Trådstänger 8 Mm: Galvaniserade För Blixtskydd Och Andra Typer Av Tråd, Specifik Vikt Av 1 Meter Trådstång, Egenskaper Enligt GOST

Innehållsförteckning:

Video: Trådstänger 8 Mm: Galvaniserade För Blixtskydd Och Andra Typer Av Tråd, Specifik Vikt Av 1 Meter Trådstång, Egenskaper Enligt GOST

Video: Trådstänger 8 Mm: Galvaniserade För Blixtskydd Och Andra Typer Av Tråd, Specifik Vikt Av 1 Meter Trådstång, Egenskaper Enligt GOST
Video: Knäböj med hantelsträck och vajande träd 2024, Maj
Trådstänger 8 Mm: Galvaniserade För Blixtskydd Och Andra Typer Av Tråd, Specifik Vikt Av 1 Meter Trådstång, Egenskaper Enligt GOST
Trådstänger 8 Mm: Galvaniserade För Blixtskydd Och Andra Typer Av Tråd, Specifik Vikt Av 1 Meter Trådstång, Egenskaper Enligt GOST
Anonim

Valsad tråd är en färdig råvara för tillverkning av galvaniserad ståltråd, beslag, rep, trådar och kablar. Utan det hade produktionen av el- och radioteknik, specialfordon, konstruktion av ramhus och ett antal andra typer och sorter av mänsklig aktivitet stoppats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner och krav

Ståltrådsstång har ökad hållfasthet och hårdhet, vilket gör den till en lämplig bas för tillverkning av släta runda och ovala tvärsnitt, rep, hängare för koppar och optiska kablar, spik, svetselektroder och svetsade trådar, klammer med runda snitt. Ett vanligt tvärsnitt av rullad tråd är perfekt runt, mindre ofta oval.

Diametern på valsad tråd är från fraktioner av en millimeter till 1 cm. Den mest populära är sektionen av rullad ståltråd på 5–8 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Koppartråd är ofta 0,05–2 mm tjockt, vilket framgår av lindning av motorer, ledningar och centrala ledare för koaxialkablar, flerkärniga kablar . Aluminium används främst som ledningar och kablar för kraftledningar - tvärsnittet av en stav når en centimeter. I det senare fallet används en aluminiumkabel upphängd på stolparnas keramiska isolatorer. Isolerade och mantlade kablar har ett tvärsnitt som är tillräckligt för att klara hundratusentals kilowatt som konsumenten tar från transformatorstationen.

Trådstång, liksom andra valsade järnmetallprofiler, är lämplig för blixtar som ger blixtskydd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid tillverkning av trådstång följer de GOST 380-94 . Tillverkning av trådstång enligt TU för kopplingar och ledningar är inte tillåten. Trasig trådstång kan orsaka en höghus att kollapsa (stålarmering går sönder, den armerade betongramen kommer att spricka, skifta och byggnaden blir nödsituation) eller orsaka brand (aluminiumtrådar och kablar under betydande påfrestningar). Överskridande av den tillåtna mängden föroreningar, såsom svavel, kommer att göra stålet onödigt sprött. Lågt kolstål kommer inte att erhålla den hårdhet och styrka som är tillräcklig för att till exempel hamra spikar i trä.

Bild
Bild

Dessa och många andra funktioner övervakas av specialister och kontrolleras i enlighet med GOST. Trådstångens vikt och diameter regleras av GOST 2590-88 . Ståltråd produceras med vanlig (C) och hög (B) noggrannhet när det gäller diameter och vikt. Den rullade ovalen bör inte vara mer än hälften av summan av den maximala skillnaden i diameter.

Trådens krökning överstiger inte 0,2% av dess längd. Denna indikator bestäms på ett segment på minst 1 m, beläget på ett avstånd av mer än 1,5 m från kanten.

Vikten av 1 meter 8 mm ståltråd enligt GOST är 395 g . För 9 mm - 499, för 10 mm specifik vikt av en löpmeter - 617 g. Ledstång ska inte gå sönder vid 180 ° böjning (vänd på stången i motsatt riktning). Med en enda böjning ska mikrosprickor inte bildas. Diametern på kraftstiftet, genom vilket trådstången kontrolleras för böjning, är lika med diametern på dess sektion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör

Trådstångsproduktion är en av de enklaste metallvalsningsmetoderna. Enkelt uttryckt, rullad tråd - en rund profil vars diameter, till skillnad från ett rör, är mindre än 1 cm . Det är ingen mening att producera en tråd med ett större tvärsnitt (med undantag för förstärkning upp till flera cm i diameter): kostnaderna för metaller och deras legeringar skulle bli mycket höga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Billeten i form av en lång, flera meter lång bar rullas ut på en rullande maskintransportör . Metallen eller legeringen värms upp och sträcks, passerar genom styraxlarna som definierar sektionen och diametern. Den rödglödda trådstången lindas på lindningsmaskinens spole, som bildar en ringspole.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fri kylning kan mjuka upp materialet från vilket trådstången just har dragits. Accelererad - blåst eller nedsänkt i vatten - kommer att ge metallen eller legeringen ytterligare hårdhet.

Frikyld trådstav är inte testad med avseende på massainnehåll . Med accelererad kylning, enligt GOST, bör dess andel inte överstiga 18 kg per ton färdig produkt. Vågen flisas antingen mekaniskt (med stålborstar, vågbrytare) eller kemiskt (passerar tråden genom utspädd svavelsyra). Användningen av koncentrerad svavelsyra minskar snabbt och enkelt skalan, men tunnar också den användbara delen av trådstången.

För att eliminera effekten av metallens mättnad med väte och för att förhindra uppkomsten av sprödhet under etsning används natriumortofosfat, bordsalt och andra salter, vilket bromsar den överdrivna korrosionen av rullad tråd under bearbetningen.

Bild
Bild

Visningar

Beläggningen som appliceras på trådstången görs med varm spray eller anodisering. I det första fallet appliceras varmt zinkpulver på ståltråd, från vilken vågen (järnperoxid) tidigare har tagits bort.

Så här erhålls galvaniserad tråd. Processen kräver en temperatur på 290–900 ° C, den kallas diffus.

Bild
Bild

Zink appliceras också genom anodisering, upplösning av ett zinkinnehållande salt, till exempel zinkklorid, i en elektrolyt . En konstant ström passerar genom kompositionen. Ett lager metalliskt zink frigörs på katoden och på anoden, i detta fall, klor, som bestäms av lukt i laboratorieförhållanden. Kopparplätering av aluminium (för att spara koppar) utförs också genom anodisering. Tillämpningsområdet för kopparbundna aluminiumledare är signalkablar för lågströmssystem, till exempel nätverk av säkerhets- och brandlarmsystem och videoövervakning.

Den kalla metoden innebär att man applicerar en skyddande beläggning på trådstången som just har avkalkats. Polymer (organisk) sammansättning fungerar som grund, men en sådan tråd är rädd för överhettning över flera tiotals grader över noll.

Bild
Bild

Den gasdynamiska metoden gör det möjligt att galvanisera en produkt av stål av alla former. Driftsprincipen är baserad på ett hypersoniskt flöde av en sprayapplicerad gas.

Varmförzinkning är den bästa metoden . Varmförzinkad stång kommer att hålla mycket längre än exakt samma produkt som bearbetas med andra metoder. För detta placeras trådstav eller annan produkt i ett bad där zink smälts. Efter extraktion oxideras zink, sedan tillsätts koldioxid och zinkoxid omvandlas till zinkkarbonat.

I slutet av produktionsprocessen levereras den färdiga trådstången till butiker, grossistköpare (till exempel byggföretag) eller skickas till andra fabriker som tillverkar spik och armeringsjärn. För individer säljs rullad tråd i diameter mindre än 8 mm och i mycket mindre kvantiteter än grossister.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ståltråd, enligt GOST 30136-95, produceras som uppmätt, omättat och flera gånger högre än det uppmätta värdet.

Stångens längd bestäms av stålets sammansättning.

För koldioxidsnåla stål har den rullade stången en längd på 2–12 m: ju mindre kol det finns i stål, desto mer segt är det. Stål med hög kolhalt produceras i form av stavar på 2–6 m. Högkolstål, som är av hög kvalitet, tillåter tillverkning av stavar på 1–6 m.

Rekommenderad: