PK-plattor (23 Bilder): Dimensioner Av Ihåliga Och Ihåliga Golvplattor Och Deras Förstärkning, Avkodning Av PK Och PKZh, Vikt Och Märkning Av Plattor

Innehållsförteckning:

Video: PK-plattor (23 Bilder): Dimensioner Av Ihåliga Och Ihåliga Golvplattor Och Deras Förstärkning, Avkodning Av PK Och PKZh, Vikt Och Märkning Av Plattor

Video: PK-plattor (23 Bilder): Dimensioner Av Ihåliga Och Ihåliga Golvplattor Och Deras Förstärkning, Avkodning Av PK Och PKZh, Vikt Och Märkning Av Plattor
Video: Hollow Sound after tile installation, Pop up, Breakage, Debonding after tiles Laying. 2024, April
PK-plattor (23 Bilder): Dimensioner Av Ihåliga Och Ihåliga Golvplattor Och Deras Förstärkning, Avkodning Av PK Och PKZh, Vikt Och Märkning Av Plattor
PK-plattor (23 Bilder): Dimensioner Av Ihåliga Och Ihåliga Golvplattor Och Deras Förstärkning, Avkodning Av PK Och PKZh, Vikt Och Märkning Av Plattor
Anonim

Golvplattor (PC) är billigt, bekvämt och oersättligt byggmaterial i vissa fall. Med hjälp av dem kan du slutföra byggandet av ett bilgarage, stänga av källaren från huvudbyggnaden i strukturen, lägga till golv eller använda det som ett element i en enda takkonstruktion. Precis som alla liknande byggmaterial av armerad betong, som används inom olika bygg- och installationsområden för underjordiska gasledningar, har datorer flera egna varianter. De skiljer sig åt i ett antal egenskaper som har sina egna parametrar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av plattor och användningsområden

Golvplattor varierar i syfte. De är vindsvåning, källare, mellangolv. Dessutom skiljer de sig åt i designparametrar:

  • prefabricerade: a) stålbalkar; b) balkar av trä; c) panel;
  • ofta räfflad;
  • monolitisk och armerad betong;
  • prefabricerade monolitiska;
  • tält typ;
  • välvda, tegel, välvda.

Valv praktiseras vanligtvis i byggandet av stenhus på det gamla sättet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hålkärniga plattor

Ihåliga (ihåliga) datorer har funnits tillämpning vid konstruktion av tak vid skarvarna mellan golv, i konstruktion av föremål av betong, väggblock och tegel. Tallrikar är efterfrågade vid konstruktion av höghus och enskilda hus, i prefabricerade monolitiska byggnader och i prefabricerade byggnader. Hålarmerade betongprodukter används ofta som bärande konstruktioner. Vid konstruktion av industrikomplex efterfrågas ihåliga armerade prover av tunga betongplattor.

För att göra dem mer pålitliga förstärks de med förstärkning eller en specialiserad ram. Dessa paneler utför inte bara bärande funktioner utan också ljudisoleringens roll. Ihåliga plattor har hålrum inuti, vilket också ger ytterligare ljud- och värmeisolering, dessutom kan elektriska ledningar läggas genom hålrummen. Sådana paneler tillhör den tredje gruppen av sprickresistens. De klarar tung belastning - från 400 till 1200 kgf / m2). Deras brandmotstånd är som regel en timme.

Bild
Bild

PKZh -paneler

PKZH är paneler som huvudsakligen används vid konstruktionen av de första våningarna. Deras förkortning är dechiffrerad som en platta i armerad betong. De är gjorda av tung betong. Det är nödvändigt att använda PKZH först efter alla beräkningar - om du installerar dem precis så kan de helt enkelt slå igenom.

Det är olönsamt att använda dem för höghus monolitiska strukturer.

Bild
Bild

Egenskaper för ihåliga (ihåliga) plattor

Storleken

Det slutliga priset beror på måtten på den ihåliga datorn. Förutom egenskaper som längd och bredd är vikten av grundläggande betydelse.

PC -mått varierar inom följande gränser:

  • plattans längd kan vara från 1180 till 9700 millimeter;
  • i bredd - från 990 till 3500 millimeter.
Bild
Bild
Bild
Bild

De mest populära och utbredda är ihåliga datorer, som är 6 meter långa och 1,5 meter breda. Tjockleken (höjden) på datorn är också avgörande (det skulle vara mer korrekt att kalla denna parameter "höjd", men byggare brukar kalla den "tjocklek").

Så höjden som ihåliga datorer kan ha är genomgående 220 millimeter stor. Självklart har PC: ns vikt ingen liten betydelse. Golvplattor av betong måste lyftas med en kran, vars lyftkapacitet måste vara minst 4-5 ton.

Bild
Bild

Vikt

Tallrikar som produceras i Ryska federationen har en vikt från 960 till 4820 kg. Massa anses vara den huvudsakliga aspekten med vilken metoden för att plattorna ska monteras bestäms.

Vikten av plattor med liknande markeringar kan variera, men bara något: eftersom om vi utvärderar massan med ett noggrannhet på ett gram, så är detta mycket svårt att göra, eftersom många faktorer (fuktighet, sammansättning, temperatur etc.) kan påverka massan. Om till exempel en platta har utsatts för regn, blir det naturligtvis lite tyngre än en panel som inte var i regnet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Specificering av förstärkning av PC -paneler

Produktionen av PC-kort är kostnadseffektiv och progressiva tekniska processer ger möjlighet att tillverka strukturer i olika standardstorlekar. Användningen av järnarmering under produktionen förbättrar kvalitetsegenskaperna hos armerade betongprodukter avsevärt - det ger produkterna ytterligare tillförlitlighet och motståndskraft mot alla slags yttre påverkan och förlänger också användningsperioden. Paneler av märket PK tillverkas enligt serien 1.141-1. Samtidigt, upp till en längd av 4, 2 meter, används vanliga maskor för deras förstärkning.

Baserat på längden på den färdiga panelen används två typer av armering:

  • nät för strukturer upp till 4, 2 meter;
  • förspända armeringar för plattor större än 4,5 meter.
Bild
Bild

Meshförstärkningsmetoden innebär användning av flera typer av nät-den övre är gjord av ståltråd med ett tvärsnitt på cirka 3-4 millimeter, den nedre förstärks med ett trådtvärsnitt inom 8-12 millimeter och ytterligare vertikal maskstycken avsedda att förstärka och stärka plattans änddelar.

De vertikala maskornas ansvar är att skapa en riktningslängd av styvhet som är nödvändig för att förstärka de extrema kanterna på vilka väggarna och strukturerna ovanför utövar tryck. Fördelarna med denna förstärkningsordning anses vanligtvis vara en förbättring av motståndskarakteristika under böjningsbelastning och anständigt motstånd mot ökade sidolaster.

Bild
Bild

I den konventionella armeringsmetoden praktiseras två maskor . I det här fallet är den övre gjord på basis av tråden från VR-1-märket, och det nedre nätet är förstärkt. För detta används vanligtvis beslag av klass A3 (AIII).

Användningen av förspända förstärkningar innefattar en kombination av ett konventionellt toppnät med individuella stavar med en diameter på 10-14 millimeter, som är placerade i panelens kropp till viss del i ett sträckt tillstånd. I enlighet med standarderna måste armeringsstavens klass vara åtminstone AT-V. Efter att betongen fått sin slutliga styrka släpps stavarna - i en liknande form garanterar de ett anständigt strukturellt motstånd mot seismisk och mekanisk spänning och ökar den maximala belastningen.

För ytterligare motverkan mot de framväxande laterala överbelastningarna används nätramar på samma sätt, vilket förstärker plattans ändar och dess centrum.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Märkning och avkodning av plattor

I enlighet med GOST har alla typer av plattor sina egna standarder. Deras efterlevnad krävs för installationsberäkningar och när man skapar projekt av objekt. Varje platta har en markering - en specialiserad kodad inskrift som inte bara visar plattans övergripande parametrar utan också dess grundläggande strukturella och hållfasthetsegenskaper. Genom att styras av värdena för ett panelmärke kan du fritt dechiffrera andra, oavsett om plattans dimensioner är standard eller gjorda efter en individuell begäran.

De första bokstäverna i specifikationen anger typen av produkt (PC, PKZH) . Sedan, genom ett streck, följer en lista över mått på bredd och längd (i decimeter avrundade till närmaste heltal). Vidare, igen genom strecket - den högsta tillåtna viktbelastningen på plattan, i centner per kvadratmeter.mätare, utan hänsyn till sin egen vikt (endast vikten av skiljeväggar, cementbeläggning, invändig beklädnad, möbler, utrustning, människor). I slutet är en bokstavstillägg tillåten, vilket betyder ytterligare armering och typen av betong (l - lätt, i - cell, t - tung).

Bild
Bild

Låt oss analysera ett exempel och dechiffrera märkningen. Panelspecifikation PK-60-15-8 AtVt betyder:

  • PC - platta med runda hålrum;
  • 60 - längd 6 meter (60 decimeter);
  • 15 - bredd 1,5 meter (15 decimeter);
  • 8 - den mekaniska belastningen på plattan är tillåten upp till 800 kg per kvadratmeter. meter;
  • AtV - förekomsten av ytterligare förstärkning (klass AtV)
  • t - tillverkad av tung betong.

Tjockleken på plattan anges inte, eftersom det är standardvärdet för denna struktur (220 millimeter).

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom ger bokstäverna i markeringarna följande information:

  • PC - standardplatta med runda hålrum, eller PKZh - storplåt armerad betongplatta;
  • HB - enradig förstärkning;
  • NKV - 2 -radig förstärkning;
  • 4НВК - 4 -radig förstärkning.

Hålkärnplattor praktiseras allmänt i konstruktion på grund av deras höga prestandaegenskaper. Perfektiteten hos de ihåliga kärnplattorna har verifierats av både byggspecialister och enskilda utvecklare. Det viktigaste är att korrekt välja en platta utformad för att skapa en överlappning i ett höghus eller en enskild byggnad. Rekommendationerna från professionella byggare kommer att rädda dig från potentiella misstag.

Rekommenderad: