Formning För Armopoyas: Hur Fixar Man Det? Form För Armopoyor Av Luftbetong, Tegel, OSB-platta Med Mera

Innehållsförteckning:

Video: Formning För Armopoyas: Hur Fixar Man Det? Form För Armopoyor Av Luftbetong, Tegel, OSB-platta Med Mera

Video: Formning För Armopoyas: Hur Fixar Man Det? Form För Armopoyor Av Luftbetong, Tegel, OSB-platta Med Mera
Video: Universal block line. Foamed concrete and polystyrene concrete. Light-weight concrete plant 2024, Maj
Formning För Armopoyas: Hur Fixar Man Det? Form För Armopoyor Av Luftbetong, Tegel, OSB-platta Med Mera
Formning För Armopoyas: Hur Fixar Man Det? Form För Armopoyor Av Luftbetong, Tegel, OSB-platta Med Mera
Anonim

Armopoyas är en enda monolitisk struktur som är nödvändig för att stärka väggar och jämnt fördela laster . Den installeras runt hela omkretsen innan du lägger takelement eller golvplattor. Framgången med att gjuta remmen direkt beror på korrekt montering och installation av formsystemet. Därför bör du studera alla finesser och nyanser i arbetet innan du installerar formen för armopoyorna.

Bild
Bild

Enhetens funktioner och syfte

Moderna byggmaterial som tegel, luftbetong, skumblock eller expanderade lerblock är praktiska och mycket enkla att använda . De används ofta vid konstruktion av hus och byggnader med olika komplexitet och ändamål. Men trots alla positiva egenskaper är själva materialen relativt sköra: när de utsätts för höga punktbelastningar kan de lätt kollapsa eller spricka.

Under byggprocessen ökar belastningen på byggnadens väggar gradvis, inte bara uppifrån, från att lägga nya rader med tegel eller luftbetong, utan också underifrån, under påverkan av markrörelser eller ojämn krympning. Byggnadens sista element, taket, som bokstavligen expanderar väggarna i olika riktningar, utövar också betydande sidotryck. Så att alla dessa faktorer inte leder till förstörelse av väggar och bildning av sprickor, särskilt på luftbetongblock och på expanderad lerbetong, skapas ett speciellt armeringsbälte.

Bild
Bild
Bild
Bild

Armopoyas bildar en integrerad stel ram, som gör att du kan ansluta alla väggstrukturer i byggnaden . Därefter överförs huvudbelastningarna från taket och de övre våningarna, och sedan fördelas de jämnt längs omkretsen av byggnadens väggar. Installationen av formen och skapandet av ett armeringsbälte är obligatoriskt för att bygga nästan alla byggnader i områden med hög seismisk aktivitet.

Det kommer också att vara nödvändigt att installera formen under armeringsbältet om det efter planeringen är planerat att ytterligare öka belastningen på väggarna eller taket.

Till exempel när man ordnar en vind eller skapar pooler, lekplatser, rekreationsområden på ett plant tak med lämplig utrustning som gör byggnadens övergripande struktur tyngre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under byggandet av envåningshus från luftbetongblock installeras formen för armopoyorna först efter att alla väggkonstruktioner har uppförts omedelbart före installationen av takelementen. Vanligtvis, i detta fall, läggs speciella dubbar preliminärt i förstärkningsbältet, på vilket Mauerlat sedan kommer att fixeras. Denna design ger en mer styv passform och förankring av takelementen till byggnadsramen. Om det finns två eller flera våningar i byggnaden, monteras formen för det pansarbältet efter varje nästa våning direkt framför golvplattan, liksom efter att alla väggar har rests innan taket installeras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Formtyper för olika typer av armopoyor

Innan du väljer materialet och skapar elementen i den framtida formen är det nödvändigt att klargöra vilken storlek förstärkningsbältet krävs. Först då kommer det att visa sig att korrekt planera bredden och höjden på strukturen. Som regel skapas ett standardpansarband på gasblock med en höjd av 10 till 20 centimeter och motsvarar höjden på ett konventionellt luftbetongblock. Det finns två huvudsakliga och vanligaste typer av formsystem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från speciella gasblock

Den första typen avser permanent formning för fundamentet och innebär användning av speciella fabrikstillverkade U-block . De är vanliga block av luftbetong, inuti vilka det finns speciella utvalda hålrum i form av den latinska bokstaven U. Sådana block staplas i rader på väggkonstruktioner enligt standardschemat och ramarmeringsmaterial (armering) är monterade i dem och betong hälls. Efter att blandningen stelnat bildas således ett färdigt enkelpansarband, skyddat av ett yttre lager av luftbetong från den så kallade kallbron. Effekten uppnås på grund av att tjockleken på ytterväggarna i de U-formade blocken är större än tjockleken på de inre, och detta kommer att ge dem ytterligare värmeisoleringsegenskaper.

Det ska noteras att Fabriks-U-block är ganska dyra, så professionella byggare tillverkar ofta sina egna . De skär manuellt motsvarande spår i konventionella gasblock.

Materialet bearbetas enkelt med en speciell luftbetongsåg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från träskivor eller OSB -brädor

Den andra och vanligaste typen av formning för armopoyas avser avtagbara system . Den är gjord av OSB-plattor, brädor eller träskivor på samma sätt som när man ordnar en vanlig bandfundament, bara i detta fall utförs arbetet på en höjd. Materialet för tillverkning kan väljas godtyckligt, det viktigaste är att dess tjocklek är minst 20 millimeter. Som regel är den nedre kanten av en sådan formkonstruktion direkt fäst på ytan av luftbetongblock från båda sidor, och ovanpå måste skärmarna dessutom säkras med små bitar av träblock, steget mellan som är 50- 100 centimeter.

Om formen monteras från OSB-plattor, är sköldarna dessutom anslutna till varandra med speciella metallbultar. Efter att hela systemet har justerats längs omkretsen borras genomgående hål i den nedre delen av det (steget motsvarar platsen för de övre stängerna) och plaströr sätts in i dem. Därefter sätts dubbar in i dessa rör över hela formens bredd och dras åt med muttrar på båda sidor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Montering

Installationsmetoden för formsystemet beror på det valda materialet. Monteringen av strukturen ensam från speciella block utförs i denna ordning.

  1. Upprätthålla ett jämnt plan med ett plant, U-format block med en urtagning installeras längs omkretsen på väggarna . De "planteras" på en vanlig lösning och fixerar dem dessutom på huvudväggen med självgängande skruvar.
  2. En standardram tillverkad av armeringsstavar stickas inuti blocken . Det måste göras i en sådan storlek att det finns ledigt utrymme på alla sidor (ca 5 centimeter) för ett skyddande betongskikt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Proceduren för korrekt montering av träplattformar:

  1. fixa sköldarna på båda sidor av väggen längs hela omkretsen (det är bättre att fixa dem med speciella spikspikar, borrning genom hål);
  2. med en nivå för att göra brädornas övre kant så jämn som möjligt , anslut sedan sköldraderna med trästänger;
  3. montera och installera förstärkningsburen , hålla avståndet från väggarna i formen för betongblandningen inuti strukturen (5-6 centimeter).

Innan du installerar brädorna bör du se till att det inte finns några luckor och sprickor mellan brädorna. Om det behövs måste du täta dem med släp eller stänga dem med lameller, tunna längsgående remsor. Om det pansarbältet förbereds för taket, svetsas motsvarande inbäddade element direkt i förstärkningsburen (innan betongen hälls), på vilket taket sedan kommer att fästas.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du installerar avtagbara formpaneler med egna händer är det mycket viktigt att justera panelerna jämnt och skapa ett plant plan runt hela omkretsen (behåll nivån). Armeringsbältet som skapas av betongblandningen kommer att fungera som huvudbas för golvplattorna eller taket Mauerlat, och de måste ligga nära det, utan luckor och sprickor . Som ett extra värmeisolerande material som förhindrar bildandet av kalla broar används oftast skumplastplattor-extruderat polystyrenskum med en homogen struktur.

Många slutna celler i materialet ger det en nästan noll nivå av vattenabsorption och ångpermeabilitet.

Bild
Bild

Demontering

Formsystemet kan avlägsnas cirka 2-3 dagar efter att betongen hällts … Den exakta tiden för blandningen att torka beror på väderförhållandena i det specifika området och tiden på arbetets år. Därför bör du innan ingreppet se till att armopoyorna har stelnat tillräckligt. Först avlägsnas avjämningarna eller stiften, de övre fästen av trästänger tas bort, sedan demonteras själva sköldarna noggrant.

När de har torkat och rengjorts kan de återanvändas.

Rekommenderad: