Kolonnformning: Papp- Och Plastformning För Runda Rör Och Högar, Engångsform Och Fast Form 300x300, 400x400 Och Andra Storlekar

Innehållsförteckning:

Video: Kolonnformning: Papp- Och Plastformning För Runda Rör Och Högar, Engångsform Och Fast Form 300x300, 400x400 Och Andra Storlekar

Video: Kolonnformning: Papp- Och Plastformning För Runda Rör Och Högar, Engångsform Och Fast Form 300x300, 400x400 Och Andra Storlekar
Video: columns moulding 2024, Maj
Kolonnformning: Papp- Och Plastformning För Runda Rör Och Högar, Engångsform Och Fast Form 300x300, 400x400 Och Andra Storlekar
Kolonnformning: Papp- Och Plastformning För Runda Rör Och Högar, Engångsform Och Fast Form 300x300, 400x400 Och Andra Storlekar
Anonim

Spalter är av stor betydelse inom arkitekturen. De uppförs både i stora höghus och i inte särskilt stora, privata hus. Oftast är dessa strukturer gjorda av betong.

Bild
Bild

Vad det är?

Formen är en slags ram i vilken betong hälls. Det behövs för att ge den önskad form. Detta är mycket viktigt när det gäller kolumnformning, eftersom stabiliteten beror på dess korrekta geometri . Formning, som du kanske gissar, används inte bara för professionella ändamål. Varje person som tänker placera en kolumn för sig själv på webbplatsen kommer säkert att kollidera med den. En sådan enhet har länge varit närvarande i byggarnas vardag, därför är den idag indelad i flera typer och typer. Var och en av dem har sina fördelar och nackdelar och är utmärkt att använda i det fall som den skapades för.

Bild
Bild
Bild
Bild

Formstyper

Beroende på om formen kan användas igen eller inte, skiljer man två typer: engångs- och återanvändningsbara. Var och en av dem är vertikal, eftersom de används för att gjuta stående betongkonstruktioner.

Bild
Bild

Disponibel

Kärnan i en sådan hjälpkonstruktion är att använda den en gång. Naturligtvis leder detta till olika fördelar och nackdelar med en sådan formning. Kostnaden blir ganska låg när man bygger ett par kolumner . Detta uppnås genom att använda enklare och därför billiga material. Ett stort plus är lagrings- och transportförhållandena för formdelar. De lagras i form av material som enkelt kan transporteras till någon plats där konstruktionen är planerad, och om det är nödvändigt att skjuta upp datumet för konstruktionen av kolumnerna kommer de inte att orsaka obehag i lagringsområden, eftersom de kommer att tar inte mycket plats.

Denna typ används främst för att hälla runda monolitiska pelare . Poängen är att en cirkel är den enklaste geometriska formen. De material från vilka engångsformen är gjord är tillräckliga för att böja dem till en cirkel. För mer komplexa kolumner krävs styvare och starkare material.

Nackdelarna med denna typ är det ganska höga priset med den frekventa konstruktionen av pelare . Priset på en är mycket lågt, men vid grossistköp är situationen en helt annan. Därför är denna typ av formning perfekt för privat konstruktion, där det inte krävs att bygga ett stort antal pelare. En undertyp av engångsformning är en icke-borttagbar typ. Det används som ett dekorativt element i en redan färdig kolumn.

Det används extremt sällan, men det är ganska lämpligt när det används korrekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Återanvändbar

Formen av denna typ kännetecknas av sitt relativt höga pris, men den slår helt tillbaka när den används för de ändamål som den ursprungligen var tänkt för - återanvändbar uppställning av kolumner. Naturligtvis är den uppenbara fördelen med denna typ besparingar i pengar, genom att göra en större betalning initialt för en mindre avgift i framtiden . Det kommer dock att vara fördelaktigt för dem som yrkesmässigt sysslar med att hälla kolumner.

Köparen av återanvändbar formning bör förstå att underhåll av en sådan struktur är svårare än en engångsform . Så, återanvändbar formning är svårare att transportera från plats till plats, och till detta läggs det faktum att det ständigt kommer att behöva lagras någonstans. Trots de många besvären av denna typ är dess stora fördel möjligheten att fylla kolumner med de mest bisarra formerna. Detta är något som inte kan göras med en engångstyp.

Det är lämpligt även för att hälla rör under högar, vilket kan göras med engångsformning, men det kommer att bli dyrare än med återanvändbar formning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Formar skiljer sig också åt i tillverkningsmaterial. Beroende på vad dess delar kommer att tillverkas av kommer dess egenskaper och syfte att förändras.

Bild
Bild

Kartong

Detta material används för tillverkning av engångsformar. Dess enkelhet gör det möjligt att uppnå minimipriset för denna typ av produkter. Ibland byts kartong ut mot speciellt, impregnerat papper . Båda är lätta att demontera efter att betongen har härdat. Nackdelen med pappersformning är att det blir problematiskt att bygga komplexa kolumner med kartong, så det är bättre att inte använda det för sådana uppgifter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trä

Han praktiseras framgångsrikt i privat konstruktion. Det handlar om tillgången på material - alla inte särskilt stora brädor eller vanlig plywood kommer att göra. Det blir inte svårt att slå ihop fyllningens form. Dessutom kan kolonnen göras både rund och med vassa kanter i form av en polygon . Men med tanke på att detta fortfarande är ett träd och inte fast, men som består av brädor, måste du använda ett extra lager mellan betongen och formen. För ett byggföretag är denna typ av material inte lämplig, eftersom det kommer att bli svårigheter att lagra och transportera komponenterna.

Uppförandet av konstruktionen är tillräckligt snabb om en eller två bitar krävs, men i stora mängder kommer det att bli problem med slöseri på en stor tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Metall

Oumbärlig i professionell konstruktion. Sådan formning består av separata komponenter - paneler, som monteras på byggarbetsplatsen. Vid användning av så kallade universella sköldar har arbetare ett brett spektrum av uppgifter, eftersom antalet sköldar kan vara valfritt, vilket innebär att höjden på kolonnen som sätts upp också kan varieras. Detta material låter dig bygga höga och breda pelare . Det orsakar emellertid svårigheter vid lagring och transport av delar.

Metallformar är en återanvändbar typ, och på grund av sin styrka kan den ha en lång livslängd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plast

Denna typ, till skillnad från metallstrukturer, tål inte högt tryck från lösningen. Därför används den inte för att fylla stora kolumner. Men detta material är mycket lätt, så det är lättare att installera . Förutom polygonala kolumntyper kan denna formning också användas för att gjuta runda och ovala kolumner. Det används främst för professionella ändamål vid konstruktion av låga byggnader. Detta leder till ett lågt pris för sådana produkter.

För stora pelare är denna typ inte lämplig, eftersom det finns en möjlighet att formen helt enkelt inte tål betongtrycket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kombinerad

Vi kan säga att denna typ har sin förfader i form av metallformning. Faktum är att den sammansatta strukturen också består av stål eller aluminium, men med tillägg av träelement . Eller omvänt, hållelementen kan vara gjorda av trä, och deras kanter är gjorda av metall. I allmänhet görs kombinationer av olika material antingen för att sänka priset på varor, utan att sänka kvaliteten, eller för att öka formens tillförlitlighet utan att höja priset på det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Betongkonstruktioner har olika storlekar. För träformar är detta inget problem - lägg bara till fler plankor och öka produktens diameter . Men för metall och kombinerat är detta en viktig punkt. Om sköldarna är för små, kommer du inte att kunna använda dem för att skapa stora och breda kolumner.

Sköldarnas storlek bestämmer den största arean av polygonen som de kan bilda . De mest populära storlekarna är 300x300 och 400x400. Höjden beror antingen på längden på brädorna eller plasten när det gäller formen med samma namn, eller på antalet paneler vid metallformning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Montering

Rätt formning är det första steget till bra kolumner. För att göra det själv eller i ett företag bör du följa en liten och enkel instruktion . Mer exakta åtgärder kan dock bara vidtas på grundval av en plan eller ritning. Detta är nödvändigt för att slutresultatet ska bli värdigt.

Det allra första du ska göra är att placera formen på rätt plats . Om du använder universella skärmar blir detta något svårare. Först placeras de första styrdelarna utmed diametern på den framtida kolonnen. Med hjälp av specialverktyg - tvärstänger, hängslen, är de inriktade. Denna åtgärd utförs med efterföljande nivåer. Du måste ansluta sköldarna till varandra med hjälp av speciella lås.

Bild
Bild

Det är värt att överväga det När du reser höga konstruktioner måste du använda ställningar och, om möjligt och nödvändigt, en kran . Efter att formen är installerad börjar förstärkningsintroduktionsstadiet. Stavar sätts in inuti, som är utformade för att stärka den framtida betongen. De hamras i marken till ett sådant tillstånd där de kan stå hela tiden kolonnen hälls.

I slutet av installationen av formelementen kan betongblandningen hällas . När du använder sköldar förenklas denna uppgift för höga kolumner. Det räcker bara att öppna skölden varje gång, vilket är på önskad nivå, och hälla betong genom den. Det är inte svårt att fylla formen på detta sätt.

Demonteringen börjar när all betong har härdat . För att göra detta måste du ta bort sköldarna en efter en från början. Med alla andra formar är det lättare att göra, till exempel, när det gäller en träkonstruktion, räcker det bara att ta bort brädorna som ingår i den. Kolumnformning är en oersättlig sak i konstruktion. Den finns i en mängd olika former, vilket gör att du kan använda en specifik formning för en specifik uppgift.

Installationen kan utföras av både en privatperson och ett byggteam.

Rekommenderad: