Mansard-takspärrsystem: Gaveltak Med Vind Och Annat, Ritningar Av Tak-taksystem, Installation Av Spärrar Och Anordning

Innehållsförteckning:

Video: Mansard-takspärrsystem: Gaveltak Med Vind Och Annat, Ritningar Av Tak-taksystem, Installation Av Spärrar Och Anordning

Video: Mansard-takspärrsystem: Gaveltak Med Vind Och Annat, Ritningar Av Tak-taksystem, Installation Av Spärrar Och Anordning
Video: Крыша. Мансарда 2024, Maj
Mansard-takspärrsystem: Gaveltak Med Vind Och Annat, Ritningar Av Tak-taksystem, Installation Av Spärrar Och Anordning
Mansard-takspärrsystem: Gaveltak Med Vind Och Annat, Ritningar Av Tak-taksystem, Installation Av Spärrar Och Anordning
Anonim

Mansard takspärrsystem är ett mycket intressant ämne för alla som är engagerade i sitt arrangemang. Det är absolut nödvändigt att studera nyanserna i ett gaveltak med vind och andra typer av tak, bekanta dig med ritningarna av de halvloftiska taksystemen. Ett separat viktigt ämne är installationen av takbjälkar och deras inre struktur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Självklart skiljer sig takstolssystemet markant från stödkonstruktionerna på andra typer av tak. Arrangemanget av vinden syftar till att utöka möjligheterna och öppna mer utrymme inuti. Oftast är taket ovanför det förknippat med en 5-sidig struktur med ett par sluttningar. Allt detta kan baseras på:

  • till timmerhuset;
  • på betongväggar;
  • på tegel.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den vanliga anordningen för ett vindtak, inklusive för en improviserad övervåning i ett ramhus, innebär en sluttning av olika storlek längs sluttningarna . Strukturen är brantare i botten än upptill. Denna specificitet leder till utseendet av en konvex knäck, varför de talar om ett "trasigt" tak. Det är värt att notera att en sådan teknisk term inte ska vara vilseledande.

Ganska ofta upptäcks det att det är omöjligt att visuellt bestämma dessa två delar och skillnaden mellan dem.

Bild
Bild

Översikt över arter

Befäst

Denna typ av takbjälkar under ett gaveltak med vind används om det finns bärande väggar inuti. De använder det också om det finns mellanliggande stöd. En viktig fördel med denna krets är dess långa livslängd. Under normal drift sker ventilationen genom och igenom automatiskt, liksom . Som ett resultat minimeras sannolikheten för ruttning.

Bild
Bild

Byggare uppskattar takbjälkens typ av takbjälkar för det enkla arbetet . Du kan utrusta en sådan montering ganska snabbt. Perimeter enstaka delar av strukturen hålls på motsatta väggar. Med gaveltak är ett par lutande ben utrustade. Deras toppar stöds av en balk; själva körningen stabiliseras av ställningarna.

Bild
Bild

Men denna lösning skapar problem när det är nödvändigt att öka längden på spannet. I detta fall kan spärrens ben böjas eller till och med vridas under ökande belastning. Att undvika en sådan obehaglig utveckling av händelser tillåter användning av ställ och stag . Sådana stopp (med förbehåll för kompetent beräkning) fungerar mycket effektivt.

De används också för att sammanfoga spärrar från en rad brädor för att öka den mekaniska hållfastheten.

Bild
Bild

Undergruppen icke-distans är gjord på ett sådant sätt att spärrbenet endast accepterar en böjbelastning . Den horisontella dragkraften överförs inte till väggen. Ofta är en stödstång fäst vid den nedre delen av "benet", eller på grund av spetsen ger de en betoning på Mauerlat. Takets ovansida är sågad med en fas, vars vinkel förhindrar sidokontakt med linan och bildandet av böjningsmotstånd. Detta är viktigt eftersom även om böjningsmomentet är nästan noll längs kanten, är det tillåtet att trimma elementet där mycket begränsat.

Bild
Bild

Lagerzonens storlek begränsas av den totala sektionshöjden. Om du inte kan klippa taket ovanifrån (och det finns olika orsaker till detta) måste du bygga upp det med takbeskärning . Skåran på toppen ska ha en så horisontell yta som möjligt. Annars kommer systemet redan att tillhöra kategorin distans, och då måste alla beräkningar och tillvägagångssätt göras om. Det finns inget behov av att prata om tillförlitligheten hos de tidigare systemen.

Bild
Bild

Oftast utförs emellertid skiktade takbjälkar annorlunda. De är fästa med reglage. Spetsen fixeras med en spikkamp. I vissa fall används en bultad anslutning. Ett alternativ är att anligga spärren mot varandra och docka med tandade spärrar av metall eller trä.

I vissa fall tillgriper de en hård nypning av åsen. Spetsen sitter fast ordentligt. Den nedre delen är stödd med en bild. Men ett styvt åsblock innebär ett mycket kraftfullt böjmoment och minskar nedböjningen. Denna lösning garanterar en viss säkerhetsmarginal och bärighet.

Bild
Bild

Distansundergruppen av skiktade spärrar skiljer sig genom att stöden inte har 2 frihetsgrader, utan bara 1 . Topparna på spärrbenen är fast anliggade med bultar och spikar. Detta gör att ett svänglager kan bildas. Distanskomplexet kännetecknas av statisk motståndskraft mot olika belastningar. Mauerlat är tänkt att vara fast installerat på väggen; Dessutom används fjäderben, ställningar, konsolbalkar - denna lösning är optimal för träbyggnader.

Bild
Bild

Hängande

Sådana spärrsystem är alltid strikt baserade på stödväggarna. Benen belastas i två riktningar. Avsevärda mekaniska krafter kompenseras av sofistikerad åtdragning . Dessa klackar knyter ihop benen. Puffar är gjorda av metall eller trä; de placeras på en viss höjd, och ju högre den är, desto starkare ska den övergripande anslutningen vara.

Bild
Bild

Hängande layout innebär sluttning. Den överför endast vertikala laster. Även en liten avvikelse från vertikalitet hotar uppkomsten av allvarliga problem. Det är mycket viktigt att använda en stag vid takets bas. Sådana sträckmärken är gjorda av en stång; användning av både fasta och prefabricerade strukturer är tillåten.

Dubbel stag ansluter:

  • med en överlappning;
  • med en sned tand;
  • med överlägg;
  • med en rak tand.
Bild
Bild

Spärrbenen på de hängande enheterna är gjorda på basis av en stock och en stång. I vissa fall används en kantad bräda. De måste skyddas från svampangrepp och eld. Hängande spärrar används:

  • i bostadsbyggande;
  • vid lageranläggningar;
  • inom industribyggande.
Bild
Bild

Kombinerad

Det handlar, som du kanske gissar, om en kombination av skiktade och hängande detaljer. Fördelen med denna lösning är en ökning av friheten när du placerar stöd och inre utrymme. Denna omständighet är mest värdefull när man organiserar en hall med förbättrad belysning. Takstolarna är baserade på speciella väggar eller pelare. Avståndet mellan fackverken är 5 till 6 m.

Bild
Bild

Spärrbanden som ligger i den övre zonen blir stödpunkten för tävlarna . Det är särskilt föreskrivet att minst 2 körningar måste falla på en sluttning. Men arrangemanget av den övre körningen förblir byggarnas gottfinnande. För din information: när du använder valsad metall som balkdelar kan du utöka det tillåtna avståndet till 8-10 m.

En liknande effekt, även om den är mindre tillförlitlig, kan observeras med laminerade fanerträkonstruktioner.

Bild
Bild

Arrangemanget av takbjälkar i ett sluttande halvloftak har sina egna egenskaper . Det använder vanligtvis icke-expansionskiktade strukturer. Maximal uppmärksamhet ägnas åt hur allt underifrån går med i Mauerlat. Under ett kanttak med fönster, om det inte finns något stöd i mitten, låt oss säga en lager -version. Även icke-proffs kan göra det. I mer komplexa fall kan du använda modifiering av taktak.

Bild
Bild

Beräkningar och ritningar

Så här ser vinden ut på taket med ett spann på mer än 8 m. Följande diagram hjälper till att presentera huvudavstånden och vinklarna mer i detalj. Antalet stödelement beror på takmonteringen. Men i de flesta fall varierar det från 70 till 120 m. En fullständig beräkning inkluderar alltid:

  • bestämning av stabila och förändrade laster;
  • fastställa sluttningens optimala lutning;
  • redovisa periodiska laster (snö, regn);
  • inmatning av korrigeringsfaktorer;
  • analys av områdets klimatparametrar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Installation av takbjälkar

Att studera takbjälkens struktur och göra kompetenta beräkningar är dock bara halva striden. Den mest högkvalitativa förberedelsen kan devalueras genom dumt genomförande, och för taket är en sådan omständighet nästan viktigare än för andra konstruktionsområden. Det är därför det är så viktigt att kunna utföra allt arbete steg för steg med egna händer.

Stavarna kommer säkert att gå utöver ytterväggens kontur . Detta krav ökar det tillgängliga användbara området.

Bild
Bild

Den nedre balken ska vila på golvet; att luta sig mot Mauerlat är förbjudet. Fjäderben enligt detta schema är placerade under kanterna på de triangulära sidoväggarna . Tror inte att deras arrangemang kommer att komplicera arbetet. Det är trots allt fullt möjligt att överge Mauerlat (dock utan ett betongskikt, där balkarna kommer att monteras med ankare, fungerar det fortfarande inte). Takfoten för en träbostad är minst 0,5 m, för byggnader av natursten och konstgjord sten - minst 0,4 m; sådan information låter dig korrekt sätta alla delar under monteringen och omedelbart utvärdera det färdiga resultatet.

Bild
Bild

Avlägsnandet av själva spärren är mycket tydligt:

  • det första steget är att fästa de yttre balkarna, vars diameter är minst 15x20 cm;
  • då måste du sträcka sladden som förbinder de extrema strålarna och komplettera de saknade strålelementen i gapet (steget är annorlunda för varma och ouppvärmda rum, det beräknas separat);
  • sedan hugger de ner boet för de extrema stöden och mäter avståndet noggrant;
  • förbered dessa stöd;
  • fixa tillfälliga distanser.
Bild
Bild

När de är klara måste du justera punkterna för stöden - en lodlinje hjälper till med detta. Om allt är korrekt placeras ett par stödblock i mitten av fronterna. De stöder balkarna. Vidare är själva stödstrukturerna förbundna med varandra och med löpande noder. I balkarnas centrum markerar de var stöden och åsblocket kommer att fästas. Plankställ installeras på exakt samma avstånd.

Stolparna och takbjälkarnas storlek måste vara identiska. Förkopplingar görs med spik. Men du måste montera spärren under den slutliga installationen med hjälp av hörn. Det inledande paret ställs fast med långvariga stänger. Först då börjar fästningen av enskilda takbjälkar.

Bild
Bild

De placeras på Mauerlats eller på överlappande balkar. Valet av ett eller annat alternativ bestäms av byggnadsplanen. Viktigare är att takbjälkar kan bindas med brickor och bultar eller med metallöverlägg. Hängslen är fästa vid mitten av sidobalkarna, stolparna och stolparna installerade i mitten av åtdragningen.

Så fungerar de konsekvent på alla gårdar. Sedan knyts de ihop med dragbalkar. Avståndet mellan takstolarna bör vara 0,6-1 m. För att öka hållfastheten på aggregatet appliceras dessutom förstärkning med häftklamrar. Sedan kan du gå vidare till lådan och andra viktiga element.

Rekommenderad: