs 2024, April
Vad är Vägglöss Rädda För? Hur Bli Av Med Vägglöss Med Lukten Av örter? Vilka Verktyg Ogillar De? Hur Bli Av Med Husbuggar Med Solsken?
Vad är Vägglöss Rädda För? Hur Bli Av Med Vägglöss Med Lukten Av örter? Vilka Verktyg Ogillar De? Hur Bli Av Med Husbuggar Med Solsken?
Anonim

Vägglöss är ett mycket obehagligt fenomen i huset. Många har upplevt smärtsamma känslor efter att ha blivit biten av dessa små insekter. Lumliga vägglöss attackerar under sömnen, när en person inte kan skydda sig från sina bett. Det farligaste med förekomsten av dessa insekter i huset är att de sprider alla slags infektioner. Vid de första tecknen på uppkomsten av blodsugande parasiter i huset bör du omedelbart kontakta desinfektionstjänsten eller studera beprövade produkter och börja bekämpa insekter på egen hand.

Bild
Bild

Vilka dofter ogillar de?

Befolkningen av vägglöss ökar på grund av den utvecklade immuniteten mot olika insekticider. Parasiter orsakar obehag för husets ägare, stör deras sömnmönster och skapar obehag för inbjudna gäster, så det är så viktigt att radera dem så snabbt som möjligt . Det finns inget universalmedel för att bekämpa dessa små inhemska parasiter, men baserat på erfarenheten av dem som lyckats hantera insekter kan flera effektiva alternativ identifieras och konsekvent appliceras hemma för att ta bort vägglöss.

Stark lukt är det botemedel som alla buggar är mest rädda för . Oftast avvisas insekter av lukten av vissa örter, stark parfym eller Köln och kemikalier. Parasiter använder speciella receptorer med neuroner för att upptäcka eventuell doft. Sådana effektiva folkmedicin som kamomill, bläckfisk, malört, solbränna, lavendel, vild rosmarin skapar en "förklädnad" för andra dofter, därför går parasiter till ett annat territorium om de inte hittar mat.

Bild
Bild

Ledum

Ledum är en ljungbuske som växer i sumpiga områden. Växten liknar rosmarin med en tjock stjälk och miniatyrblad. Den starka och berusande doften av eteriska oljor i växten skrämmer hembuggar. En person med en längre vistelse i ett rum med rosmarin kan uppleva yrsel och illamående.

Sätt att använda mot vägglöss

  • Rökning av rum med en anläggning: det är nödvändigt att släcka lågan omedelbart efter att ha tänt den vilda rosmarinen, rök kommer att dyka upp, som måste bearbetas i rummen. Människor och djur bör tillfälligt avlägsnas från lokalerna. En timme efter avslutad procedur kan du ventilera rummet.
  • Insektsavvisande pulver: efter torkning av rosmarin måste du mala den till en pulverkonsistens och strö sedan ut den i huset. Efter en dag kan du ta bort pulvret med en fuktig trasa.
  • Ledum i form av ett avkok - kombinera färsk och torr växt i ett förhållande av 1 till 2 (cirka 150 g), tillsätt en liter vatten, koka i 20 minuter från kokningstillfället. Häll upp i en sprayflaska och behandla möbler.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sagebrush

En växt som är vanlig i förortsområden, ödemarker, åkrar och vägar. Den bittra växten anpassar sig till alla miljöer. Malört kännetecknas av små röda och gula blommor, tunna långsträckta löv och en kryddig doft.

Växtfördelar:

  • tillgänglighet;
  • ofarligt för människor;
  • ger en snabb effekt;
  • lämplig för användning både färska och i form av torra örter, tinkturer och avkok.

Nackdelar med malurt:

  • tillfällig effekt;
  • för stark lukt;
  • inte lämplig för allergier.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sätt att använda malört

  • Malurt infusion - kan tillverkas av både färska och torra växter. Det är nödvändigt att hälla 200 g av växten i en emalj eller glasfat, häll 200 ml alkohol, insistera på en mörk plats i en månad, sila och bearbeta rummet några dagar.
  • Malurtbuljong - Kombinera 400 g av en torr eller färsk växt med 1,5 glas vatten, koka i 12 minuter från kokningstillfället, svalna, sila och spraya ytorna i huset några dagar.
  • Färsk växt - du kan skapa ett bokmärke med små växter, på platser där insekter förväntas samlas, till exempel bredvid en soffa, fåtöljer, skåp etc.
  • Malurt eterisk olja - säljs på apotek och butiker, har en effektiv åtgärd mot insekter. Använd som vanliga aromatiska oljor, behandla ventilationsgallret, fönsterbrädorna, lös upp i en behållare med vatten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Renfana

Tansy är en gulblommig ogräs som finns på ängar, skogar och vägar. Det anses vara en medicinsk växt. På grund av den rika sammansättningen av eteriska oljor har den en stark lukt som avvisar insekter. Vanligtvis samlas solbränna blomställningar i små påsar och läggs ut i vägglössens livsmiljöer, särskilt i sovrummet . Infusion av tansy är ett kraftfullt vapen mot inhemska insekter. För att förbereda en sådan infusion, 2 msk. matskedar torr tanny späds ut med kokande vatten och insisteras. Den kylda kompositionen kan användas enligt anvisningarna.

Förvara inte kompositionen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Calamus

Calamus växer nära vattendrag och är mycket effektiv i kampen mot blodsugande insekter. Calamus används bäst som spray. För att förbereda det, kombinera 100 g calamus med 50 g gurkmeja och tillsätt 1 liter vatten. Koka den kokande blandningen i en timme och låt stå för infusion i en dag, sila sedan och tillsätt 10 delar rent vatten till buljongen.

Bild
Bild
Bild
Bild

kamomill

En flerårig växt är vanlig på åkrar, på landsbygden och i skogsområden. Växten används i stor utsträckning för behandling av olika sjukdomar och som en kosmetisk produkt . För att bekämpa skadedjur bör du samla korgar med kamomillblommor och sedan torka dem på en plats som är otillgänglig för vinden, vid en temperatur på högst 35 grader.

Om växten placeras i ugnen eller utsätts för solen, kommer mer än 2/3 av de eteriska oljorna att torka ut . Av denna anledning är apoteksversionen av växten inte lämplig för att eliminera vägglöss. Efter torkningsprocessen krossas kamomilen och kombineras med naftalen. En sådan komposition bör placeras under sängen, på sängkläder, i örngott, skåp och golvlister med den.

Efter att insekterna kryper ur skyddsrummen är det viktigt att sanera.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lavendel

Den berömda växten används mot husdjur - både i form av färska blomställningar och som eterisk olja. För att förbereda lavendelbuggspray, kombinera 15 droppar av växtens eteriska olja med 50 ml vatten , och bearbeta sedan sängkläder, golvlister, möbler, fönsterbrädor, dörrar etc.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur bli av med temperaturförändringar?

För att permanent bli av med skadedjur är det inte nödvändigt att förgifta dem. Det finns andra metoder för att hantera vägglöss, i synnerhet temperaturfall i rummet. Eftersom vägglöss inte är anpassade för termoregulering kan förändringar i rumstemperatur drastiskt påverka förekomsten av insekter i huset.

Under vintersäsongen kommer frysning av lokalerna att vara ett mycket effektivt sätt . Denna metod är helt ofarlig för hushållsmedlemmar.

En viktig punkt som bör beaktas är värme- och VVS -systemen, som kan misslyckas från en kraftig temperaturförändring i rummet.

Bild
Bild

Vägglöss samexisterar med människor i ett temperaturintervall av 15 till 30 ° C över noll. Vuxna vägglöss dör vid -20 ° C, medan vägglössägg är resistenta mot kortsiktig 30-graders frost . Ett effektivt alternativ skulle vara att hålla rummet på en lägre temperatur i flera dagar genom att öppna fönster i frostigt väder. I ett privat hus kan du sätta ett sovrumsset och stoppade möbler i kylan.

Bloodsuckers hatar också varmt väder . Vid temperaturer från 45 ° C dör insekter och ägg från vägglöss - vid 50 ° C är de livskraftiga under en dag. För att skapa en sådan temperatur i ett rum krävs som regel viss utrustning, till exempel ånggeneratorer, varefter parasiterna försvinner.

Tyvärr tar det för mycket tid att bearbeta hela området i en lägenhet eller ett hus på detta sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Solljus och speciella lampor

Till skillnad från starkt luktande växter, blekmedel och alkohol, är ett säkert och beprövat botemedel mot vägglöss solljus, som kan förblinda skadliga insekter och också kraftigt värma deras inre organ, eftersom skalbuggen är transparent. Denna metod kan vara en effektiv förebyggande form om du regelbundet lämnar möbler, filtar, kuddar, mattor, sängkläder för att värma upp i solljus.

För behandling av själva lokalerna, där solens strålar inte når, kan du använda ultravioletta lampor . Det räcker med att utsätta insekten för ultraviolett strålning i 3 till 5 minuter för att blinda den. Eftersom parasiter föredrar att vara på svåråtkomliga platser, bör du först ta bort alla möbler från lägenheten och sedan använda lampor. Det är också viktigt att behandla själva möblerna med ultraviolett ljus.

När du använder denna metod är det viktigt att använda skyddsutrustning så att det starka ljuset inte skadar en person.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad mer kan buggarna inte tolerera i lägenheten?

Som ett tillfälligt botemedel mot vägglöss är olika eteriska oljor och produkter med en stark lukt lämpliga: mynta, tea tree, timjan, eukalyptus, kryddnejlika . För att förhindra uppkomsten av blodsugande insekter kan du använda en komposition av kamferolja och terpentin, vars skarpa lukt inte tillåter vägglöss att närma sig rummet. Det är viktigt att torka med kompositionen alla de inre ytorna på sängar, skåp, ben på en matsats, fåtöljer, golvbrädor, fönsterbrädor och dörrar.

Vinäger är ett säkert botemedel mot vägglöss, vars lukt kan elimineras genom att lufta rummet . Om du hittar ett bo av insekter kan du fylla den med ättika och bli av med dem på detta sätt. En ättikslösning med vatten används för att skrämma bort vägglöss.

Naftalen - ett ämne med en uttalad doft som snabbt kan skrämma bort insekter. Föreningar av naftalen med andra komponenter som fotogen fungerar bäst. Det är nödvändigt att applicera kompositionen på alla ytor, lämna i ungefär en dag, sedan ventilera rummet väl och tvätta golvet och möblerna noggrant.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Färdig valerian alkoholtinktur, som säljs på vilket apotek som helst till ett överkomligt pris, är också lämplig för att dölja lukt . En sådan åtgärd kan inte förstöra vägglöss. Det är viktigt att komma ihåg att det inte rekommenderas att applicera ämnet på ytor i rum med husdjur, eftersom husdjur kan slicka av det. En annan nackdel med att använda valerian är den speciella lukten av växten, som är mycket resistent.

Ämnen som ammoniak och etylalkohol, fotogen är effektiva för att förhindra uppkomsten av parasiter . För att göra detta måste du förbereda en blandning av komponenter eller använda dem separat för ytbehandling i lägenheten. Ultraljudsmetoden för insektsavstötning används också för att kontrollera dem, men dess 100% framgång har inte bevisats.

Cold Mist är ett kraftfullt professionellt insektsmedel . Det är omöjligt att utföra proceduren för att spruta stora mängder insekticider på egen hand; du behöver hjälp av proffs. Rökbomber är ett botemedel som också är bättre att inte använda på egen hand på grund av den höga risken för förgiftning från de giftiga ämnena som finns i kompositionen.

Professionals, som använder sådana medel, arbetar i frånvaro av ägarna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Marknaden för alla typer av insekticider idag är full av en mängd olika ämnen. Sprayer, fällor, kritor, geler, pulver och lösningar finns i alla järnaffärer. Sådana produkter bör endast användas efter att ha läst rekommendationerna på förpackningen. Om de används på fel sätt är sådana ämnen farliga för människor.

Det perfekta alternativet skulle vara att kontakta specialtjänster som hanterar eliminering av vägglöss . Experter kommer att ta hänsyn till rummets särdrag och välja ett effektivt verktyg för att behandla lägenheten, samt rekommendera effektiva ämnen för att förhindra att skadedjur återkommer.

Rekommenderad: