Folkmedicin För Malar: Hur Snabbt Bli Av Med Det Hemma För Alltid? De Mest Effektiva Sätten Att Hantera Malar I Din Garderob

Innehållsförteckning:

Video: Folkmedicin För Malar: Hur Snabbt Bli Av Med Det Hemma För Alltid? De Mest Effektiva Sätten Att Hantera Malar I Din Garderob

Video: Folkmedicin För Malar: Hur Snabbt Bli Av Med Det Hemma För Alltid? De Mest Effektiva Sätten Att Hantera Malar I Din Garderob
Video: SKAPA och organisera DIN DRÖMGARDEROB MED KONMARI 2024, Maj
Folkmedicin För Malar: Hur Snabbt Bli Av Med Det Hemma För Alltid? De Mest Effektiva Sätten Att Hantera Malar I Din Garderob
Folkmedicin För Malar: Hur Snabbt Bli Av Med Det Hemma För Alltid? De Mest Effektiva Sätten Att Hantera Malar I Din Garderob
Anonim

Visst har alla minst en gång i sitt liv stött på en sådan obehaglig insekt som en nattfjäril. Utseendet på dessa till synes ofarliga fjärilar lovar alltid en person mycket besvär och besvär. Men var inte rädd för att hitta oönskade rumskamrater. Du kan bli av med dem hemma.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Du kan ta bort en mullvad från en lägenhet eller hus med hjälp av bekämpningsmedel eller folkmedicin. Företräde ges oftast till folkmetoder som är helt säkra för invånarna. Användningen av "mormors" metoder blir mycket billigare än att ringa specialister för bekämpning av skadedjur eller köpa dyra kemikalier.

Om en matfjäril har bosatt sig i huset, är folkmedicin mot malar det enda alternativet, eftersom användningen av kemi bredvid mat och rätter är oacceptabel. Det är desto mer oönskat att använda giftiga medel i ett hus där små barn och husdjur bor.

Kanske, den enda nackdelen med folkmedicin är att de i vissa fall kräver mycket fritid och tålamod . Ändå prövades alla dessa metoder av våra morföräldrar, vilket ger förtroende för deras effektivitet. Men om parasiter bokstavligen invaderar hela huset är det värt att agera snabbt. I det här fallet måste du fortfarande gå till kemisk skadedjursbekämpning.

Bild
Bild

De mest effektiva metoderna för kamp

För att snabbt bli av med malar hemma för gott måste du först hitta platsen där larver och ägg finns. En vuxen fjäril utgör ingen fara, men larver är de viktigaste skadedjuren, eftersom det är de som äter mat och kläder.

Det är omöjligt att inte märka utseendet på malar: vanligtvis visas flygande fjärilar först, och sedan är konsekvenserna av deras vistelse i huset i form av bortskämda saker och produkter synliga. För effektiv bekämpning av malar är det viktigt att veta vilka arter av dessa insekter som har bosatt sig i bostaden. Oftast dyker fyra typer av malar upp i huset:

  • mat;
  • möbel;
  • pälskappa;
  • garderob.
Bild
Bild
Bild
Bild

I garderober med kläder bor päls och kläder nattfjärilar.

Även att förpacka dem i polyeten hjälper inte till att skydda pälsprodukter från pälsfjärilar: på väg till pälsen kan larverna lätt gnaga genom tätt material. Förutom kläder av päls och ylle lever denna typ av mal på böcker, filtartiklar eller fjädrar från kuddar.

Det finns en missuppfattning att klädmalen lever av kläder. Faktum är att de livnär sig på hudskalor och svett, som en person lämnar på sina kläder, och fibrerna i tyget är helt enkelt "ett mellanmål".

Klädda möbler är en favoritmiljö för möbelmal . Denna typ av mal lever av mjuka klädsel och textilier, men kan också njuta av ull och päls.

Bild
Bild

De flesta människor lider av matfjärilar . Dessa skadedjur äter inte bara mat, utan gör dem också olämpliga för vidare användning. Efter att insekter stannat i maten kan du hitta deras avföring, skal från larver och hudpartiklar. Produkter som är bortskämda med denna typ av mal bör under inga omständigheter ätas, eftersom detta hotar den starkaste berusningen av kroppen.

Så, för att För att bekämpa malar är det nödvändigt att hitta en livsmiljö för dessa insekter, och det rekommenderas också att utföra en allmän rengöring innan du fortsätter med förstörelsen av skadedjur . Mölen föredrar avskilda mörka och fuktiga hörn av huset, så särskild uppmärksamhet bör ägnas åt byråer, sängbord och garderober.

Under rengöring är det nödvändigt att rengöra alla stoppade möbler i huset, sortera igenom och revidera alla saker, undersöka böcker (ägg och larver kan säkert döljas i dem), alla hemtextilier, kuddar. Mattor tas bäst ut och slås ut, medan pälsrockar, rockar och andra ytterkläder ska kemtvättas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Matmalen lever i mjöl, spannmål, torkad frukt, nötter och till och med te. Detta är de livsmedel som först kontrolleras för ägg och mallarver. För enkelhets skull är det bäst att sprida ut tidningspapper eller onödigt papper och hälla alla bulkprodukter i det. Moth äggkopplingar ser ut som klumpar som inte går sönder.

För att helt ta bort dessa insekter är det nödvändigt att förstöra både ägg och larver och vuxna . Malen lever bara 5 veckor, men reproducerar sig från den tredje levnadsdagen, och om inga åtgärder vidtas kommer antalet insekter bara att växa. Det finns många sätt som har testats på tidigare generationers erfarenheter.

De mest effektiva av dem beskrivs nedan, vilket definitivt hjälper till att förgifta dessa insekter.

Bild
Bild

Vinäger och vitlök

Trots all skada som malar gör, förblir de fortfarande känsliga fjärilar och tål inte de skarpa luktarna som ättika och vitlök har.

Vitlöken måste skalas och skäras i skivor, som läggs ut i bokhyllor, garderober och sängbord . När du använder ättika, bered en vattenlösning (50 till 50) och skölj skåpen och golven med den.

Ett annat sätt: några matskedar vinäger värms i en het stekpanna, och sedan läggs stekpannan i ett skåp och stängs i 10-15 minuter . Naturligtvis, efter att ha arbetat med ättika, måste du ventilera de rum som har bearbetats. Förfarandet kommer sannolikt att behöva upprepas flera gånger. Vinäger hjälper till att bli av med nattfjärilar i en behandling bara i de tidiga stadierna tills malet har förökat sig och bildat en koloni. Resultatet av denna behandling blir en minskning av antalet insekter. Vuxna fjärilar kommer inte att dö, men de kommer inte att kunna hitta en avelspartner, och du kan döda larver och äggkopplingar genom att hälla outspädd ättika över dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Geranium

Denna inomhusblomma är den främsta fienden för både malar och andra insekter. Geraniumblad släpper ut eteriska ångor, på grund av vilka malet förlorar sin förmåga att reproducera sig. Blomkrukor ska placeras i hela huset och plantblad ska placeras i skåp.

Denna blomma rekommenderas att köpas, även om du inte har en mal, för att förebygga . Faktum är att i ett hus där det finns pelargon kommer insekter inte att vilja bosätta sig.

Bild
Bild

Tvättmedel

Det enklaste, men samtidigt det bästa botemedlet är tvätttvål. Detta mångsidiga botemedel hjälper till att avvisa alla typer av malar tack vare den alkaliska lukten av tvätttvål. Tvålstängerna kommer att skrämma bort vuxna fjärilar och begränsa rörelserna hos larverna.

En tvål ska skäras i små bitar och läggas i fickor med kläder, garderober, både garderober och köksskåp . Det är nödvändigt att lägga tvål på alla avskilda platser i hela huset. Detta är exakt fallet när ju fler desto bättre. Det blir inte överflödigt att tvätta saker med tvål.

Bild
Bild

Kryddnejlika, timjan, rosmarin

De kryddiga aromerna från kryddnejlika, timjan och rosmarin hjälper till att bekämpa malar. För att skrämma bort dessa insekter med kryddor måste du förbereda påsar och fylla dem med kryddor.

Doftande påsar läggs ut i alla malmiljöer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Citrusskal

Lukten och eteriska oljor som utsöndras av skalet av citrusfrukter är inte för smaken av skadedjur. Citrus doften kommer att skrämma bort vuxna, och honan kommer inte att kunna lägga ägg nära skalet av en apelsin eller citron. Denna metod är lämplig för att hantera både mat- och klädmalar, och är mer en förebyggande metod . Både färska citrusskal och torkade skal används.

Färsk skal läggs i skåp och byts ut när de börjar torka ut. Den torkade huden krossas och hälls i påsar, som kan läggas både i garderoben med saker eller produkter och i fickorna på ytterkläder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Naftalen

Naftalen är det enda folkmedlet med insekticid effekt. Våra föräldrar ansåg naftalen vara det mest effektiva sättet att döda malar, men det är värt att komma ihåg att malbollar aldrig ska användas i köket eller över kläder ., eftersom naftalen innehåller kemi. Denna metod är inte lämplig för användning i hem med små barn och cancerpatienter.

Du kan säkert ta bort molen med hjälp av naftalen på följande sätt: Lägg malbollar i påsar och häng dem i hörnen på garderober eller bokhyllor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Eteriska oljor

Eteriska oljor hjälper till att skydda dyra kläder genom att lämna en behaglig doft på den. Denna metod har en avskräckande effekt. Mynt-, kryddnejlika, eukalyptus, rosmarin, citrongräs, gran och citrusoljor är lämpliga för användning.

Oljor hälls i små behållare och placeras på nödvändiga platser, eller de fuktas med bomullstussar och läggs ut i skåp

Bild
Bild

Tobak

För att eliminera malar används både vanlig röktobak och doftande tobak, en krukväxt. Rökningstobak är inte lämplig för att skydda kläder från mal, eftersom en sådan doft från kläder är osannolik att passa någon.

Vanlig tobak hälls i påsar, i analogi med kryddor, och läggs främst i möbler . Den doftande tobaksväxten används analogt med pelargoner - den placeras helt enkelt runt huset.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dill

Dill och solbränna har en uttalad lukt och används för att skydda mat och kläder. Både dillfrön och kvistar används.

Fröna hälls vanligtvis i fickorna med kläder, och dillkvistarna läggs ut i garderoberna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lavendel

Lavendel har en långvarig och behaglig doft. I kampen mot malar används alla derivat av denna växt: lavendel eterisk olja, blommor och blad. Lukten av lavendel kommer på ett tillförlitligt sätt att skrämma bort både vuxna fjärilar och larver.

Torkade lavendelkvistar kan läggas i klädfickor, staplas med dem och enkelt läggas ut i kök eller garderober . För att förhindra att malar uppträder används krossad torkad lavendel i påsar. Och även lavendelolja används för våtrengöring i ett infekterat rum. För att göra detta, tillsätt några droppar eterisk lavendelolja i vattnet.

Bild
Bild
Bild
Bild

kastanj

Kastanj har visat sig bra i kampen mot nattfjärilar, och det kommer inte att vara svårt att hitta den. Först och främst måste du torka frukten. Rå kastanjer kan bli mögliga och minska deras effektivitet. Kastanjer läggs ut mellan saker, i garderober och köksskåp, i fickorna på ytterkläder. För att förbättra effektiviteten hos denna metod kan kastanjerna hackas upp och läggas i tygfickor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Övrig

En välkänd doftande växt, malurt, hjälper till att ta bort mal. Både kvistar och hackad malört i påsar används. Denna metod är lämplig för användning i garderober eller tvättstugor, eftersom användning i garderober med kläder kommer att resultera i att alla saker har en stark doft.

Om malet startar i köket, så hjälper svartpeppar, som finns i varje hem, till. Jordpeppar används, den måste hällas i en behållare utan lock och placeras i alla köksskåp.

För att öka effekten kan du dessutom expandera lagerbladet eller lövträdets löv . När matfjärilar dyker upp behandlas köksskåp med en läsklösning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Man tror att malar inte gillar tryckfärg (används för tryckning av tidningar) . Tidningen är idealisk för att skydda vinterskor med päls. För att göra detta måste du skrynkla tidningen och fylla det inre utrymmet i stövlarna eller stövlarna tätt. Tidningar kan också användas för att täcka lådans botten.

För att förhindra att malar uppträder används tomma parfymflaskor som fortfarande behåller lukten

Förutom lukt är malar rädda för värme och kyla. Tidigare, när det inte fanns några spår av kemiska medel mot dessa skadedjur, på vintern förstördes nattfjärilar bara med hjälp av kyla. I detta fall bör temperaturen utanför vara under -15 grader.

Denna metod hjälper dig verkligen att glömma malet för alltid: i kylan dör fjärilar, larver och till och med äggläggning på några timmar.

Bild
Bild

Ägg och larver i spannmålen kan dödas genom att torka i ugnen eller genom att skicka dem till frysen i flera timmar. På sommaren rekommenderas att ta ut och torka de drabbade sakerna i solen, eftersom malet, förutom temperaturer, är rädd för starkt ljus.

Barrträd är utmärkta i kampen mot malar. Barrkvistar, eteriska oljor och till och med kottar används. Särskilt insekter gillar inte doften av cederträ. Kaukasiskt kamomillpulver är också ett beprövat botemedel. Den läggs, som alla krossade produkter, i påsar och läggs ut i de drabbade områdena eller sprids på golvet var och en och en halv meter.

Förutom tvätttvål kan du använda någon annan tvål med en obehaglig lukt, till exempel tjära . Kamfer har en obehaglig lukt för nattfjärilar. För att skrämma bort insekter läggs bomullspinnar doppade i kamfer i garderober med kläder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hjälpsamma ledtrådar

Naturligtvis kommer inte nattfjärilar ur luften. Fjärilar kan flyga in i huset genom ett fönster, ytterdörr, genom sprickor eller ventiler. Skadedjur kan tas in av de boende själva - i mat eller i saker. För att förhindra att malar uppträder i huset måste du installera myggnät på fönster och ventiler.

Lösa produkter måste förvaras i lufttäta behållare eller tätt slutna burkar, då kan skadedjur inte tränga in i spannmålen. Tyvärr händer det ofta att malet redan finns i köpta spannmål, te eller torkad frukt. Efter att ha köpt mat i en butik eller basar är det värt att undersöka eller sortera igenom dem för att se till att det inte finns några nattfjärilar.

Om det finns en nattfjäril i huset, eller om rummet har behandlats mot nattfjärilar ganska nyligen, är det bättre att inte fylla på mat för framtida bruk . Fjärilar kan också hittas i salt, som insekter inte livnär sig på, men lever i det perfekt.

Det är också bättre att kolla påsarna med grönsaker - ibland lägger vuxna ägg i grönsaker.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är bäst att förvara säsongskläder i en vakuumpåse. Saker måste tvättas och strykas . För ytterkläder i päls eller läder kan du köpa specialöverdrag. Flera gånger under den varma årstiden måste du kontrollera säkerheten för en päls eller jacka genom att skaka. Om saker har ägg eller larver faller de omedelbart ut.

För förebyggande är det bättre att regelbundet torka och ventilera pälsprodukter . En nattfjäril kommer aldrig att vilja leva i rena kläder. Dessa insekter kommer bara att vara intresserade av de kläder som redan har använts. Om saken inte är planerad att bäras under en längre tid, är det absolut nödvändigt att tvätta den eller kemtvätta den - och först sedan lägga den i garderoben.

Vuxna fjärilar, till skillnad från larver, kan inte äta, men de kan dricka . Vatten förlänger en vuxens liv, vilket innebär att de kommer att reproducera framgångsrikt. Om en kran eller ett rör läcker i köket, felsök. Och det kommer också att vara användbart att hålla diskbänken torr och ren.

Bild
Bild

Mattor är en favoritplats för nattfjärilar. För att förhindra uppkomsten av dessa insekter bör mattor dammsugas regelbundet, även om de inte används och förvaras ihoprullade . Mölen gillar inte renlighet, så huset eller lägenheten bör alltid rengöras noggrant. För att förebygga kan du tillsätta lite ättika, terpentin eller ett par droppar eterisk olja i vattnet löpande när du rengör golven.

Några veckor efter behandlingen av lokalerna från nattfjärilar är det nödvändigt att ompröva hela huset och med särskild uppmärksamhet kontrollera platserna där larverna och äggläggningen befann sig. Det är troligt att vissa områden har förbises och omarbetning är nödvändig.

Försumma inte tipsen för att förhindra att dessa insekter ser ut, eftersom malet startar mycket snabbt ., och det är inte alltid möjligt att märka detta i tid, och det är mycket svårt att ta bort insekter. Det är alltid lättare att förhindra att malar ser ut än att lägga stora ansträngningar på att bekämpa det senare.

Rekommenderad: