Bituminös Emulsion: Vägprimer För Asfaltsmula, Vattentätning Och Andra Arbeten. Förbrukning Per 1 M2 Enligt GOST. Sammansättning Och Densitet, Specifik Vikt

Innehållsförteckning:

Video: Bituminös Emulsion: Vägprimer För Asfaltsmula, Vattentätning Och Andra Arbeten. Förbrukning Per 1 M2 Enligt GOST. Sammansättning Och Densitet, Specifik Vikt

Video: Bituminös Emulsion: Vägprimer För Asfaltsmula, Vattentätning Och Andra Arbeten. Förbrukning Per 1 M2 Enligt GOST. Sammansättning Och Densitet, Specifik Vikt
Video: Watch the performance of bitumen emulsion vs standard bitumen - time-lapse 2024, Maj
Bituminös Emulsion: Vägprimer För Asfaltsmula, Vattentätning Och Andra Arbeten. Förbrukning Per 1 M2 Enligt GOST. Sammansättning Och Densitet, Specifik Vikt
Bituminös Emulsion: Vägprimer För Asfaltsmula, Vattentätning Och Andra Arbeten. Förbrukning Per 1 M2 Enligt GOST. Sammansättning Och Densitet, Specifik Vikt
Anonim

Bituminös emulsion är nästa steg i utvecklingen av produktion av bitumenbyggande beläggningar. Efter enkel bitumen och takmaterial kan bitumen-emulsionssammansättningen minska förbrukningen av tjära som erhålls från olja med samma typ och mängd arbete.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Innan du köper en bitumenemulsion kommer någon distributör att erbjuda sig bekantskap med funktionerna och reglerna för användning av detta byggmaterial. Bitumen-emulsionskompositionen är en blandning av bitumen, vatten och ett reagens som stimulerar bildandet av en droppstruktur när den skakas före användning . Detta reagens ansvarar för stabiliteten hos dropp-vätskestrukturen, utan vilken ingen emulsion som sådan kan göra.

Bitumen är både huvudmediet och dess fasläge. Enkelt uttryckt, en vätska har formen "olja i vatten" eller "vatten i olja". Ju mer (eller mindre) det finns ett emulgeringsmedel, desto tydligare manifesteras olika vätskestatus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bitumenemulsion är oförändrad i volym - när lagringstemperaturen ändras, till exempel vid 0 och +25 grader . Genom att applicera emulsionsblandningen på den yta som är förberedd för arbete ställs arbetarna inför byggnadsmaterialets känslighet för arbetsområdets tillstånd. Efter beläggning stratifierar emulsionen i vatten och bitumen. Vattnet avdunstar gradvis, men bitumen förblir och stelnar. Detta gör det möjligt att jämnt täcka till exempel fundamentet runt omkretsen, där det är planerat att resa väggar, för att isolera skum- / gasblocken i varje vägg från plattornas fukt eller bandkonstruktionen av armerad betong, utan att använda takmaterial och utan att värma upp vanligt bitumen.

Det andra namnet för BE är en emulsionsprimer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Specifikationer

Bituminös emulsionssammansättning används i vägbyggnadsindustrin. Det tillhör direktblandningsemulsioner (den så kallade oljan i vatten). I denna emulsion suspenderas bitumen i en mängd av 30 till 70% jämnt genom hela vattenkolonnen, bitumenpartiklar är mikroskopiska i storlek . Omvända emulsioner-den så kallade vatten-i-oljan-innehåller vattenpartiklar suspenderade i bitumen. Andelen bitumen är 70-80%. Emulsionens fullständiga sammansättning ger närvaro av vatten, ett emulgeringsmedel, ett stabiliserande tillsatsmedel och en syra.

Bild
Bild

För tillverkning av bitumenemulsion används bitumenkvaliteter BND 90/130, BND 130/200 och liknande kompositioner. Som följer av formuleringen är bitumen en vägbitumen. Istället för enkel vägbitumen kan en tillsats av polymer-bitumenbindemedel användas. Adhesivens vidhäftning är bättre än för ett enkelt harts. Vattnet renas med hög kvalitet - bitumenemulsionen ska inte innehålla några främmande föroreningar. Emulgeringsmedlets uppgift är att förhindra upplösning av emulsionsstrukturen, utan vilken fraktionen inte kommer att ge hundraprocentig avkastning.

Katjoniska och anjoniska ytaktiva ämnen används som tillsatser. Följaktligen kommer emulsionen att vara anjonisk eller katjonisk bitumen. Istället för ytaktiva ämnen används till exempel även mineraltillsatser lera, metalloxider, salter i form av karbonater och sulfater, samt sot eller cement . Används som stabiliserande tillsats kalciumklorid vattenlösning eller andra lättlösliga salter som helt manifesterar sig endast i katjoniska emulsioner. Används som syra saltsyra, ättiksyra eller ortofosforsyra - sur miljö förlänger emulsionens stabila tillstånd utan att kompositionen blandas om.

För att göra detta byggmaterial mer flytande är det lämpligt att tillsätta ett organiskt lösningsmedel och flytande plast till det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Produktionsteknik

Modern teknik för produktion av bitumenemulsion ger närvaro av modifierande tillsatser som förbättrar dess egenskaper, eftersom "emulsionen" inte bara består av bitumenfraktion och vatten. Typiska tillsatser inkluderar latex, polyeten, epoxifyllmedel, syntetiskt gummi / harts, etc. Ändring av bitumenemulsionens sammansättning i produktionen utförs på två sätt:

  1. ett tillsatsämne som ändrar kompositionens egenskaper införs i vattenfasen av själva emulsionen eller i steget för dess framställning;
  2. emulgeringsmedlet införs i den redan förändrade bitumen.

Den tekniska processen för frigöring av bitumen med emulgeringsmedel är följande . Emulsionsanläggningen har en intermittent eller kontinuerlig driftsprincip. Vid intermittent arbete styrs hela processen från fjärrkontrollen, som styrs av befälhavaren. Den kontinuerliga principen föreskriver en halv / helautomatisk process utan betydande ingripande från driftspersonalen. Huvudmanövreringen här är en kolloidal kross. Det utför tillsats av bituminösa partiklar till förbehandlat vatten. Därefter blandas bitumen med vatten tills kompositionen blir homogen.

Under blandningen värms bitumen upp till 160 grader. Vattenfasen värms upp till 70. Det är vid denna temperaturskillnad som emulsionen får sin ursprungliga konsistens. Denna komposition förvaras inte i mer än 2 månader. Lufttemperaturen på lagret är minst 5 grader Celsius. Tåget transporteras med metalltankar, fat, automatiska blandningsinstallationer inbyggda i tanken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klassificering

Dessa kompositioner klassificeras på basis av hastigheten för sönderdelning av blandningen . Emulsionskompositionen kan inte lagras för evigt (i år och decennier) - den genomgår skiktning, kakning, som gammal oljefärg. Emulgeringsmedel som ingår i bitumen-vattenfraktionen som de viktigaste tillsatserna har olika kvalitet, egenskaper, egenskaper, volym. Inomhusfuktighet och lufttemperatur är inte de sista faktorerna som driver förfallsprocessen. Förfallet av emulsionen bedöms med sönderfallsindexet.

Enligt den kännetecknas denna komposition enligt följande:

  • snabbt sönderfaller - separering av vatten omedelbart efter täckning av ytan förberedd för målning och impregnering med ett byggmaterial;
  • medelförfallande - kompositionen är uppdelad i två separata medier efter blandning med en stenstruktur;
  • sönderfaller långsamt - bitumenkakning utförs först efter att ha berört (och absorberat) ett stort område av sten i strukturen.

Det är den mest stabila emulsionen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt sammansättningen av den emulgerande tillsatsen delas bitumenemulsioner upp i katjoniska, anjoniska och nonjoniska. I pasty "emulsioner" används mineraler, i polymerinnehållande-latex och andra högmolekylära kolväten . I polymerer kan exempelvis latex användas. Skillnaden i laddningen av ytaktiva partiklar: "emulsion" kan vara positiv (katjonisk) och negativ (anjonisk).

Avstötning (enligt lagarna för elektrostatik) av laddade partiklar med samma tecken påskyndar sedimentationen av bitumen och separationen av vatten. Katjoniska emulsionsformuleringar fungerar bra med de flesta tillsatser och tillsatser. Kommer på en mineral yta (sten, tegel, betong, etc.), separerar kompositionen vatten - bitumen fäster vid den målade ytan. Detta fenomen kallas emulsionsnedbrytning. Vid katjoniska emulsioner frigörs bitumen på grund av reaktion med materialet på ytan som ska beläggas, i anjoniska emulsioner på grund av omedelbar avdunstning av vatten.

Bild
Bild

Enligt kompositionens sönderfallshastighet och jonverkan är detta byggmaterial märkt enligt följande.

EBA-1

Anjonisk komposition med snabbt förfall. Används för vård av nylagd cementbetong och cementjord. Den andra applikationen är grundning, liksom fixering av markens sluttningar, vissa typer av ytbehandling.

Bild
Bild
Bild
Bild

EBA-2

Denna komposition, som är måttligt nedbrytbar, har funnits tillämpning för framställning av svart (tilltäppt) krossad sten, för behandling av mycket porösa blandningar gjorda på basis av karbonater. Vägunderlaget under duken är impregnerat med denna komposition.

Bild
Bild
Bild
Bild

EBA-3

Kompositionen EBA-3, som sönderdelas i vatten och bitumen med långsam hastighet, används för framställning av särskilt täta emulsionsminerala byggmaterial. Kompositionen blandas med upp till 2% kalk eller upp till 3% cement. Väl lämpad för fixering av rörlig sand, avlägsnande av cementdamm från ytor, liksom fixering av det översta lagret av jord på marken i det odlade området.

Bild
Bild

Populära märken

Det ledande BE -märket för idag är TechnoNicol. Den används som väg- och byggkomponent. Förutom formuleringarna med nomenklaturmarkeringarna ovan, levererar ryska företag BEs under sina egna varumärken.

Så BE BE 1 från samma märke är en mycket miljövänlig komposition.

Bild
Bild
Bild
Bild

Representanten för miljövänliga bitumenmaterial på vatten-latexbasis är en bitumenemulsion "TechnoNikol No. 31", vars egenskaper kommer att diskuteras nedan . Vattentätande beläggningar, för vilka en BE från detta företag användes, kännetecknas av värme- och slitstyrka (de förlorar inte sina ursprungliga egenskaper på många år).

Förbrukningen av BE av detta märke per 1 m2 är högst 5,7 kg för taket, och inte mer än 3,5 kg för att täcka de inre vattentätningsskikten. Det fungerar som ett slags "betongkontakt" och motsvarar ett tryck enligt GOST inte mindre än 4,5 atm. Bitumen i denna komposition är inte mindre än 60%, och literkapaciteten är 5% tyngre än samma burk vatten. Kompositionen används i temperaturområdet 5 … 30 grader Celsius under beläggning. Företaget "TechnoNikol" lyckades uppnå en garanterad lagringstid på lagret i minst sex månader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bland andra företag - BitumenTEK, Amdor, B2M och flera liknande som producerar ett brett utbud av bituminösa byggmaterial. Specifik vikt för en liter (densitet 1 dm3) - 1,05 kg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur skiljer det sig från bitumen?

Bitumen är helt enkelt ett sammandragande och impregnerande material. Det appliceras huvudsakligen varmt, i smält form. Nackdel - om den appliceras långsamt i mer än en minut kan den skala av, även när ytan är matt och kornig . Bituminös emulsion berövas denna förmåga: den förs in i ett användbart tillstånd med hjälp av vatten och mineral-organiska tillsatser, och vid bearbetning av ytan som är förberedd för arbete krävs ingen särskild hastighet.

Ren bitumen för dess avsedda användning måste värmas till 100 grader eller mer . Den används i smält tillstånd för att lägga en väg under en ny asfaltbeläggning, vattentät väggar från en grund (som en del av ett takmaterial). Upplösning av bitumen i bensin, fotogen, nafta omvandlar det till flytande tillstånd. Emulgering i vatten med hjälp av emulgeringsmedel kan också göra det till ett flytande material som är lämpligt för att täcka insidan av taket och andra strukturer som behöver skydd mot fukt. Vid 30 grader behåller bitumenet som löses på detta sätt ett flytande tillstånd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Energiförbrukningen för beredning och konsumtion av den emulgerade bitumenkompositionen är upp till 50% mindre - det kräver inte uppvärmning och smältning.

Det, till skillnad från en enkel bituminös komposition, appliceras på de ytor som är avsedda för detta, även i vått, fuktigt väder . Avdunstning av "emulsion" är åtminstone flera gånger mindre än från en ren bitumenkompositionsmältning. Styrka förstärkning av kall asfalt - en blandning av sand, småsten och bitumenemulsion (eller en organisk lösning baserad på det) - utförs inte när den nyligen lagda beläggningen svalnar, utan på grund av förångning av lätta oljefraktioner. Det som är kvar är tillförlitligt komprimerat under förbipasserande skor och bilarnas hjul.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Applikationsområde

BE används i sådana områden

  1. För bindning av asfaltflis, krossad sten, sand och andra tillsatser på vägytan. Detta är en av de verkliga teknikerna för kallbeläggning.
  2. Vid täckning av väggar, fundament, blindytor, stålbärande konstruktioner (stöd). Efter avdunstning av vatten skyddar kompositionen alla dessa ytor mot fukt i många år.
  3. Som ett tätskikt för hydraulteknik och underjordisk.
  4. För att dra åt och hålla jord och sand. Dammborttagning av vägar och platser utförs också. Innan asfalten läggs appliceras bitumenhaltiga blandningar på krossad stenbädd.
  5. För delvis reparation av gångar och tillfartsvägar för olika ändamål, parkeringsplatser. Ett exempel är sprickbildning på vägarna.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla dessa användningsområden täcker konstruktion och reparation av vägar och byggnader.

Användningsordning

Det rekommenderas att tillämpa BE enligt följande schema

  1. Smuts och rester av föråldrad, flagnande beläggning avlägsnas från den servade ytan.
  2. Spruckna och flisade ställen med mellanrum på 3 mm eller mer jämnas med grundning.
  3. Vassa hörn slätas, rundas och avfettas sedan med ett organiskt lösningsmedel.
  4. Täck den förberedda ytan med en primer (förapplicerad komposition). Torktiden är 1-2 timmar.
  5. Det första lagret av BE appliceras, sedan det andra. Normalt - inte tidigare än efter 5 timmar är det under denna tid som beläggningen torkar (tappar vatten). Använd en speciell spray för att påskynda arbetet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Allt gör-det-själv vattentätningsarbete tar inte mer än en halv dag. Efterbehandling kan slutföras omedelbart efter denna tid.

Rekommenderad: